ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
Θράσος

Μπροστά στην οργή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βλέπουν καθημερινά τις πενιχρές συντάξεις τους να εξανεμίζονται από την ακρίβεια, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν προπαγανδιστικά «αντίβαρα» και χωρίς ντροπή δεσμεύονται για ενίσχυση των συντάξεων, σπέρνοντας φρούδες ελπίδες... Στα πλαίσια αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη διαφημίζουν από τώρα τις δήθεν αυξήσεις που θα δοθούν το ...2023, οι οποίες όμως περιορίζονται σε κάποια ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό του 2022 και αφορούν μόνο αυτούς που δεν έχουν την περίφημη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με σχετικό άρθρο του πρώην υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, ζητά «ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων με εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων». Βέβαια, στο διά ταύτα, η πρότασή του δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κουτσουρεμένο ΕΚΑΣ, μέχρι 150 ευρώ, που θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια στους πιο εξαθλιωμένους (μέγιστη σύνταξη κύρια και επικουρική 550 ευρώ)! Αυτά, όταν και τα δύο κόμματα έχουν βάλει την υπογραφή τους στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, που ισοδυναμεί με απώλειες στους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 850-900 εκατομμύρια τον χρόνο, γεγονός μάλιστα που ο Π. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει «αναπόδραστη πορεία»! Οταν και οι δύο σιωπούν και επί της ουσίας κλείνουν κάθε συζήτηση για τη 13η και 14η σύνταξη, που η κατάργησή τους στερεί 4,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τους συνταξιούχους. Οταν και οι δύο θεωρούν ως δεδομένες και φυσικά ανεπίστρεπτες όλες τις περικοπές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις τους από το 2012. Μετά απ' αυτά έχουν το θράσος να πουλάνε ...«τσάι και συμπάθεια» στους συνταξιούχους, παραμονές μάλιστα της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης που διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες τους στις 24 Ιούνη στην Αθήνα.

Ψεύτης

Τον δρόμο της λάσπης και της διαστρέβλωσης σε βάρος του ΚΚΕ επιλέγει για μια ακόμα φορά η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο αρθρογράφος της Πάσχος Μανδραβέλης, στο φύλλο του Σαββάτου 4 Ιούνη. Ξεκινάει λοιπόν να γράψει ένα σχόλιο για την κυβερνητική απόφαση περί δημοσιοποίησης των στοιχείων «μεγαλοοφειλετών» του κράτους. Και κάπου εκεί «ανακαλύπτει» ότι η «επιχείρηση του ΚΚΕ "Σύγχρονη Εποχή"» «χρωστάει άνω των 150.000 ευρώ...» και ότι εξαιρείται από τους νόμους που προβλέπουν τη δημοσιοποίηση στοιχείων για εταιρείες που χρωστάνε στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία! Δεν ξέρουμε από πού αντλεί τις «πληροφορίες» του ο Μανδραβέλης, αν και σύντομα θα χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις για τις θρασύτατες ψευτιές του. Θα αρκούσε πάντως μια στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα για να ανακαλύψει ο συγκεκριμένος και η εφημερίδα του ότι η «Σύγχρονη Εποχή» δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και δεν εξαιρείται από κανέναν νόμο για τη δημοσιοποίηση των χρεών, αν χρωστούσε. Αλλά είπαμε, ο αντικομμουνισμός τυφλώνει...

Οσκαρ

«Το φλεγόμενο πουλί» κι ο Υμηττός που ...«έχει ανάγλυφο μπακλαβά». Δεν πρόκειται γι' ανέκδοτο, αλλά για τα νέα ύψη γελοιότητας, όπου φτάνουν οι δικαιολογίες για τις πυρκαγιές που κατακαίνε και φέτος τη χώρα. Εχουν πάντως «να φάνε πολύ ψωμί ακόμα» για να ξεπεράσουν όλες τις προηγούμενες δικαιολογίες και τα προσχήματα: Από τα «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» (να έχει ζέστη το καλοκαίρι ή να βρέχει τον χειμώνα...), έως τον «στρατηγό άνεμο» και τις «φλεγόμενες αλεπούδες». Αλλά έτσι είναι: Οσο πιο πολύ αποκαλύπτεται πως το αστικό κράτος «έχει συνέχεια» με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις και είναι από την αρχή έως το τέλος εχθρικό στον λαό και τις ανάγκες του, τόσο τα κενά θα πρέπει να γεμίζουν οι ευφάνταστες «παπάτζες». Πάντως, έτσι που πάει, μάλλον κάτι σε Οσκαρ σεναρίου θα χρειάζεται σε λίγο.

Δεν φύτρωσαν

«Πέρασε ένας χρόνος από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Εύβοια και ο κ. Μητσοτάκης που αρέσκεται να κουνάει το δάχτυλο, όχι μόνο δεν έχει προετοιμάσει την περιοχή γι' αυτό το καλοκαίρι, αλλά δείχνει παντελή αδιαφορία», διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και επικαλείται τις δηλώσεις του «γαλάζιου» δημάρχου Ιστιαίας - Αιδηψού, ο οποίος κατήγγειλε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς ασθενοφόρα, υποβαθμίζει τα σχολεία της περιοχής και δεν έχει μπει στα ταμεία του δήμου ούτε ένα ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα». Τα (υπαρκτά) ζητήματα όμως που διαπιστώνει ο δήμαρχος, κάτω από την αγωνιστική πίεση και την αγανάκτηση του λαού, δεν είναι καινούργια. Υπήρχαν πάντοτε και εντάθηκαν με τις πυρκαγιές, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, που αποδεικνύεται «επιλεκτικά ανήμπορος» όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, σε αντίθεση με την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων. Οσο λοιπόν κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κρύψει τις δικές του ευθύνες για την παραπέρα υποβάθμιση της αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας και συνολικά της ζωής των κατοίκων της Β. Εύβοιας, δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Η καταστροφή βαραίνει όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, που είναι λαλίστατες παριστάνοντας τους «μετά Χριστόν προφήτες». Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι Ευβοιώτες που δεν «φύτρωσαν» χτες στον τόπο τους, αλλά βιώνουν διαχρονικά τις τραγικές ανεπάρκειες σε κρίσιμους για τη ζωή τους τομείς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρέρ.

1917 Με την έγκριση του Ε. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους, Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ιωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

1942 Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1950 Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας.

1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκειντο στο ελληνικό δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπείας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας.

...και σαν χτες

1863 Αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου «προσφέρει» τη βασιλεία της χώρας στον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο, κατόπιν Γεώργιο τον Α'.

1903 Γεννιέται ο Αρμένιος μουσικός Αράμ Χατσατουριάν, ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς μουσικούς του 20ού αιώνα.

1923 Η Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζει τα τελικά σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στο μέσο του ρου του ποταμού Εβρου.

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν στο Νεζερό (κοντά στο Δομοκό) 106 κρατούμενους από το στρατόπεδο της Λάρισας. Ανάμεσά τους και 54 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, από τους 580 που παρέδωσε η μεταξική δικτατορία στις δυνάμεις κατοχής. Στους εκτελεσμένους συγκαταλέγεται και ο Παντελής Πουλιόπουλος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Ο Π. Πουλιόπουλος παραιτήθηκε το 1926, ενώ αρνήθηκε να κατέβει στις εκλογές του ίδιου χρόνου ως υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Λίγο πριν το 3ο Τακτικό Συνέδριο τον Γενάρη του 1927 επέστρεψε στο ΚΚΕ, συνέχισε τη φραξιονιστική του δράση με το «Γράμμα στα μέλη του ΚΚΕ», ενώ τον Γενάρη του 1928 εξέδωσε τον «Σπάρτακο». Τελικά η ομάδα των «λικβινταριστών», όπως ονομάστηκε, υπό την ηγεσία του διαγράφτηκε από την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, τον ίδιο χρόνο, για να συνδεθεί στη συνέχεια με τη λεγόμενη «Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση» του Τρότσκι.

1944 Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη 101 αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Χατζήμαλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Ξεκινά η απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στις Γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, ανοίγοντας το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη, το οποίο είχε ζητήσει η Σοβιετική Ενωση ήδη από το 1942.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ