ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Συντονισμός ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ανακοίνωση 16 Κομμουνιστικών Κομμάτων, στα πλαίσια του 2ου πολιτικού Σεμιναρίου Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης

«Ο συντονισμός των κομμάτων και πολιτικών κινημάτων της Αριστεράς» καθώς και η «επείγουσα ανάγκη έντασης της πάλης για την παγκόσμια ειρήνη και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, και συγκεκριμένα ενάντια στην επικείμενη επίθεση στο Ιράκ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων της» ήταν από τα ζητήματα που συμφωνήθηκαν από 16 Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, σε κείμενο που υπογράφτηκε στις 21 Γενάρη στο Μπουένος Αϊρες, στα πλαίσια του 2ου πολιτικού Σεμιναρίου Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης.

Συγκεκριμένα ολόκληρο το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη συνάντηση έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μαρξιστικών Ερευνών της Ισπανίας, από 19-21 Γενάρη 2003 στο Μπουένος Αϊρες το 2ο πολιτικό σεμινάριο Λατινικής Αμερικής - Ευρώπης, με τη συμμετοχή 16 Κομμουνιστικών Κομμάτων και των δύο περιοχών.

Οι Λατινοαμερικάνοι συμμετέχοντες ήταν: το ΚΚ Αργεντινής, το ΚΚ Βολιβίας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το Βραζιλιάνικο ΚΚ, το ΚΚ Βραζιλίας, το κολομβιάνικο ΚΚ, το ΚΚ Κούβας, το ΚΚ Ουρουγουάης, το Παραγουανό ΚΚ, το Περουανό ΚΚ και το ΚΚ Χιλής. Συμμετέχοντες από την Ευρώπη ήταν το Γαλλικό ΚΚ, ΚΚ Ελλάδας, το ΚΚ Ισπανίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας και το Πορτογαλικό ΚΚ.

Το σεμινάριο αφιερώθηκε στην ανταλλαγή εμπειριών γύρω από 2 θεμελιώδη θέματα:

  • 1) Ο συντονισμός των κομμάτων και πολιτικών κινημάτων της Αριστεράς μέσα στους μακροοικονομικούς χώρους που είναι διαμορφωμένοι ή σε διαδικασία διαμόρφωσης σε Αμερική και Ευρώπη, και,
  • 2) Η επείγουσα ανάγκη έντασης της πάλης για την παγκόσμια ειρήνη και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, και συγκεκριμένα ενάντια στην επικείμενη επίθεση στο Ιράκ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Οι συζητήσεις συνέβαλαν να διαπιστωθεί από τη μία η όξυνση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης που πλήττει τη Λατινική Αμερική, της οποίας η Αργεντινή συνιστά το πιο εύγλωττο παράδειγμα, και από την άλλη η αναζωογόνηση της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος της περιοχής, που συμβολίζεται μεταξύ άλλων περιπτώσεων από το θρίαμβο του Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα στις πρόσφατα πραγματοποιημένες βραζιλιάνικες προεδρικές εκλογές, από τον εκλογικό θρίαμβο του λαϊκού κινήματος στο Εκουαδόρ που εκφράστηκε στην εκλογή του Λούσιο Γκουτιέρες ως προέδρου και από τη μαζικότητα των λαϊκών κινημάτων σε όλη την περιοχή.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να καταγγείλουν και να αντιπαλέψουν:

Την επιδείνωση της ιμπεριαλιστικής τάσης προσφυγής στον πόλεμο ως καταπραϋντικό για την άκρατη όξυνση των ανταγωνιστικών αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής, και για να διευρύνει και να βαθύνει μέσα από αυτόν, την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία στον κόσμο. Η αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του ηπειρωτικού συστήματος κυριαρχίας του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, του οποίου πυλώνες είναι:

Η αξιοποίηση του ΟΑΚ (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών) ως υπερεθνικού μηχανισμού πολιτικής επιβολής και χειραγώγησης. Η επιβολή της Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου Αμερικής (ALCA) ως μηχανισμού οικονομικής προσάρτησης. Το Σχέδιο Κολομβία -Πρωτοβουλία των Ανδεων - με το χαρακτήρα του της στρατιωτικής και αντεπαναστατικής υποστήριξης της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας σε περιφερειακό επίπεδο. Την επιδείνωση της πολιτικής του αποκλεισμού και απομόνωσης του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κούβα, απέναντι στον οποίο απαιτούμε την απελευθέρωση των 5 Κουβανών που καταδικάστηκαν στις ΗΠΑ διότι αγωνίστηκαν ενάντια στην τρομοκρατία και επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας με την Επαναστατική Κυβέρνηση, το ΚΚ Κούβας και τον Κουβανικό λαό, ιδιαίτερα αυτό το χρόνο της 50ής επετείου της επίθεσης στο στρατόπεδο της Μονκάδα. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης που, ενορχηστρωμένο από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και εκτελεσμένο από την τοπική ολιγαρχία ενάντια στη συνταγματική κυβέρνηση της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας μετά την ήττα που επέφερε ο λαός στο πραξικόπημα της 11ης Απρίλη 2002, συνιστά μια υποτροπή της στασιαστικής και φασιστικής καμπάνιας που αναπτύσσεται από τα αφεντικά των ΜΜΕ και πόνταρε στο λοκ-άουτ ως μέθοδο για να επιχειρήσει να κάμψει τη λαϊκή θέληση. Την ένταση του εσωτερικού πολέμου ως πολιτική του κολομβιάνικου κράτους απέναντι στην οποία επαναλαμβάνουμε πως η πολιτική λύση με διαπραγματεύσεις είναι ένας δρόμος πιθανής λύσης στη διένεξη αυτής της αδερφής χώρας, και εκδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την κοινωνική και λαϊκή δημοκρατική αντίσταση που αγωνίζεται για μια βαθιά κοινωνική αλλαγή και απέναντι στο πακέτο των μιλιταριστικών, νεοφιλελεύθερων και αντιδημοκρατικών μέτρων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε. Η συνέχιση στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών συνταγών από μεριάς των αργεντίνικων αρχών που, ανεξάρτητα από την επίσημη ρητορική της κυβέρνησης του Εδουάρδο Ντουάλντε, αποκαλύπτει ένα τέτοιο βαθμό υποταγής και υποδούλωσης στο διεθνικό χρηματιστικό κεφάλαιο που έχει οδηγήσει στο σημείο να καταλήξει στη μιζέρια, μια από τις πιο πλούσιες χώρες της ηπείρου. Η κτηνώδης καταστολή που ξεδιπλώνει η βολιβαριανή κυβέρνηση έχοντας προκαλέσει το θάνατο πολυάριθμων πολιτών που διεκδικούσαν για τα νόμιμά τους δικαιώματα. Με αυτή την έννοια εκφράζουμε την ολοκληρωτική μας αλληλεγγύη με το αίτημα του βολιβιανού λαού, να δοθεί μια δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στη σημερινή σύγκρουση.

Το 2ο Πολιτικό Σεμινάριο Λατινικής Αμερικής-Ευρώπης συνέπεσε με τον εορτασμό της 85ης επετείου της ίδρυσης του ΚΚ Αργεντινής στις 18 του Γενάρη, ευκαιρία που επέτρεψε στους επισκέπτες να εκφράσουν τις πιο θερμές ευχές στους Αργεντινούς κομμουνιστές για την τόσο παρατεταμένη και γόνιμη δουλιά τους. Επίσης όλοι οι ξένοι συμμετέχοντες συνέπεσαν στην εκδήλωση της αναγνώρισης της φιλοξενίας που πρόσφερε το ΚΚ Αργεντινής, που δημιούργησε τις καλύτερες συνθήκες για την εξέλιξη των εργασιών του σεμιναρίου. Επιπλέον οι συμμετέχοντες αυτού του σεμιναρίου, χαιρέτισαν την εργασία που έφερε σε πέρας η συντονιστική ομάδα των ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Κούβας και ΚΚ Ουρουγουάης και ευχαρίστησαν το ΚΚ της Ουρουγουάης για την έκδοση των υλικών του σεμιναρίου του Μοντεβίδεο.

Συμφωνήθηκε να βοηθηθεί η πρωτοβουλία του Παραγουανού ΚΚ να οργανώσει μια διεθνή συνάντηση για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο και στην κρατική τρομοκρατία στο δήμο του Εστε στα τέλη του χρόνου αυτού, για να αποκαλύψει τη συκοφαντία του Τζορτζ Μπους πως τα «Τρία Σύνορα» (μεταξύ Αργεντινής, Βραζιλίας και Παραγουάης) είναι ένας ναός της τρομοκρατίας.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το Ιδρυμα Μαρξιστικών Ερευνών να έχει την αιγίδα του 3ου Πολιτικού Σεμιναρίου Λατινικής Αμερικής-Ευρώπης στο Σαντιάγκο της Χιλής την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη του 2003, με στόχο να επωφεληθούμε της 30ής επετείου του ωμού πραξικοπήματος του οποίου ηγήθηκε ο Α. Πινοσέτ ενάντια στη νόμιμη και συνταγματική κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας, ως ευκαιρία για να σκεφτούμε πάνω στις εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί στους αγώνες των λαών και την αντιμετώπιση μπροστά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και την τοπική ολιγαρχική αντίδραση, κάτι το οποίο αποδέχτηκε ευχαρίστως το ίδρυμα αυτό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ