ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδική μέρα δράσης την Πέμπτη

Στις πύλες των νοσοκομείων, με αποφάσεις των σωματείων εργαζομένων

INTIME NEWS

Σε πανελλαδική μέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων προχωρούν την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη οι υγειονομικοί, με κάλεσμα των σωματείων τους. Μεταξύ άλλων, κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας θα γίνουν:

Στο Θριάσιο, στις 12 μ. Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ. Στο «Αττικόν», στις 8 π.μ. Στο «ΚΑΤ», το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. Στον «Αγιο Σάββα», στις 12 μ. Στο «Νίκαιας», στις 8 π.μ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έξω από το σαλόνι, με στάση εργασίας 8 π.μ. - 10 π.μ.

Οι εργαζόμενοι και με αυτή την κινητοποίηση διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα - επιδόματος αδείας.
  • Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν στην περίοδο των μνημονίων. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων που στηρίζουν τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων.
  • Ενταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο ΤΩΡΑ!
  • Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα - όχι στις εκπτώσεις στην καραντίνα για τους υγειονομικούς.
  • Ανοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ανάπτυξη δομών ΠΦΥ.
  • Δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Ξεπέρασαν τις 3.000 οι νεκροί της πανδημίας στη χώρα μας

288 νεκροί και 3.538 νέα κρούσματα κορονοϊού είναι ο απολογισμός του τριημέρου στη χώρα μας. Hδη ο αριθμός των θανόντων έχει εκτοξευθεί στους 3.092. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 και 668 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721.

Χτες ανακοινώθηκαν 89 ακόμα θάνατοι, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 1.251, εκ των οποίων 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη, 102 στο Κιλκίς, 61 στη Λάρισα, 42 στη Φθιώτιδα, 39 στην Ημαθία και από 36 σε Καβάλα, Ξάνθη και Πιερία.

Στην Αττική σημειώνεται επιβράδυνση 7% - 8% στις νέες διαγνώσεις και στη Θεσσαλονίκη 25%, παραμένει όμως υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, όπως επίσης στη Λάρισα και τη Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον, παρατηρείται μικρή πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο δείκτης RT παραμένει κάτω του 1.

Σχετικά με το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι να γίνει μετά τη γιορτή των Φώτων, «λόγω της εικόνας στις ΜΕΘ (...) καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θα μπορούσε να την επιβαρύνει».

Σχετικά με τα εμβόλια, έχουν δημοσιευτεί δεδομένα από τις κλινικές μελέτες στις φάσεις 1 και 2, ενώ η ανάγκη παρακολούθησης και καταγραφής πιθανών παρενεργειών εναπόκειται «στην αξιοποίηση και αναβάθμιση της κίτρινης κάρτας». Σχετικά με το αυξημένο ποσοστό θνητότητας, έστω και έμμεσα δόθηκε το στοιχείο ότι αφορά ηλικιωμένους και μεγάλο ποσοστό ευπαθών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ 26 Νοέμβρη - 2 Δεκέμβρη η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 58η θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνητότητας, με 241,5 θανάτους / 1 εκατ. κατοίκους (από την 77η θέση και 174,1 θανάτους ανά εκατομμύριο, μία βδομάδα πριν). Σύμφωνα με την 26η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19, εμφανίζονται περαιτέρω αύξηση στον μέσο όρο ημερήσιων θανάτων και μικρή αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων αυξήθηκε σε 100,6 (από 87,7 στην προηγούμενη έκθεση) και οι διασωληνωμένοι σε 613 (από 597), η υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας.
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια είναι 86% (από 87%). Στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 98% και στην Αττική σε 80%.
  • Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφει μείωση 18,9% σε σχέση με μια βδομάδα πριν και διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.771 κρούσματα. Την 1η Δεκέμβρη το 24,5% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και το 18,8% στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη.
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης στη Λάρισα

Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Υγείας της Θεσσαλίας και οι καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι αναδείχθηκαν στην κινητοποίηση που έγινε χτες το πρωί στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου συνεχίζει για 6η μέρα την απεργία πείνας ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων.

Ενδεικτικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, παρότι ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται αργά, μετά από σχεδόν ένα μήνα, υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση. Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%, ενώ και στις απλές κλίνες φτάνει το 85%.

Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού, από τη μία συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, και από την άλλη ακούν και τη σημερινή κυβέρνηση να αρνείται την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να αποκλείει πολλούς από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Τονίστηκε ακόμα πως εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ήδη νοσήσει και δεκάδες νοσηλεύονται, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις, π.χ. σε γάντια, μάσκες και στολές υψηλής προστασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, των Συνταξιουχικών Σωματείων, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Λάρισας και υγειονομικοί από την Καρδίτσα.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι και αυτή η κυβέρνηση, πατώντας σε νόμους της προηγούμενης, επαναφέρει τους εργολάβους της καθαριότητας στα Κέντρα Υγείας, απολύοντας αυτούς που εργάζονται ήδη.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ανακοινώνουν ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχίσουν να γίνονται σε καθημερινή βάση, στις 11 το πρωί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία

Με την πανδημία του νέου κορονοϊού να καλπάζει σε όλο τον κόσμο, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 67,5 εκατ. και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τα 1,543 εκατ., η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική «BioNTech» και την αμερικανική «Pfizer», καθιστώντας δόσεις του εμβολίου αρχικά διαθέσιμες στα νοσοκομεία προτού διανεμηθούν αποθέματα σε ιατρικές κλινικές, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.

Οι πρώτες δόσεις - από τις συνολικά 40 εκατ. που αρκούν για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων - αναμένεται να χορηγηθούν σήμερα, με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Το εμβόλιο της «Pfizer»/«BioNTech» χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και οι δόσεις χαλάνε σε πέντε μέρες υπό κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία και θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση. Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα από τις 14 Δεκέμβρη. Τα κρούσματα ξεπερνούσαν χτες τα 1,7 εκατ. και οι νεκροί τις 61.000.

Στο πλαίσιο του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού γύρω από το Brexit, στις πλάτες των λαών και σε βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενδέχεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στη Βρετανία αν προκληθεί συμφόρηση στα λιμάνια με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit που θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην εισαγωγή φαρμάκων, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι.

Η Ρωσία άρχισε το Σάββατο να διανέμει το εμβόλιο «Sputnik V» μέσω 70 κλινικών στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές τελικής φάσης. Σύμφωνα με ανακοινώσεις, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς. Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρμόδιες αρχές ενέκριναν την έναρξη κλινικών δοκιμών σε 8.000 εθελοντές του κινεζικού εμβολίου (Ad5-Ncov) της εταιρείας «CanSino Biologics» και μιας ερευνητικής ομάδας που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ