ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ενωμένος αγώνας, απάντηση στους διασπαστές

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

"Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν, με κοινή απόφασή τους, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας κι αγανάκτησης προς την κυβέρνηση και την ΕΕ κι ανέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Η πολιτική αυτή, που εξαθλιώνει και ξεκληρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα, αν δε συναντήσει μια ισχυρή και αποφασιστική αντίσταση του αγροτικού κινήματος. Στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται σήμερα η αγροτική οικονομία και οι αγρότες από την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές, απαντούμε αγωνιστικά.

Αυτή την αντίσταση προσπάθησαν στο παρελθόν και σήμερα να υπονομεύσουν εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον κι επιδιώκουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ετσι κι αυτή τη φορά εμφανίστηκαν γνωστά αγροτικά στελέχη, που ανήκουν στους πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την ΕΕ, να προωθούν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα την τακτική της διάσπασης και της υπονόμευσης του αγώνα, με μοναδικό σκοπό να πλήξουν το κύρος και την πανελλήνια καταξίωση της ΟΑΣ, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στο αγροτικό κίνημα.

Για την εξυπηρέτηση της πολιτικής συναίνεσης που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και μέσα στο αγροτικό κίνημα και σε αγαστή συνεργασία με τις υποταγμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ανέλαβαν και έπαιζαν το ρόλο του "εφιάλτη" στο τοπικό αγροτικό κίνημα.

Στη Λάρισα, αυτός ο ρόλος εκφράστηκε με την προσπάθεια επανεμφάνισης της ΟΔΑΣ (της άλλης ομοσπονδίας - "φάντασμα"), η οποία αποφάσισε "κινητοποίηση" για τις 8 του Μάρτη. Εκφράστηκε, επίσης, με τη στάση αγροτικών στελεχών που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στις συνεδριάσεις των διοικήσεων της ΕΑΣ και της ΟΑΣ, καθώς κι ανάλογες κινήσεις άλλων στελεχών τους στην ύπαιθρο.

Αποδείχτηκε περίτρανα - ιδιαίτερα μετά και από την απραξία τους ακόμα και στην "κινητοποίηση" που εξάγγειλαν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις για σήμερα (σ. σ. χτες) 8 Μάρτη - ότι μοναδικός στόχος τους ήταν η υπονόμευση της απόφασης της ΟΑΣ για κινητοποίηση στις 7 και 8 Μάρτη, με αποκλεισμούς δρόμων.

Είναι φανερό ότι έχουν προ πολλού ξεγράψει από το λεξιλόγιό τους - και πολύ περισσότερο από την πρακτική τους - τη λέξη ΑΓΩΝΑΣ.

Η ΟΑΣ Λάρισας δε διεκδίκησε, ούτε θα διεκδικήσει ποτέ, την αποκλειστικότητα της αντιπροσώπευσης των αγροτών και την ασυλία από κριτική για λάθη ή παραλείψεις της. Αλλο πράγμα όμως η κριτική κι άλλο η σκόπιμη υπονόμευση του αγώνα των αγροτών. Η ΟΑΣ Λάρισας επανειλημμένα κάλεσε σε κοινές συσκέψεις και πρωτοβουλίες όλους τους αγροτικούς φορείς του νομού για συντονισμό του αγώνα και κοινή δράση. Πραγματοποίησε επαρχιακές συσκέψεις για τον καθορισμό της αγωνιστικής τακτικής και την ανάδειξη των συνολικών και επιμέρους αιτημάτων, έφερε το θέμα της ισότιμης συμμετοχής στον αγώνα, μέσα από οποιεσδήποτε μορφές συντονισμού.

Ομως οι άλλες αγροτικές οργανώσεις και στελέχη προτίμησαν να συμπαραταχτούν με τις ηγεσίες των ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, τις οποίες πριν λίγο καιρό χαρακτήριζαν υπονομευτές των αγώνων μας. Είναι φανερό ότι στο Νομό Λάρισας ξεδιπλώθηκε συγκεκριμένο σχέδιο εξουδετέρωσης της ΟΑΣ, γιατί αυτή δε συμβιβάστηκε και δε συμμορφώθηκε με τα "σικέ" παιχνίδια των υποταγμένων ηγεσιών. Γιατί σηματοδοτεί πανελλαδικά τον πραγματικό αγώνα της αγροτιάς.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αγρότες, που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, ποιον τελικά εξυπηρέτησαν. Τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και τη στηρίζουν και τα κόμματα της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ".

Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε προς τους αγρότες του νομού μας ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά μας και η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της πάλης, κατά της πολιτικής που οδηγεί στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει ν' απαντήσουν στο δίλημμα: Θ' ακολουθήσουν τις συναινετικές και πολιτικές ηγεσίες στη συμβιβαστική πορεία τους, συμβιβαζόμενοι και οι ίδιοι ή θα πάρουν τις πρωτοβουλίες στα χέρια τους, αξιοποιώντας το κύρος και την καταξίωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, για ν' αποκρούσουν τις διασπαστικές και υπονομευτικές ενέργειες απ' όπου κι αν προέρχονται και ν' αγωνιστούν ενωμένοι για τη λύση των προβλημάτων τους;".

Κυβερνητικές υποσχέσεις για εξαγγελίες, γενικώς...

Ουσιαστικά αδιάφορη εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά χτες, η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ξεσηκωμένων αγροτών. Ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων και λύσεων στα προβλήματα που του έθεσαν, έδωσε... την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα κάνει εξαγγελίες στις 19 του Μάρτη!

Αυτή ήταν η μοναδική... δέσμευση που χαρακτηρίστηκε εμπαιγμός από τους εκπροσώπους των ξεσηκωμένων αγροτών, που ήρθαν στην Αθήνα από τη Θεσσαλία, Μακεδονία και από την περιοχή της Ηπείρου (Αρτας, Πρέβεζας) και την Αιτωλοακαρνανία και συναντήθηκαν μαζί του στο υπουργείο Γεωργίας. Στις πολύωρες συζητήσεις, όπου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών για τα αιτήματά τους, για τα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και των αγροτών, αλλά και της αγροτικής παραγωγής, ο υπουργός απλώς... "μοίρασε συμπάθεια", χωρίς να δεσμευτεί και να προτείνει κάτι που να αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα.

Ετσι, οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων, βγαίνοντας από τη συζήτηση χαρακτήρισαν εμπαιγμό τη στάση του υπουργού, δηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Πριν αναχωρήσουν από το υπουργείο επισήμαναν στους δημοσιογράφους πως θα επέστρεφαν στα μπλόκα για να ενημερώσουν τους αγρότες και να πάρουν αποφάσεις για τα περαιτέρω...

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Σπύρος Τσιοτινός πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ", που μίλησε εκ μέρους όλων των εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών που πήραν μέρος στη συνάντηση με τον υπουργό:

"Μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Γεωργίας θεωρούμε τη στάση του απαράδεκτη. Για άλλη μια φορά πήραμε κάποιες υποσχέσεις, υποσχέσεις με αναβολή, με αναστολή θα έλεγα! Η μόνη δέσμευση του υπουργού ήταν ότι θα εξαγγείλει κάποια μέτρα στις 19 του μήνα. Και, απ' ό,τι διαπιστώσαμε, τα μέτρα αυτά που θα εξαγγείλει περιστρέφονται στα πλαίσια της ΕΟΚ και της, μέχρι τώρα, κυβερνητικής πολιτικής... Εμείς, επιστρέφοντας θα ενημερώσουμε τους αγρότες στα μπλόκα που έχουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση του αγώνα είναι η μοναδική διέξοδος που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουμε. Θα δούμε πώς θα πάμε, πώς θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας".

Για λογαριασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων Ηπείρου (Αρτας - Πρέβεζας) και Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίς Νίκος Καραμπάς χαρακτήρισε τις απαντήσεις του Στ. Τζουμάκα "ένα μηδενικό, γιατί δε μας είπε τίποτα επί της ουσίας... Αλλά ας μη νομίζει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα μας βρει ξανά μπροστά του", κατέληξε.

Ο Σπ. Στριφτάρης

Ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ, που παρευρισκόταν στις χτεσινές συναντήσεις των εκπροσώπων των αγροτών και κτηνοτρόφων με τον υπουργό Γεωργίας, μετά το τέλος των συναντήσεων δήλωσε: "Πιστεύω ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν διάθεση να λύσουν κανένα από τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι καπνοπαραγωγοί και οι βαμβακοπαραγωγοί. Και δεν είναι στα σχέδιά τους να συζητήσουν στα σοβαρά προτάσεις στήριξης του εισοδήματος των αγροτών για τη φετινή περίοδο, αλλά και για το σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας, έτσι, που να ωφεληθούν αυτοί που δουλεύουν στα χωράφια και όχι να ωφελούνται, βεβαίως, οι μεγαλοαγρότες και ορισμένοι που έχουν στα χέρια τους διάφορους μηχανισμούς".

  • Με αφορμή τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, τόσο η ΝΔ όσο και η Πολιτική Ανοιξη έσπευσαν να δημαγωγήσουν, επικρίνοντας την κυβέρνηση και υποσχόμενοι λύσεις στα αγροτικά προβλήματα, ενώ είναι γνωστό πως ακριβώς στηρίζουν την ίδια με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολιτική της ΕΕ, που έχει προκαλέσει τα προβλήματα και ξεσηκώνει τους αγρότες.
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πλημμύρισε η αγανάκτηση

Σε όλη την Ελλάδα οργισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήρια. Με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων, οι αγρότες Καρδίτσας και Τρικάλων, Νέου Μοναστηρίου και Δομοκού κρατούσαν χτες μέχρι αργά το βράδυ τα μπλόκα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Δυναμικά συνέχιζαν και χτες, παραμένοντας στα μπλόκα, τον αγώνα τους οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα,οιαγρότες της Μαγνησίας απέκλεισαν για ώρες τον εθνικό δρόμο Αθήνας - Θεσσαλονίκης στη θέση Μικροθήβες,ενώ ο εθνικός δρόμος, είχε αποκλειστεί και από τους αγρότες της Λιβαδειάς στο Κάστρο Φθιώτιδας, όπου παρέμενε κλειστός μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Καρδίτσα οι εξεγερμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέμειναν δεύτερη μέρα στους δρόμους, στα μπλόκα που έστησαν σε πέντε σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής. Η αγωνιστική παρουσία των αγροτών της Καρδίτσας, ενισχύθηκε, από χτες το πρωί, όταν δημιουργήθηκε ένα ακόμα μπλόκο, στο δρόμο Καρδίτσας - Τρικάλων. Αρχικά το μπλόκο σχηματίστηκε στον Πάμισο και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στις Σχολές της Αστυνομίας, ενώ προστέθηκαν και άλλα τρακτέρ στα υπόλοιπα μπλόκα και κυρίως στο Νέο Μοναστήρι. Ο αριθμός των τρακτέρ που ήταν χτες στους δρόμους ξεπέρασε τα 1.000 και, εκτός από το δρόμο προς τα Τρίκαλα, κλειστοί έμεναν οι δρόμοι προς Λαμία και Λάρισα, στο Δέλτα Παλαμά και το Νέο Μοναστήρι, προς Παλαιοφάρσαλα - Φάρσαλα στα Γεφύρια και προς Σέκλιμο, στους Στρατώνες Καρδίτσας.Στο Νέο Μοναστήρι οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για λίγες ώρες, χτες το πρωί, και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Η προχθεσινή νύχτα και το ξημέρωμα χτες βρήκε πολλές εκατοντάδες αγρότες στα μπλόκα γύρω από τις φωτιές που άναψαν για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε όλη μέρα χτες, ενώ από το πρωί ο αριθμός των αγροτών όλο και μεγάλωνε, εν αναμονή και της συνάντησης που είχε το μεσημέρι η αντιπροσωπεία των ΟΑΣ Θεσσαλίας με τον υπουργό Γεωργίας. Ο ερχομός της είδησης για την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό γέμισε με οργή και αγανάκτηση τους κινητοποιημένους αγρότες της Καρδίτσας.

Αποφασισμένοι

"Είναι απαράδεκτη η στάση του υπουργού" τόνισε σχετικά, στο μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου, ο Βαγγέλης Γάκης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών. Και συνέχισε: "Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει".

Στο μπλόκο στους Στρατώνες Καρδίτσας ο βαμβακοπαραγωγός Γιάννης Καραγιώργος μας είπε γεμάτος αγανάκτηση: "Η κυβέρνηση μας εμπαίζει. Μας είπαν πως θα πάρουμε 300 δραχμές και βάλε, στο βαμβάκι, και εμείς πήραμε 230 - 240 δρχ. Ψέματα δηλαδή και αντί να κοιτάζουν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Γεωργίας αρνούνται να πάρουν μέτρα για τους αγρότες. Γι' αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας παρά το κρύο εδώ έξω". Δε γνώριζαν, την ώρα εκείνη οι αγρότες πως ενώ οι ίδιοι ζητούσαν μέτρα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος ανακοίνωνε πως η ΕΕ αυξάνει και τη συνυπευθυνότητα και οι βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην εισπράξουν τίποτα απ' αυτά που τους παρακρατούσαν (18 δραχμές το κιλό).

Αγωνιστικά παρέμειναν στους δρόμους, χτες μέχρι αργά το βράδυ, και οι αγρότες των Τρικάλων.Η χτεσινή μέρα βρήκε τους αγρότες να κρατούν τα μπλόκα στο Ζάρκο, στον Εθνικό δρόμο Τρικάλων - Καρδίτσας, στο Κεραμίδι στον επαρχιακό δρόμο Φαρκαδώνας - Παλαμά και στο δέλτα Καλαμπάκας.

Στο Δομοκό της Φθιώτιδας οι αγρότες συνέχισαν και χτες να κρατούν το οδόφραγμα στο "Δρούγο", ενώ χτες συμμετείχαν και άλλοι που ήρθαν από τα γύρω χωριά. Δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά.

Δυο μπλόκα στην Εθνική

Χτες οι αγρότες της Βοιωτίας με πολλά τρακτέρ που έφθασαν από τα χωριά Βάγια και Καπαρέλι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη Θήβα με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Βοιωτίας και της Ενωσης Θήβας και στη συνέχεια απέκλεισαν το δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς στη διασταύρωση Καναβάρι.Οι αγροτοκτηνοτρόφοι άδειασαν γάλα και πέταξαν κρεμμύδια που μένουν απούλητα και σαπίζουν. Αργά το απόγευμα σταμάτησαν την κατάληψη.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λιβαδειάς απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο Αθήνας - Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση του Κάστρου Φθιώτιδας μέχρι τη νύχτα, οπότε και αποχώρησαν δηλώνοντας αποφασισμένοι να επανέλθουν σύντομα.Στη Μαγνησία αγρότες από τις επαρχίες Αλμυρού και Βελεστίνου, απέκλεισαν, χτες στις 11 πμ και για αρκετές ώρες, τον κόμβο Μικροθηβών στην εθνική οδό, ενώ αντιπροσωπεία τους πήγε στο Βόλο και επέδωσε ψήφισμα στη Νομαρχία.

Στην Αθήνα,οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Γεωργίας όπου και πέταξαν φρούτα και λαχανικά διαμαρτυρόμενοι. Συναντήθηκαν με τον υπουργό που υποσχέθηκε να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματά τους.

Δεκάδες συλλαλητήρια

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήρια και στις πρωτεύουσες των Νομών Ιωαννίνων, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Αχαϊας (στην Πάτρα και το Αίγιο), στο Ηράκλειο Κρήτης κλπ. Σ' όλες τις περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν πορείες και άδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλατος μπροστά και μέσα στις νομαρχίες, Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Πάτρα, υπήρξε ένταση όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας κράτησαν κλειστό το δρόμο Αντιρρίου - Ιωαννίνων, για δεύτερη μέρα χτες, μέχρι το μεσημέρι, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Στον αγώνα μπαίνει τη Δευτέρα 11 Μάρτη και η Λέσβος όπου ήδη προετοιμάζεται το μεγάλο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού. Με απόφασή τους οι ΕΒΕ θα κλείσουν για δύο ώρες τα καταστήματα τους το μεσημέρι σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ και άλλοι φορείς του νησιού εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.

Στη Μακεδονία

Συνεχίστηκαν και χτες σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων που ξεκίνησαν προχτές. Στον νομό Θεσσαλονίκης οι αγροτοκτηνοτρόφοι, για δεύτερη μέρα χτες, συνέχισαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στη Γερακαρού.Στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν για τέσσερις ώρες περίπου το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην ακριτική Καστοριά οι αγροτοκτηνοτρόφοι από χτες το μεσημέρι απέκλεισαν τις εθνικές οδούς Καστοριάς - Αμυνταίου στη διασταύρωση Κωσταριζίου και Καστοριάς - Κοζάνης στο ύψος της Βασιλειάδας και τον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς - Νεάπολης στη διασταύρωση Αμμουδάρας.Το πρωί πραγματοποίησαν δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης που κατέληξε μπροστά τη νομαρχία. Συμμετείχαν παραπάνω από 1.000 αγρότες και κτηνοτρόφοιοι οποίοι με εκατοντάδες γεωργικά μηχανήματα κατέλαβαν κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης, για αρκετές ώρες.

Ανάλογο σε όγκο και δυναμισμό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας όπου συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι κτηνοτρόφοι. Οπως τόνισε στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ο Ζήσης Ζιάρας,στο Νομό Κοζάνης υπάρχουν απούλητα πάνω από 13.000 δοχεία φέτας και χιλιάδες κιλά πατάτας σαπίζουν στα χωράφια, λόγω των εξευτελιστικών τιμών που προσφέρουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι. Στο Κιλκίς κτηνοτρόφοι και άλλοι αγρότες προχώρησαν στον αποκλεισμό και της αερογέφυρας Πολυκάστρου της εθνικής οδού Κιλκίς - τελωνείου Ευζώνων. Ενώ για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε και ο αποκλεισμός της διασταύρωσης Μεταλλικού στο 5ο χλμ του δρόμου Κιλκίς - Πετριτσίου. Στον Εβρο οι κτηνοτρόφοι αφού συγκεντρώθηκαν στο Σουφλί και τις Φέρες πραγματοποίησαν, στη συνέχεια, πορεία με τα αγροτικά μηχανήματα στην Αλεξανδρούπολη όπου επέδωσαν ψήφισμα στη νομαρχία. Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, επίσης, στις Σέρρες, την Εδεσσα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και στα Γρεβενά.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματίσει, για την Τρίτη 12 Μάρτη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Φλώρινα και οι αγρότες της Ροδόπης, την Παρασκευή 15 Μάρτη, στις Σάππες.

Στην Κρήτη

Μεγάλη επιτυχία είχε χτες στο Ηράκλειο, το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων του νομού, που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τη Νομαρχία και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Από τις 11 το πρωί, οι κτηνοτρόφοι έκλεισαν τους γύρω δρόμους και άδειασαν μεγάλη ποσότητα γάλατος, όχι μόνο έξω από τη Νομαρχία, αλλά και μέσα στο γραφείο του νομάρχη, όπου μάλιστα μετέφεραν και αρνιά.

Οι αγρότες θα ανταποδώσουν

Ούτε ένας αγρότης δε βγήκε στους δρόμους της Λάρισας χτες, μέρα της "κινητοποίησης" που είχαν εξαγγείλει οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, η "Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων" του νομού (που πρόσκειται στη ΝΔ) και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησαν και εκτέλεσαν την υπονομευτική, διασπαστική απόφαση των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.Κι ήταν φυσιολογικό κι αναμενόμενο να μην κινητοποιηθούν οι αγρότες, αφού ούτε η μορφή πάλης, ούτε το περιεχόμενο και τα αιτήματα της περιβόητης αυτής "κινητοποίησης" είχαν καθοριστεί.

***

Ετσι έγινε φανερό ότι μοναδικός στόχος συνδικαλιστών, συνεταιριστών, αλλά και άλλων πολιτικών παραγόντων των δυο μεγάλων κομμάτων, ήταν η υπονόμευση και διάσπαση του ενωτικού αγώνα της αγροτιάς του νομού, κι όχι "η εξασφάλιση της ενότητας του αγροτικού κινήματος, υπό τη σκέπη των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων", όπως δημαγωγικά δήλωναν. Γίνεται επίσης φανερό ότι, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο, επιχείρησαν να εξουδετερώσουν την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επειδή δε συμβιβάστηκε ποτέ, δεν έπαιξε κι αυτή τη φορά στο "σικέ" παιχνίδι των υποταγμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ κι επιμένει να εκφράζει και να σηματοδοτεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, τον αγωνιστικό, ταξικό χαρακτήρα του αγροτικού κινήματος.

Η υπονομευτική δράση τους ήταν προφανής. Ο Γ. Πίττας,πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, έφτασε παραμονές της κινητοποίησης στη Λάρισα - μεταφέροντας τη "γραμμή" της ηγεσίας της ΝΔ - και έδωσε εντολή στα τοπικά αγροτικά στελέχη να συνταχθούν με την απόφαση των τριτοβάθμιων οργανώσεων κι όχι μ' αυτή των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας. Και ο Ν. Λιόλιος,πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν ανάλογες κατευθύνσεις στα δικά τους στελέχη.

***

Η υπονομευτική επιχείρηση έφερε αποτελέσματα. Η προχτεσινή συμμετοχή των Λαρισαίων αγροτών στο "μπλόκο" που στήθηκε στην εθνική οδό, δεν ήταν η αναμενόμενη. Ας μην επιχαίρουν, όμως, αυτοί οι "εκπρόσωποι" των αγροτών για τη δήθεν "νίκη" τους σε βάρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και για τον υποτιθέμενο "εξοστρακισμό" του προέδρου της Γ. Πατάκη. Αν προκάλεσαν σε κάποιους ζημιά, αυτοί είναι οι ίδιοι οι αγρότες της περιοχής και η ενότητα του κινήματός τους. Είναι, όμως, σίγουρο ότι η αγροτιά της Λάρισας - ζυμωμένη στους πολύχρονους αγώνες - γρήγορα θα τους "ανταποδώσει" τη ζημιά, απομονώνοντάς τους και παραμερίζοντάς τους και θα τραβήξει στην αγωνιστική πορεία της. Τα προβλήματα των αγροτών είναι τόσα πολλά και τόσο πολύ οξυμένα που θα τους ξαναβγάλουν στους δρόμους του αγώνα.

Π. Ρ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι αγώνες θα έχουν αποτελέσματα στην πορεία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου, χτες στη Χαλκίδα, αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις δήλωσε τ' ακόλουθα:

"Αυτές οι κινητοποιήσεις βγαίνουν μέσα από την καρδιά και την ψυχή των αγροτών, γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Βρίσκονται σε απόγνωση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Μερικοί μάλιστα θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να ρίχνουν το γάλα στους δρόμους και να κλείνουν τους δρόμους και να σταματούν τη συγκοινωνία.

Είναι ντροπή και καταδικάζουμε τέτοιες απόψεις. Γιατί με βάση αυτές τις απόψεις θα πρέπει ο αγρότης να κρατάει το πρόβλημα μέσα στο σπίτι του και να μη βγει να το φωνάζει στο δρόμο, ο εργάτης να κάνει το ίδιο κ.ο.κ.

Μεγαλύτερο πρόβλημα από την πείνα και τη φτώχεια υπάρχει; Το ζήτημα είναι πολιτικό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να μη γίνονται κινητοποιήσεις, ας δώσει λύσεις στα προβλήματα. Για τους αγρότες δεν είναι αυτοσκοπός το κλείσιμο των δρόμων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν άρνηση στη λύση των προβλημάτων. Αρα πρέπει να ετοιμαστούν όπως και οι εργάτες, οι υπάλληλοι και οι μικρομεσαίοι για ένα μακρόχρονο και οργανωμένο αγώνα. Δεν είναι μόνο η απεργία ή το συλλαλητήριο η μοναδική μορφή αγώνα.

Πρέπει ο αγώνας να πολιτικοποιηθεί και να οδηγήσει σε πολιτικές επιλογές. Εμπρακτα να καταγγελθούν αυτές οι αντιαγροτικές πολιτικές και τα κόμματα που τις στηρίζουν. Οι επόμενες εκλογές, οι αρχαιρεσίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι μια ευκαιρία. Δε φτάνει μόνο ν' αγωνίζεται κάποιος αλλά πρέπει να υπάρξει και ανατροπή αυτών των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματά τους. Αυτοί οι αγροτικοί αγώνες, έστω και αν δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα, θα έχουν αποτελέσματα στην πορεία και καλώς γίνονται".

"Ασπρισε" χτες όλη η Ελλάδα από τόνους γάλα που άδειασαν οι κτηνοτρόφοι Μήνυμα αποφασιστικότητας για κλιμάκωση του αγώνα τους έδωσαν χτες χιλιάδες αγρότες σ' όλη τη χώρα, με μπροστάρηδες τους Θεσσαλούς



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ