ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απαντούν με απεργία στην πολιτική επιστράτευση

Από την τελευταία πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών
Από την τελευταία πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών
Με 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, απαντούν οι ναυτεργάτες στην επιβολή του έσχατου μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να επιβάλει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική με κάθε τρόπο για να ενισχύσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση πήρε χτες η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», την απαίτηση των ναυτεργατών για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε η νέα πανναυτεργατική απεργία να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα μπροστά στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, συζητήθηκαν χτες το πρωί στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΝΣΚ), στην αίθουσα συνελεύσεων του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Κεντρικοί ομιλητές της σύσκεψης ήταν ο A' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης και ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γ. Μανουσογιαννάκης. Από τις ομιλίες και το διάλογο που ακολούθησε αναδείχτηκε ότι ο πρωταγωνιστής της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας, η οποία θα γίνει σε συνθήκες πολιτικής επιστράτευσης, θα είναι οι ταξικές δυνάμεις της ΝΣΚ, του ΠΑΜΕ. Αποφασίστηκαν καθημερινές εξορμήσεις μέσα και έξω από τα καράβια, σε όλα τα στέκια των ναυτεργατών.

Σε δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ ΝΑΤ τονίζουν ότι «αυτός ο απεργιακός αγώνας είναι υπόθεση των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών. Οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση καταργούν την 10μηνη επάνδρωση των πλοίων, τα ακινητοποιούν, εγκαταλείποντας ναυτεργάτες, επιβάτες, νησιώτες από το μέσο για την επιβίωσή τους», διογκώνουν τα ελλείμματα του ΝΑΤ, υπονομεύουν τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων με τον απαράδεκτο νόμο 3845/2010.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Ολοι στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη

Αγωνιστικό κάλεσμα συντονισμένης πάλης, στήριξης και συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 15 του Δεκέμβρη, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει: «Συνάδελφοι Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμποροι - Αυτοκινητιστές. Την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010 συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ, τη νεολαία και το ΜΑΣ, το γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Περνάμε στην αντεπίθεση! Εχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, που εξαπολύουν τα μονοπώλια και οι υπηρέτες τους, η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι γενικευμένες μειώσεις μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέσω της επέκτασης των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.

Οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ βάζουν πλάτη στο ξεκλήρισμα της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, συμπράττοντας με τις πρόσφατες αποφάσεις τους, στην προσπάθεια για γενικευμένη μείωση μισθών, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και του ωραρίου «λάστιχο» για τα μαγαζιά.

Ο αντίκτυπος στα μικρομάγαζα και γενικά στους αυτοαπασχολούμενους, που εξαρτώνται άμεσα από το εισόδημα των εργαζομένων, θα είναι τεράστιος και θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίζουν να βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται, τα μαγαζιά τους να κλείνουν, το βιοτικό επίπεδο της οικογένειά τους να χειροτερεύει. Ηδη οι αποφάσεις για κατασχέσεις στα δικαστήρια παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους Συναδέλφους και τα Σωματεία, να αντιδράσουν οργανωμένα. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, ένα εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καμιά αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη μας, κόντρα στους εκβιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας».

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει επίσης ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους φέρνει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ τα οποία τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και τονίζει: «Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των μονοπωλίων».

ΠΑΜΕ
Οργάνωση, συσπείρωση, ταξική ενότητα

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας είναι αποκαλυπτικές.

Οι εργαζόμενοι να μην βάλουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική και στα μέτρα που ισοπεδώνουν τη ζωή τους, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Να μη γίνουν συνένοχοι στην κατάργηση των ΣΣΕ, στις απολύσεις.

Ο καλός δρόμος που λέει ότι βρίσκεται η υπουργός είναι αυτός της προστασίας των κερδών της πλουτοκρατίας και της τζάμπα δουλειάς.

Να μην ξεγελαστούν. Κανένας διάλογος όπως κάνει η ηγεσία της ΓΣΕΕ και συμμετέχει στο έγκλημα.

Οργάνωση στους τόπους δουλειάς, συσπείρωση, ταξική ενότητα. Συλλογικές διαδικασίες, δουλειά και προσπάθεια με όλους τους τρόπους για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11π.μ.»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ