ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
«Ανάπτυξη» από και για τραπεζίτες

Η κυβέρνηση Σημίτη ομολογεί ότι η «ανάπτυξη» ανατίθεται εν λευκώ στο μεγάλο κεφάλαιο και υποτάσσεται απόλυτα στα μέτρα του, δηλαδή στην ακόρεστη δίψα του για αυξανόμενα κέρδη...

Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Η πώληση ενός καθοριστικού 10% της Εθνικής Τράπεζας στους «ξένους επενδυτές», ουσιαστικά σηματοδοτεί το «τέλος» της κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα. Ηδη η πάντα «πρόθυμη" κυβέρνηση εκλιπαρεί τους Γάλλους για να αγοράσουν την Εμπορική, ενώ θέλει να απαλλαγεί το ταχύτερο από το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο... Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών δεν ενδιαφέρεται να έχει στα χέρια της ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα - εργαλείο για την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών. Ενα μέσο προστασίας των λαϊκών αποταμιεύσεων από τη λεηλασία του τοκογλυφικού τραπεζικού κεφαλαίου...

Δεν κλαίει κανείς βέβαια για τις κατ' ευφημισμόν κρατικές τράπεζες. Εδώ και χρόνια είναι απόλυτα συντονισμένες με τις ιδιωτικές, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ληστρικές μεθόδους, για να συσσωρεύουν κολοσσιαία κέρδη και γδέρνοντας, στην κυριολεξία, τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Η κυβέρνηση Σημίτη δε θέλει μόνο λεφτά, για να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού και των ελλειμμάτων, (τα περί χρηματοδότησης του κοινωνικού πακέτου είναι αστεία). Προχωρά συνειδητά σε νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, με την εκχώρηση στο ξένο κεφάλαιο του τραπεζικού τομέα. Οι «κινήσεις» (κομψή έκφραση του ξεπουλήματος) στις τράπεζες, έρχονται να προστεθούν στη συνολικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και εκχώρησης των πάντων στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Ομολογεί δηλαδή ότι η «ανάπτυξη» ανατίθεται εν λευκώ στο μεγάλο κεφάλαιο και υποτάσσεται απόλυτα στα μέτρα του, δηλαδή στην ακόρεστη δίψα του για αυξανόμενα κέρδη... Είναι γνωστό πού οδηγεί αυτή η «ανάπτυξη». Αρκεί μια ματιά στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία... Δέος προκαλεί το εύλογο ερώτημα: Αν όλα αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο, τι θα συμβεί μετά τις εκλογές; Θα τους αφήσουμε «ανενόχλητους» ή θα οργανώσουμε μπλόκα αντίστασης;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΜΟΚ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ

«ΠΟΥΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ»: «Σε έναν απελπισμένο αγώνα με στόχο τη συγκέντρωση περίπου δύο δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους αποδύεται το κυβερνητικό επιτελείο. Η χθεσινή διάθεση, με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών, του 10% της Εθνικής Τράπεζας από τη ΔΕΚΑ εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 450 εκ. ευρώ στο Δημόσιο. Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει μέσα στον Οκτώβριο η διάθεση του 16% περίπου της ΔΕΗ από την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 600 εκ. ευρώ, η εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο, που θα αποφέρει 150-200 εκ. ευρώ, η πώληση του πακέτου της ΔΕΠΑ που θα φέρει πάνω από 260 εκ. ευρώ. Οσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, διαμορφώνεται πλέον η αντίληψη ότι δεν προχωράει η λύση της πώλησης στο ΤΣΜΕΔΕ και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός με στόχο τη συγκέντρωση από το Δημόσιο 500-700 εκ. ευρώ» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΠΑΕΙ» ΚΑΙ ΤΟ Τ.Τ.:: «Καθοριστική συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη με τους εκπροσώπους του ΤΣΜΕΔΕ για την υπόθεση της εξαγοράς του 34% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη... Το ζητούμενο είναι να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα οριστεί εκτιμητής της περιουσίας του Τ.Τ., ώστε να προχωρήσει η πώληση» (ΒΗΜΑ).

...ΚΑΙ Η ΕΥΔΑΠ... «Επισήμως ενδιαφέρεται πλέον, υπό προϋποθέσεις, για την ΕΥΔΑΠ, ενώ ανεπισήμως εμφανίζεται και ως ενδεχόμενος υποψήφιος για τη Γενική Τράπεζα. Ο Ομιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής-ΑΚΤΩΡΟΣ, με δηλώσεις του προέδρου κ. Νίκου Τρίχα στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, εμφανίζεται ως διεκδικητής του 20% της ΕΥΔΑΠ, στην περίπτωση που εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του και στη διοίκηση της εταιρείας υδάτων» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΠΟ ΤΟ «ΓΑΜΟ»... «Για επικείμενο ...γάμο της Εθνικής Τράπεζας που θα ισχυροποιούσε τη θέση της ώστε να αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές προκλήσεις μιλούσαν στην κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια κι αντ' αυτού προέκυψε νέο πακέτο αποκρατικοποίησής της! Τα περίπου 450 εκατ. ευρώ όμως που η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και για τη χρηματοδότηση των παροχών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και όχι για αναπτυξιακούς σκοπούς και επενδύσεις» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Το Δημόσιο πουλάει το 10% της Εθνικής Τράπεζας - ΜΕ... ΕΘΝΟΚΑΡΤΑ ΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κίνητρα για λίγους - ΜΙΣΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυθαίρετα: ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΣΩΖΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: 4 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΩΣ - ΝΕΡΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ «ΜΑΓΚΙΑ» ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΡΑΒΟ-ΓΥΑΛΟΥΡΟΙ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΟΜΙΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ.

ΧΩΡΑ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Από σήμερα αιτήσεις για ρεύμα και νερό.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Οι τέσσερις διακόπτες για φως και νερό.

ΑΥΓΗ: ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΜΑΪΜΟΥ»!..

ΕΣΤΙΑ: ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΞΙ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 25.000 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πεντάγωνο και... «Δύο συγκλονιστικές αποκαλύψεις είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο με τον οποίο οι HΠA χρηματοδοτούν, ενισχύουν και δυναμιτίζουν εστίες έντασης σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να εξυπηρετήσουν μεσοπρόθεσμα συμφέροντά τους. Και όταν τα συμφέροντα αυτά πάψουν να ισχύουν, η πανίσχυρη αμερικανική πολεμική μηχανή ως αυτόκλητος πυροσβέστης σπεύδει να αναλάβει το καταστροφικό της έργο. Αποκάλυψη Νο 1. Ερευνα του αμερικανικού Κογκρέσου αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο πωλούσε με έκπτωση 90% μέσω του Διαδικτύου επιστημονικό υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην κατασκευή βακτηριολογικών όπλων σαν και αυτά για τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι εισέβαλε στο Ιράκ» (Ι. Παπαδημητροπούλου - «ΕΘΝΟΣ»).

...FBI παντού!: «Αποκάλυψη Νο 2. Το FBI μετέφερε κατά τη διάρκεια του 1998-99 κονδύλια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε άτομα και οργανώσεις που επρόσκειντο φιλικά στην παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση "Χαμάς", την ίδια χρονική περίοδο που η τότε διοίκηση Κλίντον προσπαθούσε να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η "Χαμάς" βρισκόταν στον αμερικανικό κατάλογο των πιο επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων» (Στο ίδιο).

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι «αλλού»... «Εξι "φαμίλιες" της αθηναϊκής μαφίας ελέγχουν το οργανωμένο έγκλημα. Τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η δράση των εγκληματικών οργανώσεων στην Αττική στη διάρκεια της περιόδου 2001-2002 αναδεικνύει απόρρητη έκθεση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ... Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την τελευταία διετία καταγράφηκαν 115 υποθέσεις δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων με τη συμμετοχή 680 ατόμων, έναντι μόλις 63 υποθέσεων με 318 εμπλεκομένους την περίοδο 1999-2000. Δηλαδή διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποθέσεων και των εμπλεκομένων ατόμων» (Β. Γ. Λαμπρόπουλος -«ΒΗΜΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ