ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται κόντρες και παζάρια...

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Τουρκίας - ΗΠΑ στην Αγκυρα

Presidential Press Service

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Τουρκίας - ΗΠΑ στην Αγκυρα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι εντεινόμενες κόντρες γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, στο πλαίσιο ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης, αναδείχτηκαν για μία ακόμη φορά με φόντο τις συγκρούσεις στη Συρία και τους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη Μέση Ανατολή κατά τις συναντήσεις Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων στην Αγκυρα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τέθηκαν για μία ακόμη φορά οι θέσεις των δύο πλευρών για τους Κούρδους των δυνάμεων YPG στη Β. Συρία, τους οποίους η Τουρκία αντιμετωπίζει ως «τρομοκράτες» και οι ΗΠΑ ως τους πιο αξιόπιστους συμμάχους τους σε πεδία συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Το «σπίρτο» που άναψε νέα «φωτιά» στις σχέσεις της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τις ΗΠΑ είχε ανάψει το προηγούμενο 48ωρο ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, που από το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα «αποχωρήσουν» από τη Συρία μέχρι η τουρκική κυβέρνηση να εγγυηθεί πως θα πολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος» και όχι τους Κούρδους. Είχε μάλιστα προσθέσει πως η λεγόμενη «αποχώρηση» (δηλαδή αναδιάταξη) των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα γίνει «υπό όρους». Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις η κυβέρνηση Ερντογάν αύξησε τη σφοδρότητα της αντίδρασής της. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλησε να συναντηθεί με τον Τζον Μπόλτον αναθέτοντας στον εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, να τον δεχθεί μαζί με τον νέο εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο «διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, καθώς και τον Αμερικανό απερχόμενο επιτελάρχη Τζόζεφ Ντάνφορντ. Το βαρύ κλίμα στη συνάντηση απέτρεψε προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Μπόλτον να αναχωρεί από την Αγκυρα δίχως να συναντήσει τον Ερντογάν. Παρ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Γκάρετ Μαρκίς, σε γραπτή του ανακοίνωση χαρακτήρισε τις συναντήσεις του Μπόλτον στην Αγκυρα «παραγωγικές».

Οι απαιτήσεις της Αγκυρας

Στη συνέχεια, ο Ι. Καλίν, αναλαμβάνοντας να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρουσίασε ουσιαστικά τους «όρους» της Τουρκίας για όσα ακολουθήσουν μία πιθανή αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες της (τρίτης κατά σειρά) τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια Συρία με στόχο τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG εντός και εκτός του κουρδικού θύλακα Μανμπίτζ και τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Καλίν εξήγησε πως η Αγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ, μετά την «απόσυρση» από τη Συρία, να παραδώσουν στον τουρκικό στρατό 16 από τις στρατιωτικές βάσεις τους στο συριακό έδαφος, να πάρουν πίσω τα όπλα που έδωσαν στους Κούρδους μαχητές της Συρίας των δυνάμεων YPG και να ενημερωθεί πότε «θα τελειώσουν» τις σχέσεις με τις συγκεκριμένες κουρδικές ένοπλες δυνάμεις. Τόνισε ότι «η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία» ούτε θα επιτρέψει «η αποχώρηση των ΗΠΑ να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τρομοκρατικές ομάδες». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τις δηλώσεις «περί σφαγής των Κούρδων από την Τουρκία», προσθέτοντας πως έδωσε στον Τζον Μπόλτον δύο χαρτοφύλακες: Εναν για τα «εγκλήματα» της οργάνωσης YPG στη Συρία και έναν για την πολιτική της Αγκυρας με στόχο τον «εναγκαλισμό των Κούρδων αδελφών»...

Η Αντίδραση του Ερντογάν

«Πυρ και μανία» ήταν το ίδιο διάστημα και ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ, στη Βουλή. Δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να εξαλείψει τον «διάδρομο τρομοκρατών από τη βορειοανατολική Συρία» χωρίς, όπως πρόσθεσε με νόημα, «διαχωρισμό μεταξύ τρομοκρατικών ομάδων». Χαρακτήρισε «άσχημους, ανέντιμους και δυσφημιστικούς» τους ισχυρισμούς Μπόλτον περί στοχοποίησης και σφαγών των Κούρδων της Συρίας από την Τουρκία. Οταν ρωτήθηκε αργότερα γιατί δεν συνάντησε τον Μπόλτον απάντησε ότι μετά τις επαφές του τελευταίου στην Αγκυρα μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά «ανά πάσα στιγμή» με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ. Μερικές ώρες πριν είχε δημοσιευτεί στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» άρθρο με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οποία είχε επαινέσει ως «ορθή απόφαση που θα πρέπει όμως να γίνει προσεκτικά με τους σωστούς συμμάχους» των ΗΠΑ, τάχα «για να προστατευτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας και του συριακού λαού». Πρότεινε επίσης η Τουρκία να αναλάβει τη συγκρότηση «ένοπλης δύναμης σταθεροποίησης» της βορειοανατολικής Συρίας με τη συμμετοχή μαχητών «από όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας εκτός από τους τρομοκράτες».

Με φόντο τα παραπάνω, χτες, ο Σαχόζ Χασάν, ανώτερο στέλεχος του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» (που είναι η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης YPG) δήλωσε στο πρακτορείο ΑΡ πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι «έτοιμοι να συγκρουστούν με τον τουρκικό στρατό, οποτεδήποτε έρθουν στη Βορειοανατολική Συρία».

Ρώσοι στο Μανμπίτζ

Στο μεταξύ, στα περίχωρα του Μανμπίτζ Ρώσοι στρατιωτικοί αστυνομικοί ξεκίνησαν τις περιπολίες κοντά σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως θα αλλάζει τακτικά η διαδρομή περιπολίας. Σημείωσε πως βασική αποστολή των Ρώσων στρατιωτικών είναι η ασφάλεια και ο έλεγχος της θέσης και των κινήσεων ένοπλων ομάδων, προσθέτοντας πως οι εκεί ρωσικές περίπολοι ανταποκρίνονται σε πληροφορίες κατοίκων της περιοχής διενεργώντας ελέγχους για πιθανές βόμβες ή αποθήκες με πυρομαχικά και όπλα.

Νέο τηλεφώνημα Μακρόν στον Τραμπ

Σε κάθε περίπτωση οι αναδιατάξεις των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία προκαλούν το εντεινόμενο ενδιαφέρον του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αναζητεί τρόπο για περαιτέρω προώθηση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας του στην περιοχή. Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντ. Τραμπ συζήτησαν ξανά την «απόσυρση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, προειδοποιώντας για τις πιθανές «σοβαρές επιπτώσεις» στον πόλεμο υποτίθεται που κάνουν κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη «δέσμευση» των δύο χωρών για μία «ισχυρή, σχεδιασμένη και συντονισμένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ο Πομπέο στην Ιορδανία

Παράλληλα με τις συναντήσεις του Μπόλτον στην Αγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έχει ξεκινήσει «μαραθώνιο» σε οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής για να καθησυχάσει από τη μια τους συμμάχους για τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και να αυξήσει τις πιέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε βάρος του Ιράν. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Ιορδανία, όπου συζήτησε τις εξελίξεις στη Συρία και τις κινήσεις του Ιράν στην περιοχή. Φθάνοντας στο Αμμάν τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν μειώνουν τις προσπάθειες» έναντι του Ιράν αλλά «διπλασιάζουν τις διπλωματικές και εμπορικές προσπάθειες ασκώντας πραγματική πίεση στο Ιράν». Εκτίμησε δε ότι υπάρχει «τεράστια συμφωνία» μεταξύ χωρών της περιοχής για τους κινδύνους που «θέτει το Ιράν στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες». Ο Ιορδανός ομόλογός του, Αϊμαν Σαφάντι, κατά τη συνάντησή τους συμφώνησε πως «όλοι μας έχουμε προβλήματα με τις επεκτατικές πολιτικές του Ιράν στην περιοχή». Κάλεσε δε την Τεχεράνη να απέχει από ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και του Ιράκ.

Σήμερα, ο Πομπέο αναμένεται στην Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Α. Φ. Σίσι, και θα εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή σε γνωστό πανεπιστήμιο της χώρας.


ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ρωσικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί τις κινήσεις αμερικανικού

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ρωσικό πλοίο περιπολίας «Pitlivi» παρακολουθεί τις δραστηριότητες του αμερικανικού αποβατικού πλοίου «USS Fort McHenry», το οποίο κατέπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα το βράδυ της Κυριακής, ενώ χτες είχε αγκυροβολήσει στο ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το ρωσικό πλοίο περιπολίας «ελέγχει συνολικά τις ενέργειες» του «Fort McHenry», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από το βράδυ της 6ης Γενάρη 2019, ενώ το πρωί της 7ης Γενάρη μπήκε στο ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντσα.

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Μαύρης Θάλασσας έχει οξυνθεί με πρόσχημα και το επεισόδιο στα Στενά Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα, όπου στις 25 Νοέμβρη συνελήφθησαν 24 Ουκρανοί ναύτες και κατασχέθηκαν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, με την κατηγορία της παραβίασης των ρωσικών συνόρων. Οι κινήσεις του αμερικανικού Ναυτικού έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει εκκλήσεις στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να αυξήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός και εθνικιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις σποραδικές επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που είναι αστικά καθεστώτα που θέλουν μεγαλύτερη σύνδεση με τη Ρωσία) και παραβιάζουν συνεχώς και την τελευταία κατάπαυση πυρός που είχε συμφωνηθεί για τις γιορτές από τις 29 Δεκέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ