ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Τίμησαν τον Κόκκινο Οκτώβρη

Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις στη Μόσχα που έγιναν υπό βροχή
Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις στη Μόσχα που έγιναν υπό βροχή
Σε πολλές από τις χώρες της πρώην Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών οι κομμουνιστές τίμησαν χτες με διαδηλώσεις κι άλλες εκδηλώσεις την 96η επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας, το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας διοργάνωσαν εκδηλώσεις τόσο στη Μόσχα όσο και σε άλλες πόλεις.

Οι ρώσικες αστικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια έχουν καταργήσει το γιορτασμό της Επανάστασης και συνδέουν τις μέρες αυτές, την 4η Νοέμβρη ως «μέρα της εθνικής ενότητας» που αξιοποιούν οι εθνικιστικές, νεοναζιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις, όπως έκαναν και φέτος, και την 7η Νοέμβρη ως επέτειο της παρέλασης του Κόκκινου Στρατού το 1941 ενάντια στην εισβολή των Γερμανών ναζί. Ετσι χτες έγινε παρέλαση 6 χιλιάδων στρατιωτών με στολές και σύμβολα του Κόκκινου στρατού στην κόκκινη Πλατεία, φροντίζοντας να παραποιηθεί το περιεχόμενο του ιστορικού γεγονότος. Το Νοέμβρη του 1941 στην επέτειο της επανάστασης τα νιάτα της ΕΣΣΔ παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία και κατευθύνθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, έξω από τη Μόσχα αφού πριν άκουσαν την ομιλία του ηγέτη της χώρας και του ΚΚΣΕ, Ι.Β. Στάλιν. Βέβαια, οι σημερινές αρχές της Ρωσίας κρύβουν αυτό το περιεχόμενο και το ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες υπεράσπιζαν τη σοσιαλιστική πατρίδα τους και το πρώτο εργατολαϊκό κράτος στον κόσμο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η υποκρισία με τις παρακολουθήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπεραμύνθηκαν του σύννομου χαρακτήρα της δράσης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών οι επικεφαλής της GCHO, MI5 και MI6, καταθέτοντας χτες στην επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας της Βουλής των Κοινοτήτων, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρώην υπάλληλο της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν ότι με τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων βοήθησε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας και να αναζητήσουν εναλλακτικά μέτρα συνεννόησης. Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι από τον Ιούλη του 2005, οπότε είχαν σημειωθεί στο Λονδίνο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, ως σήμερα έχουν αποτραπεί τα σχέδια για την πραγματοποίηση 34 μεγάλων τρομοκρατικών επιχειρήσεων...

Νωρίτερα χτες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Radio 4 του BBC, ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο Αμερικανός πρώην δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» που είχε πρόσβαση στα ντοκουμέντα του Εντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε μια σειρά άρθρων για το θέμα, υποστήριξε πως με τα άρθρα του δεν έβλαψε την εθνική ασφάλεια. Ο Γκρίνγουολντ κατέληξε μάλιστα ότι αυτό που αποκαλύφθηκε είναι «πληροφορίες που οδήγησαν σε μια νομοθετική μεταρρύθμιση και σε παγκόσμια συζήτηση για την ασφάλεια της ιδιωτικότητας στο Ιντερνετ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα BILD παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένταση στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις μαζικές παρακολουθήσεις ξένων ηγετών και πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχέση Ουάσιγκτον - Βερολίνου «είναι και θα παραμείνει ισχυρή». Χαρακτήρισε τη Γερμανία «έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ». Φυσικά, αυτός όπως και όλοι οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων στις παρακολουθήσεις καπιταλιστικών κρατών, κρύβουν ότι πρόκειται για λυκοσυμμαχία που από κοινού μεν χτυπάνε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα αλλά ανταγωνίζονται θανάσιμα μεταξύ τους.

ΚΥΠΡΟΣ
Η γαλλική «Total» στο ενεργειακό «ψητό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Μνημόνιο συναντίληψης» με τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Total» υπέγραψε χτες η Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Η υπογραφή του μνημονίου έρχεται μετά την υπογραφή με την «Total», τον περασμένο Φλεβάρη, Συμβολαίων Αναλογικού Καταμερισμού Ερευνας και Παραγωγής για τα οικόπεδα 10 και 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), καθώς η γαλλική πολυεθνική μπαίνει δυνατά στη διεκδίκηση δικαιωμάτων στους κυπριακούς υδρογονάνθρακες. Το Μνημόνιο Συναντίληψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «καταγράφει τη στήριξη της Total για πώληση των ενδεχόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας προτεραιότητα έναντι των διαφόρων επιλογών στην υγροποίηση και εξαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας».

Συγκεκριμένα, τα συμβαλλόμενα μέρη προβλέπεται ότι θα συνεργαστούν ως προς την προοπτική χρήσης του Τερματικού Σταθμού λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις απόψεις της «Total» όσον αφορά στη δομή και στην ανάπτυξη του έργου. Στην Κύπρο και το οικόπεδο 12 δραστηριοποιείται ήδη η αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία «Noble», ενώ οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που αφορούν την Ενέργεια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή και συνδέονται άμεσα με τους εκβιασμούς και τις μεθοδεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την άνοιξη του 2014.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ

ΑΝΤΑΖΙ.--

Να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο θα είναι «συμβατό» με τα ΝΑΤΟικά, καλεί την Τουρκία ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ της Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, θέτοντας ερωτήματα για το αν το κινεζικό σύστημα, που εμφανίζεται να επιλέγει η Αγκυρα, είναι το «κατάλληλο». Οι πιέσεις στην Τουρκία, για να αναθεωρήσει την απόφασή της να επιλέξει το κινεζικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, FD-200, της εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντείνονται συνεχώς, με το πρόσχημα της «συμβατότητάς» του με τα συστήματα των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών.

Στην CPMIEC, η οποία τείνει να κλείσει συμφωνία με την Αγκυρα, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ το συγκεκριμένο συμβόλαιο διεκδικούν αμερικανικές, ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, από τις οποίες η Τουρκία ζητά καλύτερους όρους.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Τεχνική «επισκευής» γονιδίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού με δυνατότητα «επισκευής» οποιουδήποτε μεταλλαγμένου ή προβληματικού τμήματος του γονιδιώματος του ανθρώπου και άλλων ζώντων οργανισμών με «εξαιρετική ακρίβεια» δημοσιοποίησε χτες πρωτοσέλιδο αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ.

Σύμφωνα με συντάκτη της εφημερίδας, η νέα «επαναστατική τεχνική» ονομάζεται Crispr και φέρεται ως ικανή να πετύχει «ακριβείς και λεπτομερείς» αλλαγές σε οποιαδήποτε θέση του DNA και των 23 ανθρωπίνων χρωμοσωμάτων δίχως να προκαλέσει αθέμιτες ή παράπλευρες μεταλλάξεις γονιδίων.

Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «σύντομα» σε κλινικές δοκιμές γονιδιακών θεραπειών για την αντιμετώπιση δύσκολων ιών όπως ο HIV που προκαλεί το AIDS, ή σοβαρών γενετικών διαταραχών που προκαλούν ανίατες, σήμερα, κληρονομικές ασθένειες.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Επανεκλογή Προέδρου

NTOYΣΑΜΠΕ.--

Ο Ιμομάλι Ραχμόν επανεξελέγη για τέταρτη φορά στο αξίωμα του προέδρου του Τατζικιστάν στις εκλογές της Τετάρτης, με το 83,6% των ψήφων, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο Ι. Ραχμόν συγκέντρωσε 3,23 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας το δικό του ρεκόρ, στις προηγούμενες εκλογές του 2006, όπου είχε συγκεντρώσει το 79,3% των ψήφων. Πλην του Ι. Ραχμόν, υποψήφιο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές συμμετείχαν ο Αλίμ Μπαμπάγιεφ, από το Οικονομικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, ο Ταλιμπέκ Μπουχαρίγεφ, του Αγροτικού Κόμματος, ο Αμπντουχαλίμ Γκαφάροφ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σαϊνγκαφάρ Ισμάνοφ, του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Ισμαήλ Ταλμπάκοφ, του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημείωναν ότι «δεν υπήρξε φανερή προεκλογική διαδικασία από την πλευρά των άλλων υποψηφίων πέραν του προέδρου» και υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Τατζικιστάν, ως σοσιαλιστική δημοκρατία της ΕΣΣΔ είχε κάνει τεράστια βήματα, όχι μόνον στην ανάπτυξη των οικονομικών υποδομών του (υδροηλεκτρικά φράγματα, εξορυκτική βιομηχανία, μηχανοκατασκευές, κλωστοϋφαντουργία κ.ά.), στην εργασία και σιγουριά για το μέλλον, αλλά και στον τομέα της μόρφωσης και του πολιτισμού. Ωστόσο, σήμερα το Τατζικιστάν αποτελεί μία από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, με μεγάλη μετανάστευση και μεγάλα ποσοστά παιδικής εργασίας.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για αύξηση της συμμετοχής των Σέρβων στις εκλογές

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε μια προσπάθεια να πιέσει και να προκαλέσει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις δημοτικές εκλογές (δεύτερο γύρο και επαναληπτικές) που διενεργούνται 17 Νοέμβρη και 1η Δεκέμβρη, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς προειδοποίησε χτες για το «ενδεχόμενο ένοπλων συγκρούσεων» στο προτεκτοράτο σε περίπτωση εκλογής Αλβανού δημάρχου στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Οπως είπε, «εάν οι Σέρβοι της βόρειας Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα δεν προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, τότε θα εκλεγεί Αλβανός δήμαρχος, γεγονός που θα προκαλούσε συγκρούσεις, ίσως και ένοπλες», μόνον που στην προκειμένη περίπτωση το Βελιγράδι «δεν θα μπορούσε να βοηθήσει»...

Οι δηλώσεις Ντάσιτς έγιναν με δεδομένη την πολύ χαμηλή προσέλευση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις κάλπες της περασμένης Κυριακής και ένα 24ωρο αφότου ανακοινώθηκε η επανάληψη των εκλογών σε τρία εκλογικά τμήματα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στις 17 Νοέμβρη, παρά τις πιέσεις πολιτικών εκπροσώπων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που ζήτησαν την επανάληψη των δημοτικών εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Οι προειδοποιήσεις του Ντάσιτς έγιναν μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον στις Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε χαρακτηριστεί από την Αστον «καλή και εποικοδομητική», καθώς, σύμφωνα με την ίδια, οι ηγέτες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών συμφώνησαν σε μελλοντικά βήματα για την ολοκλήρωση των εκλογών και τη συνέχιση εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Απρίλη στις Βρυξέλλες για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ