ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε οριστικό λουκέτο οδηγείται το «Ασυλο Ανιάτων»

Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους πληρώνουν το μάρμαρο της «φιλανθρωπίας» και της ιδιωτικής δράσης που «ανθίζουν» εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης στην Πρόνοια

Οι εγκαταστάσεις του «Ασύλου Ανιάτων»
Οι εγκαταστάσεις του «Ασύλου Ανιάτων»
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αποτελεί η απόφαση του φιλανθρωπικού σωματείου «Ασυλο Ανιάτων» να βάλει λουκέτο στο Ιδρυμα Χρονίως Πασχόντων (ΙΧΠ - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), που λειτουργεί στην οδό Αγίας Ζώνης. Η τελική απόφαση θα παρθεί στη Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου στις 19/3/2014, όπως σημειώνεται σε εξώδικη δήλωση του Ασύλου προς τον ΕΟΠΥΥ, τους αρμόδιους υπουργούς και τους κηδεμόνες των περιθαλπομένων, με την οποία τους καλεί να αναζητήσουν άλλους χώρους νοσηλείας για τους αρρώστους.

Το σωματείο επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα του ασύλου. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι εκεί που η «φιλανθρωπία» και η ιδιωτική πρωτοβουλία πάνε να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η συνειδητή υποχρηματοδότηση της Πρόνοιας από το κράτος, αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. Σήμερα το πρωί, στις 9:30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή του 5ου-6ου Διαμερίσματος θα κάνουν περιοδεία στο χώρο.

Το Ασυλο Ανιάτων ιδρύθηκε το 1893 και απ' το 1972 λειτουργεί το ΙΧΠ, το οποίο περιθάλπει σήμερα 195 ασθενείς χρονίως πάσχοντες από βαριές τετραπληγίες, παραπληγίες, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Απασχολεί 117 εργαζόμενους στους οποίους οφείλει τις αποδοχές εφτά μηνών, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Ιδρυμα οφείλει και 1 εκατ. ευρώ στους 40 συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Ιδρύματος είναι 6 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχουν σωρευτεί χρέη 4,8 εκατ. ευρώ. Βασική πηγή χρηματοδότησης είναι τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και τα έσοδα απ' την ακίνητη περιουσία του Ασύλου Ανιάτων.

Τον κίνδυνο να κλείσουν μια σειρά ιδρύματα Πρόνοιας -μεταξύ των οποίων και το Ασυλο των Ανιάτων- και Κέντρα Ειδικής Αγωγής υπογράμμισαν βουλευτές του ΚΚΕ («Ριζοσπάστης» 16/7/2013) με Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να «χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα ΝΠΙΔ στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής και να εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία τους» και να «καταργηθεί η επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα μέσω των διαφόρων ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων».

Αρχαιρεσίες σε Σωματεία

-- Από 10 έως 16 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση 19) τη Δευτέρα 10 Μάρτη και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Δυτικά, στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος), την Τρίτη 11 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. και την Τετάρτη 12 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), την Παρασκευή 14 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νοτιοανατολικά, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαγονησίου (Καλυβίων 61), την Τετάρτη 12 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του Δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), το Σάββατο 15 Μάρτη, 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν και σε ξενοδοχεία.

-- Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, θα κάνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οι ημερομηνίες των εκλογών είναι: Δευτέρα 10 Μάρτη έως Παρασκευή 14 Μάρτη, από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ. Σάββατο 15 Μάρτη και Κυριακή 16 Μάρτη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος). Η κάλπη θα βρίσκεται επίσης: Στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως» στον Ασπρόπυργο, Τετάρτη 12/3 και Πέμπτη 13/3, 12 μ. έως 3 μ.μ. Στην εταιρεία «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων» στον Ασπρόπυργο, Παρασκευή 14/3, 12 μ. έως 3 μ.μ. Απαραίτητα για την ψηφοφορία είναι το βιβλιάριο ασθενείας και η αστυνομική ταυτότητα.

-- Σε εκλογές προχωρά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Δευτέρα 10/3, από τις 5 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. στο Καρλόβασι στα γραφεία του σωματείου. Τρίτη 11/3, από τις 5 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. στο Βαθύ στο Εργατικό Κέντρο. Τετάρτη 12/3 από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. στο Βαθύ στο Εργατικό Κέντρο.

Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Την Κυριακή 9 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα γίνει ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ, ο οποίος οργανώνεται φέτος από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων. Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνει και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Σε ανακοίνωσή της, καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους «να τιμήσουμε αγωνιστικά την επέτειο του Κιλελέρ όσοι συσπειρωθήκαμε με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, φτιάξαμε τις δικές μας τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές σε κάθε περιοχή, πήραμε μέρος σε κινητοποιήσεις στις Περιφέρειες, Εφορίες, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις Τράπεζες κ.α., στο μαζικό συλλαλητήριο στην AGROTICA και στην πρωτόγνωρη σε συμμετοχή συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα και στη μαχητική πορεία στη Βουλή.

Αυτός θα είναι ο πραγματικός φόρος τιμής στους τότε κολίγους και τους αγώνες τους και όχι κάποια από τα "μνημόσυνα υποκρισίας" αυτών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πολιτικές σε βάρος της πλειοψηφίας της αγροτιάς. Οπως και αυτών που "συνεορτάζουν μαζί τους", από τα "απομεινάρια" των ανύπαρκτων αγωνιστικά, συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που από νεκροθάφτες των αγώνων της αγροτιάς -με τις πλάτες που έβαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για το πέρασμα των αντιαγροτικών πολιτικών- προσπαθούν σήμερα με διάφορες "Πρωτοβουλίες" να χριστούν αναγεννητές των δικών τους παραμάγαζων».

Ο

ΛΑΡΙΣΑ: Διαδήλωση στους δρόμους της Λάρισας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα», διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας σε ενδεχόμενη πώληση της επιχείρησης. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες ότι η επιχείρηση θα πωληθεί μερικώς ή ολικώς ή και θα κλείσει. Στα 40 καταστήματα που λειτουργούν στη Λάρισα απασχολούνται 600 εργαζόμενοι. Το ΕΚ Λάρισας έχει ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας. Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του σωματείου και της σωματειακής επιτροπής στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Με ποσοστό 58% οι γιατροί του Ευαγγελισμού εξέλεξαν τον Ηλία Σιώρα, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εκπρόσωπό τους για τέταρτη συνεχή θητεία στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Στις εκλογές που έγιναν χτες 6/3, ψήφισαν 306 γιατροί και βρέθηκαν 295 έγκυρα. Ο Ηλίας Σιώρας πήρε 171 ψήφους (58%). Ακολούθησαν οι Σπ. Δρίτσας (στηρίχτηκε απ' τις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με 62 ψήφους (21%), Γ. Τάτσης (στηρίχτηκε απ' τη ΝΔ) με 39 ψήφους (13%) και Γ. Μπουλμπασάκος (στηρίχτηκε από τις δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 23 ψήφους (7,7%). Εκλογές έγιναν και για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Δράσεις για την Υγεία
  • Συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Αγιάς Λάρισας διοργάνωσαν, χτες το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αγιάς, ο Σύλλογος Γυναικών, η Επαγγελματική Ενωση, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της περιοχής. Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συμβολικός αποκλεισμός στα γκισέ για να γίνεται εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς την πληρωμή των 5 ευρώ. Το Κέντρο Υγείας Αγιάς αντιμετωπίζει ελλείψεις σε γιατρούς - ο παιδίατρος απουσιάζει καθώς μετακινείται για τις ανάγκες των Νοσοκομείων της Λάρισας και της Καρδίτσας - νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και υλικών (δεν υπάρχει ούτε φιλμ για ακτινογραφίες).
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Υγεία κοινωνικό αγαθό» διοργανώνουν το ΠΑΜΕ Υγείας Θεσσαλονίκης και οι Λαϊκές Επιτροπές Τούμπας και Ε' Διαμερίσματος, τη Δευτέρα 10 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου. Θα μιλήσουν ο Παύλος Παπακοτούλας, διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του «Θεαγένειου», με θέμα «Γυναίκα και καρκίνος», και ο Ζήσης Δημούλας, Φαρμακοποιός MPharm Homs, με θέμα «Τα φάρμακα δεν είναι εμπόρευμα».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ