ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
Αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Βαρύ λογαριασμό θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με βάση τον προϋπολογισμό του 2018 (φωτ. από την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή)

Eurokinissi

Βαρύ λογαριασμό θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με βάση τον προϋπολογισμό του 2018 (φωτ. από την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή)
Οι τροχιοδεικτικές βολές στην κατεύθυνση της κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, η διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, με στόχο την υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα εν μέσω των προβλέψεων για ανάκαμψη του ΑΕΠ και της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελούν τις συντεταγμένες του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ως κυρίαρχο ζήτημα αναγορεύεται «η σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών», έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, και όπως όλα δείχνουν το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος θα ενσωματώνει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στο προσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 έρχεται να ενσωματώσει, μέχρι κεραίας, το αντιλαϊκό «απόθεμα» με τα μέτρα ολόκληρης της μνημονιακής περιόδου και των συμφωνιών, αλλά και να τα διευρύνει, τόσο με αυτά που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, όσο και με αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο και που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο των διεργασιών για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Επιπλέον, κεντρικό γνώρισμα για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης αποτελεί το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, όπου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις, όπως η περαιτέρω κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (από το 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) ή και ακόμη νωρίτερα σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι τους για τα ματωμένα πλεονάσματα.

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο και ματωμένα πλεονάσματα για το λαό

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2018 (186,7 δισ.) θα διαμορφωθεί στο 2,4%, από 1,8% φέτος. Οι νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν σε ποσοστό 12,6% (από 4,3% φέτος), ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, βάσει των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης», σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού) αναμένονται στο 20,8% (από 22%), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,4%, οι εξαγωγές κατά 4,7%, οι εισαγωγές κατά 4,4% και ο επίσημος πληθωρισμός κατά 1,1%.

Βέβαια, στο προσχέδιο ενσωματώνεται πρώτα απ' όλα το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, ενώ βέβαια θα αρχίσουν να «τρέχουν» και μέτρα όπως η κατάργηση του «μειωμένου» ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, η κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου (1,5%) που ισχύει για την παρακράτηση του φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για τους μισθωτούς και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους κ.ά.

Το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2018 προβλέπεται να απογειωθεί στα 6,67 δισ. ευρώ (3,57% του ΑΕΠ), οριακά υψηλότερα ακόμα και από το στόχο (3,5%), έναντι 3,98 δισ. (2,21% του ΑΕΠ που αναμένεται να «κλείσει» φέτος). Η διόγκωση των πλεονασμάτων υπολογίζεται να φτάσει στα 2,7 δισ. και σε ποσοστό στο 67,6%.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων προβλέπει στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία, νέα καρατόμηση, φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ αυτών, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., ποσό βέβαια που θα έχει μηδενιστεί μέχρι το 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», η «εφάπαξ παροχή» που δόθηκε το 2016 θα είναι μηδενική σε ολόκληρη την περίοδο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» εμφανίζεται το 2018 στάσιμο στα 760 εκατ., για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και όλη την επόμενη περίοδο (τουλάχιστον μέχρι το 2021), ενώ στο μεταξύ θα «τρέχουν» οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται στις «επικαιροποιημένες» συμφωνίες με το κουαρτέτο, η καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας θα αφήσει μόνο 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%).

Σε ρότα διόγκωσης οι αντιλαϊκοί φόροι

Η συνολική μάζα των κρατικών εσόδων αναμένεται στα 54,4 δισ. (από 53,2 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι άμεσοι φόροι αναμένεται να «αυγατίσουν» πάνω από 400 εκατ., στα 20,8 δισ. ευρώ.

Ειδική βαρύτητα θα έχουν οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, συγκεκριμένα θα φτάσουν σε 27,65 δισ. (από 27,1 δισ. φέτος), με νέα διόγκωση ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 περίπου το 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια...

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τους εκβιασμούς και τις κατασχέσεις απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να σηκώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί, από την 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής των «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας, έστω και για μια μέρα, συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» μέχρι 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους

Παράλληλα, οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε 6,75 δισ., από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2019, την ίδια ώρα που θα ξεκινάει ο νέος κύκλος κατακρεούργησης των συντάξεων, θα απογειωθούν και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το ΠΔΕ κατά 250 εκατ. ευρώ! Θυμίζουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά τις δαπάνες του ΠΔΕ, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των μονοπωλίων, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν τα κονδύλια που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.


Α.Σ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με τσεκούρι στις παροχές διαμορφώνονται τα πλεονάσματα

Αν τα προηγούμενα χρόνια οι περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση επιβάλλονταν με πρόσχημα τα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων, φέτος, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, η συρρίκνωση των παροχών και των συντάξεων θα συνεχιστεί, αλλά τώρα με «σημαία» τα «πλεονάσματα» του ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, παλιές και νέες περικοπές συνεχίζουν να εφαρμόζονται απρόσκοπτα, οι συντάξεις να μειώνονται, οι παροχές των Ταμείων για τους ασφαλισμένους να εξανεμίζονται, ενώ τουλάχιστον από το 2019, νέες περικοπές αναμένουν τους συνταξιούχους με την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, την οποία η κυβέρνηση ψήφισε μόλις τον προηγούμενο Μάη.

Ως εκ τούτου, σημειώνοντας το γεγονός πως τα μεγέθη του προσχεδίου, και στην περίπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνονται κατά βάση σε σύγκριση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο ήδη οι νέες περικοπές θεωρούνται δεδομένες, προκύπτει ότι η διαρκής περικοπή των συντάξεων και των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, η αύξηση των εισφορών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνολικά τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την τριετία 2015 - 2017, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν πράγματι αποτέλεσμα. Ενα όμως αποτέλεσμα καταστροφικό για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού τα πλεονάσματα που εμφανίζονται, είναι πλεονάσματα φτώχειας και ανέχειας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Δραστικές περικοπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Ετσι, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) θα παρουσιάσουν το τρέχον έτος δημοσιονομικό πλεόνασμα 378 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος ύψους 1,314 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021. Ειδικότερα, το 2017 τα ασφαλιστικά ταμεία περιέκοψαν τη δαπάνη τους - και άρα τις παροχές προς τους ασφαλισμένους - κατά 1,076 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. Οι κύριες συντάξεις περικόπηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ, ενώ και οι υπόλοιπες παροχές μειώθηκαν κατά 515 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις.

Οι περικοπές αυτές επιβεβαιώνονται και από την αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, στην οποία προέβη την περασμένη βδομάδα η διοίκησή του, μειώνοντας την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των κύριων συντάξεων για το 2017 κατά 549 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσής του το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ για το 2017 θα παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 659 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις παροχές του κατά 220 εκατ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ο Οργανισμός δίνει επιδόματα ανεργίας μόνο στο 10% των εγγεγραμμένων ανέργων! Η πρόβλεψη για το 2018 είναι να παρουσιάσει πλεόνασμα 615 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική σε βάρος των ανέργων. Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους συνεχίζονται, όπως με τις εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίες πλέον κατευθύνονται στον ΟΑΕΔ (ενώ για τους εργοδότες καταργήθηκαν), χωρίς ουσιαστικά να δίνεται πλέον καμία παροχή!

Στα 444 εκατ. ευρώ θα φτάσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ για το 2017, μια εξέλιξη που, όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, «οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές», όπου βέβαια αποτυπώνεται κυρίως η αύξηση των εισφορών των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από τα μέσα του 2015, με την επιβολή εισφοράς 6% στην επικουρική σύνταξη (από 0%) και την αύξηση της εισφοράς στο 6% (από 4%) στις κύριες συντάξεις. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα περικοπεί το 2018 κατά 226 εκατ. ευρώ (το 2017 ήταν μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016), ενώ το πλεόνασμα για την ίδια χρονιά προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 212 εκατ. ευρώ. Ετσι, η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού περιορίζεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί «κυρίως στην κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών», όπως αναγράφουν οι συντάκτες του προϋπολογισμού. Πρόκειται για άλλη μια κυνική ομολογία ότι η αναγκαία κάλυψη των ανασφάλιστων δεν γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά φορτώνεται πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Συνολικά για τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται το πλεόνασμα στο τέλος του 2018 να είναι στα 689 εκατ. ευρώ. Το «στύψιμο» ασφαλισμένων και συνταξιούχων αποτυπώνεται επίσης στη μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 480 εκατ. ευρώ και για επικουρικές κατά 190 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις στη χρηματοδότηση νοσοκομείων, ΠΕΔΥ και ΕΟΠΥΥ

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει νέο «τσεκούρι» στην κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΥΠΕ - ΠΕΔΥ. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΥΠΕ - ΠΕΔΥ, προβλέπεται μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι στο κείμενο του προσχεδίου γίνεται ειδική αναφορά σε μια σειρά από προωθούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, όπως η υλοποίηση του νέου αντιδραστικού νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας των γιατρών, η τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων κ.ά.


Γ. Ζαχ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Την πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και ενάντια στις κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών οργανώνουν τα σωματεία

Απάντηση στην επίθεση που σχεδιάζεται στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων, και ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην απεργία, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Στο κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ έχουν ήδη ανταποκριθεί μια σειρά σωματεία που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση για τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Παράλληλα, οργανώνουν σύσκεψη την Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει σωματεία του Πειραιά, σε σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σημείωνε τα εξής: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Κανείς εργατοϋπάλληλος μόνος απέναντι στο αστικό κράτος, την αστική δικαιοσύνη και την εργοδοσία. Για ένα κίνημα μαζικό και ατσαλωμένο από την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, με σωματεία ζωντανά, όπου θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, που δεν χωρούν στην ανάπτυξή τους».

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Στην Αττική ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, «όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό». Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα, όπου η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχο κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο απευθύνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ (τηλ. επικοινωνίας: 261.301.57.65).

Τα σωματεία του Πειραιά αποφάσισαν σε σύσκεψη να οργανώσουν την παρουσία δικηγόρου μια μέρα τη βδομάδα στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να παρέχονται νομικές συμβουλές και βοήθεια, αλλά και να έχουν παρουσία κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα πως θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την κατοικία που με κόπους και θυσίες απέκτησαν τα λαϊκά νοικοκυριά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ