ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
«Εφυγε» ο διάσημος κομμμουνιστής αρχιτέκτονας Νιμέγερ

Ο μεγάλος κομμουνιστής αρχιτέκτονας
Ο μεγάλος κομμουνιστής αρχιτέκτονας
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο Σαμαριτάνο της γενέτειράς του πόλης, Ρίο ντε Τζανέιρο, ο μεγάλος Βραζιλιάνος κομμουνιστής αρχιτέκτονας Οσκαρ Νιμέγερ, ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, δέκα μόλις μέρες πριν συμπληρώσει τα 105 του χρόνια.

Ο Νιμέγερ έχει βάλει τη σφραγίδα και την ξεχωριστή ματιά του σε εκατοντάδες κτίρια και μνημεία, στη Βραζιλία, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, που συνέβαλε στη δημιουργία της, σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, όπως τα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του έργα είναι η εκκλησία Sao Francisco de Assis, η οποία είναι γνωστή ως Igrejinha da Pampulha lagoa (εκκλησάκι της λίμνης Παμπούλια) και είναι σήμερα το σύμβολο της πόλης του Belo Horizonte. Αποπερατώθηκε το 1943, όμως η καθολική εκκλησία δεν τη λειτουργούσε μέχρι το 1959 γιατί θεώρησε την κατασκευή «ακατάλληλη για λατρευτικούς σκοπούς». Οπως λεγόταν, αυτό συνέβη γιατί οι βασικοί συντελεστές του έργου, ο Οσκαρ Νιμέγερ και ο ζωγράφος Κάντιτο Πορτιμάρι, ήταν κομμουνιστές αλλά και γιατί το σχήμα της εκκλησίας παρέπεμπε στο σφυροδρέπανο...

Από το 1945 εντάσσεται στο ΚΚ Βραζιλίας, ενώ την περίοδο μετά τη διάσπαση διατέλεσε και πρόεδρος του Βραζιλιάνικου ΚΚ, μεταξύ 1992 και 1996, με μοναδικό στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες του Βραζιλιάνικου ΚΚ να ανασυγκροτηθεί, έμεινε δε μέλος του έως το τέλος. Το 1963 βραβεύτηκε με το Βραβείο Λένιν ενώ ήταν επί δεκαετίες στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο. Για την αγωνιστική του δράση διώχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς, εξαναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία 1966. Επέστρεψε στη Βραζιλία μετά τη γενική αμνηστία του 1979.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η σορός έχει εκτεθεί στην Μπραζίλια, στο Μέγαρο του Πλανάλτο, που οικοδομήθηκε από τον ίδιο και όπου βρίσκεται το γραφείο της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ. Δηλώσεις για τον εκλιπόντα έκαναν η Πρόεδρος της χώρας, ο Φιντέλ Κάστρο, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το Βραζιλιάνικο ΚΚ και το ΚΚ της Βραζιλίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ
Συνεχίζεται η διαπάλη για τους αγωγούς ενέργειας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στην Κωνσταντινούπολη έγινε χτες συνάντηση με αντικείμενο την ενέργεια και την επωνυμία Ενεργειακό Φόρουμ της Κασπίας. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, εκφράζοντας τη διάθεση της αστικής τάξης της Τουρκίας να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση της είπε ότι αυτή «μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης» και να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.

Ο Τούρκος υπουργός, αναφέρθηκε ενδεικτικά -αν και όπως είπε δεν ήταν στα θέματα της ατζέντας- στο σχέδιο για την κατασκευή του «Δια-Ανατολικού Αγωγού» (Trans Anatolian Pipeline), ο οποίος εάν κατασκευαστεί μπορεί να δώσει λύση μεταφέροντας αέριο από τα κοιτάσματα του Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και εξετάζεται αν θα φτάνει μέχρι την Αυστρία, μέσω της Βουλγαρίας ή στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Στην κοινοπραξία που σχεδιάζει τον αγωγό, που αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2014 και να ολοκληρωθεί το 2018, συμμετέχουν οι τουρκικές εταιρείες ΤΡΑΟ και ΒΟΤΑS, καθώς και η αζέρικη, SOCAR.

Στο φόρουμ έδωσαν το «παρών» ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, πλήθος αξιωματούχων από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ παρόντες ήταν επιχειρηματίες και επενδυτές από τη Ρωσία, και τη Βρετανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Πράσινο φως» για «απαγόρευση» του φασιστικού κόμματος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ομόφωνα ενέκριναν οι επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας την πρόταση για έναρξη της διαδικασίας ώστε να τεθεί εκτός νόμου το φασιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), παρά τις δημόσιες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, ότι η προηγούμενη απόπειρα το 2003 είχε αποτύχει αλλά και ότι πιθανά αν και αδύναμο θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει. Το συγκεκριμένο κόμμα έχει σχέσεις με τη νεοναζιστική οργάνωση NSU (National Socialistic Underground) που εμφανίζεται να έχει εξαρθρωθεί και μέσα σε μια δεκαετία έχει σκοτώσει 10 ανθρώπους (9 Τούρκους και έναν Ελληνα) έχει ληστέψει τράπεζες, έχει βάλει δύο βόμβες και αποδεδειγμένα έχει πολύ στενές διασυνδέσεις με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η χτεσινή απόφαση των πρωθυπουργών ήρθε μια μέρα μετά την ανάλογη απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων, ενώ για την επίσημη προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη βδομάδα, κατά την ψηφοφορία στην Μπούντεσρατ (Ανω Βουλή). Βέβαια, φασιστικά ρατσιστικά κόμματα στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες, και στη χώρα μας η Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιούνται και πριμοδοτούνται από την αστική τάξη ως το «σιδερένιο χέρι», για την τρομοκράτηση του λαού και τη στήριξη του εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν την πρόταση απαγόρευσης, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας με την πρόταση απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των φασιστικών κομμάτων δε λύνεται με νομικές διαδικασίες -φυσικά και πρέπει να διώκονται όταν διαπράττουν ποινικά αδικήματα- αλλά η απομόνωσή τους θα γίνει μόνο με ισχυρό ταξικό κίνημα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εκατοντάδες οι πνιγμένοι από τον τυφώνα

ΜΑΝΙΛΑ.--

Περισσότεροι από 475 είναι πλέον οι νεκροί και 200.000 οι άστεγοι, από τον τυφώνα «Μπόφα» που πλήττει τις νότιες Φιλιππίνες. Τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στην κοιλάδα Κομποστέλλα, στο νησί Μιντανάο, από τις πλέον φτωχές περιοχές της χώρας όπου εκατοντάδες παραγκουπόλεις έχουν θαφτεί στην λάσπη. Τεράστιες είναι ζημιές στις επικοινωνίες, στις υποδομές και στις συγκοινωνίες, ενώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι απλοί άνθρωποι είναι παντελώς απροστάτευτοι από φυσικά φαινόμενα αφού με ευθύνη του αστικού κράτους δεν υπάρχουν στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα.

Ολόκληρες περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες λόγω των κατολισθήσεων, των καταρρακτωδών βροχών και των θυελλωδών ανέμων, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το ρόλο των σωστικών συνεργείων και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, όσο φτάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι αρχές των πληγέντων περιοχών κάνουν εκκλήσεις για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ζεστά ρούχα, σημειώνοντας τον κίνδυνο επιδημιών.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνάντηση πρωθυπουργών

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μέσα στο 2012 απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ουέν Τζιαμπάο, αντίστοιχα, στη Μόσχα. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι παρά τις δυσχέρειες στην παγκόσμια οικονομία οι δύο χώρες διατήρησαν τη θετική δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών κι υπολογίζεται πως οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 90 δισ. δολάρια. Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόσφατη είσοδο της Ρωσίας στον ΠΟΕ κι εκτίμησε πως αυτό θα διευκολύνει την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Κινέζου πρωθυπουργού.

Οι δύο χώρες σχεδιάζουν την παραπέρα ενεργειακή συνεργασία τους σε τομείς όπως φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακας, πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ τόνισε την ανάγκη για ποιοτική αναδιάρθρωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, μέσω της αύξησης των κοινών επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η πυρηνική ενέργεια, το Διάστημα, ο αεροναυπηγικός τομέας κ.ά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο σημείωσε πως στην πολιτική ζωή του αυτό είναι το τελευταίο ταξίδι στο εξωτερικό και θεωρεί πως στη δεκαετία που ήταν πρωθυπουργός συνέβαλε στη «δυναμική ανάπτυξη της σινο-ρωσικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», τονίζοντας πως και η νέα κινεζική ηγεσία θα διατηρήσει τη δυναμική ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Προέτρεψε δε τη ρωσική ηγεσία να συνεργαστεί με την Κίνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.


Ι.Π.

ΟΗΕ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αντιπαραθέσεις για τις αθωώσεις εγκληματιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε αντεγκλήσεις για τις πρόσφατες προκλητικές αθωώσεις δύο Κροατών ε.α. στρατηγών και ενός πρώην στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) κατέληξε η χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών.

ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, απαιτώντας να γίνουν «σεβαστές» οι αποφάσεις του. Αμφίσημη ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Γαλλίας που με αφορμή τις αντιδράσεις στις πρόσφατες αποφάσεις του δικαστηρίου υποστήριξε ότι «πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η δικαιοσύνη θα διασφαλιστεί για όλα τα θύματα»...

Αντίθετα, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε την αθώωση των τριών «δυσφήμιση» του διεθνούς δικαίου «που δεν επιδεικνύει ούτε δικαιοσύνη, ούτε αποτελεσματικότητα».

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ κάλεσε το «ICTY» να είναι αμερόληπτο, υπονοώντας πως δεν είναι παρά όργανο των δυτικών δυνάμεων...

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι η διεθνής δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους και όχι επιλεκτικά, σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν τιμώρησε κανέναν για τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων στην Κροατία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ