ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας την «ανησυχία» για κλιμάκωση της βίας ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις 20 Αυγούστου, ενώ τα γεγονότα αξιοποιούνται στο έπακρο από τις κατοχικές δυνάμεις που επιχειρούν να δικαιολογήσουν ενίσχυση των δυνάμεών τους στην περιοχή. Χτες, στην πρώτη επίθεση θύματα ήταν μία οικογένεια που πήγαινε σε γάμο στην περιοχή Γκαρσμίρ της επαρχίας Χελμάντ, όπου τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκαν μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, με τις κατοχικές δυνάμεις να στρέφουν τις υποψίες για ακόμα μία φορά προς τους Ταλιμπάν.

Σε δεύτερη επίθεση τέσσερις Αμερικανοί των κατοχικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν στο δυτικό Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν ένας περιφερειακός υπουργός έχασε τη ζωή του όταν άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον του στο Καράτσι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πτώση λεωφορείου σε ποταμό στα βόρεια της χώρας, λόγω μηχανικής βλάβης. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι διάφοροι τοπικοί άρχοντες συγκροτούν δική τους πολιτοφυλακή για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Ταλιμπάν. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση και αν υπάρχει συνεργασία με τις κατοχικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Χαρτογραφήθηκε το γενετικό υλικό του HIV

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολα όσα δε γνώριζαν μέχρι τώρα για τον ιό ΗΙV-1 που προκαλεί το AIDS φιλοδοξούν τώρα να μάθουν οι επιστήμονες μετά την ανακοίνωση Αμερικανών συναδέλφων τους πως αποκωδικοποίησαν το πλήρες γενετικό περιεχόμενο του ιού.

Η αποκωδικοποίηση έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, υπό τον καθηγητή Χημείας, Κέβιν Γουίκς. Η «χαρτογράφηση» του ιού επιτεύχθηκε με την ανακάλυψη νέας χημικής και απεικονιστικής μεθόδου, με την ονομασία SHAPE, που στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Το νέο επίτευγμα ίσως οδηγήσει τους επιστήμονες γρηγορότερα σε όσα δε γνώριζαν ως τώρα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ιού, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν αποτελεσματικότερα φάρμακα ακόμη και εμβόλιο κατά της νόσου... Φυσικά το ζητούμενο θα παραμένει τα επιτεύγματα της επιστήμης να μπορούν να τα γευτούν και οι λαοί και αυτό όσο η υγεία είναι εμπόρευμα στον καπιταλισμό δεν μπορεί ουσιαστικά να συμβεί.

ΗΠΑ
Πρωταθλητής στις δωροδοκίες πρώην «Δημοκρατικός» βουλευτής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρωταθλητής στις απάτες, στις δωροληψίες, στο ξέπλυμα χρήματος ήταν ο επί χρόνια βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από την πολιτεία της Λουιζιάνας Γουίλιαμ Τζέφερσον, ο οποίος είχε συλληφθεί έχοντας στο ψυγείο του τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο 90.000 δολάρια...

Το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Λουιζιάνα, που είχε κατηγορηθεί το 2007 για αποδοχή εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες με αντάλλαγμα την προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών στην Αφρική, κρίθηκε ένοχος για τις 11 από τις 16 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε για δωροληψία, συμμετοχή σε παράνομο κύκλωμα και ξέπλυμα χρήματος και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 150 ετών και επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 456.000 δολαρίων, ενώ ενδέχεται να κληθεί να παραδώσει μετοχές.

Εντούτοις η ακροαματική διαδικασία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάνδρειας, στη Βιρτζίνια, ήταν ένα πραγματικό «πανηγύρι»: Εισαγγελείς κατέθεταν συνεχώς στοιχεία κατά τα οποία ο Τζέφερσον ζήτησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως μίζες προκειμένου να διαμεσολαβήσει για το κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών, κυρίως στην Αφρική. Σ' αυτές περιλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακές συμφωνίες στη Νιγηρία και στην Γκάνα, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ισημερινή Γουινέα και τη Δημοκρατία του Κονγκό, κλπ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Σχεδόν βέβαιη θεωρείτο η έγκριση του διορισμού της Σόνιας Σοτομαγιόρ από τη Γερουσία, της οποίας η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, καθώς υπέρ του διορισμού έχουν ταχθεί ανοιχτά και αρκετά μέλη των Ρεπουμπλικανών. Εάν η Γερουσία επικυρώσει, όπως αναμένεται την πρόταση, η Σοτομαγιόρ θα είναι η πρώτη εκπρόσωπος της κοινότητας των ισπανοφώνων και μόλις η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο λειτουργεί από το 1789.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τουλάχιστον 65 νομοσχέδια μπλοκαρίστηκαν στη Γερουσία της Βολιβίας κατά το κοινοβουλευτικό έτος 2008-2009 παρά την έγκρισή τους από τη Βουλή, εξαιτίας του βέτο που σχεδόν μονίμως κατέθετε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης PODEMOS, όπως διαπιστώνει η έκθεση Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ενότητας του Κογκρέσου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ειδήσεις αποκλειστικά με συνδρομή πρόκειται να παρέχουν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων που ανήκουν στον κολοσσό του Ρούπερτ Μέρντοχ («Times» και «Sun» στη Βρετανία, «Wall Street Journal» και «New York Post» στις ΗΠΑ) καθώς ο όμιλος «News Corp» ετοιμάζεται να καταργήσει τη δωρεάν πρόσβαση.

ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ.-- Η ανατροπή ενός φέρι μποτ με δεκάδες επιβάτες κοντά στο νησάκι Τόνγκα του Ειρηνικού Ωκεανού προκάλεσε το χαμό τουλάχιστον 30 επιβατών του σκάφους. Κάπου 50 άλλοι περισυνελέγησαν από συνεργεία διάσωσης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Δύο δημοσιογράφοι εφημερίδας του Μαυροβουνίου κατήγγειλαν χτες το δήμαρχο της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα, Μιομίρ Μουγκόσα, το σωματοφύλακά του και το γιο του πως χειροδίκησαν εναντίον τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στη Γερμανία και σε διάφορα διεθνή μέσα δόθηκε χτες μια διαφορετική ...νότα μποστά στις επικείμενες στα μέσα του Σεπτέμβρη εκλογές στην χώρα. Ενας κωμικός ηθοποιός, ο Χάπε Κέρκελίνγκ εμφανίστηκε χτες δήθεν σε συνέντευξη Τύπου ως ο ρεπόρτερ Χόρστ Σλάαμερ, που διεκδικεί την θέση του Καγκελάριου, όπου υποσχέθηκε διάφορα ...εύθυμα όπως: να αλλάξει το σήμα της σημαίας τον αετό σε λαγό ή να κάνει την Ανατολική Γερμανία πάρκο για συνταξιούχους. Αυτή η παράσταση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος να προωθήσει την νέα του ταινία.

ΙΝΔΙΑ
Θάνατος η ποινή για τις επιθέσεις της Βομβάης το 2003

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι, Χανίφ Σαγιέντ, Φαχμίντα Σαγιέντ και Ασράτ Ανσαρί, για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βομβάης, το 2003, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι τρεις κατηγορούμενοι βρέθηκαν να έχουν σχέσεις και δεσμούς με την πακιστανική ισλαμική οργάνωση «Λασκάρ Ε Ταΐμπα», την οποία και κατηγορούν για ηθική αυτουργία και στις πρόσφατες επιθέσεις στη Βομβάη, το 2008. Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν εφέσεις ζητώντας τη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια, ωστόσο ο εισαγγελέας της υπόθεσης, υπογράμμισε ότι «τα εγκλήματά τους ήταν ιδιαίτερα βίαια καταλήγοντας στη σφαγή αθώων ανθρώπων, προσθέτοντας ότι η μετατροπή της ποινής θα σήμαινε χλευασμό της δικαιοσύνης».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Aπειλές σε απεργούς της «Σανγκγιόνγκ»

ΣΕΟΥΛ.--

Υπό την απειλή αστυνομικής επέμβασης και τον κίνδυνο να προκληθεί αιματοκύλισμα οι συνδικαλιστές στη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία «Ssangyong» (Σανγκγιόνγκ), που απεργούσαν επί 77 μέρες, προχώρησαν χτες σε συμφωνία με τη διοίκηση του εργοστασίου και τερμάτισαν την κινητοποίησή τους.

Σύμφωνα με διεθνή και κορεατικά ΜΜΕ, στη συνάντηση του εκπροσώπου των συνδικαλιστών, Ιαν Σανγκ Κιουν, και της διοίκησης, Παρκ Γιανγκ-τάε, αποφασίστηκε η εταιρεία να διατηρήσει το 48% των 640 εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργία των 77 ημερών μέχρι τέλους. Οσοι παραμείνουν, όμως, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο και μετά θα επιστρέψουν στις δουλειές τους με το τότε εργασιακό καθεστώς. Το άλλο 52% των απεργών θα απολυθεί. Επιπλέον, η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλλει μηνιαίες αποζημιώσεις ύψους 550.000 γουόν για ένα έτος σε όσους εργάτες φύγουν απ' το εργοστάσιο και μετατεθούν σε θέσεις πωλητών.

Η απεργία ξεκίνησε στις 22 του Μάη επειδή η «Ssangyoung» επιδίωκε απολύσεις του 36% του συνολικού προσωπικού (περίπου 2.600 άτομα) με το γνωστό πρόσχημα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης...

Τις τελευταίες μέρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει εφόδους στο κατειλημμένο απ' τους απεργούς εργοστάσιο καταφέροντας να το ελέγξουν σχεδόν όλο, πέρα απ' το τμήμα βαφών και χημικών, όπου είχαν συγκεντρωθεί έως χτες εκατοντάδες απεργοί. Η πιθανή επέμβαση των αστυνομικών στο τμήμα του εργοστασίου με τα χρώματα και τα άλλα επικίνδυνα χημικά θα μπορούσε να προκαλέσει αιματοκύλισμα...

Εκπρόσωποι της εργοδοσίας υποστήριξαν ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο θα μπορούσε να ξεκινήσει σε τρεις βδομάδες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ