ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με καινούργια πείρα, συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή μας

Συνέντευξη με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με τις πανελλαδικά συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις και με το στήσιμο μπλόκων τις προηγούμενες μέρες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κλιμάκωσαν την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Για την πείρα από αυτόν τον σημαντικό αγώνα, το περιεχόμενό του, αλλά και για τα συμπεράσματα που βγαίνουν, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

***

-- Ποια είναι η πείρα που βγαίνει από τις πρόσφατες συντονισμένες κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων;

-- Υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε στις 15 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και στήθηκαν μπλόκα, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της πάλης για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκαλούν η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σαφέστατα φέτος είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες δυσκολίες.

Η πρόσφατη ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση, που ψηφίστηκε σε μεγάλα ποσοστά σε αγροτικές περιοχές, δημιουργούσε προσδοκίες, ελπίδες, αυταπάτες για την πολιτική της. Εδινε και δίνει υποσχέσεις, ενώ αρκετοί αγρότες δίνουν «πίστωση χρόνου» παρότι η πολιτική της είναι αντιλαϊκή και ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από τις πρόσφατες πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις
Εγινε επίσης συστηματική προσπάθεια από τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, με συκοφαντίες και ψέματα ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων από το ΚΚΕ», να μη βγει ούτε ένα τρακτέρ στα μπλόκα, όμως δεν τα κατάφεραν. Σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποιήθηκαν εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, άλλοι παράγοντες, καθώς και κάποιοι «πρόθυμοι» αγρότες συνδικαλιστές που εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντά τους και έκαναν συντονισμένες ενέργειες για να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις.

Επιδρά ακόμα το γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργείται συνολικά στον ελληνικό λαό, με αναφορές ότι οι αγώνες δεν κερδίζουν τίποτα, ότι δεν αλλάζει η κατάσταση.

Επιχειρήσαμε και καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες, μέσα από την οργανωμένη συζήτηση, προσπαθώντας να πείσουμε για την αναγκαιότητα των αγώνων, αλλά και καλώντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα από τους αγώνες και τις κατακτήσεις που είχαμε, όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος και πολλά άλλα. Οργανώθηκαν συσκέψεις, απαντήθηκε η κυβερνητική προπαγάνδα, συνεδρίασαν ΔΣ Ομοσπονδιών και Συλλόγων, συμμετείχαν αρκετοί αγρότες που αντιμετωπίζουν εμφανές πρόβλημα, παρότι σε αυτήν τη φάση δεν πείστηκαν όλοι για την αναγκαιότητα των κινητοποιήσεων.

Εχθρική η κυβερνητική πολιτική για τους βιοπαλαιστές αγρότες

-- Ο υπουργός εξαφάνισε τις κινητοποιήσεις και για να υποβαθμίσει τα οξυμένα προβλήματα έφτασε να λέει ότι «δεν είναι τυχαίο πως φέτος δεν είχαμε κινητοποιήσεις, εκτός από ορισμένους του ΚΚΕ». Πώς απαντάτε;

-- Ο υπουργός κ. Βορίδης «πήρε σβάρνα» τα κανάλια αλλά και επισκέφτηκε πολλές περιοχές της χώρας για να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες. Πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με «πρόθυμους» αγροτοσυνδικαλιστές, λύνοντας ατομικά τους ζητήματα, υποσχόμενος ατομικές λύσεις. Εφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι το 70% των προβλημάτων και αιτημάτων ικανοποιήθηκαν! Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε συκοφαντική επίθεση στο οργανωμένο κίνημα, μιλώντας για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις», για «αιτήματα του ΚΚΕ», όπως για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές, λέγοντας ψέματα, όπως ότι δεν υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, ενώ αυτό αποτελούσε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού σε προεκλογική ομιλία στη Λάρισα, προφανώς για να μαζέψει ψήφους, που ξεχάστηκε μετέπειτα. Μετά μίλησε για «δημοσιονομικό κενό», όταν την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό ψήφισαν 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή φόρου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες...

Εφαρμόζει πιστά την κυβερνητική πολιτική, η οποία στέκεται, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εχθρική απέναντι στους αγρότες και την ίδια στιγμή βάζει πλάτες για να κερδοσκοπούν οι βιομηχανίες και οι έμποροι τόσο ενάντια στους παραγωγούς όσο και στη λαϊκή κατανάλωση, με την ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή στο χωράφι και στο ράφι.

Επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τον ΕΛΓΑ για να κερδίσουν περισσότερο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τον απαξιώνουν. Δεν έχουν βγει ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων των περισσότερων ζημιών για το 2019, ενώ όσες αποζημιώσεις δίνονται είναι ψίχουλα σε σχέση με την καταστροφή της παραγωγής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ εδώ και 9 χρόνια στον ΕΛΓΑ, όπως υποχρεούται.

Χαρακτήρισε το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές ότι είναι του ΚΚΕ και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην «οικονομία της αγοράς». Αυτά τα λέει επειδή ξέρει ότι το αίτημα αυτό βρίσκει απήχηση και γενικότερη συμφωνία στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι στις κινητοποιήσεις. Καταρχάς όταν μιλάει για «οικονομία της αγοράς» εννοεί 4 - 5 μονοπώλια σε κάθε προϊόν, τα οποία λειτουργώντας με όρους καρτέλ καθορίζουν την τιμή του προϊόντος με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους και γι' αυτό αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Εμείς ζητάμε να πληρωνόμαστε το μόχθο μας, η τιμή να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μεροκάματο να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Θυμίζουμε ότι παλιότερα στην ίδια την ΕΕ είχε θεσμοθετηθεί η κατώτερη εγγυημένη τιμή με την τιμή στόχου σε μια σειρά από προϊόντα. Ο κ. Χατζηγάκης, υπουργός της ΝΔ το 2009, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης για να υπάρχουν εγγυημένες τιμές. Ισως... να είναι το ΚΚΕ πίσω από όλους αυτούς τελικά. Αλλά και η κυβέρνηση και το υπουργείο, που προσκυνάνε και θεωρούν θέσφατο την «οικονομία της αγοράς», οι ίδιοι σήμερα δίνουν κατώτερη εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά, στους επιχειρηματίες των ΑΠΕ, στα διόδια κ.λπ. Εκεί πώς τα καταφέρνουν;

Μόνο όσοι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα συμφωνούν με τις συκοφαντίες περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων» από το ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι τέτοια η όξυνση των προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών από την αντιλαϊκή πολιτική, που ακόμα και μια σειρά Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, κάτω και από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πήραν ομόφωνες αποφάσεις στήριξης των δίκαιων αιτημάτων.

-- Το Ασφαλιστικό «αγγίζει» τους αγρότες;

-- Φυσικά! Αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πάνω από το 60% των αγροτοκτηνοτρόφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και τον πρώην ΟΓΑ. Ηδη το κατώτερο ασφάλιστρο είναι πολύ υψηλό αν λάβουμε υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, το 87%, ζει με καθαρό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Θα το αυξήσουν ακόμη περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή δεν προσφέρουν τίποτα.

Τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο είναι εγκαταλελειμμένα και υπολειτουργούν ενώ η σύνταξη για το 2019, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ανέρχεται σε 94 ευρώ συν το ανταποδοτικό ποσό από τις εισφορές δεκάδων χρόνων που αντιστοιχεί για την πλειοψηφία όσων βγαίνουν στη σύνταξη περίπου στα 340 ευρώ τον μήνα, όταν η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ πριν από 20 χρόνια ήταν 360 ευρώ.

Το Ασφαλιστικό μάς αφορά όλους και καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις και να συμμετάσχουν διακριτά στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 18 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

-- Ετούτη τη φορά δεν ικανοποιήθηκε κάποια από τα αιτήματά σας. Τι συμπεράσματα βγαίνουν;

-- Ενας αγώνας δεν μετριέται πάντα με το αν και τι κερδίζεις στο χέρι. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος εκτός από αυτόν που δεν γίνεται. Κάθε μάχη αφήνει παρακαταθήκη και πολύτιμα συμπεράσματα για να ετοιμάσουμε την επόμενη, για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι βάλαμε δύσκολα στην κυβέρνηση με τις κινητοποιήσεις, αποδείξαμε τα ψέματα και την αντιλαϊκή πολιτική της όταν προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στους αγρότες.

Την αναγκάσαμε να απολογείται για το πετρέλαιο, για τις χαμηλές τιμές, για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ανακόψαμε χειρότερα μέτρα που είχαν στο συρτάρι αλλά μπροστά στην αγωνιστική αντίστασή μας δεν υλοποιούν για τώρα, όπως π.χ. τις μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι η αναγκαιότητα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή για να υπάρχουν αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και είναι η παραπέρα επιδείνωση της θέσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ενίσχυση της κοινής δράσης με το εργατικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων. Αυτό μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους αγώνες ώστε να γίνουμε πραγματικά οι ιδιοκτήτες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε.

Προωθούν το μοντέλο του αγρότη - επιχειρηματία

-- Το επόμενο διάστημα έχουμε την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου μιλάνε για «νέο μοντέλο ανάπτυξης» της αγροτικής παραγωγής. Τι λέτε;

-- Κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με μείωση των ενισχύσεων και νέα εμπόδια στην παραγωγή και την καλλιέργεια.

Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι η ΚΑΠ δεν έχει σχεδιαστεί με βάση τα συμφέροντα του κάθε λαού και τις διατροφικές ανάγκες του. Εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των βιομηχανιών και εμπόρων, στον ανταγωνισμό τους με τις αγορές άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, π.χ. ΗΠΑ, Κίνας κ.λπ.

Η ΚΑΠ αποτελεί ένα εργαλείο που διευκολύνει και επιταχύνει τη συγκέντρωση της παραγωγής αλλά και της γης σε λιγότερα χέρια δημιουργώντας τα σύγχρονα τσιφλίκια, μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, που μας επιφυλάσσουν το ρόλο του σύγχρονου κολίγου, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση του εργάτη γης.

Το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» που προπαγανδίζεται δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάδειξη του αγρότη - επιχειρηματία με μεγάλες εκτάσεις στα χέρια του, μοντέλο που φυσικά δεν είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών στη χώρα μας.

Αποκρύπτουν ότι η νέα ΚΑΠ θα είναι ακόμη πιο εχθρική καθώς με πρόφαση το Brexit και τη λεγόμενη Εξωτερική Σύγκλιση των επιδοτήσεων των χωρών θα πέσει μεγάλο τσεκούρι στις ενισχύσεις. Η Ελλάδα λόγω του μικρού μέσου όρου κλήρου έπαιρνε αναλογικά πολύ μεγαλύτερες ενισχύσεις. Με την Εξωτερική Σύγκλιση υπάρχουν προτάσεις για περικοπή έως και 50%. Οι όποιες διαφοροποιήσεις που προβάλλουν τα κόμματα του κεφαλαίου αφορούν τα επιμέρους, αφορούν τους όρους εκτόπισης της μικρής από τη μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή.

Το επόμενο διάστημα θα δυναμώσει η προπαγάνδα για την ΚΑΠ. Θα γίνει μάλιστα ένα είδος διαβούλευσης και πιέζουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαβούλευση - παρωδία. Να επιλέξουμε δηλαδή με ποιο τρόπο θα μας τελειώσουν μια ώρα γρηγορότερα!

Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι η σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, ώστε να τη λαμβάνει όποιος παράγει και αυτό απαντάει και στο ποιος είναι πραγματικός αγρότης και κτηνοτρόφος. Καμιά περικοπή των ενισχύσεων και κανένας περιορισμός στην παραγωγή.

Απαιτείται μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με προσανατολισμό στην παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων για το λαό μας και πρώτων υλών για τη βιομηχανία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ