ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «χαράτσωμα»

Εκατοντάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Δικαστηρίων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο παράνομο «χαράτσι» και γενικότερα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Την αγωνιστική αντίθεσή τους στην επιβολή του «χαρατσιού» για τη δήλωση των δικαιωμάτων καλλιέργειας στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου» (ΟΣΔΕ), εξέφρασαν οι αγρότες της Καρδίτσας, παίρνοντας, μαζικά, μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε, χτες το πρωί, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Εκατοντάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για το «χαράτσι» και διαμηνύοντας τη θέλησή τους ν' αντιδράσουν, με κάθε τρόπο, στον εκβιασμό και την παρανομία. Ταυτόχρονα, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καταγγέλλοντας ότι στοχεύει στην ένταση του ρυθμού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια των αγροτοκαπιταλιστών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων:

  • Ανέφερε ότι τα ποσά που εκβιάζονται να πληρώσουν, φέτος, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, ως παρακράτημα επί των «πετσοκομμένων» επιδοτήσεων, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και τα «καπέλα» που βάζουν μερικές Ενώσεις.
  • Στάθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, όχι μόνο εφαρμόζει, απαρέγκλιτα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, αλλά και «ψάχνει», συνεχώς, τρόπους για να «κλέβει» από τους αγρότες.
  • Επισήμανε πως ανάλογες είναι και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στηρίζει, με κάθε μέσο, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, όπως και όλα τα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
  • Υπογράμμισε τις μεγάλες ευθύνες της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Συνεταιρισμών, που - όπως είπε ο ομιλητής - «κλέβουν», με το έτσι θέλω, τους παραγωγούς, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους και προχωρώντας σε παράνομες ενέργειες. Κι αφού υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το βασικό κανονισμό της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, δεν προβλέπεται καμιά παρακράτηση από τους αγρότες για το ΟΣΔΕ - αυτή ήταν και η απάντηση σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο - και υπενθύμισε ότι η ΠΑΣΥ έθεσε το θέμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμοδίους, κάλεσε τους παραγωγούς ν' αντιδράσουν στο εκβιαστικό «χαράτσι» και να καταγγείλουν την παρανομία.
  • Σε ό,τι αφορά στους αγρότες της Καρδίτσας, τους κάλεσε να απαιτήσουν από την Ενωση Συνεταιρισμών να παίρνει τα χαρτιά για το ΟΣΔΕ χωρίς να τους ζητάει χρήματα και το πολύ πολύ που μπορούν να δεχτούν οι παραγωγοί είναι να πληρώνουν ένα μικρό ποσό - πέντε ευρώ ο καθένας - για την κάλυψη των εξόδων των υπαλλήλων που ασχολούνται, αυτό το διάστημα, με το ΟΣΔΕ και για τα χαρτιά που απαιτούνται.

Στη συγκέντρωση μίλησε, ακόμα, ο Π. Κεφαλάς, εκ μέρους του Καπνικού Συνεταιρισμού. Μετά το τέλος της εκδήλωσης αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επισκέφτηκε τον εισαγγελέα Καρδίτσας και του ζήτησε να παρέμβει για να σταματήσει την παρανομία σε βάρος των αγροτών.

Ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών για το «χαράτσι» του ΟΣΔΕ διοργανώνει, σήμερα, στα Φάρσαλα και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας.

Αντιδράσεις και στη Χαλκιδική

Την κάλυψη των δαπανών για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού και του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορμυλίας Χαλκιδικής.

Σε κοινή επιστολή τους, επισημαίνουν: «Το τιμολόγιο που καθόρισε η ΠΑΣΕΓΕΣ με την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, είναι παράνομο, γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι επιδοτήσεις πρέπει να καταβάλλονται στους αγρότες χωρίς την παραμικρή παρακράτηση. Οι αγρότες αντιδρούν στον εκβιασμό με οργή και αγανάκτηση και ζητούν να ανακληθεί αμέσως το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, να μην έχουν οι ίδιοι καμιά οικονομική επιβάρυνση και να καλυφθούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΕΕ
Εισοδηματική πολιτική - πετρέλαιο μειώνουν τα λαϊκά εισοδήματα

Η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ προβλέπει ότι θα μειωθούν τα λαϊκά εισοδήματα - λόγω συγκρατημένων μισθολογικών αυξήσεων και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου - και θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση με ...δανεικά από τις τράπεζες!

Η πτώση των λαϊκών εισοδημάτων, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και άλλων έκτακτων λόγων (άνοδος των τιμών του πετρελαίου, κλπ.) θα ενισχύσει την ομηρία των εργαζομένων στο τραπεζικό σύστημα. Η επισήμανση αυτή, γνωστή και αναμενόμενη από τη σημερινή δυναμική των πραγμάτων, αποκτά νέο ενδιαφέρον, αφού - αυτή τη φορά - περιλαμβάνεται στην έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι η νέα σύσταση του αρμόδιου για οικονομικά θέματα της ΕΕ επιτρόπου, Χ. Αλμούνια, που με δηλώσεις του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει από σήμερα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα λάβει με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Στις εκτιμήσεις της η έκθεση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ για το 2006, αλλά για το 2007 εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 3,6%. Με ύφος μη επιδεχόμενο αμφισβητήσεων, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερωθεί επί των μέτρων αυτών το φθινόπωρο, οπότε και θα καταρτιστεί το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2007». Προχωρεί μάλιστα και σε υποδείξεις επισημαίνοντας: «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να βασιστεί σε διαρθρωτικού τύπου και όχι σε εφάπαξ μέτρα. Για να συνεχιστεί η πτωτική τάση του ελλείμματος και να βγει η Ελλάδα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν διαρθρωτικού τύπου μέτρα».

Αντιδρώντας σπασμωδικά στις επισημάνσεις της έκθεσης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης - στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου - περιορίστηκε να τις χαρακτηρίσει «συντηρητικές» και «απαισιόδοξες». Ωστόσο, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων. Γεγονός που αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην ΕΕ (για την «πάση θυσία» μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ). Ενας επιπρόσθετος λόγος είναι και η ενεργειακή απειλή, η οποία αν ενεργοποιηθεί - σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράν - θα είναι σε θέση να ανατρέψει κάθε ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση πάντως ζημιωμένος είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος πληρώνει βαρύ τίμημα από τις πολύμορφες δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις Βρυξέλλες, αλλά και από τη συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι παρακάτω επισημάνσεις της έκθεσης των εαρινών προβλέψεων - που αναφέρονται στην εξέλιξη των λαϊκών εισοδημάτων στην Ελλάδα το 2006 και το 2007 - μόνο ως χλεύη και ειρωνεία προς τα λαϊκά στρώματα θα μπορούσαν να εκληφθούν. Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι συγκρατημένοι μισθοί, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης και οι αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αντιθέτως όμως αναμένεται ότι θα υπάρξει αύξηση που θα τροφοδοτηθεί από τον σταδιακό περιορισμό της αποταμίευσης και την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των νοικοκυριών». Με άλλα λόγια, σημειώνουν ότι αν και τα λαϊκά εισοδήματα θα συρρικνωθούν από τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας των μισθών, αλλά και από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, η ιδιωτική κατανάλωση θα διατηρηθεί - προβλέπουν ότι σε πραγματικές τιμές θα αυξηθεί κατά 3,1% και 3% το 2006 και το 2007 - λόγω της συρρίκνωσης της αποταμίευσης και της περαιτέρω αύξησης της τραπεζικής υπερχρέωσης.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεργασία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την έρευνα και εκμετάλλευση στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου Σ. Φάχνι την Κυριακή στην Αίγυπτο. Η συμφωνία (το ακριβές περιεχόμενό της θα καταληχτεί σύντομα από μεικτή επιτροπή των δύο χωρών) χαρακτηρίστηκε από τον Δ. Σιούφα «ιστορική», ενώ η πραγματική της σημασία αναμένεται ωστόσο να αποδειχθεί μελλοντικά, στο βαθμό που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες συνεργασίες και συμβάσεις.

Η Αίγυπτος έχει σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου και σύμφωνα με τις αναφορές του αιγυπτιακού Τύπου ενδιαφέρεται να προωθήσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Στο ενδεχόμενο αυτό γίνεται μια αόριστη αναφορά και στη σχετική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης. Η συμφωνία έρχεται ...συμπτωματικά, μετά την επίσκεψη Ράις και τις συστάσεις της για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση από τη Ρωσία. Τυχόν εμπλοκή της Αιγύπτου, ως τρίτου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα μπορούσε να περιορίσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, που καλύπτουν τώρα το 80% της εγχώριας κατανάλωσης, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί η προμήθεια του υγροποιημένου αλγερινού φυσικού αερίου. Αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στο ζήτημα της αγοράς πετρελαίου (σήμερα η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 50% του πετρελαίου που καταναλώνει).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ