ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση του Σαββάτου

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού

Σε δεκάδες χώρους δουλειάς φτάνει καθημερινά το κάλεσμα των σωματείων για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, για να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση στις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού την ίδια μέρα από το βήμα του «φόρουμ της ΔΕΘ», όπως και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τις «ντύσει» με φιλολαϊκό δήθεν περιτύλιγμα.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν και τα σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία. Την Παρασκευή 11/9, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στις 8.30 π.μ., από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ υπάρχει και προκηρυγμένη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των υγειονομικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πορεία προς το συλλαλητήριο με αγωνιστικές παρεμβάσεις

Ταυτόχρονα με τη μάχη για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, τα ταξικά σωματεία με καθημερινές εξορμήσεις μπαίνουν στους χώρους δουλειάς, ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην αντεργατική επίθεση, με οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής την Κυριακή πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα εστίασης «Τηγανιές και Σχάρες» της εταιρείας «Γευστικές Διαδρομές», καταγγέλλοντας απλήρωτη υπερεργασία, ημιασφαλισμένη και ημιαδήλωτη εργασία, απλήρωτη απασχόληση Κυριακές και αργίες, αναλογικά Δώρα και επιδόματα αδείας που επιστρέφονταν μερικώς. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, αντίστοιχες πρακτικές έχουν διαπιστωθεί και σε μια σειρά από άλλα καταστήματα και απαντήθηκαν από το σωματείο το προηγούμενο διάστημα.

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρούν τα συνδικάτα προς το συλλαλητήριο (φωτ. από την κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠΕ)
Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρούν τα συνδικάτα προς το συλλαλητήριο (φωτ. από την κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠΕ)
«Τα "Yes stores", το "MADO", οι "4 Εποχές", το "BARISTART", είναι μαγαζιά στα οποία οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη τους, διεκδικώντας την άμεση επίλυση της εργατικής διαφοράς, και δικαιώθηκαν», σημειώνει. «Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η οργανωμένη και συλλογική δράση μας μέσα από το Συνδικάτο μας είναι το μοναδικό μας όπλο, ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο που κυβέρνηση, κράτος και εργοδοσία κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος μας».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στην κλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ., όπως και στο συλλαλητήριο των σωματείων στις 12/9 στην πλατεία ΧΑΝΘ. Παράλληλα ενημερώνει για τη Γενική Συνέλευση του σωματείου στις 23/9, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Πρωτοβουλίες πλατιάς συζήτησης με τους εργαζόμενους

Αντίστοιχα, με συγκεκριμένο σχέδιο και πρωτοβουλίες πλατιάς συζήτησης με τους εργαζόμενους, προετοιμάζουν το συλλαλητήριο του Σαββάτου όλα τα ταξικά σωματεία.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Κυριακή Γενική Συνέλευση, με συμμετοχή εργαζομένων από επιπλέον χώρους δουλειάς και νέες εγγραφές. Ανοιξε η συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους εργασιακούς χώρους, με αφορμή την πανδημία και την προσπάθεια της εργοδοσίας να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων και αυτή την οικονομική κρίση. Συζητήθηκε η απουσία μέτρων προστασίας της υγείας, όπως αποδεικνύεται σε μια σειρά από καταστήματα, όπου εμφανίζονται κρούσματα και η εργοδοσία προσπαθεί να τα κρατήσει κρυφά, απειλώντας τους εργαζόμενους. Αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση στο σωματείο, για να δοθεί μαζικά και οργανωμένα η απάντηση των εργαζομένων του κλάδου.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής προχωρά σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Σήμερα επίσης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και τα Σωματεία Συνταξιούχων Λιτοχώρου και ΙΚΑ Πιερίας διοργανώνουν ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι περιοδείες που πραγματοποιούνται σε χώρους δουλειάς. Για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται οι εξής: Στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων ΔΕΑΣ - «Ιωνική Σφολιάτα» - «Ohonos», στην επιχείρηση μετάλλου «Agrotech», στα λογιστήρια στις κεντρικές αποθήκες του «Lidl» στη Σίνδο, στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών, στα εργοτάξια του μετρό (Βενιζέλου, Αγ. Σοφίας), στις εταιρείες «Intrasoft» - OTS - MLS, στους σταθμούς μετεπιβίβασης ΙΚΕΑ και Καλαμαριάς του ΟΑΣΘ, σε υπηρεσίες του δήμου Αμπελοκήπων, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στο ΙΚΑ Σταυρούπολης και Ευόσμου, σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Στο μεταξύ, καθημερινά καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο ολοένα και περισσότερα σωματεία. Σ' αυτά χτες προστέθηκαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης και το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας, το οποίο προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων με αναχώρηση στις 3.30 μ.μ από το Πάρκο της Νάουσας.

ΤΥΜΠΑΚΙ ΚΡΗΤΗΣ
Κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στον κοινό εχθρό

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Μεσαράς του ΚΚΕ μετά τα καταδικαστέα επεισόδια με ρατσιστικό υπόβαθρο

Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Μεσαράς Κρήτης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, πραγματοποίησε περιοδεία στο Τυμπάκι του δήμου Φαιστού, την Παρασκευή 4/9. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, Γιάννης Ζαχαριουδάκης.

Οι κάτοικοι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους μικροί αγρότες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Τυμπάκι, ειδικότερα μετά τα καταδικαστέα επεισόδια, με ρατσιστικό υπόβαθρο, μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργατών γης.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστούν στη συνείδηση των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, η πραγματική αιτία και οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης. Το ουσιαστικό πρόβλημα, ο αντίπαλος και των Ελλήνων και των μεταναστών εργατών, των φτωχών αγροτών, του λαού της περιοχής, δεν είναι η διαφορετική κουλτούρα, τα ήθη ή τα έθιμα, αλλά το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους πολέμους, τον ξεριζωμό για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων.

Ιδιαίτερα οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής του Τυμπακίου έχουν πείρα από την πολιτική που εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη σε μονοπώλια και μεσάζοντες, αλλά φέρνει φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τις αγροτικές οικογένειες. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι δημόσιες δομές Υγείας είναι απογυμνωμένες, γι' αυτό υπάρχουν στρατιές φτωχών και ανέργων, καραβιές και καραβάνια ξεσπιτωμένων, γι' αυτό κυριαρχούν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον στους νέους, στους εργαζόμενους που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο στις συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε πως σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό ο λαός της περιοχής να κλείσει τα αυτιά του σε ακροδεξιές φωνές, χρυσαυγίτικες πρακτικές και αντιλήψεις, που σκορπούν το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού, με μόνο σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον λαό, για να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους τα αφεντικά. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί στρέφονται ενάντια και στους Ελληνες και στους μετανάστες. Υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και μεγαλεμπόρους.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες, που μένουν και δουλεύουν στον τόπο μας, είναι και αυτοί θύματα αυτού του συστήματος, τόνισαν τα στελέχη του Κόμματος. Είναι κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Δεν διαχωρίζονται οι εργάτες με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, με βάση αν τους ανάγκασε η φτώχεια ή ο πόλεμος να φύγουν από τη χώρα τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τις μαζικές οργανώσεις, για να μη συμβιβαστούμε όλοι μαζί, Ελληνες και μετανάστες, με τη φτώχεια, την ανεργία, να μην πληρώσει πάλι ο λαός την κρίση τους.

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου από ρεύμα

Το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Παρασκευή 4/9 στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον» του ομίλου Μυτιληναίου, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, οδηγώντας στον σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Κατά τη διάρκεια συντήρησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ο εργαζόμενος χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα 3ου βαθμού σε νοσοκομείο της Αττικής.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η διάδοση της εργολαβίας αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας στην "Αλουμίνιον" έχουν χτυπήσει κόκκινο, παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε παρόμοια δυστυχήματα, για τα οποία έχει την πλήρη ευθύνη η εργοδοσία», καταγγέλλει το Σωματείο και απαιτεί από τα αρμόδια κρατικά όργανα «να παρέμβουν και να διαλευκάνουν πλήρως τις αιτίες που οδήγησαν στον τραυματισμό του συναδέλφου». Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους «να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις, να εντείνουν μαζί με τα σωματεία την πάλη τους για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Το εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ.

Πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των σωματείων το Σάββατο 12/9 και να στηρίξουν τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν για την Παρασκευή 11/9 τα σωματεία στο χώρο της Υγείας.

Επίσης, την Παρασκευή το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του, ενώ το Σάββατο 12/9 οργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στις 10.30 π.μ. στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πίσω από το Αγαλμα του Μ. Ανδρόνικου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ