ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Ξεκίνησε να υλοποιείται ο «οδικός χάρτης» της Νούλαντ

Σε απέλαση 12 διπλωματών της Ρωσίας προχώρησε η κυβέρνηση

Σε απέλαση 12 διαπιστευμένων στην Ελλάδα μελών των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως «ανεπιθύμητων προσώπων» (personae non gratae), προχώρησε χτες η ελληνική κυβέρνηση.

Η κίνηση ήρθε μόλις μία μέρα μετά τον «οδικό χάρτη» της βαθύτερης εμπλοκής που παρουσίασε στις επαφές της με την κυβέρνηση - αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ χτες (βλέπε και σελ. 9) - η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Β. Νούλαντ, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών στην ΕΕ, οξύνοντας παραπέρα τις σχέσεις με τη Μόσχα, με την κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη πλήρως με τους επικίνδυνους για τον λαό ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι «σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

Νωρίτερα χτες ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου ενημέρωσε τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή, με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Από την πλευρά μας εκφράσαμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα, που έχει στόχο την ακόμα χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Η απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες». Αλλά και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Ετοιμες «για το στόμα του λύκου» οι Ενοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα, δίπλα στην εμπλοκή που βαθαίνει, με ολόκληρη τη χώρα να έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο, η κυβέρνηση αποφάσισε και την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό Σχηματισμό Μάχης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο σχεδιασμός που καταλήχτηκε είναι να αποσταλεί στη γείτονα Τμήμα Αντιαρματικών που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Το Τμήμα θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης (Βattlegroup) που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Ελλάδα θα στείλει και στοιχεία ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού για τον ίδιο σκοπό, και συγκεκριμένα τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη Πυροβολικού. Τα συστήματα αυτά προέρχονται από νησί του Αιγαίου και περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, συνεχίζεται η διαρκής μεταφορά δυνάμεων προς τις δύο αυτές χώρες μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μόνο από την αμερικανική πλευρά προωθούνται από και προς Ρουμανία μέσω Αλεξανδρούπολης συνολικά 3.000 άτομα προσωπικό και οπλικά συστήματα, ανάμεσά τους τεθωρακισμένα «Bradley» και τανκς τύπου «Μ1 Abrams», που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022» στο Πετροχώρι Ξάνθης, μαζί με τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.

Αλλωστε, προς υλοποίηση του «οδικού χάρτη» της εμπλοκής, προχτές στο υπουργείο Αμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Ιλαν Γκόλντενμπεργκ, και με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Ερικα Ολσον, οι οποίοι συνοδεύονταν από στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας, «με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια», αλλά και σχετικά με την Ουκρανία και τις «συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια και στη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου».

Επιπλέον, έγινε αναφορά «στην προοπτική και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ», στο πλαίσιο της κατάπτυστης Συμφωνίας MDCA για τις βάσεις, που αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να έρθει στη Βουλή και με την οποία «καθίσταται δυνατή η ταχύτερη υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον ελλαδικό χώρο».

Συζητήθηκαν επίσης «η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (EDA), καθώς και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού τους με χρήση κονδυλίων "Foreign Military Financing" (FMF)», ακριβώς ώστε να παίξουν ενισχυμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, και η «σημασία» ασκήσεων όπως η «Ηνίοχος», «καθώς και των παρεχομένων από τη χώρα μας διευκολύνσεων φιλοξενίας και μετακίνησης δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Συμμαχίας στη Σούδα, στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη...».

Με την ίδια ακριβώς θεματολογία χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) στρατηγό Mark A. Milley.

«Πρώτοι πρώτοι» και για τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό

Καθώς δε πολεμική προπαρασκευή και ενεργειακά και άλλα σχέδια πάνε μαζί, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Λόρα Λόχμαν, και τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με την Λόχμαν επιβεβαίωσαν τη «σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών της Ενέργειας», ενώ τόνισαν τον «στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της σχεδιαζόμενης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU), ως κόμβου για την προμήθεια Ενέργειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο Κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ακόμα «τη σημασία της διασύνδεσης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας, στόχο που προωθεί ενεργά η Ελλάδα και που θα συμβάλει στην ευρύτερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Με τον Εσκομπάρ μίλησαν μεταξύ άλλων για «τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της περιοχής και τις προοπτικές ένταξής τους στην ΕΕ». Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε το «ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση και ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και χαιρέτισε «τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση».


Δείξε μου τη ... φίλη σου

Η 61χρονη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Πολιτικές Υποθέσεις, που βρέθηκε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δεν είναι καμιά «τυχαία» στην αμερικάνικη διπλωματία. Μπορεί να έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014, έχει όμως «βαρύ» βιογραφικό και άμεση εμπλοκή σε πολλά από τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Και μόνο τα πόστα όπου έχει υπηρετήσει, μιλάνε από μόνα τους.

Με εβραιο-ουκρανική καταγωγή, ξεκίνησε την καριέρα της το 1988 στη Μογγολία και την Κίνα. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Μόσχα, την περίοδο που ολοκληρωνόταν η αντεπαναστατική ανατροπή στην ΕΣΣΔ, το 1991-1993, όντας «σοβιετολόγος» με σπουδές στη ρωσική γλώσσα και ασχολήθηκε με την κυβέρνηση Γέλτσιν.

Η θέση αυτή καθόρισε εν πολλοίς και το υπόλοιπο της καριέρας της, καθώς από το 1993 έως το 1999, στην κυβέρνηση Κλίντον, η Νούλαντ ήταν επικεφαλής προσωπικού του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αναπληρώτρια διευθύντρια για τις υποθέσεις της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με κύρια ευθύνη για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και των χωρών στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Επίσης, ήταν επικεφαλής του Επιτελείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών που ασχολήθηκε με τον πυρηνικό αφοπλισμό της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, όλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αλλά και με τον πόλεμο στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Από το 2003 έως το 2005, υπηρέτησε ως σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του αντιπροέδρου του Τζ. Μπους, Ντικ Τσέινι, την περίοδο του δεύτερου πολέμου στο Ιράκ.

* * *

Από το 2005 έως το 2008 διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, το 2011 ειδική απεσταλμένη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη και στη συνέχεια εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Τον Μάη του 2013 αναβαθμίζεται σε υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ (σήμερα πρέσβη στη χώρα μας) συνέβαλε στο πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία κατά του Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που προσανατολιζόταν στην ενεργότερη συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία, προκαλώντας την επέμβαση των Δυτικών.

Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες, Νούλαντ και Πάιατ, είχαν καθοριστική συμβολή στο περιβόητο Γιουρομεϊντάν, όπου πρωτοστάτησαν οι νεοναζιστικές ομάδες του «Δεξιού Τομέα» και της «Ελευθερίας», το μετέπειτα εγκληματικό τάγμα του Αζόφ. Είχαν βγει μάλιστα να μοιράσουν κουλουράκια και τσάι στους «μαχητές της δημοκρατίας»!

Φωτιές είχε ανάψει και η υποκλοπή την ίδια περίοδο (Φλεβάρης 2014) μιας 4λεπτης συνομιλίας της Νούλαντ με τον Πάιατ, που αποδίδεται στις ρωσικές υπηρεσίες. Συζητώντας οι δύο τους για το τι πρέπει να γίνει στην Ουκρανία, η Νούλαντ εμφανίζεται να λέει υποτιμητικά «η ΕΕ ας πάει να γ...», δείχνοντας και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας για τις τότε εξελίξεις στην Ουκρανία.

Με την επισήμανση αυτή της Νούλαντ συμφώνησε βέβαια και ο Πάιατ, που ακούγεται να συζητάει μαζί της για συγκεκριμένα πρόσωπα, στελέχη των αστικών κομμάτων της Ουκρανίας, που θα στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση, όπως και έγινε. Μιλάμε δηλαδή για ...πλέρια δημοκρατική αλλαγή στην Ουκρανία, με ωμή επέμβαση των Ευρωατλαντικών, που έφερε στην κυβέρνηση ακροδεξιά στοιχεία, κατοχύρωσε τη θέση τους στον κρατικό μηχανισμό και στο στρατό, ενώ σήμερα, ως ένοπλα τάγματα, αποτελούν οργανικό τμήμα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

* * *

Σε αυτά τα χρόνια η εν λόγω διπλωμάτης είναι μέλος στο ΔΣ του παραμάγαζου της CIA, «Εθνικό Διαπίστευμα για τη Δημοκρατία» (National Endowment for Democracy). Της έχει απονεμηθεί το μετάλλιο «Διακεκριμένης Πολιτικής Υπηρεσίας» του υπουργού Αμυνας για τη δουλειά της με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Συμμετείχε και συμμετέχει σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων), όπως η «Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» (New American Security), το Ινστιτούτο Brookings (όπου επίσης στέλεχος είναι ο σύζυγός της Ρόμπερτ Κάγκαν) και τον όμιλο «Albright Stonebridge Group», που ίδρυσε η πρώην ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, με καταγωγή από την Τσεχοσλοβακία και από τους πρωτεργάτες της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι γνωστές οι θέσεις της Νούλαντ ως στελέχους της αμερικάνικης διπλωματίας για τα Ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως για το Κυπριακό, όπου με όχημα τη συνεργασία στα Ενεργειακά, είχε και στο παρελθόν ενεργή εμπλοκή στα παζάρια, στην κατεύθυνση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι, προερχόμενη από την Αγκυρα στην Αθήνα, η Νούλαντ ανακοίνωσε την έναρξη του «Στρατηγικού Μηχανισμού» Ελλάδας - Τουρκίας, ο οποίος «θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα και προβλήματα, στα οποία συνεργαζόμαστε καλά σε διμερές επίπεδο», μεταξύ άλλων και στις σχέσεις μεταξύ «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το «γεράκι» υποδέχτηκε λοιπόν προχτές η κυβέρνηση στην Αθήνα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκπρόσωπός του συναντήθηκε μαζί της και εξέφρασε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην «ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης σε αμοιβαία επωφελή βάση». Οπως λέει και ο λαός, «δείξε μου τη ...φίλη σου, να σου πω ποιος είσαι».


Δ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ