ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΣΜΥΡΝΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Γολγοθάς» για εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες

Η 3χρονη Αϊντά ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 91 ώρες

AFAD

Η 3χρονη Αϊντά ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 91 ώρες
Τον δικό τους «ανήφορο» τραβάνε και οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι στη Σμύρνη, όπου εκτός από 114 νεκρούς ο λαός μετρά πάνω από 3.000 άστεγους.

Ο σεισμός της 30ής Οκτώβρη αποκάλυψε ότι δεκάδες πολυώροφα κτίρια και στη Σμύρνη είχαν χτιστεί χωρίς στοιχειώδεις αντισεισμικές προδιαγραφές. Στο φως ήρθαν εκθέσεις που μόλις μια διετία πριν εντόπιζαν σοβαρά προβλήματα σε κτίρια, τα οποία κατέρρευσαν τη μέρα του σεισμού. Ωστόσο, δεν έγινε καμία παρέμβαση ώστε να διαφυλαχθεί η ασφάλεια όσων έμεναν ή δούλευαν σε αυτά. Συνολικά, την ώρα του σεισμού ή και ελάχιστα λεπτά μετά, κατέρρευσαν πλήρως 20 κτίρια. Οι τραυματίες που χρειάστηκαν νοσηλεία πλησίασαν τους 1.000 ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάνω από 100 παρέμεναν σε νοσοκομεία.

Στην καλύτερη περίπτωση, χιλιάδες άτομα συνεχίζουν να κοιμούνται σε σκηνές, κάτι που θα κρατήσει καιρό μέσα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η κυβέρνηση μοίρασε περίπου 3.500 σκηνές και ανακοίνωσε ότι σε δυο βδομάδες θα είναι έτοιμη μια «πόλη από κοντέινερ», που όμως θα φιλοξενήσει μόνο 1.000 άτομα. Προκλητικές είναι οι διαπιστώσεις υπουργών ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην πόλη ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, ουσιαστικά κουνώντας το δάχτυλο στους σεισμόπληκτους...

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται και η προκλητικότητα της μεγαλοεργοδοσίας. Παρά τη μεγάλη δοκιμασία για τους εργαζόμενους της περιοχής, που ήρθε να προστεθεί στις συνέπειες από την πανδημία και την κρίση, τα αφεντικά σε μεγάλους χώρους δουλειάς, π.χ. σε εμπορικά κέντρα, απαιτούν από το προσωπικό να συνεχίζει να δουλεύει σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ακόμα κι εκεί που δεν έχει γίνει έλεγχος για την καταλληλότητα των κτιρίων.

Οπως καταγγέλλουν συνδικάτα της Τουρκίας, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα η εργοδοσία επιβάλλει ακόμα και περικοπές στους μισθούς για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι βγήκαν έξω από τα μαγαζιά μετά το σεισμό, μετρώντας το ως «χρόνο που δεν δούλεψαν»!

Το ΚΚ Τουρκίας από την πρώτη στιγμή στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των σεισμόπληκτων, κατήγγειλε τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κάλεσε σε οργανωμένη πάλη για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων. Την αλληλεγγύη τους στον τουρκικό λαό εξέφρασαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ