ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ετοιμάζει νόμο για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας

Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης εξήγγειλε ότι θα φέρει τους επόμενους μήνες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και, αναζητώντας συναινέσεις γι' αυτό, απευθύνθηκε την Παρασκευή με επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ζητώντας τις προτάσεις τους έως τις 30 Σεπτέμβρη για όσα σχεδιάζει για τα πανεπιστήμια.

Στο όνομα της ενίσχυσης της «αυτονομίας» και της «αυτοδιοίκησης» των ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας περιγράφει μια σειρά από ρυθμίσεις που ενισχύουν τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να κάνουν μπίζνες και να πωλούν διαφόρων τύπων τίτλους σπουδών: «Διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων», «απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών», «ενίσχυση των θερινών/χειμερινών προγραμμάτων», «ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο» κ.ά. Παράλληλα με τα παραπάνω, που ο κοινός τους παρονομαστής είναι τα δίδακτρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ήδη προχωρά σε απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, απ' όπου περνάει όλη η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ για τη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της Ερευνας προτείνει στους πανεπιστημιακούς: «Ιδρυση ΝΠΙΔ για τη διαχείριση ίδιων πόρων από ερευνητικά προγράμματα» και «Επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spin-off)».

Το υπουργείο δίνει έμφαση στην «αξιολόγηση», που είναι το βασικό εργαλείο για την ταχύτερη προσαρμογή των ιδρυμάτων στις κάθε φορά επιδιωκόμενες αναδιαρθρώσεις και στο πλαίσιο αυτό κάνει λόγο για ενίσχυση της ΑΔΙΠ (η Ανεξάρτητη Αρχή που είναι αρμόδια για την «αξιολόγηση»), αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων, αλλά κυρίως σύνδεση των αποτελεσμάτων της «αξιολόγησης» με μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Με άλλα λόγια, τα ιδρύματα που ταχύτερα θα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου θα πριμοδοτούνται από την κρατική χρηματοδότηση.

Στα ζητήματα της διοίκησης των ιδρυμάτων το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για επανακαθορισμό αρμοδιοτήτων για τα όργανα διοίκησης, υπόσχεται μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο στα πανεπιστήμια, ενώ επαναφέρει τη θέση του γενικού γραμματέα στα ανώτατα ιδρύματα, κάτι που είχε θεσμοθετήσει πριν από χρόνια η ΝΔ δίνοντάς του έναν ρόλο γενικού μάνατζερ.

Η κυβέρνηση επιμένει επίσης στην καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ν+2 για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, που σημαίνει διαγραφές φοιτητών, χωρίς να αναφέρει καμιά μέριμνα για τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους και καθυστερούν. Μίλησε ακόμα για «θεσμικό πλαίσιο για τη στέγαση και τη σίτιση φοιτητών», από το οποίο πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι δεν θα λείπουν οι ιδιώτες, οι εργολάβοι και τα ενοίκια.

Τέλος, πρότεινε «καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα» και υποσχέθηκε ρόλο στα ιδρύματα «στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί τον βασικό κορμό του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τόσο η «βάση του 10» όσο και η δυνατότητα στα ιδρύματα να αυξάνουν τη βάση τους, παραπέμπουν σε ένα ακόμα πιο ελιτίστικο, σκληρό και ανταγωνιστικό σύστημα πρόσβασης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θρασύδειλη επίθεση φασιστοειδών σε στέλεχος της ΚΝΕ

Το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καταγγέλλει στο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης τη θρασύδειλη και άνανδρη επίθεση ομάδας φασιστοειδών σε στέλεχος της ΚΝΕ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, αργά το βράδυ της Πέμπτης 5 Σεπτέμβρη, καθώς γυρνούσε στο σπίτι του.

Κινούμενοι όπως πάντα στον φυσικό τους χώρο, το σκοτάδι, επιτέθηκαν πισώπλατα με μπουνιές στο κεφάλι και εξαφανίστηκαν τρέχοντας. Η επίθεση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά από πετυχημένη προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην περιοχή της Τούμπας στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνει στις 12, 13, 14 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το ίδιο το σύνθημα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, που συναντά πλατιά ανταπόκριση από τους μαθητές, τους νέους εργαζόμενους, τους άνεργους της περιοχής, είναι που "κάθεται στο λαιμό" των φασιστοειδών, όπως και η συνολική δράση της ΚΝΕ στην περιοχή. Τα περιστατικά των τελευταίων βδομάδων, με τις κάθε είδους επιθέσεις ενάντια στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας, δείχνουν ότι όσοι υπερασπίζονται την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε που θέλουν να σκέφτονται την επιτυχία του Φεστιβάλ.

(...) Αποτελεί απειλή για τα φασιστοειδή και το σύστημα που υπερασπίζονται η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να δώσει περιεχόμενο στον υπαρκτό προβληματισμό και τις ανησυχίες των νέων για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή, το κάλεσμα οργάνωσης της πάλης μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς.

(...) Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, η νεολαία της πόλης μας δεν τρομοκρατούνται από τους θρασύδειλους φασίστες!

Θα πάρουν απάντηση από τη μαζική συμμετοχή νέων στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", από την πάλη του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, που είναι ο μόνος δρόμος να στείλουν τους φασίστες και τη σάπια ιδεολογία τους εκεί που πραγματικά ανήκουν... στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας!».

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα και την Διαμάντω Μανωλάκου, συναντήθηκε, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, στη Βουλή, με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, για το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Στη συνάντηση η Ομοσπονδία κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και αφορούν στη λήψη κυβερνητικών μέτρων αλλά και μέτρων από τους δήμους, ώστε να μπορέσει «η Ελλάδα να μπει στην τροχιά των χωρών που δεν έχουν αδέσποτα και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο, όσον αφορά στα ζώα συντροφιάς». Επίσης τονίστηκε από την Ομοσπονδία η στάση του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ήταν το μόνο κόμμα που έδωσε θετική ψήφο για την προστασία των άγριων ζώων και ζώων παραγωγής.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος υποδέχτηκε ως δημιουργικές και ρεαλιστικές τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, ειδικά για τη δημιουργία φορέα δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης ζώων, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από το ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή για την προώθησή τους μέσα από προτάσεις για τη νομοθέτησή τους.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκινούν οι απολογίες για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι συνεδριάσεις στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, έχει καλέσει τους 5 κατηγορούμενους χρυσαυγίτες για τη δολοφονική επίθεση στον Αιγύπτιο αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (Δ. Αγριογιάννης, Μάρ. Ευγενικός, Θωμ. Μαρίας, Αναστ. Πανταζής, Κ. Παπαδόπουλος).

Για την πρώτη βδομάδα των συνεδριάσεων έχουν προγραμματιστεί 4 δικάσιμοι οπότε ενδέχεται άμεσα να ξεκινήσουν και οι απολογίες των ναζιστών του τάγματος εφόδου για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (εκτός του Αναστ. Πανταζή, που ήταν επικεφαλής του τάγματος, κατηγορούμενοι είναι και οι Κυρ. Αντωνακόπουλος, Ι. Καστρινός, Χρ. - Αντ. Χατζηδάκης). Μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω απολογιών των χρυσαυγιτών οι επόμενοι κατηγορούμενοι είναι όσοι βαρύνονται αποκλειστικά με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως π.χ. πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές και ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλη ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των μελών του τάγματος εφόδου και του χρυσαυγίτη δολοφόνου Γ. Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (οι 18 κατηγορούμενοι είναι οι Ι. Αγγος, Αν. - Μ. Αναδιώτης, Γ. Δήμου, Ι. Καζαντζόγλου, Ελ. Καλαρίτης, Ι. - Β. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Πατέλης, Γ. Ρουπακιάς, Στ. Σαντοριναίος, Γ. Σκάλκος, Γ. Σταμπέλος, Γ. - Χρ. Τσακανίκας, Λ. Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Αρ. Χρυσαφίτης) που κατέδειξαν ακόμη μια φορά ότι οι χρυσαυγίτες είναι θρασύδειλοι εγκληματίες και αμετανόητοι ναζιστές.

  • Σημειωτέον, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων, στις 18 Σεπτέμβρη, από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, η οικογένεια Φύσσα διοργανώνει (πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου, Κωνσταντινουπόλεως 51, στο Κερατσίνι) και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του, από 13 έως 18 Σεπτέμβρη υπό το σύνθημα - hashtag #ΣιγάΜηΦοβηθώ, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ξανά κανένας ελεύθερος άνθρωπος από χέρι ναζί». Σημειώνει επίσης ότι για εκείνους η έκβαση της δίκης είναι μονόδρομος και δεν είναι άλλη από «την συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων» αλλά και «την συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης». Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν συζητήσεις, street art και φωτογραφίας, προβολές, συναυλίες.
Κατέθεσε για τις βίζες ο Καμμένος

Με την ιδιότητα του μάρτυρα κατέθεσε την Παρασκευή στην Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για όσα έχει καταγγείλει σχετικά με παρανομίες με τις βίζες στο υπουργείο Εξωτερικών. Μπαίνοντας στο εισαγγελικό γραφείο δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει για τις παρένθετες εταιρείες της βίζας του ΥΠΕΞ, που ο ίδιος είχε καταγγείλει στο παρελθόν, επισημαίνοντας πως θα προσκομίσει σχετικά στοιχεία στην Εισαγγελία, ενώ φέρεται να έχει προτείνει μια σειρά μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και υπηρεσιακά στελέχη από το ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, της ίδιας κυβέρνησης, Ν. Κοτζιά, για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ