ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Οργιάζει το εμπόριο γης

Σε μια τεράστια εμπορική επιχείρηση εκμετάλλευσης της γης, της κατοικίας και του δάσους έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια ολόκληρη η Βορειοανατολική Αττική. Μια επιχείρηση, η οποία όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια τρέφεται και γιγαντώνεται από τις φωτιές, όπως αυτή στην ευρύτερη περιοχής της Ραφήνας.

Στη Βορειοανατολική Αττική οργιάζουν οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα μέσα στο δάσος, ακόμα και σε αναδασωτέες περιοχές. Αρκεί μια βόλτα από τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα, το Διόνυσο στο Πεντελικό όρος και στη συνέχεια στο Ντράφι, στη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα για να αντιληφθεί κανείς με γυμνό μάτι, τι ακριβώς συμβαίνει. Κύρια και πρώτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψαν οι δασικές εκτάσεις της περιοχής να γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Η ίδια η πολιτική συνεχίζεται σήμερα ακόμα πιο προκλητικά, με τον τελευταίο νόμο που αποχαρακτηρίζει τα δάση και ταυτόχρονα οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Μεγαλέμποροι, μεγάλοι κτηματομεσίτες και διάφορα κυκλώματα που έχουν στενές σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό και πολλές φορές πίσω από ταμπέλες όπως συνεταιρισμός, σύλλογος, εταιρία κ.ά. έχουν στήσει «τρελό» εμπόριο με πολλά κέρδη πάνω σε καμένα και μη, δάση. Την ίδια στιγμή, όμως, και για τα μάτια του κόσμου τις περισσότερες φορές, φτωχές λαϊκές οικογένειες βρέθηκαν σε τέτοιες περιοχές στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημα της στέγης κυνηγιούνται από παντού και κρατούνται σε μια διαρκή ομηρία.

Τα καμένα δέντρα από την προηγούμενη φωτιά στο Νταού Πεντέλης υπάρχουν ακόμα ανάμεσα στη φυσική αναδάσωση που προχωρά. Στο βάθος όμως τα πεύκα δεν πρόλαβαν να ξαναφυτρώσουν, αφού οι βίλες σηκώθηκαν πιο γρήγορα!
Τα καμένα δέντρα από την προηγούμενη φωτιά στο Νταού Πεντέλης υπάρχουν ακόμα ανάμεσα στη φυσική αναδάσωση που προχωρά. Στο βάθος όμως τα πεύκα δεν πρόλαβαν να ξαναφυτρώσουν, αφού οι βίλες σηκώθηκαν πιο γρήγορα!
Αυτή η αντίφαση αναδεικνύεται στο σημερινό οδοιπορικό του «Ρ» και δείχνει ότι για να στήσει κάποιος βίλα σε αναδασωτέα ή δασική περιοχή, όλος ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί στο πλευρό του, ενώ οι φτωχές, λαϊκές οικογένειες, κυνηγιούνται ανηλεώς.


Χωρίς σχόλια...
Χωρίς σχόλια...

Η φωτιά στον οικισμό Νέα Αιολίς στη Ροδόπολη έκανε τη δουλιά της και σήμερα κάποια εταιρα μπορεί και χτίζει πάνω στα αναδασωτέα πολυτελείς μεζονέτες
Η φωτιά στον οικισμό Νέα Αιολίς στη Ροδόπολη έκανε τη δουλιά της και σήμερα κάποια εταιρα μπορεί και χτίζει πάνω στα αναδασωτέα πολυτελείς μεζονέτες

Ρεπορτάζ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΡΑΦΗΝΑΣ
Οι μεσίτες κάνουν μπίζνες!

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κτηματομεσίτες - πατώντας στην οικονομική καταστροφή των φτωχών οικογενειών - έχουν βγει σεργιάνι στις περιοχές αυτές και ψάχνουν να βρουν ποιος πουλά το οικόπεδό του!

Νταού Πεντέλης: Και εδώ η αναδάσωση έγινε... βίλες
Νταού Πεντέλης: Και εδώ η αναδάσωση έγινε... βίλες
«Είναι φιλέτο αυτή η περιοχή, την έχουν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό».

Αυτό μας φώναξε αγανακτισμένος ένας κάτοικος της Αγίας Κυριακής όταν βρεθήκαμε εκεί, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οταν τον πλησιάσαμε, μας αποκάλυψε ότι «από την προηγούμενη βδομάδα έχουν βγει σεργιάνι στην περιοχή διάφοροι κτηματομεσίτες και ψάχνουν να βρουν ποιος πουλάει το οικόπεδό του!».

Μιλά και ταυτόχρονα κλαίει για τα καμένα πεύκα, για όλα του τα έπιπλα που τη μέρα της φωτιάς τα είχε στην αυλή για να τα βάψει και κάηκαν. Μικροσυνταξιούχος ο μπαρμπα - Διονύσης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, του είπαν στη νομαρχία ότι δε δικαιούται τίποτα από τα περιβόητα μέτρα της κυβέρνησης.

«Η υποκρισία και το δούλεμα πάνε σύννεφο. Εχουν καταστραφεί τα σπίτια που φτιάξαμε με κόπο και μας λένε ότι είμαστε σε δασική περιοχή. Οι περισσότεροι εδώ δε θα πάρουν τίποτα για αποζημίωση. Ασε που όποιος δικαιούται, του ζητάνε τόσα χαρτιά για δικαιολογητικά λες και δεν ξέρουν ότι όλα έχουν καεί», μας λέει θυμωμένος και συμπληρώνει: «Το πρόβλημά τους όμως δεν είναι το δάσος αλλά ότι στην περιοχή της Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδας το 80% των κατοίκων είναι λαϊκές οικογένειες».

Αναζητούσαν μια στέγη

Οι περισσότεροι μένουν στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια. Βρέθηκαν εκεί, πριν ακόμα αρχίσουν να χτίζονται βίλες, στην προσπάθεια αναζήτησης στέγης. Περίπου από τη δεκαετία του '60, όταν το δάσος, από δημόσιο που ήταν και παραχωρούνταν για ρυτινοκαλλιέργεια, πέρασε με διάφορους τρόπους στα χέρια ενός ιδιοκτήτη. Τότε, άρχισε να πουλάει για να το νομιμοποιήσει, κυρίως σε λαϊκές οικογένειες, που βρέθηκαν εκεί αναζητώντας φτηνή λύση στο πρόβλημα της κατοικίας.

«Η ομηρία που υπάρχει εδώ δε λέγεται, λέει ο μπαρμπα - Διονύσης, μας κοροϊδεύουν χρόνια ότι θα δοθεί λύση και την ίδια στιγμή μας κυνηγάνε. Τον γείτονα τον έχουν πάει τέσσερις φορές στα δικαστήρια γιατί καθάρισε το οικόπεδο». Η απόγνωση τώρα έχει μεγαλώσει για όλους τους κατοίκους αφού εκτός του ότι οι περισσότεροι δε θα αποζημιωθούν δεν ξέρουν αν θα τους επιτρέψουν να επισκευάσουν έστω και με τα δικά τους πενιχρά εισοδήματα τα σπίτια τους. «Αν είσαι οικοδομικός συνεταιρισμός, όπως διάφοροι στις άλλες περιοχές, μπορείς και χτίζεις και είσαι και νόμιμος. Εδώ δε θα μας αφήσουν να κάνουμε τίποτα».

Αυτή η απόγνωση, όπως λένε τώρα οι κάτοικοι, οδηγεί πολλούς στην απόφαση να πουλήσουν και να φύγουν και αυτό περιμένουν τώρα οι κτηματομεσίτες. «Υπήρχε πρόγραμμα εδώ και χρόνια να το πάρουν αυτό το κομμάτι του δάσους και να μας διώξουν και με τη φωτιά τούς δίνεται τώρα αυτή η δυνατότητα!», λένε πολλοί.


«Αναδάσωση» με βίλες

Φυτεύτηκαν ελιές, μπήκε συρματόπλεγμα, στρώθηκε και δρόμος και η αναδάσωση που φαίνεται στο βάθος σταμάτησε εκεί για να αποκτήσει το οικόπεδο γεωργικό χαρακτήρα!
Φυτεύτηκαν ελιές, μπήκε συρματόπλεγμα, στρώθηκε και δρόμος και η αναδάσωση που φαίνεται στο βάθος σταμάτησε εκεί για να αποκτήσει το οικόπεδο γεωργικό χαρακτήρα!
Συνεταιρισμοί, οικισμοί, εταιρίες αλλά και μεγαλοκαταπατητές. Αυτοί είναι ορισμένοι από όσους έχουν στήσει το μεγάλο φαγοπότι εδώ και πολλά χρόνια στα καμένα δάση της Πεντέλης. Από τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα μέχρι το Ντράφι και την Καλλιτεχνούπολη. Χτίζουν το ένα μετά το άλλο τα πολυτελή κτίρια και συγκροτήματα για υψηλά εισοδήματα.

Την περασμένη Κυριακή, ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι σε μια αναδασωτέα περιοχή χτίζονται πολυτελείς βίλες. Και συγκεκριμένα με τη χάραξη, από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, της αναδασωτέας περιοχής αρκετά μέτρα πιο μέσα, μικρότερη δηλαδή από όση είναι στην πραγματικότητα. Το χειροπιαστό παράδειγμα είναι η περιοχή της Ροδόπολης - Διονύσου. Εκεί όπου ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» εξασφάλισε οικοδομικές άδειες σε αναδασωτέα περιοχή και έχει κατασκευάσει - υψώσει μεγαθήρια.

Η αναδάσωση έγινε βίλες

Ακριβώς πάνω από την αναδασωτέα περιοχή και σε ευθεία γραμμή, (σ.σ. όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία) στήθηκαν και συνεχίζουν να στήνονται πολυτελείς κατοικίες. Το γεγονός που «φωτογραφίζει» και το ...μέλλον της αναδασωτέας περιοχής είναι ότι ακριβώς πίσω από τα νέα κτίρια βρίσκεται περιοχή που είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλης! Οι μεγάλες πυρκαγιές του 1990 και του 1998, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους καταπατητές, ώστε να μετατραπεί το δάσος σε οικόπεδα που η αξία τους υπολογίζεται σήμερα στα 200 με 300 εκατομμύρια δρχ. το στρέμμα! Ο λεγόμενος συνεταιρισμός, ο οποίος επεκτείνει συνεχώς - και βέβαια παράνομα - την έκταση, που του έχει παραχωρηθεί, πούλησε τα συγκεκριμένα οικόπεδα αντί 3.500 δραχμών όπως μαρτυρούν και τα συμβόλαια που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ» (!) για να γίνουν στη συνέχεια βίλες.

1 εκατομμύριο ευρώ η μεζονέτα. Τόσο θα φέρει στα ταμεία της εταιρίας που χτίζει τις πολυτελείς κατοικίες στον οικισμό Νέα Αιολίς στη Ροδόπολη στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε καεί
1 εκατομμύριο ευρώ η μεζονέτα. Τόσο θα φέρει στα ταμεία της εταιρίας που χτίζει τις πολυτελείς κατοικίες στον οικισμό Νέα Αιολίς στη Ροδόπολη στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε καεί
Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός βέβαια έχει εδώ και χρόνια «μαύρο» παρελθόν και δεν είναι τυχαίο ότι εμπλέκονται συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστές, βουλευτές κ.ά. Από το 1982 βρίσκεται από το υπουργείο Οικονομικών σε οικονομική εκκαθάριση, ενώ το 2002 ο τότε υπουργός Εσωτερικών έστειλε το φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως υπόθεση διαφθοράς. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει τη δράση του στην περιοχή ανενόχλητος και τα περίπου 2.800 στρέμματα που εξασφάλισε το 1954 από το υπουργείο Γεωργίας, για να κατατμήσει και να πουλήσει ώστε να γίνει συνοικισμός είναι άγνωστο πόσα έχουν γίνει σήμερα με αυθαίρετες επεκτάσεις που έχει κάνει στο δάσος μέσα από διάφορες υπόγειες διαδρομές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κέρδους μεγάλων εταιριών που κατασκευάζουν σπίτια, αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχει εταιρία που χτίζει στην περιοχή, η οποία έχει καεί στο παρελθόν, πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», σε περιοχή που θα έπρεπε να έχει αναδασωθεί, φτιάχνονται συνολικά 12 μεζονέτες από 300 έως 350 τετραγωνικά μέτρα... Και οι τιμές κυμαίνονται από 800.000 μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ...!

Και στην υπόλοιπη περιοχή, συναντάς εξόφθαλμες καταπατήσεις του δάσους σε κάθε σημείο. Σπίτια παντού βαθιά μέσα στο δάσος, φυτεμένες ελιές μέσα σε αναδασωμένα κομμάτια, προκειμένου να χαρακτηριστούν γεωργικά, κοινοτικοί δρόμοι με κονδύλια της κοινότητας Ροδόπολης και της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που τελειώνουν στο ...πουθενά, περιφραγμένες αναδασωτέες εκτάσεις. Μέχρι και εργασίες εκσκαφής μέσα στο δάσος αποτύπωσε ο φακός του «Ρ» με αναρτημένη ταμπέλα πάνω στο δέντρο, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός της άδειας οικοδομής που έχει δοθεί - προφανώς - από την Πολεοδομία.


Μετά τις φωτιές του '90 και '98 αυτή η έκταση ήταν δασική. Τελικά, όμως, εκεί στη Ροδόπολη, αντί για δέντρα «φύτρωσαν» βίλες...
Μετά τις φωτιές του '90 και '98 αυτή η έκταση ήταν δασική. Τελικά, όμως, εκεί στη Ροδόπολη, αντί για δέντρα «φύτρωσαν» βίλες...


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ