ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αντώνης Αντωνίου
Αντώνης Αντωνίου
Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάρτη, στις 9.00 π.μ. στην εκκλησία της Νέας Λαμψάκου, γίνεται το 6μηνο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η συντρόφισσα της ζωής του Δήμητρα Αντωνίου

***

Σήμερα Κυριακή 9 Μάρτη γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της νύφης μας

ΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ

Στη μνήμη της προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένεια Παναγιώτη Κουκουβίνου

Επιχείρηση ενοχοποίησης των λαϊκών αγώνων

H έναρξη της δίκης της «17 Νοέμβρη» έφερε στην επιφάνεια και πάλι τα κενά αυτής της υπόθεσης, τις σκοτεινές πτυχές της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Μοιραία, η ανάδειξη αυτών των αναπάντητων ερωτημάτων φέρνει προς συζήτηση την πραγματική ταυτότητα αυτής της οργάνωσης, η οποία έδρασε στη χώρα μας επί 28 χρόνια, ασύλληπτη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» απορρίπτει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την πλήρη εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και πιστεύει ότι «κάτι κρύβεται». Είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει ότι όλη η υπόθεση «17 Ν» είναι κλεισμένη αυτήν τη στιγμή στους τέσσερις τοίχους της αίθουσας του δικαστηρίου των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο εξπέρ Τόμας Μίλερ

Την περασμένη Δευτέρα 3 Μάρτη, τη μέρα που άρχισε η δίκη, η εφημερίδα «New York Times» δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ και φιλοξενούσε συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ. «Αίσθησή μου είναι ότι οι συλληφθέντες αντιπροσωπεύουν το κυρίως σώμα του επιχειρησιακού τμήματος της οργάνωσης», δήλωσε ο κ. Μίλερ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. «Με τη σύλληψη και τη διεξαγωγή της δίκης για την τρομοκρατική οργάνωση "17 Ν", επέρχεται η κάθαρση σε ένα γεγονός που ταλάνισε περίπου για τρεις δεκαετίες την ελληνική κοινωνία», απάντησε με έντονο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός πρέσβης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χώρα μας, πραγματοποιεί, με τη δήλωσή του, ευθεία παρέμβαση σε μια εσωτερική υπόθεση. Ομως, αυτή η πρακτική είναι γνωστή στον Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη του 2001 ως εξπέρ στα θέματα τρομοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή, δεν έπαψε να υποδηλώνει με κάθε τρόπο, όχι μόνον το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για την υπόθεση αυτή, αλλά και την πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιχείρηση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, γεγονός που η κυβέρνηση το ενστερνίστηκε.

Οπως προκύπτει, οι αμερικανικές αρχές θέλουν να αξιοποιήσουν τα κενά που υπάρχουν στην ταυτότητα της «17 Νοέμβρη», για να τα καλύψουν με τρόπο που εξυπηρετεί τα γενικότερα σχέδιά τους.

Στόχοι

Ενας από τους λόγους που ώθησαν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην τελευταία του παρέμβαση, με την ευθεία αμφισβήτηση των κυβερνητικών ισχυρισμών περί εξάρθρωσης της «17 Ν», μπορεί να είναι η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να κρατά υπό κηδεμονία την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενας άλλος λόγος μπορεί να είναι η απαίτησή τους, να δοθεί, μέσω της υπόθεσης αυτής, αλλά και γενικότερα μέσω της υπόθεσης «τρομοκρατία στην Ελλάδα», ένα καίριο πλήγμα στην «πηγή του ελληνικού αντιαμερικανισμού». Η επισήμανση Μίλερ περί «επιχειρησιακού τμήματος» αφήνει να εννοηθεί ότι μένει ανοιχτό το θέμα του «πολιτικού διευθυντηρίου», των διασυνδέσεων της «ελληνικής τρομοκρατίας».

Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν έτοιμη την απάντηση. Η απάντηση αυτή θα δοθεί με συνδυασμό των υποθέσεων της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ», που θα επιχειρεί να συνδέσει την τρομοκρατία με το αντιδικτατορικό κίνημα της περιόδου 1967-1974 και μέσω αυτού με το λαϊκό κίνημα γενικότερα και το ΚΚΕ. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της κατασκευής στηρίζεται στα περιβόητα αρχεία της Στάζι, της υπηρεσίας ασφάλειας της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το «σενάριο» έχουν υποστηρίξει κατά το παρελθόν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο πρώην πρέσβης Νάιλς, οι γερουσιαστές Μπρέμερ και Πάρντι κ.ά. Υπέρ αυτής της άποψης, τίθεται και ένα μέρος των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, που επιθυμούν να κλείσουν με την υπόθεση της τρομοκρατίας πολλούς λογαριασμούς του παρελθόντος για να αποφύγουν και μελλοντικούς μπελάδες.

Συσχέτιση

Στον Τύπο, και όχι μόνο, διατυπώνεται όλο και πιο τακτικά αυτή η συσχέτιση της τρομοκρατίας με τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Αριστερά. Στην «Καθημερινή» της 5ης Φλεβάρη, με την υπογραφή «Εκήβολος», διαβάσαμε ένα σχόλιο διαυγέστατο, όσον αφορά στις προθέσεις του συντάκτη του: «Ασφαλώς και οι τρομοκράτες προέκυψαν από τις ακροαριστερές, αντιδικτατορικές οργανώσεις... Οι τρομοκράτες αυτοί ήταν όργανο μιας συγκροτημένης κρατικής μυστικής υπηρεσίας, της Στάζι... που, κατ' εντολήν της σοβιετικής KGB, επιδίωκε μέσω των οργανώσεων αυτών να υπονομεύσει τα δυτικά καθεστώτα... Για να μπορέσει η Μόσχα να επιβιώσει και να επικρατήσει..!». Ο στόχος είναι ευδιάκριτος.

Δε θα σταθούμε ιδιαίτερα στην αξιοπιστία των στοιχείων, που παρουσιάζονται ως μέρος των αρχείων της Στάζι. Θα παραθέσουμε μόνο την απόφαση του γερμανικού Εφετείου στις 5 Μάη του 1992, όπου τονιζόταν: «Τα αρχεία και οι πληροφορίες του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (Στάζι) της πρώην ΓΛΔ δεν είναι κατά βάση κατάλληλα για την τεκμηρίωση μιας υποψίας ενοχής που απαιτεί το ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, απαιτείται αυστηρός και ιδιαιτέρως κριτικός έλεγχος των πληροφοριών που αντλούνται από εκεί».

CIA τρομοκρατία

Η προσπάθεια για την ενοχοποίηση του αντιδικτατορικού κινήματος και της Αριστεράς συνοδεύεται από μια επιχείρηση κατασυκοφάντησης και φίμωσης της άποψης, που απαιτεί τη διερεύνηση των σχέσεων της «17 Ν» με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στις σχέσεις αυτές έχουν αναφερθεί κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης (Σκουλαρίκης, Βαλλυράκης, κ.ά.). Πολύ περισσότερο, όταν είναι αποδεδειγμένο ότι η ίδρυση και η δράση της «17 Ν» συμπίπτει με την περίοδο διείσδυσης των αμερικανικών υπηρεσιών σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Δυτική Ευρώπη και χειραγώγησης της δράσης τους. Υπενθυμίζουμε μόνο τη δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους (πατέρα του σημερινού Προέδρου) στις 16 Σεπτέμβρη του 2001: «Η CIA, στο παρελθόν, είχε τοποθετήσει πράκτορές της σε τρομοκρατικές οργανώσεις για να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος των εθνικών συμφερόντων»..!


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η ΚΟ Αμαλιάδας για τον Νίκο Μπελογιάννη

Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και να τοποθετηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας, που είναι και η γενέτειρα πόλη του αγωνιστή κομμουνιστή. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292696 και 6977-507160.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

Σήμερα Κυριακή

  • Στις 16.30 «Αθλητικές συναντήσεις». Θα μεταδοθεί ο αγώνας βόλεϊ της γ` κατηγορίας ανδρών ΓΣ Πετρούπολης - Καμπανιακός.
  • Στις 22.35 Γιαννίτσαροι και Μπούλες. Ενα οδοιπορικό στα λαϊκά δρώμενα της Νάουσας. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Π. Ρούφας.

Την Τρίτη, 11/3

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σημαντικό άνθρωπο και ηθοποιό Τίτο Βανδή.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικά ενάντια στη δίωξη 77 μαθητών

Αγωνιστικά, με μαζική πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 12 του Μάρτη, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους 77 μαθητές που διώκονται επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του '99. Παράλληλα, θα απαιτήσουν μαχητικά να σταματήσουν οι διώξεις, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών, να περιφρουρηθούν οι ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και η παιδαγωγική λειτουργία στα σχολεία.

Σε σύσκεψη, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, με πρωτοβουλία του 14ου εσπερινού ΤΕΕ, αποφασίστηκε στις 8 το πρωί της Τετάρτης να ξεκινήσει πορεία από το συγκρότημα «Ευκλείδη», η οποία θα καταλήξει έξω από τα δικαστήρια, όπου θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή γονιών και εκπαιδευτικών. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Γονέων και οι εκπαιδευτικοί.

Οι 77 μαθητές δικάζονται την Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Το 1999 ήταν μέλη των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων των σχολείων: 2ο και 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, 7ο, 8ο, 10ο, 15ο ΤΕΕ του συγκροτήματος «Ευκλείδη», 6ο και 14ο νυχτερινό ΤΕΕ. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μαθητής του 14ου νυχτερινού ΤΕΕ.

ΚΝΕ: Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους διωκόμενους μαθητές

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει πως δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος που γίνεται η δίκη. Είναι μια περίοδος «που το νεολαιίστικο κίνημα δίνει σημαντικό "παρών" στο πλευρό του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν». Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους και να δώσουν απάντηση στην επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων, μέσα από την ένταση των αγώνων για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται κατά του Ιράκ και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Παλιοί φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από το Τορόντο Καναδά στέλνουν τη μηνιάτικη δόση, 280 δολάρια όπως πάντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ