ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Ανένδοτη» κοροϊδία, μηνύματα και προαναγγελθέντα διαζύγια

Με φόντο τον ερχομό της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή

Eurokinissi

Ως «ευκαιρία» για επιτάχυνση του δρομολογημένου και εν πολλοίς ανακοινωμένου εδώ και καιρό «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται να αντιμετωπίζουν την επικείμενη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών οι κυβερνητικοί εταίροι, με στόχο βέβαια και την προεκλογική αξιοποίησή του και από τις δύο πλευρές, που ούτε στο ελάχιστο δεν σβήνει τον κοινό τους «μνημονιακό βίο» των περασμένων τεσσάρων χρόνων που φόρτωσε στο λαό νέα βάρη και μεγάλους κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, νέα επεισόδια προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη φαρσοκωμωδία, με διαρροές, σενάρια και «δηλώσεις προθέσεων» των κυβερνητικών εταίρων.

Τον «καβγά» τροφοδότησαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Ν. Κοτζιά (στο «News 24/7») ότι ο Π. Καμμένος «σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του», με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ να απαντάει με ανάρτησή του ότι «κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».

Στον Π. Καμμένο απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Σαμοθράκη λέγοντας: «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι (...) ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα δεν πρόκειται ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο».

Παράλληλα, στην άρνηση του Π. Καμμένου να στηρίξει τη συμφωνία και να παραμείνει στην κυβέρνηση εφόσον αυτή υπερψηφιστεί, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χτες παρουσία του Αλ. Τσίπρα, απάντησε ότι υπάρχουν οι 151 πρόθυμοι να την ψηφίσουν και να στηρίξουν συνολικά την κυβέρνηση αν ο ίδιος αποσυρθεί απ' αυτήν και ότι «για την υπερψήφιση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει ευθύνη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για τους βουλευτές ώστε να λυθεί ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει τη χώρα από δεκαετίες».

Ανάμεσα στους «πρόθυμους» και αρκετά στελέχη των ΑΝΕΛ, νυν βουλευτές και υπουργοί, που δηλώνουν τη διαφωνία τους με τη στάση του Π. Καμμένου, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η μυστική συνάντηση του οποίου με τον Αλ. Τσίπρα παραμονή Πρωτοχρονιάς φέρεται ότι προκάλεσε την ενόχληση του Π. Καμμένου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Γραμματεία των ΑΝΕΛ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η φημολογούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο.

Από κυβερνητικά στελέχη παράλληλα διαρρεόταν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν αναμονή αποφάσεων που θα λάβουν άλλοι, ενώ δεν απέκλειαν να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα προέτρεπαν τη ΝΔ αν πραγματικά θέλει να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής να καταθέσει η ίδια πρόταση δυσπιστίας.

Από το «γαϊτανάκι» δεν θα μπορούσαν να λείπουν τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η ΝΔ έσπευσε να κατηγορήσει Τσίπρα και Καμμένο ότι βυθίζουν τη χώρα σε επικίνδυνη αστάθεια και κάλεσε τον πρωθυπουργό «είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές», προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα», καθώς και ότι οδηγούν τη χώρα σε «παρατεταμένη» προεκλογική περίοδο «που δεν την αντέχει η χώρα».

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Την πρώτη μέρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις καθώς και ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο.

Σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει η συμφωνία των Πρεσπών στην επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, απάντησε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά τη συμφωνία για τη διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τη συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

Την Παρασκευή το πρωί, η Μέρκελ θα συναντηθεί με εκπροσώπους του πολιτισμού, επιστήμονες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή της Αθήνας, όπου θα μιλήσει με μαθητές για «το μέλλον της Ευρώπης».

Το μεσημέρι θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα σκαριά η δεύτερη «αξιολόγηση»

Στα «γεμάτα» ξεκινούν τις επόμενες μέρες οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια γύρω από τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», οι εκκρεμότητες της οποίας αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Πέμπτη, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 21 Γενάρη.

Σε αυτό το φόντο, μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών», με την ατζέντα των συζητήσεων να εστιάζει στην κλιμάκωση σειράς νέων παρεμβάσεων, όπως για τα «κόκκινα» δάνεια, με τους μαζικούς πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία, σε συνδυασμό και με τα νέα κρατικά πακέτα για στήριξη των τραπεζικών ομίλων, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τις παραπέρα «διευκολύνσεις» στην αδειοδότηση επενδύσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.λπ.

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτίμηση της τρέχουσας «αξιολόγησης» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη. Το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» προβλέπει ότι μόνο σε περίπτωση «θετικής αξιολόγησης» - δηλαδή εφαρμογής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων - θα μεταβιβάζονται ανά εξάμηνο στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών τα οποία προέρχονται από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενα πιθανό «διαζύγιο» δεν διαγράφει την τετράχρονη μνημονιακή συμβίωση

Σε σχόλιό του για τις πολιτικές εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ενα πιθανό "διαζύγιο" ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραμονές των εκλογών, για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, δεν διαγράφει ούτε τον τυχοδιωκτισμό και των δύο ούτε την τετράχρονη μνημονιακή συμβίωση του ΣΥΡΙΖΑ με έναν ακροδεξιό εταίρο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ