ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ»
Νέα πρόκληση από την εργοδοσία

Μετά την απόλυση του συνδικαλιστή Ζ. Καραβά, επιχειρεί να προσβάλει τις αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου, κατά τις οποίες εκλέχθηκε στη διοίκησή του

Επιμένει να προκαλεί η εταιρία τροφίμων «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ», η οποία, όχι μόνο προχώρησε στην απόλυση του γραμματέα του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ζύθων - Ποτών - Τροφίμων Ζ. Καραβά, αλλά επιδιώκει να προσβάλει και τις αρχαιρεσίες του σωματείου, από τις οποίες εκλέχθηκε στο νέο ΔΣ του ο συνδικαλιστής εργαζόμενος! Οι μεθοδεύσεις της έχουν σαν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση μέσα στην επιχείρηση, η οποία αποτελεί γκέτο, μέσα στο οποίο ανθεί η «ευέλικτη» εργασία.

Η απόλυση του Ζ. Καραβά, στις 23 Γενάρη, έγινε μετά την ενημέρωση της εταιρίας ότι εκλέχθηκε στη διοίκηση του σωματείου. Η αιτιολογία της εταιρίας ήταν ότι πρόκειται για «πλεονάζον προσωπικό», ωστόσο, άλλη άποψη είχε η επιθεωρήτρια Εργασίας που επιλήφθηκε της υπόθεσης, η οποία θεώρησε ότι η απόλυση έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους. Κάτι που ενισχύεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωματείο στην επιχείρηση, καθώς είναι απαγορευτική η συνδικαλιστική δράση.

Στελέχη της εταιρίας αρνήθηκαν στη συνέχεια την ανάκληση της απόλυσης, όταν συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι θα επιμείνουν, ανεξάρτητα από το κόστος, στην απόφαση για την απόλυση του εργαζόμενου.

Λίγες μέρες μετά, η εταιρία εντείνει τις προκλήσεις της, στέλνοντας εξώδικο έγγραφο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι η εφορευτική επιτροπή που επέβλεψε τις αρχαιρεσίες του σωματείου δεν εκλέχθηκε νόμιμα! Συνακόλουθα, θεωρεί ότι δεν ισχύει η εκλογή της νέας διοίκησης και η συνδικαλιστική ιδιότητα του συγκεκριμένου εργαζόμενου!

Η τρομοκρατική πρακτική της εταιρίας και η απόλυση του συνδικαλιστή καταγγέλθηκε πρόσφατα και από τους αντιπροσώπους του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, που, με ψήφισμά τους, καταδικάζουν «την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρίας "ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ"» και σημειώνουν: «Αυτό που θέλει να αποφύγει η εταιρία "ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ", είναι να μην υπάρχει άλλη φωνή. Η φωνή που θα υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, γι' αυτό περισσεύει. Ολοι εμείς δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε το δίκαιο αγώνα του συναδέλφου μας για το καλό όλης της εργατικής τάξης».


ΟΑΕΔ
Ιδιωτικοποίηση με πρόσχημα τα «νέα δεδομένα»

Την επιμονή της κυβέρνησης στις αντιδραστικές αλλαγές επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου, ενώ σε όλη τη χώρα οξύνονται οι αντιδράσεις υπαλλήλων, καθηγητών και μαθητών

Με το πρόσχημα «των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας», ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας, δικαιολόγησε την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση τουΟΑΕΔ, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο υφυπουργός είπε ότι χρειάζεται για τον ΟΑΕΔ «κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό και θα έλεγα και κάτι ανταγωνιστικό». Ανέφερε ότι θα ιδρυθούν τρεις θυγατρικές στον ΟΑΕΔ, η πρώτη για την εξατομικευμένη παρέμβαση για τον κάθε άνεργο, η δεύτερη για τον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και η τρίτη για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να θιγούν σε τίποτα. Για να διαφημίσει δε, το σχέδιό του επικαλέστηκε τη στήριξη του παρέχει σε αυτό η ΓΣΕΕ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «οι πάντες στον ΟΑΕΔ, εκπαιδευτικοί, έκτακτοι και μόνιμοι» κάνουν κινητοποιήσεις με ποσοστό επιτυχίας έως και 100%. «Και ξέρετε ποιοι έχουν πλειοψηφία σε αυτά τα συνδικάτα» είπε, ενώ σχολιάζοντας τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάτι σε βάρος των κατακτήσεων των εργαζομένων που να μη βρήκε τη συναίνεσή της.

Με τις τρεις θυγατρικές ανώνυμες εταιρίες, είπε ο βουλευτής, υπονομεύεται και αποδυναμώνεται ο κύριος κορμός του ΟΑΕΔ, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της εργοδοσίας αλλά ταυτόχρονα διευκολύνει και τα διάφορα ανταγωνιστικά προς τον ΟΑΕΔ ιδιωτικά γραφεία. Με τις εταιρίες αυτές, συνέχισε, ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης και δεν αποκλείεται αύριο να μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα με κριτήριο λειτουργίας το κέρδος.

Εάν επιθυμούσατε πραγματικά εκσυγχρονισμό, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, θα μπορούσατε να τον κάνετε χωρίς να δημιουργείτε ανώνυμη εταιρία και να ξεφεύγετε έτσι από το δημόσιο λογιστικό και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα έπρεπε, είπε, να χρηματοδοτήσετε τον ΟΑΕΔ ως δημόσιο ενιαίο φορέα που να παίζει κοινωνικό ρόλο.

Οξύνονται οι αντιδράσεις

Στο «πόδι» βρίσκονται μαθητές και καθηγητές σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ σε πολλές περιοχές της χώρας, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Στην Πτολεμαΐδα, οι μαθητές και καθηγητές των Κέντρων Τεχνικής Κατάρτισης (ΚΕ.ΤΕ.Κ) προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους και κατέλαβαν το σχολείο τους για λίγη ώρα. Συγχρόνως συντονίζονται με μαθητές των αντίστοιχων σχολών της Φλώρινας και της Κοζάνης, προκειμένου να ενταθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Στα Γιάννενα, με απόφαση της συνέλευσής τους, οι μαθητές χτες προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής τους. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται και οι καθηγητές τους, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

Στην Ηλεία οι μαθητές βρίσκονται από προχτές σε κατάληψη της σχολής τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κατάληψη διαρκείας και άλλες πρωτοβουλίες.

Οι μαθητές διεκδικούν να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΑΕΔ, να διατηρηθεί ο Δημόσιος και Ενιαίος χαρακτήρας του, απαιτούν άμεση αύξηση των δαπανών για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ανάγκες.


«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Πιέζει για μείωση προσωπικού

Η διεύθυνση υποστηρίζει την ανάγκη μεταφοράς του εργοστασίου, με μείωση των θέσεων εργασίας και αλλαγή εργασιακών σχέσεων

Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η μείωση του προσωπικού «χτύπησαν την πόρτα» της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», όπως ουσιαστικά ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση στο Σωματείο Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η εταιρία με μια σειρά πλαστών επιχειρημάτων και διλημμάτων επιδιώκει να πείσει το σωματείο για την ανάγκη μείωσης του προσωπικού και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Το πρώτο ζήτημα που έθεσε είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο με τη «Φίλιπ Μόρις» αν μείνει ως έχει το εργοστάσιο, οπότε κινδυνεύει με κλείσιμο. Αποφεύγει, βέβαια, να τεκμηριώσει την άποψή της περί ενδεχόμενου κλεισίματος του εργοστασίου, το οποίο είναι ένα εκβιαστικό δίλημμα.

Αρχικά πρότεινε τη μεταφορά του εργοστασίου στο Αγρίνιο, αλλά επειδή η εταιρία είναι και «πονόψυχη» φαίνεται να κατανοεί ότι μια τέτοια μεταφορά θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους 1.020 περίπου σημερινούς εργαζόμενους, που δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Προτείνει, λοιπόν, εναλλακτικά, τη μεταφορά του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, με την προϋπόθεση όμως να μειωθεί το προσωπικό, χωρίς να αναφέρει βέβαια αριθμό!

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον «Παπαστράτο» με τη συμμετοχή του σωματείου, μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΓΣΕΕ. Εκεί από την πλειοψηφία των συνδικαλιστών ειπώθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να αναδειχτεί το ζήτημα, προκειμένου να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη. Ο Μ. Νουφαρίτσης, γραμματέας του ΕΚΠ, είπε από τη μεριά του ότι μετά το κλείσιμο της «ΑΖΕΛ», των «Λιπασμάτων Δραπετσώνας», που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, έρχεται τώρα και το πρόβλημα του «Παπαστράτου». Υπογράμμισε ότι δε γίνεται να αντιμετωπιστεί και αυτό το ζήτημα αποσπασματικά, όπως έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, γιατί η εξέλιξη θα είναι αρνητική. Τόνισε ότι πρέπει συνολικά τα συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού της αντίστασης των εργαζομένων για να μην υπάρξουν και νέοι άνεργοι.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου θα κληθούν να πάρουν θέση στο αίτημα: Καμία απόλυση, καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Με αισιοδοξία για νέους αγώνες

Με κληρονομιά την πλούσια δράση των τελευταίων χρόνων, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, «ξεκινά» σήμερα το 16ο εκλογικοαπολογιστικό Συνέδριό της, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο, οι «απόμαχοι» της δουλιάς με νεανική ορμή διαδήλωσαν και απαίτησαν τη βελτίωση της ζωής τους, ερχόμενοι σε σύγκρουση με τις πολιτικές που πλήττουν τις κατακτήσεις τους. Παράλληλα, στήριξαν ενεργά την ίδρυση του ΠΑΜΕ, επιλέγοντας το δρόμο του αγώνα και της ταξικής πάλης για τη λύση των προβλημάτων τους.

Στον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης θα καταγγελθεί «η νεοφιλελεύθερη βάρβαρη ταξική πολιτική». Θα υπάρξει αναφορά στα μόνιμα και σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων, στις συντάξεις πείνας (από 60.000 μέχρι 118.000), στις σοβαρές ελλείψεις στην περίθαλψη του ΙΚΑ, στην καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι κάθε πρωί έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 80% των συνταξιούχων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Χιλιάδες συνταξιούχοι «περιμένουν» ακόμα την προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για 152.000 κατώτερη σύνταξη. Πληρώνουν το πετρέλαιο 50% παραπάνω από πέρυσι. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ «κλέβουν» το 2% από την αύξηση που θα πάρουν.

Οι 220 αντιπρόσωποι, συνεπείς στο δρόμο του αγώνα, αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη στάση τους για συνέχιση του αγώνα «ενωτικά, μαζικά, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να ματαιώσουν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και ν' ανατρέψουν αυτή την πολιτική που διαρκώς χειροτερεύει τη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ