ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Πορευόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο

Την Κυριακή, 14 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 14 Μάη πορευόμαστε στα χνάρια του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Το κεντρικό σύνθημα είναι «ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ». Η πορεία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Το πρόγραμμα της πορείας

- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Τελετή

- 8.30 Εκκίνηση Πορείας

- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. Στάση - Εκδήλωση

- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. Στάση - Εκδήλωση

- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. Στάση - Εκδήλωση

- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. Στάση - Ξεκούραση

- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ - Εκδήλωση

- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Στάση - Εκδήλωση

- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Τερματισμός της Πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα) - Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του. Παραδοσιακοί χοροί με το χορευτικό της Βαγγελιώς Λύτρα.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 14 Μάη 2006 στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων, γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
  • Κατά την έναρξη της Πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ από την Οργανωτική Επιτροπή.
ΚΡΗΤΗ
Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Την Κυριακή 14 Μάη

Κάλεσμα προς τους μαζικούς φορείς της Κρήτης και το φιλειρηνικό κίνημα του νησιού να εντείνουν τον αγώνα τους και να συμμετάσχουν στην παγκρήτια πορεία στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, στα Χανιά, στις 14 Μάη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι της Ερχόμενης Κυριακής στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Μάη με την πορεία στη Σούδα. Την Παρασκευή 12 Μάη θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με ερασιτεχνικά τοπικά συγκροτήματα και στις 13 Μάη συνάντηση - συναυλία μουσικών σχημάτων οικονομικών μεταναστών.

Πλήθος κόσμου στην πορεία Κερασίτσα - Τρίπολη

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου της περιοχής, πραγματοποιήθηκε προχτές την Κυριακή η 23 Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη, που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, στη μνήμη του μάρτυρα αγωνιστή της ειρήνης. Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία από την Κερασίτσα για να φθάσουν στην Τρίπολη στις 7.30. Την κεντρική ομιλία έκανε ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Στρατής Κουνιάς, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ ακολούθησε συναυλία ειρήνης με το συγκρότημα ΤΡΙΦΩΝΟ. Τόσο στην ομιλία όσο και με τα συνθήματα και τα πανό των οδοιπόρων της ειρήνης προβλήθηκαν τα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά συνθήματα του λαού μας. Παράλληλα καταγγέλθηκε η «στάση των προθύμων» που ακολουθούν η κυβέρνηση ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δίνοντας «γη, θάλασσα και αέρα» στους ιμπεριαλιστές, που τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν και στο Ιράν.

«ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ»
Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ.

Ικανοποίησε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για αναστολή της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), που αφορούσε τη μη αφαίρεση των «χαφιεδοκαμερών» από πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης των πολιτών. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου με απόφαση αναστολής (414/06) έκρινε ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν οι κάμερες που τοποθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα πάρκα και τις πλατείες, ούτε και να μη λειτουργούν, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Στο ΣτΕ έχει προσφύγει και η «Δημοκρατική Συσπείρωση», η οποία ζητάει το ξήλωμα των «χαφιεδοκαμερών», ενώ αντίθετα τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ζητούν την πλήρη ασυδοσία στη χρήση των καμερών.

Ουσιαστικά, το ΣτΕ χτες έκανε προσωρινά δεκτή, κατά το ένα σκέλος, την αίτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που ζητούσε την αναστολή της απόφασης της Αρχής για αποκαθήλωση των καμερών από τις πλατείες και τους χώρους συνάθροισης των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή, με το πρόσχημα της ασφάλειας των πολιτών, είχε επιτρέψει τη λειτουργία των καμερών που εξυπηρετούν μόνο την κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι τις 24 Μάη.

Συνέντευξη Τύπου του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου»

Χθες σε συνέντευξη Τύπου του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», η πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Μαραγκοπούλου στηλίτευσε το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Παρασκευή ανέβαλε την εκδίκαση Αίτησης Ακύρωσης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επί Απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Χαρακτήρισε τις κάμερες «κατασκοπευτικές» κι ανέφερε ως παράδειγμα μία που στήθηκε απέναντι ακριβώς από το Ιδρυμα, ανάμεσα σε δύο σηματοδότες, με τρεις οικοδομές από τη μια πλευρά του δρόμου και τέσσερις από την άλλη, αναρωτώμενη ποιον άλλον σκοπό εξυπηρετεί, παρά να παρακολουθεί σε βάρος της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Συμπλήρωσε ότι η Οδηγία 24/2006 της ΕΕ με την οποία «νομιμοποιούνται» οι παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα σε βάρος της προσωπικής ζωής. «Μας κρατούν στα τεφτέρια τους οι ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και παρέμβηκαν ο Ν. Φραγκάκης, νομικός εκπρόσωπος της ΑΠΔΠΧ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κατρούγκαλος (εκ των νομικών συμβούλων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που κατέθεσαν εκ μέρους της την Αίτηση Ακύρωσης) και ο Στρατής Κόρακας, εκ μέρους του ΚΚΕ.

Πικετοφορία σήμερα στον Πειραιά

Με αφορμή τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 9 Μάη 1944, και μπροστά στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 14 Μάη, η Παμπειραϊκή Επιτροπή της ΕΕΔΥΕ και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον Πειραιά διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, 9 Μάη, στις 7 μ.μ., πικετοφορία από τον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Πορεία στη Λέσβο

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί το λαό του νησιού στην καθιερωμένη πορεία, που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη, με εκκίνηση από Παναγιούδα στις 7 μ.μ. και άφιξη στη Μυτιλήνη στις 8.30 μ.μ. Το σύνθημα της πορείας είναι «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και από σήμερα Τρίτη μέχρι την Πέμπτη τα δημοτικά σχολεία της πόλης θα ζωγραφίζουν για την ειρήνη. Την Πέμπτη θα γραφτεί έκθεση ιδεών στα Γυμνάσια με θέμα την ειρήνη. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις 5μ.μ. στα γραφεία του ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ) θα γίνουν αγώνες Πινγκ - Πονγκ. Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, θα γίνουν αγώνες Σκάκι. Το Σάββατο στις 5 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου θα γίνουν αγώνες Σκάκι, αλλά και η κεντρική εκδήλωση, με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, λέκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ