ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσκλητήριο για μπίζνες στα γερμανικά μονοπώλια

Η μοιρασιά της λείας στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης με την Α. Μέρκελ

Σαμαράς και Μέρκελ, με φόντο τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα. Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας είναι χαράς ευαγγέλια για τους ντόπιους και Γερμανούς επιχειρηματίες

Eurokinissi

Σαμαράς και Μέρκελ, με φόντο τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα. Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας είναι χαράς ευαγγέλια για τους ντόπιους και Γερμανούς επιχειρηματίες
Το μήνυμα ότι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων έστειλε εκ νέου από το Βερολίνο ο Αντ. Σαμαράς, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Επί τάπητος βρίσκονται και οι «επενδύσεις» που θέλουν να κάνουν τα γερμανικά μονοπώλια σε συνεργασία και συμπράξεις με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, επιδιώκοντας να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας. Το ζήτημα της μοιρασιάς της λείας αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα τη συνάντηση, τρίτη στη σειρά το τελευταίο εξάμηνο, που θα έχουν σήμερα ο Αντ. Σαμαράς με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.

Χτες το βράδυ ο Αντ. Σαμαράς ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο εκδοτικός οργανισμός «Die Welt», μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός προϊδέασε ότι θα γινόταν «αναλυτική συζήτηση για την οικονομία της Ελλάδας και την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι ξένοι σε αυτήν και την προοπτική της».

Η εκδήλωση ήταν «κλειστή» και η ομιλία του πρωθυπουργού δε δόθηκε στη δημοσιότητα. Στις δηλώσεις όμως που θα γίνουν το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα βάρβαρα μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και διασφαλίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Με πυξίδα το ελληνογερμανικό μνημόνιο

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση γίνονται στη βάση του ελληνογερμανικού μνημονίου συνεργασίας που είχε συνυπογραφεί επί κυβέρνησης Παπανδρέου και το οποίο αναθερμάνθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Επιπλέον, σε επανειλημμένες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των γερμανικών μονοπωλίων έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας που εγγυώνται γρήγορη και υψηλή κερδοφορία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τα γερμανικά μονοπώλια να αδράξουν τις ευκαιρίες στον τομέα των μεγάλων έργων, στο «μεγάλο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων» αλλά και στο «ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα» της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των γερμανικών μονοπωλίων δεν αρκούνται μόνο στη διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης και στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ζητούν επιπλέον νέες φοροαπαλλαγές και «αναπτυξιακά κίνητρα», καθώς και ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ και από τις δόσεις του δανείου που εκταμιεύονται.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, αναδεικνύει «την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» καθώς «και τα συγκριτικά επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας».

Το βέβαιο είναι ότι οι συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών έχουν περάσει εδώ και καιρό στη φάση της εξέτασης συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, πράγμα που είχε βγει προς τα έξω με ωμό τρόπο από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ, στις δηλώσεις που είχε κάνει μετά τη συνάντηση που είχε πριν από ένα μήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.

Πιέσεις για νέες «διευκολύνσεις»

Ενδεικτικό από την άποψη αυτή είναι χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», η οποία αναδεικνύει την επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που προωθεί γερμανική επιχείρηση στον τομέα των φωτοβολταϊκών και η οποία, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «σκοντάφτει στην ελληνική γραφειοκρατία».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η «Ντόιτσε Βέλε», η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η γερμανική επιχείρηση φωτοβολταϊκών "Phonotherm" σχεδιάζει εδώ και μήνες τη δημιουργία ηλιακών εγκαταστάσεων στο νησί Πεταλάς (δυτική Ελλάδα)».

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο οι αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια με την αιτιολογία ότι «δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδεια καθώς έχουν εκπληρωθεί οι ενεργειακοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020». Οπως λέει ο επικεφαλής της «Phonotherm», Ντιρκ Χάουκ, στην «Μπιλντ», «δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας είμαστε έκπληκτοι που εγείρονται τέτοια εμπόδια».

Στο συνέδριο της «Die Welt» αναμένεται να μιλήσουν σήμερα η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος (SPD) Π. Στάινμπρουκ, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Οσμπορν, και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίνδος.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Εγγυάται κι αυτός άμεσο και σίγουρο κέρδος

Διαβεβαιώσεις στο γερμανικό κεφάλαιο ότι θα έχει μεγάλες αποδόσεις αν επενδύσει στην Ελλάδα

Την προσωπική του διαβεβαίωση ότι τα γερμανικά μονοπώλια θα έχουν μόνο κέρδη από τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, πρόσφερε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Καρ. Παπούλιας, προσθέτοντας τη δική του φωνή στην εκστρατεία της κυβέρνησης για την «προσέλκυση επενδύσεων».

«Σήμερα, υπάρχουν συνθήκες πρόσφορες για επενδύσεις και θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά, και να διαβεβαιώσω και τους Γερμανούς επιχειρηματίες, ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ.

Αναπαρήγαγε, δηλαδή, κι αυτός το κυρίαρχο μήνυμα που εκπέμπει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση προς τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια, επιδιώκοντας να πείσει ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εγγυημένη κερδοφορία των επενδυτών - επιχειρηματικών ομίλων. «Στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πολλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ τίμημα», συμπλήρωσε ο Καρ. Παπούλιας, επαληθεύοντας επί της ουσίας ότι οι θυσίες αυτές έχουν γίνει στο βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γ. Γκάουκ εξέφρασε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση και την υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «σε καιρούς κρίσης, αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους». Οι δύο πρόεδροι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται υπό την αιγίδα τους στο Βερολίνο.

Δεν εκδόθηκε ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί, προκαλεί η «ανακοίνωση» που φέρεται να εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Η «ανακοίνωση», που εμφάνιζε την Ενωση να ζητάει την παρέμβαση του ΕΣΡ προκειμένου να ανακληθεί η άδεια του τηλεοπτικού «902», αναπαράγοντας σενάρια για ενδεχόμενη πώλησή της, διαδόθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο. Ωστόσο, χτες, ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνος Κυριακόπουλος, μιλώντας σε ενημερωτική ιστοσελίδα, είπε ότι «δεν εκδώσαμε ποτέ τέτοια ανακοίνωση».

ΚΚΕ
Θέλουν επενδύσεις στα συντρίμμια του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για το ταξίδι του Α. Σαμαρά στη Γερμανία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι επενδύσεις που επιδιώκει να φέρει ο Α. Σαμαράς με τους συμμάχους του στην ΕΕ αποσκοπούν στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μόνο και θα πραγματοποιηθούν πάνω σε μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις συντρίμμια και στρατιές ανέργων. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ