ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Ενα χρέος εκπληρώθηκε! Συνεχίζουμε στα χνάρια των ηρώων μας!

Εκπλήρωση ενός χρέους και απόδοση μιας οφειλόμενης τιμής, μαζί ένα προσκύνημα προσωπικό και συνάμα συλλογικό στο παρελθόν του Κόμματός μας, του αγωνιζόμενου λαού μας, για την ψηλάφηση ενός νήματος που το φέρνει επίκαιρο, φωτοβόλο στο σήμερα! Η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που τοποθετήθηκε στο Μακρονήσι ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για όλους όσοι συμμετείχαν και όσους νοερά ήταν εκεί, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που δεν τα κατάφεραν εξαιτίας των περιορισμών για την πανδημία.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης, εκεί που άλλοτε αντηχούσαν οιμωγές κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, εκεί που «σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι» από τα σκληρά βασανιστήρια, αντήχησαν οι σφυριές για το Μνημείο που στήθηκε προς τιμήν τους, αντήχησαν συνθήματα δικαίωσης της στάσης ζωής τους, αντήχησαν τραγούδια εμπνευσμένα απ' τους αγώνες τους. Αντήχησε η δέσμευση ότι το παράδειγμά τους μας εμπνέει, μας συνεγείρει, δεν τους ξεχνάμε, ζουν στις καρδιές και στους αγώνες μας: Ορθιοι και αλύγιστοι! Η παλικαρίσια στάση τους, το υψηλό τους φρόνημα διδάσκει, φρονηματίζει, μας δίνει κουράγιο, αντοχή στις δυσκολίες, στην πάλη για το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης και του λαού μας. Ηξεραν ότι «με τις μεγάλες πέτρες στον ώμο ...ανηφορίζοντας τον θάνατο», μόνο έτσι «μεγάλες πολιτείες θα χτίσουμε» και είχαν «την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους/ Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί/ Που δεν μπορεί να το μασήσει μήτε ο θάνατος»!

Μελετώντας το φυλλάδιο που διακινείται στην εκδήλωση
Μελετώντας το φυλλάδιο που διακινείται στην εκδήλωση
Οι «Σκιές», το Μνημείο που στέκει πια στην ανηφοριά, αριστερά από τους «Αρτοκλίβανους Μακρονήσου», θα το υπενθυμίζει σε όποιον θα το αντικρίζει κάθε μέρα από δω και μπρος. Η γη που πότισε με το αίμα των αγωνιστών αυτήν τη φορά κοκκίνισε από ζωή. Οι εξόριστοι της Μακρονήσου, οι κομμουνιστές αγωνιστές που κρατήθηκαν στο κολαστήριο, που δεν βγήκαν ποτέ από κει ή που βγήκαν σακατεμένοι, ήταν όλοι, ένας προς έναν, εκεί. Στις καρδιές μας, στις μνήμες μας, στους δικούς μας ώμους όπου πέρασαν οι δικές τους αποφάσεις.

Εκεί βρέθηκαν και παλαίμαχοι αγωνιστές που δεν επέτρεψαν στο προχωρημένο της ηλικίας τους να σταθεί εμπόδιο. Ανάμεσά τους Μακρονησιώτες που επέστρεψαν στο κολαστήριο, αυτήν τη φορά νικητές, ηθικά δικαιωμένοι. Εκεί και νεότεροι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα χώματα που βασανίστηκαν οι παππούδες τους, οι σύντροφοί τους, όσοι τους ενέπνευσαν για να κρατάνε σήμερα αγωνιστική και ανυπόταχτη στάση.

Η μετάβαση στη Μακρόνησο ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, αλλά και από την επαρχία. Στις 2 το μεσημέρι, καταφτάνουν οι πρώτες ομάδες στο λιμάνι του Λαυρίου, με προσμονή στα πρόσωπά τους, με ανυπομονησία να επιβιβαστούν στο καράβι και να μεταφερθούν στη Μακρόνησο, στον τόπο όπου γράφτηκε Ιστορία και δόθηκε νέο περιεχόμενο στην έννοια του αλύγιστου!

Η οργάνωση υποδειγματική: Η επιβίβαση γίνεται συγκροτημένα, οι συμμετέχοντες θερμομετρούνται από συνεργεία που φορούν ειδικές στολές. Ολοι φορούν μάσκες και κρατούν αποστάσεις, όπως έκαναν και κατά την επιβίβαση στα πούλμαν που τους μετέφεραν στο λιμάνι. Οι αφίξεις στη Μακρόνησο άρχισαν τμηματικά μετά τις 4 το απόγευμα, αντικρίζοντας το πανό με το σύνθημα: «Δεν σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Μακρονήσου». Σε όσους κατέφταναν μοιράζονταν αναμνηστικό φυλλάδιο, νερό αλλά και καπέλα. Στον χώρο επίσης διακινούνταν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» και «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

Ανηφορίζοντας, ο πρώτος σταθμός ήταν το Μνημείο. Οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στο χώρο του Μνημείου, αποθέτουν λουλούδια, κάνουν σύντομες περιηγήσεις στο χώρο, αισθάνονται το δέος για το χώρο: «Εδώ ήταν η εκκλησία, εκεί το θέατρο, το γήπεδο, οι περιβόητες σπηλιές...».

Λίγο πριν τις 7, όλοι πειθαρχημένα και συγκροτημένα παίρνουν τις θέσεις τους, που έχουν προκαθοριστεί περιμετρικά της εξέδρας που έχει στηθεί. Με την τελευταία φουρνιά καταφτάνει και η πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, που γίνεται δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα.

Με όλα τα μέτρα προστασίας η μετακίνηση: Θερμομέτρηση πριν από την επιβίβαση στο πλοίο
Με όλα τα μέτρα προστασίας η μετακίνηση: Θερμομέτρηση πριν από την επιβίβαση στο πλοίο
Στο μεταξύ, οι συγκεντρωμένοι παίρνουν μια γεύση από το «κήρυγμα» που συνόδευε καθημερινά τους δεσμώτες και μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα του στρατοπέδου. Στα σχετικά αποσπάσματα, βασισμένα σε αρχειακό υλικό, που ακούστηκαν πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, το κολαστήριο, ο τόπος μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών, βαφτίζεται «Νέος Παρθενών», «Εθνική κολυμβήθρα» και η «δήλωση μετάνοιας», η «αποκήρυξη του κομμουνισμού» απόδειξη της «αγάπης για την πατρίδα».

Οι αποστάσεις τηρούνται με ευλάβεια, αλλά τα βλέμματα συναντιούνται: Μάτια, βουρκωμένα από συγκίνηση, αλλά που αναβλύζουν περηφάνια για το δρόμο που διαλέξαμε να βαδίσουμε. Μάτια που αναβλύζουν αποφασιστικότητα, υποδηλώνοντας: «Συνεχίζουμε! Η θυσία σας είναι για μας το λίπασμα στους αγώνες που έρχονται».

INTIME NEWS

Σημαντικές παρουσίες στη μεγάλη εκδήλωση

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν παλαίμαχοι αγωνιστές, Μακρονησιώτες και απόγονοί τους.

Επίσης, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, δημοσιογράφοι, αθλητές και άλλοι.

Μεταξύ άλλων, καταγράφουμε την παρουσία της συγγραφέα και συζύγου του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρίας Παπαγιάννη. Επίσης παρευρέθηκαν οι κόρες του μεγάλου συνθέτη Σεσίλ και Αλεξάνδρα και ο γιός του Στέργιος. Οι εικαστικοί Εύα Μελά και Τάκης Βαρελάς. Οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Παύλος Ορκόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου. Η χαράκτρια Ντίνα Κώτσιου, οι γλύπτες Αντώνης Μυρωδιάς και Γιάννης Γεωργακάκης. Οι πανεπιστημιακοί Σπύρος Τζόκας και Γιάννης Μηλιός. Οι δημοσιογράφοι Αγλαΐα Κυρίτση και Θύμιος Καλαμούκης. Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς και πολλοί ακόμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ