ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
Ωσπου ο λαός να σηκώσει πάλι ανάστημα...

Συγκινητικές δηλώσεις από Μακρονησιώτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση

Ο Λ. Κυρίτσης
Ο Λ. Κυρίτσης
Στη Μακρόνησο, με αφορμή την εκδήλωση, επέστρεψαν αγωνιστές που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τα χρόνια της λειτουργίας του. Με δηλώσεις τους εκφράζουν τη μεγάλη τους συγκίνηση για το Μνημείο και την αναγνώριση που αντιπροσωπεύει για τον αγώνα και τις θυσίες τους.

* * *

«Τούτος ο τόπος να μείνει ιστορικός, να μείνουν τα κτίρια τα οποία λεηλατήθηκαν. Οπως ξεκίνησε το ΚΚΕ κάποτε να δώσει ζωή στην Εθνική Αντίσταση, το ίδιο γίνεται και σήμερα. Δίνει ζωή σε τούτο δω το νησί, που ήταν το Νταχάου της Ελλάδας, τόπος βασανιστηρίων» για εκείνους «που πολεμούσαν τον φασισμό στα βουνά της Ελλάδας», σημειώνει ο Μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης.

Με αφορμή την παρουσία του στην εκδήλωση, θυμάται τη σφαγή που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη 1948: «Μια Κυριακή, 29 Φλεβάρη του '48, είπαν ότι ήρθε ο αρχιμανδρίτης να λειτουργήσει (...) συνεπώς όλοι να οδεύσουν και να πάνε». Φτάνοντας όμως οι λόχοι στο χώρο όπου θα γινόταν η λειτουργία, «βλέπουμε ότι ένας αλφαμίτης κρατούσε έναν στρατιώτη απ' το αμπέχωνο και τον πήγαινε με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Οι φρουρές τούς περικύκλωσαν και ο διοικητής των τριών ταγμάτων φώναζε: «Ανάμεσά σας βρίσκονται λίγοι κομμουνιστές που δεν σας επιτρέπουν να υπογράψετε δηλώσεις, αφήστε τους και πηγαίνετε να υπογράψετε». Ωστόσο «δεν μετακινήθηκε ούτε ένας απ' τους κρατούμενους». Ο απολογισμός ήταν «350 στρατιώτες σκοτωμένοι που τους φόρτωσαν σε ένα καΐκι, σε τρεις δόσεις, τους πήγαν στο Κάβο Ντόρο και τους φουντάρανε»...

Ο Σ. Βουγιουκλάκης
Ο Σ. Βουγιουκλάκης
«Η δύναμή μας ήταν ότι είχαμε ένα πιστεύω. Το πιστεύω μας αυτό δεν ήταν να ωφεληθούμε εμείς αλλά όλος ο κόσμος απ' αυτό το πιστεύω το δικό μας», απαντά στην ερώτηση τι ήταν αυτό που κράτησε όρθιους και αλύγιστους χιλιάδες αγωνιστές. «Ο αγώνας είναι μπροστά και το λέμε στη νεολαία μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

* * *

«Πολύ συγκινημένος» δηλώνει ο Σωτήρης Βιουγιουκλάκης, που βρέθηκε στη Μακρόνησο όταν μεταφέρθηκε από την Ικαρία στο Δ' Τάγμα. Εισάγοντάς μας στη φρίκη του κολαστηρίου, μιλά για τα βασανιστήρια, τη σωματική και ψυχολογική βία. «Το παλιοκομμούνι δεν ξεψυχάει», άκουγαν τους βασανιστές τους οι μισοπεθαμένοι κρατούμενοι, που σάλευαν ακόμα. Παρ' όλα αυτά «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι άντεξε», όπως τονίζει. «Δεν είναι εύκολο να αρνηθείς τον αγώνα σου. Εμείς που πολεμήσαμε τους Γερμανούς, ήρθαν αυτοί που συνεργαστήκανε μαζί τους να μας πουν να αποκηρύξουμε τον αγώνα μας», σχολιάζει.

«Δεν σου ζήταγαν μόνο μια δήλωση», υπογραμμίζει και εξηγεί τι σήμαινε να δεχτεί κάποιος να υπογράψει. Καταρχάς, «έπρεπε να τους κάνεις επιστολή να τη στείλεις στον δήμαρχο ή στον πρόεδρο της Κοινότητας να την κολλήσει στο Κοινοτικό Γραφείο». Εκτός από αυτή έστελναν «επιστολή που σε βάζανε και την υπέγραφες στον παπά της ενορίας», ώστε να τη διαβάσει την Κυριακή μετά τη λειτουργία. «Καλύτερα να πεθάνω παρά να ξεφτιλιστώ»: Αυτός ήταν ο δρόμος που επέλεξαν ο ίδιος αλλά και πολλοί από τους συγκρατούμενούς του.

Η Μαρία Αποστολάκου
Η Μαρία Αποστολάκου
Την περασμένη Κυριακή στάθηκε ξανά στο βράχο της Μακρονήσου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νησί αυτό αντιπροσωπεύει έναν «τόπο προσκυνήματος, ώσπου ο λαός να σηκώσει πάλι ανάστημα».

* * *

Η Μαρία Αποστολάκου, το έκτο παιδί οικογένειας αγωνιστών, βρέθηκε στη Μακρόνησο σε πολύ μικρή ηλικία μαζί με την εξόριστη μητέρα της, που ακολούθησε τη διαδρομή Χίος - Μακρόνησος - Τρίκερι, ενώ ο πατέρας της, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, είχε επίσης φυλακιστεί. «Δε θυμάμαι πολλά πράγματα. Κάτι λίγα: Που έκλαιγα, που ήθελα τη μητέρα μου, που την τραβάγανε και ούρλιαζα, που με παίρνανε οι άλλες κοπέλες», αναφέρει. Μεγαλώνοντας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη μητέρα της πολλές φορές και να μάθει για την πίεση που δέχονταν οι κρατούμενες να κάνουν δήλωση για να μην τους πάρουν τα παιδιά, για τις απειλές πως θα πετάξουν τα μωρά τους στη θάλασσα. Η μάνα της, εκτός από τη μικρή της κόρη που τη συνόδευε στην εξορία, είχε ήδη θρηνήσει έναν εκτελεσμένο γιο, ενώ άλλα τέσσερα παιδιά της μείνανε πίσω μόνα τους να επιβιώσουν. «Τα αδέρφια μου», εξηγεί, «δεν τα πλησίαζε κανένας γιατί ήταν τα παιδιά του Αποστολάκου και της Αποστολάκαινας». Παρά τα βάσανα και τις κακουχίες, οι γονείς της «ξέρανε πάρα πολύ καλά για τι αγωνιζόντουσαν». Ετσι κι η ίδια σήμερα δηλώνει «πολύ περήφανη» για το Μνημείο και την εκδήλωση, που τιμούν τον αγώνα και τις θυσίες και της δικής της οικογένειας.

Από το πρωί στο πόδι για να είναι όλα όπως πρέπει!

Από τη συζήτηση με τον Δ. Γόντικα
Από τη συζήτηση με τον Δ. Γόντικα
Στη Μακρόνησο έφτασαν νωρίς το πρωί της Κυριακής δεκάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με σκοπό να προετοιμάσουν το χώρο για την εκδήλωση. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί, το πλοίο που ξεκίνησε από το Λαύριο αποβίβασε στο ξερονήσι την ομάδα των συντρόφων, ξεφόρτωσε τον εξοπλισμό που μετέφεραν μαζί τους και η προετοιμασία ξεκίνησε: Αλλοι ανέλαβαν την καθαριότητα, άλλοι τις μεταφορές, άλλοι το στήσιμο της εξέδρας, άλλοι την προετοιμασία του χώρου της εκδήλωσης.

Σύντροφοι κάθε ηλικίας πήραν ο καθένας το πόστο του ώστε όλα να είναι έγκαιρα έτοιμα, φροντισμένα σε κάθε λεπτομέρεια, όπως πρέπει για να υποδεχτούν τον κόσμο που έφτασε στο νησί το απόγευμα και όπως απαιτεί η απόδοση φόρου τιμής στους χιλιάδες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στα χώματά του.

«Καθένας μας έχει στους ώμους του... την απόφαση μιας ολόκληρης ζωής»: Το πανό με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου στόλισε από νωρίς την πρόσοψη του κτιρίου των φούρνων του στρατοπέδου, το οποίο και καθαρίστηκε επιμελώς. Ακριβώς απέναντι στήθηκε η εξέδρα, ενώ η διαδρομή από το σημείο αποβίβασης από το πλοίο μέχρι το Μνημείο και την εξέδρα σηματοδοτήθηκε με κόκκινες σημαίες. Δίπλα από την επιγραφή «Αρτοκλίβανοι Μακρονήσου» κι άλλα πανό πήραν τη θέση τους. «Η θυσία σας είναι λίπασμα στους αγώνες που έρχονται», διαβεβαίωσαν τους δεσμώτες της Μακρονήσου οι σύντροφοί τους.

Αφορμή για γνωριμία με την Ιστορία

Καθώς το μεσημέρι όλα ήταν πια έτοιμα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πλευρές της Ιστορίας της Μακρονήσου από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μαζί με την ομάδα βρέθηκε κι αυτός από νωρίς το πρωί στο νησί.

Η συζήτηση έδωσε το έναυσμα σε δεκάδες νέους και μεγαλύτερους να μάθουν περισσότερα για έναν τόπο που έχει συνδεθεί με την Ιστορία και τους αγώνες του Κόμματος. Ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στις περιόδους που λειτούργησε το στρατόπεδο, στους κρατούμενους που φυλακίστηκαν σε αυτό, στις μεθόδους φυσικού και ψυχολογικού βασανισμού που επιστρατεύτηκαν με σκοπό την «αναμόρφωση» των συνειδήσεων. «Κάθε χαράδρα είναι τόπος μαρτυρίου», υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας. Φωτίζοντας την κινητήρια δύναμη που κράτησε όρθιους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σε αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε πως αυτή πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι καθένας από αυτούς δεν αντιπροσώπευε μόνο τον εαυτό του, αλλά το ίδιο το Κόμμα, τις αξίες και τα ιδανικά του.

Μαθαίνοντας για το «Νταχάου της Μεσογείου»

Στο χώρο του «θεάτρου», οι ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού της ΚΝΕ παρουσίασαν στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ από την Οργάνωση της Σπουδάζουσας ένα σύντομο χρονικό της λειτουργίας της Μακρονήσου ως τόπου φυλακής και εξορίας.

Δεκάδες νέοι και νέες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση, που δεν περιορίστηκε στην καταγραφή των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, των απάνθρωπων βασανιστηρίων, της προσπάθειας φυσικής και ηθικής εξόντωσης των κρατουμένων, που έδωσαν στο νησί τον τίτλο του «Νταχάου της Μεσογείου». Ανέδειξε, δίπλα στο παραπάνω ζοφερό τοπίο, το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών, μέσα από τα παραδείγματα αγωνιστών όπως ο Δημήτρης Τατάκης, καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο Μάνος Κατράκης και πολλοί ακόμα.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»: Η παρουσίαση τελείωσε με το κοινό να επισφραγίζει με το παραπάνω σύνθημα το συμπέρασμά της: Η Μακρόνησος διδάσκει πως οι ήρωες που στάθηκαν όρθιοι μέσα στο κολαστήριό της, δεν τα κατάφεραν επειδή ήταν υπεράνθρωποι, αλλά επειδή στηρίχθηκαν στην πίστη τους στον αγώνα και το δίκιο του λαού, στην πρωτοπόρα θεωρία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δώρισαν τα μεροκάματά τους - φόρο τιμής στους αλύγιστους της Μακρονήσου

Οι τεχνικοί που εργάστηκαν για την ηχητική εγκατάσταση της εκδήλωσης δωρίζουν τα μεροκάματά τους στο ΚΚΕ, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές που στάθηκαν αταλάντευτα σε αυτό το κολαστήριο. «Τέτοια μνημεία πρέπει να ορθώνονται, να μας δίνουν κουράγιο και τόλμη να συνεχίσουμε την πάλη τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», τονίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ