ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΣΕ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Προκλητική, επικίνδυνη και μεθοδευμένη προσπάθεια ταύτισης της δράσης του ΚΚΕ με την «τρομοκρατία»

Επαναλαμβανόμενα κρούσματα, με την ανοχή του κράτους, καταγγέλλουν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να τα παρακολουθήσουν | Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ

«Εκπαιδευτής» της «JK Security» στο κατάστρωμα πλοίου
«Εκπαιδευτής» της «JK Security» στο κατάστρωμα πλοίου
Νέο κρούσμα μέσα σε λιγότερες από 15 μέρες έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αντικομμουνιστική υστερία στα «σεμινάρια ασφαλείας» που διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα σε αερομεταφορές και ακτοπλοΐα δεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο.

Μετά το «αντιτρομοκρατικό σεμινάριο» στους ναυτεργάτες του «Superfast 1», όπου ο υπεύθυνος «εκπαιδευτής», απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενης, δήλωσε με θράσος ότι το ΚΚΕ είναι «τρομοκρατική οργάνωση», έρχεται μια δεύτερη καταγγελία να επιβεβαιώσει ότι με την ανοχή του κράτους η μεγαλοεργοδοσία βαφτίζει «τρομοκράτες» τους κομμουνιστές και «τρομοκρατική» τη δράση τους για την οργάνωση των εργαζομένων, τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.

Το νέο κρούσμα καταγράφηκε στις αερομεταφορές, όπου σε αντίστοιχο σεμινάριο, στέλεχος της «Swissport» (υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης) συνέστησε στους εργαζόμενους «να προσέχετε τους κομμουνιστές, γιατί είναι τρομοκράτες και θα προσπαθήσουν να σας στρατολογήσουν»!

Προσοχή στον ...ριζοσπαστισμό!

Η σύσταση έγινε μάλιστα με αφορμή την ανάλυση του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης, με βάση το σχετικό κεφάλαιο που έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα στα εγχειρίδια των «εκπαιδευτών» οι οποίοι αναλαμβάνουν τα σεμινάρια για την ασφάλεια στις αερομεταφορές (Security).

Οπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο του «εκπαιδευτικού υλικού», «η ριζοσπαστικοποίηση είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο εμπνέεται ή αρχίζει να υποστηρίζει ομάδες ή ιδεολογίες με εξτρεμιστικές πεποιθήσεις. Εκείνοι που ριζοσπαστικοποιούνται συχνά καταλήγουν να παρασυρθούν ή και να συμμετάσχουν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, σε τρομοκρατικές πράξεις».

Και για να μη μένουν ερωτήματα, το εγχειρίδιο συνεχίζει: «Η ριζοσπαστικοποίηση (...) συχνά ξεκινά με άτομα που είναι απογοητευμένα από τη ζωή τους, την κοινωνία ή την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεών τους».

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, «κατά την ΕΕ και τις αεροπορικές εταιρίες ταυτίζεται με τρομοκράτη όποιος και όποια τολμά να αμφισβητεί τις κυβερνήσεις, και αγωνίζεται ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο να ζουν με χαμηλούς μισθούς και με συμβάσεις ομηρίας. Η ΕΕ, που συμμετέχει στους πολέμους με το ΝΑΤΟ, ξεριζώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες τους και σκοτώνοντας πάνω από 15.000 παιδιά στην Παλαιστίνη και αλλού, κατηγορεί ως εν δυνάμει τρομοκράτη όποιον και όποια αγωνίζεται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Προϋπηρεσία στην καταστολή και τον αντικομμουνισμό

Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο σεμινάριο στην ακτοπλοΐα, που διοργανώθηκε στις 19 Μάρτη από τη ναυτιλιακή εταιρεία «Attica Group» στο πλοίο «Superfast 1», ο παραδίδων το σεμινάριο «Wilfred Cooperberg» της εταιρείας «JK Security», αναφερόμενος σε «οργανώσεις τρομοκρατών και αποσταθεροποίησης», συμπεριέλαβε σε αυτές και τους κομμουνιστές!

Σε αντίδραση μέλους του πληρώματος για τα λεγόμενά του, ο «εκπαιδευτής» ρωτούσε προκλητικά και με ασφαλίτικο ύφος «εσύ είσαι κομμουνίστρια;» και «γιατί, το ΚΚΕ τι είναι; Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση;».

Στο βιογραφικό του συγκεκριμένου «συμβούλου ασφαλείας» αναφέρεται ότι έχει προϋπηρεσία 14 χρόνια «εργαζόμενος ως υπεύθυνος ασφάλειας στην αεροπορική εταιρεία EL AL», επί 13 χρόνια «υπεύθυνος ασφαλείας των ισραηλινών ναυτικών γραμμών ZIM» και μέχρι το 2018 «σύμβουλος και υπεύθυνος σε θέματα ασφάλειας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών»...

Τους στοιχειώνει το «φάντασμα»

Με αφορμή και το νέο κρούσμα στην εταιρεία «Swissport», η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια... Το φάντασμα της ριζοσπαστικοποίησης! Η παραπάνω φράση αποτυπώνει την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΑΠΑ και των εταιρειών που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια της χώρας.

(...) Αν ψάχνουν για τρομοκράτες, να τους αναζητήσουν σε αυτούς που ψηφίζουν τους μισθούς πείνας και τις 15ήμερες συμβάσεις, στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας στην πίστα και στους άλλους χώρους του αεροδρομίου, στα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες που πιέζουν τους εργαζόμενους να μην τα δηλώνουν.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να κάνουν τους φόβους της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των εταιρειών πραγματικότητα, να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, αξιοπρεπή ωράρια και συνθήκες εργασίας. Να εναντιωθούν στη συμμετοχή της χώρας και στην αξιοποίηση των αεροδρομίων μας στη σφαγή άλλων λαών.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου οι εργαζόμενοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Σε αυτήν την κοινωνία τα αεροδρόμια και τα λιμάνια θα ανήκουν στον λαό και όχι στους εκμεταλλευτές του, γι' αυτό και οι σημερινοί εκμεταλλευτές αγχώνονται... Και με το δίκιο τους».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πολεμικές προετοιμασίες μεγάλης κλίμακας

Με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, έκθεση του βρετανικού International Institute for Strategic Studies (IISS), μίας από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης» σε θέματα διπλωματίας και γεωστρατηγικής, προαναγγέλλει μια «εξαιρετικά επικίνδυνη δεκαετία», που θα τη χαρακτηρίζει η «εφαρμογή της στρατιωτικής ισχύος για την επιδίωξη διεκδικήσεων», δηλαδή νέοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

«Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, η αύξηση των εντάσεων σε Ινδο-Ειρηνικό - Αρκτική και η αναταραχή στην υποσαχάρια Αφρική, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος οδεύει προς τον τρίτο χρόνο, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον ασφαλείας», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εντείνουν την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων, προηγμένων οπλικών συστημάτων, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση «ανασυγκρότησης της παραγωγικής ικανότητας πυρομαχικών βιομηχανικής κλίμακας».

Καθώς το ΝΑΤΟ προετοίμαζε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση - πρόβα πολέμου των τελευταίων δεκαετιών, με στόχο τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής του Επιτροπής, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, είχε πει ότι η επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία σε βαθμό που να οδηγήσει σε έναν μεγάλο πόλεμο του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία αποτελεί πραγματική απειλή. «Δεν θα είναι όλα καλά τα επόμενα 20 χρόνια (...) Δεν λέω ότι αύριο όλα θα πάνε στραβά, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο πως θα έχουμε ειρήνη», δήλωσε τον Γενάρη σε συνέντευξη Τύπου. «Γι' αυτό έχουμε τα σχέδια, γι' αυτό προετοιμαζόμαστε για σύγκρουση με τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες αν χρειαστεί».

* * *

Οι κυβερνήσεις της ευρωατλαντικής συμμαχίας και τα στρατιωτικά τους επιτελεία προσαρμόζουν ήδη τα στρατηγικά τους δόγματα στις νέες συνθήκες της πολεμικής προπαρασκευής. Η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που εξέδωσαν νέα έγγραφα στρατηγικής σχετικά με την Αμυνα.

Η Γερμανία δημοσίευσε την πρώτη της «στρατηγική εθνικής ασφάλειας» στα πρότυπα των ΗΠΑ το 2023. Εναν χρόνο νωρίτερα, ο καγκελάριος Σολτς είχε δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται σε «σημείο καμπής» («Zeitenwende») με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Το έγγραφο αποκαλεί τη Ρωσία «την πιο σημαντική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή» και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα προωθήσει την ανάπτυξη και την εισαγωγή εξαιρετικά προηγμένων δυνατοτήτων, όπως τα όπλα ακριβείας βαθιάς κρούσης». Αλλά και η Βρετανία δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη έκδοση για τη στρατιωτική διοίκηση, όπου δίνεται έμφαση στον ευρωατλαντικό χώρο. Μάλιστα, και οι δύο κυβερνήσεις στα έγγραφά τους κινούνται πιο κοντά στη ρητορική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την «ολοένα και μεγαλύτερη απειλή». Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας ήταν επίσης στο επίκεντρο της αμυντικής στρατηγικής επισκόπησης της Αυστραλίας, ενός από τους βασικούς στρατηγικούς «εταίρους» του ΝΑΤΟ.

***

Τα παραπάνω δεν αποτελούν βέβαια «σχέδια επί χάρτου». Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει θεαματικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, οι οποίες σε όλο τον κόσμο είναι αυξημένες κατά 9% πέρυσι, στα 2 τρισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το IISS αναμένεται και νέα αύξηση φέτος. Ενδεικτικό είναι και ότι 19 από τις 31 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις πολεμικές δαπάνες, ενώ 10 κάλυψαν τον «πήχη» του 2% του ΑΕΠ, που ορίζει η ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Το 2024, 18 μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για πολεμικούς εξοπλισμούς, 6 φορές πάνω σε σύγκριση με το 2014, όταν μόνο 3 κράτη - μέλη έπιαναν τον στόχο. Κατά την τελευταία δεκαετία τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αύξησαν σταθερά τις επενδύσεις τους σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, από 1,47% του συνδυασμένου ΑΕΠ το 2014 σε 2% το 2024 ή αλλιώς 380 δισ. δολάρια, όπως είναι η πρόβλεψη. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες γραμμές της ευρωατλαντικής συμμαχίας, το 20% αυτών των δαπανών θα πρέπει να κατευθύνεται σε νέους εξοπλισμούς.

***

Στην απέναντι πλευρά της ΝΑΤΟικής μεθορίου, στην ίδια πορεία βρίσκεται και η Ρωσία. Οπως αναφέρει σχετική έκθεση του αμερικανικού Institute for the Study of War (ISW), η Ρωσία προετοιμάζει την πολεμική της μηχανή όχι μόνο για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας με το ΝΑΤΟ: «Διάφοροι ρωσικοί οικονομικοί, χρηματοοικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, όχι άμεσα αλλά πιθανότατα σε χρονικό διάστημα συντομότερο απ' αυτό που ορισμένοι Δυτικοί αναλυτές υπέθεταν.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να επεκτείνει μακροπρόθεσμα τις συμβατικές δυνατότητες της Ρωσίας, προετοιμάζοντας μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με το ΝΑΤΟ».

Σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης να γίνεται όλο και πιο ισχυρό, η κινητοποίηση του λαού ενάντια στον πόλεμο και στις πραγματικές αιτίες που τον γεννούν είναι καθήκον πρώτης γραμμής. Στη χώρα μας η αστική τάξη δεν θα διστάσει να σπρώξει τον λαό βαθύτερα στην πολεμική εμπλοκή, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων. Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών, μπορεί να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, ότι δεν θα γίνουν «πρόβατα σε σφαγή» για συμφέροντα ξένα προς τα δικά τους.


Δ. Μ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ