ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμηχανία για πρόωρες εκλογές

Εξακολουθεί να προσδοκά "λύση" στην προεδρική εκλογή από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Πολιτικής Ανοιξης

Καμία αναφορά στις πρόωρες εκλογές και στην προεδρική εκλογή δεν περιείχε η ομιλία του Μ. Εβερτ στη συνεδρίαση της ΚΟ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία κυριαρχούνταν από το πνεύμα της συναίνεσης και της εποικοδομητικής κριτικής προς την κυβερνητική πολιτική.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την "έκκληση" που έγινε στους βουλευτές του κόμματος να μην αναφερθούν καθόλου στην προεδρολογία, υποδηλώνει τη βούληση της ηγεσίας της ΝΔ να μην υποδαυλίσει για αυτό το θέμα νέα ένταση στη δικομματική αντιπαράθεση, ώστε να διευκολύνει την προσέγγιση, τουλάχιστον μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Πολιτικής Ανοιξης, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η "αλλαγή πλεύσης", που έδειξε ότι επιχειρεί ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,έχει προκαλέσει μάλλον αμηχανία και έντονη ανησυχία στη Ρηγίλλης, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ακριβώς γιατί καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο των εκλογών, πράγμα που απεύχεται η ηγεσία της ΝΔ.

Στα πλαίσια αυτά, η ΝΔ ρίχνει τους τόνους απέναντι στο κόμμα Σαμαρά και αποφεύγει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του.

Παράλληλα η ηγεσία της ΝΔ μελετά με προσοχή το θέμα της υποψηφιότητας που θα προτείνει, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο Μ. Εβερτ, θα προέρχεται από τον κομματικό χώρο. Το όνομα όμως που θα επιλεγεί τελικά ως υποψήφιος για την Προεδρία έχει μεγάλη σημασία για την ηγεσία της ΝΔ, γιατί αποτελεί την "ύστατη ελπίδα" της, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το όνομα του Γ. Ράλλη,δίπλα σε αυτά των Αθ. Τσαλδάρη και Γ. Βαρβιτσιώτη.Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η υποψηφιότητα Ράλλη προωθείται από πολιτειακό παράγοντα.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του Σ. Κούβελα στο ερώτημα αν η ΝΔ πρέπει να προτείνει πρόσωπο που δύσκολα θα ψηφιστεί από άλλο κόμμα: "Οχι. Η ΝΔ πρέπει να προτείνει το πρόσωπο που θεωρεί κατάλληλο για το λειτούργημα του Προέδρου". Από την άλλη ο Στ. Μάνος δεν έκρυψε χτες την απογοήτευσή του, γιατί "ο μάγος της πολιτικής, Α. Παπανδρέου, εγκλωβίστηκε τώρα μέσα στις επιλογές Σαμαρά".

Ταυτόχρονα όμως, η ηγεσία της ΝΔ, επισείοντας τα τελευταία γκάλοπ, "δείχνει το δρόμο για τις κάλπες", ελπίζοντας ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται. Επιδιώκει όμως παράλληλα να μετατεθεί η ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στην κυβέρνηση και το κόμμα Σαμαρά.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Μόνο για την "πρωτοβουλία"

Οσον αφορά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προχτές στο Ναύπλιο, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι πραγματοποιήθηκε απλά και μόνο για να δείξει η ηγεσία της ΝΔ ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τόσο η ομιλία του Μ. Εβερτ, όσο και οι τοποθετήσεις των άλλων στελεχών και βουλευτών επιβεβαίωσαν το συντηρητικότερο χαρακτήρα και περιεχόμενο που θέλει να δώσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Μ. Εβερτ αρκέστηκε να επαναλάβει τους άξονες της πρότασής του, ζητώντας η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Διαφωνίες υπήρξαν όσον αφορά στην ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής από το λαό, επειδή "έτσι όπως γίνεται σήμερα η εκλογή του Προέδρου εισάγει ένα περιττό παράγοντα αστάθειας στο πολιτικό σύστημα". Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Μ. Εβερτ, επικαλούμενος απόψεις συνταγματολόγων ότι "αυτό θα οδηγούσε σε αναρχία και αλλοίωση του πολιτεύματος".

Επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ειδική ρύθμιση των σχέσεων του κράτους με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. "Θα ήταν θανάσιμο λάθος, είπε, να δοθεί η ίδια συνταγματική κατοχύρωση που έχει ο γραπτός Τύπος στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ιδιαίτερα σήμερα που αυτά τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό τον έλεγχο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων".

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στην "προεδρο - εκλογολογία"
  • "Οχι" στην επίσπευση, λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να υπαναχωρεί από τη θέση για επαφές με τα άλλα κόμματα
  • Την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του ΕΓ υπό την παρουσία του Α. Παπανδρέου
  • Ανοιχτό ενδεχόμενο "πολλών" υποψηφίων από τον Ε. Βενιζέλο

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου με θέμα την προεδρική εκλογή και αφού προηγουμένως το κυβερνών κόμμα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις εξελίξεις της τρέχουσας βδομάδας, κατά την οποία αναμένεται η ανακοίνωση υποψηφίου εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης.Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να κωλυσιεργήσει, όσον αφορά την έναρξη των διαδικασιών για την ανακοίνωση του υποψηφίου του. Οπως δήλωσε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος,μετά τα μέλη του ΕΓ που σήμερα θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους με τα ονόματα των υποψηφίων, ανάλογες εισηγήσεις θα ζητηθούν από τα μέλη της ΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ταυτόχρονα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ανοιχτά χτες κατά της επίσπευσης των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι"δεν υπάρχει λόγος βιασύνης", ενώ μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων φαίνεται να μην ακολουθείται η τακτική των επαφών που είχε ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, και χτες δεν έλειψαν οι αναφορές στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αλλά δεν αποκλείστηκε και η πιθανότητα να μην υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ τον ίδιο υποψήφιο σε όλες τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν για την εκλογή του διαδόχου του Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τα διάφορα γκάλοπ των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για εκλογές ("εάν κάποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και θέλει να προκαλέσει εκλογές, εμείς είμαστε εδώ", είπε χαρακτηριστικά), χωρίς να παραλείψει να "δεσμευτεί" ότι η κυβέρνηση δε θα δώσει καμία αφορμή για να καλλιεργηθεί κλίμα εκλογολογίας.... Παράλληλα, ερωτώμενος για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σε όλες τις ψηφοφορίες έναν υποψήφιο, εξήγησε... ότι κάθε ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχει "αυτοτέλεια" και "δε δεσμεύεται από την προηγούμενη".

Βέβαια, τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβαν τη γνωστή θέση τους για τη δυνατότητα της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση "αναλαμβάνουν ευθύνη" όσοι προκαλέσουν εκλογές. Οσο για τους ελιγμούς των επόμενων ημερών κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες ότι "είναι πολύ νωρίς ακόμα", για να ξεκαθαριστεί η θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον υποψήφιο ή τους υποψήφιους που θα υποδείξει. Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι η αποστροφή σύμφωνα με την οποία "κάθε μέρα θα ρίχνονται και από δυο "νέα" ονόματα στο τραπέζι". Σημείωναν δε ότι μόλις αποφασιστεί το όνομα του υποψηφίου από το ΕΓ θα υπάρξει άμεση σύγκληση της ΚΕ για την επικύρωση της απόφασης, θυμίζοντας την αυθημερόν διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση Σαρτζετάκη.

Σχολιάζοντας τη στάση του Αντ. Σαμαρά υποστηριζόταν ότι ο τελευταίος "δε θέλει εκλογές αλλά πρέπει να βρει τρόπο να το πει". Αυτό το κλίμα "συμπάθειας" και κατανόησης των προβλημάτων της Πολιτικής Ανοιξης επιχείρησε να μεταφέρει χτες και επισήμως ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει επί της ουσίας τις τελευταίες δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα, ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, κυβερνητικά στελέχη διακήρυτταν την εκλογική "ετοιμότητα" του κόμματος και στα πλαίσια αξιοποίησης του εκλογικού χαρτιού εμφανίζονταν θιασώτες της άποψης ότι "το ΠΑΣΟΚ δε χάνει με τίποτα". Θέση που, όπως ισχυρίζονταν, προκύπτει και από τα εν λόγω γκάλοπ, αν συνυπολογιστεί ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων που στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι, καθώς εντείνονται οι ρυθμοί της εκλογολογίας δε λείπουν σενάρια που σχετίζονται ακόμα και με εκλογική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ". Το ζήτημα τέθηκε σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, θέτοντας στο περιθώριο το πολιτικό μέρος του ζητήματος, στέκονταν στις διατάξεις του εκλογικού νόμου για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένας τέτοιος συνασπισμός δημιουργεί πρόβλημα για την κατάληψη των περισσότερων δυνατών εδρών πέραν της πρώτης κατανομής.

Ν. Μπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Σπουδή για όνομα υποψηφίου

Απεγνωσμένη προσπάθεια καταβάλλει ο Αντ. Σαμαράς να δείξει ότι "δεν είναι δεδομένος" και "δε συναλλάσσεται" με τα δύο μεγάλα κόμματα

Η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την προεδρία, η οποία αναμένεται εντός της βδομάδας, αποτελεί την επόμενη κίνηση του Αντ. Σαμαρά στο παιχνίδι εξουσίας και συναλλαγής στο οποίο έχει εμπλακεί "μετά πάθους", ενόψει της προεδρικής εκλογής. Με την κίνηση αυτή επιδιώκεται αφ' ενός να μετατεθεί η ευθύνη για πρόωρες εκλογές στα δύο μεγάλα κόμματα και αφ' ετέρουνα δείξει ότι δε βρίσκεται σε συναλλαγή μαζί τους αλλά δρα δήθεν αυτόνομα.

Εξαντλώντας τα όρια της "υπεύθυνης" και "εποικοδομητικής στάσης" του ο Αντ. Σαμαράς, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή του ονόματος δεν είναι οριστική και είναι ανοιχτός σε προτάσεις άλλων κομμάτων. Μάλιστα δεν απέκλεισε υποψηφιότητα μη πολιτικού προσώπου, λέγοντας "τα πάντα είναι ανοιχτά".

Η τακτική του κόμματος Σαμαρά καθώς και διάφορα ονόματα υποψηφίων, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος για την τελική επιλογή του ονόματος. Οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος είχαν προθεσμία να υποβάλλουν προτάσεις για ονόματα υποψηφίων μέχρι χτες το βράδυ, ενδεικτικό της σπουδής που διακατέχει την Πανδρόσου, να πάρει την "πρωτοβουλία των κινήσεων".

Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ περιλαμβάνονται οι Κ. Στεφανόπουλος, Αθ. Τσαλδάρης, Γ. Πεσματζόγλου, Κ. Δεσποτόπουλου, Αρ. Μάνεσης - για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς ομολόγησε ότι είχε γίνει παλιότερα επαφή αλλά δεν αποδέχτηκε την πρόταση - ενώ συζητήθηκε και η στάση του κόμματος απέναντι σε τυχόν υποψηφιότητες των Αλευρά και Χαραλαμπόπουλου.

Ηγετικά στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης εξηγώντας την "αλλαγή τακτικής" του κόμματος, όπως εκφράστηκε με την τελευταία συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά, την απέδιδαν στη μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στο ειδύλλιο που προέκυψε στη Βουλή μεταξύ Α. Παπανδρέου και του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης. "Αντί να επικροτήσουν την υπεύθυνη στάση μας, η μεν ΝΔ την προβόκαρε με τα γνωστά περί αρραβώνων, το δε ΠΑΣΟΚ διέδιδε ότι μας είχε δεδομένους", δήλωναν χτες στην Πανδρόσου, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να παίξουν όσο μπορούν στο παιχνίδι εξουσίας. Τα ίδια στελέχη επέμεναν ότι το κόμμα τους "δε σηκώνει παντιέρα εκλογών" αλλά ισχυρίζονταν ότι οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι "50% - 50%".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ