ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει τα γήπεδα ... περιμένει τα μέτρα

Με την ουσία της λεγόμενης οπαδικής βίας να μένει και πάλι στο απυρόβλητο, οι αρμόδιοι υπουργοί ανέλυσαν τα νέα μέτρα που όμως θα εφαρμοστούν μελλοντικά

Eurokinissi

Χωρίς να έχει αλλάξει το παραμικρό όσον αφορά το χτύπημα στην ουσία του φαινομένου της λεγόμενης οπαδικής βίας και με μέτρα που προς το παρόν ακόμα μόνο εφαρμόσιμα δεν είναι, η κυβέρνηση σε μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση ανακοίνωσε χτες επίσημα το άνοιγμα των γηπέδων της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας από την ερχόμενη Τρίτη, 13 Φλεβάρη.

Σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του αντίστοιχου υπουργού, Δ. Παπαστεργίου, αλλά και του υπουργού Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την «οπαδική βία», τα οποία εξαγγέλθηκαν αρχικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο», εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων έξω από το κλειστό του Ρέντη στις 11 Δεκέμβρη και ψηφίστηκαν από τη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα. Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο, αν και το άνοιγμα των γηπέδων ορίστηκε για τις 13/2, τα νέα μέτρα αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από Μάρτη - Απρίλη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Αθλητισμού, στις 6 Μάρτη κάθε γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Ενώ στις 9 Απρίλη θα ισχύει η υποτιθέμενη «θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία», δηλαδή η έκδοση των εισιτηρίων μέσω gov.wallet. Ανακοινώθηκε δε και η δημιουργία μιας μαύρης λίστας (black list) για οπαδούς που έχουν συλληφθεί ή κουβαλούν ποινές για επεισόδια στα γήπεδα και οι οποίοι δεν θα μπορούν να ξαναμπούν σ' αυτά. Σημειώνεται ότι η λειτουργία καμερών στα γήπεδα της πρώτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου είναι υποχρεωτική από το 2007, όπως και η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, καθώς κάθε φίλαθλος για να αγοράσει εισιτήριο είναι υποχρεωμένος να δηλώσει, εκτός από το ονοματεπώνυμό του, το ΑΦΜ του!

Οσο για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών και προστίμων μέσω της αναβάθμισης του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, η οποία βάσει των όσων ορίζονται «θα επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις» με «άμεσο κλείσιμο των γηπέδων» αν πέσει κροτίδα, πυρσός ή αντικείμενο εντός του αγωνιστικού χώρου, έχει αποδειχθεί ότι η πρακτική αυτή δεν αντιμετωπίζει τη βία, απλά την μεταφέρει εκτός γηπέδων. Πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια προστασίας του «προϊόντος» από τα κακώς κείμενα που εγκυμονούν μεγαλύτερη απαξίωση και φυσικά απώλεια κερδών. Αυτό είναι το μόνο μέλημα της νυν κυβέρνησης της ΝΔ, όπως άλλωστε όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Ετσι, επόμενο είναι να μείνουν και αυτήν τη φορά στο απυρόβλητο και εκτός κάθε συζήτησης η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και ΚΑΕ που προκαλούν τη βία και τη σήψη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Με «φουλ τις μηχανές» η Εθνική πόλο ανδρών

Η ελληνική ομάδα έκανε άνετα το 2 στα 2, επικρατώντας και της Βραζιλίας | Διακρίσεων συνέχεια σε ανοιχτή θάλασσα και καλλιτεχνική κολύμβηση

Σε επίδειξη δύναμης μετέτρεψε η Εθνική πόλο ανδρών και τη δεύτερη υποχρέωσή της στο τουρνουά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που διεξάγεται στην Ντόχα του Κατάρ. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου η Ελλάδα έφτασε σε ευρεία νίκη 23-4 επί της Βραζιλίας, κάνοντας έτσι το 2 στα 2 (μετά και την επίσης άνετη νίκη επί της Κίνας στην πρεμιέρα), και έτσι στην 3η και τελευταία αγωνιστική, αύριο Παρασκευή, θα διεκδικήσει με αντίπαλο τη Γαλλία την 1η θέση του ομίλου, η οποία οδηγεί απευθείας στα προημιτελικά.

Τα οκτάλεπτα: 6-3, 10-3, 16-3, 23-4.

Οι σκόρερ:

Ελλάδα: Γεννηδουνιάς 2, Σκουμπάκης 1, Φουντούλης 4, Παπαναστασίου 2, Γκίλλας 3, Αργυρόπουλος 3, Κάκαρης 3, Νικολαϊδης 1, Καλογερόπουλος 3, Παπανικολάου 1.

Βραζιλία: Ρεάλ 1, Γκιμαράες 1, Πιρές 2.

  • Στο άλλο ματς η Γαλλία νίκησε 16-9 την Κίνα. Η βαθμολογία: Ελλάδα 6, Γαλλία 6, Βραζιλία 0, Κίνα 0.
Ψάχνει αντίδραση η Εθνική γυναικών

Μετά τη βαριά ήττα από την Ισπανία, η Εθνική πόλο γυναικών ψάχνει σήμερα αντίδραση αντιμετωπίζοντας την Κίνα (19.30 - ΕΡΤ3) για την 3η και τελευταία αγωνιστική του 2ου ομίλου του τουρνουά των γυναικών στην Ντόχα. Εχοντας χάσει πλέον κάθε ελπίδα για πρωτιά στον όμιλο και απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά, η Εθνική θέλει τη νίκη προκειμένου να καταλάβει τη 2η θέση και να πάρει μέρος στην έξτρα διαδικασία των χιαστί αγώνων. Στο άλλο ματς η Ισπανία κοντράρεται με τη Γαλλία.

ΟPEN WATER: Αξιόλογη εμφάνιση για τον Κυνηγάκη

Μετά την εξασφάλιση της Ολυμπιακής πρόκρισης στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας (Οpen Water) χάρη στη 13η θέση που κατέλαβε εκεί, ο Αλκης Κυνηγάκης πραγματοποίησε άλλη μια επιτυχημένη εμφάνιση στην Ντόχα, αυτήν τη φορά στα 5 χλμ. Ο Ελληνας κολυμβητής μετά από εντυπωσιακή προσπάθεια τερμάτισε 7ος με χρόνο 51:36.10, όντας από την αρχή στο γκρουπ των προπορευόμενων αθλητών και δίνοντας τη μάχη του μέχρι το φίνις. Στην ίδια κούρσα ο Αστέριος Δαλδογιάννης ήταν 39ος με 55:10.50, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Γεωργία Μακρή ήταν 36η με 59:21.30.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Στον τελικό του ελεύθερου το ντουέτο

Ζωντανές κράτησαν τις ελπίδες τους για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού στο Παρίσι η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Σοφία Μαλκογεώργου, το ελληνικό ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Οι δύο αθλήτριες πήραν την πρόκριση στον σημερινό καθοριστικό τελικό (13.00 ώρα Ελλάδας) του ελεύθερου προγράμματος στην Ντόχα, καθώς κατέλαβαν την 6η θέση στο προκριματικό, συγκεντρώνοντας 232.818 βαθμούς. Να σημειωθεί ότι οι δύο αθλήτριες είχαν πάρει την 8η θέση στον τελικό του τεχνικού μέρους.

SUPER LEAGUE
Καταιγιστικές εξελίξεις στον Ολυμπιακό

Σε συζητήσεις με τον Ολλανδό τεχνικό Πασκάλ Γιάνσεν βρίσκονται από χθες οι «ερυθρόλευκοι»

Καταιγιστικές ήταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό σε ό,τι αφορά την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το μέλλον του Κάρλος Καρβαλιάλ σε αυτήν έμοιαζε ιδιαίτερα ρευστό μετά την ξαφνική άφιξη, χθες στην Αθήνα, του Ολλανδού τεχνικού Πασκάλ Γιάνσεν, για συζητήσεις με τους διοικούντες της ομάδας. Μάλιστα ο Γιάνσεν πρόσφατα αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ολλανδικής Αλκμάαρ και η φημολογία - που εντάθηκε χθες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα - ήθελε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να βρίσκονται σε συζητήσεις μαζί του το τελευταίο 48ωρο.

Σε ό,τι αφορά τον Καρβαλιάλ, δεν κυκλοφόρησαν φήμες για άμεση απομάκρυνσή του, ωστόσο ήταν γνωστό ότι η θέση του έχει δυσκολέψει μετά τις τελευταίες αποτυχίες της ομάδας. Οπως και μετά την αλλαγή στη θέση του τεχνικού διευθυντή, με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς να αντικαθιστά τον Πορτογάλο Π. Αλβες, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη του Καρβαλιάλ πριν τρεις μήνες και η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό λύθηκε αυτές τις μέρες.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - YOUTH LEAGUE
Σπουδαία πρόκριση για τον Ολυμπιακό

Στους «16» της διοργάνωσης η «ερυθρόλευκη» Κ19 αποκλείοντας την αντίστοιχη της Ιντερ

Μια σπουδαία πρόκριση πανηγύρισε η Κ19 του Ολυμπιακού, η οποία επικράτησε 6-5 στα πέναλτι της Ιντερ (0-0 κανονική διάρκεια) και πήρε το εισιτήριο για τους «16» του Youth League. Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάστηκε να παίξουν με 10 παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο της κανονικής διάρκειας λόγω αποβολής του Παπακανέλου στο 73'. Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές ήταν ισορροπημένο ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.

Μοιραίος για τους «Νερατζούρι» στάθηκε ο Κόκι που έστειλε την μπάλα άουτ στο τελευταίο πέναλτι της Ιντερ, σε αντίθεση με τους παίκτες του Ολυμπιακού που ευστόχησαν σε όλα τα χτυπήματα.

Τα γκολ του Ολυμπιακού σημείωσαν οι: Μουζακίτης, Μπακούλας, Μπ. Κωστούλας, Λιατσικούρας, Τανούλης, Κ. Κωστούλας.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φάιναλ 8

Ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης το πλήρες πρόγραμμα του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στο κλειστό «Δυο Αοράκια», στο Ηράκλειο, από 15 έως 18 Φλεβάρη, και θα κρίνει τον πρώτο εγχώριο τίτλο της χρονιάς.

Σύμφωνα με αυτό, οι προημιτελικοί θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 15 - 16/2 ενώ οι ημιτελικοί στις 17/2 και ο τελικός στις 18/2.

Το πρόγραμμα των αγώνων

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ:

15/2: 18.00 Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (1), (Cosmote TV). 21.00 ΠΑΟΚ - Αρης (2), (Cosmote TV).

16/2: 18.00 Ολυμπιακός - Περιστέρι (3), (Cosmote TV). 21.00 Προμηθέας Πάτρας - Πανιώνιος (4), (Cosmote TV).

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

20.00 Νικητής 1 - Νικητής 2 (5), (ΣΚΑΪ/Cosmote TV). 21.00 Νικητής 3 - Νικητής 4 (6), (ΣΚΑΪ/Cosmote TV).

ΤΕΛΙΚΟΣ (18/2)

19.00 Νικητής 5 - Νικητής 6, (ΣΚΑΪ/Cosmote TV).

EUROLEAGUE
Tεστ εξάδας για τον Ολυμπιακό

Με βασική επιδίωξη να παραμείνει «ζεστός» στο κυνήγι μιας θέσης στην πρώτη εξάδα της Euroleague, που οδηγεί απευθείας στα πλέι οφ, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στην Ισπανία κόντρα στη Βαλένθια (21.30 - Novasports Prime) για την 26η αγωνιστική.

Οι «ερυθρόλευκοι» (7οι με 14-11) προέρχονται από την πολύτιμη νίκη στο Μόναχο επί της Μπάγερν, που τους ανέβασε βαθμολογικά και ψυχολογικά. Σήμερα, στη δοκιμασία του στην ισπανική πόλη, ο Ολυμπιακός στοχεύει στην τρίτη συνεχόμενη νίκη του, που θα τον φέρει με μεγαλύτερες αξιώσεις και πιο κοντά στον στόχο της εξάδας, κόντρα στη γηπεδούχο ισπανική ομάδα, που ακολουθώντας τους Πειραιώτες (8η με 13-12) δίνει τη δική της μάχη για να ανέβει βαθμολογικά.

Στις δηλώσεις του πριν το ματς ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτήρισε τη Βαλένθια δύσκολη αντίπαλο, η οποία παίζει εξαιρετική άμυνα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ελληνας κόουτς ξεκαθάρισε επίσης ότι από δω και πέρα, όσο πλησιάζουμε στο τέλος της κανονικής περιόδου, κάθε αναμέτρηση είναι σημαντική.

Στην αποστολή του Ολυμπιακού για απόψε εντάχθηκε και ο Μουσταφά Φαλ, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ