ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ούτε τετραγωνικό για οικόπεδα!

Ομόφωνη απόφαση ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για "εκμετάλλευση" σημαντικού τμήματος της έκτασης των 3.500 στρεμμάτων έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου

Την πλήρη παραχώρηση των στρατοπέδων του Χαϊδαρίου στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας χωρίς να οικοπεδοποιηθεί και να χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ψήφισε ομόφωνα την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου, μαζί με μια σειρά πρωτοβουλιών για το συντονισμό της αντίστασης στα απαράδεκτα και επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια.

Το θέμα τέθηκε στο ΔΣ με πρωτοβουλία της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης", οι σύμβουλοι της οποίας κατέθεσαν και μια σειρά συγκεκριμένων, συμπληρωματικών προτάσεων για αγωνιστικές, διεκδικητικές κινητοποιήσεις του λαού του Χαϊδαριού με μπροστάρη το δήμο, χωρίς όμως να γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία. Γεγονός που απονευρώνει την ομόφωνη απόφαση, αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι διαθέσεις των κατοίκων και η εκφρασμένη ευαισθησία τους για περιβαλλοντικά θέματα, ενώ δείχνει και έλλειψη εμπιστοσύνης της δημοτικής αρχής προς τους δημότες.

Στην απόφαση τονίζεται ότι τα στρατόπεδα που βρίσκονται στο Δήμο πρέπει να γίνουν υπόθεση και των άλλων Δήμων της Δυτικής Αθήνας, αφού από τον τρόπο εκμετάλλευσής τους θα εξαρτηθεί η ποιότητα ζωής σε όλη την περιοχή. Να τεθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΑΣΔΑ την ερχόμενη Τρίτη και να ζητηθεί κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων που τον απαρτίζουν. Συγκρότηση επιτροπής από το δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, των δημοτικών συμβούλων και των μαζικών φορέων. Συνεδρίαση αυτής της επιτροπής για το συντονισμό του αγώνα, μετά τη συνεδρίαση του ΑΣΔΑ.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΕΚ Μιχάλης Σελέκος τόνισε πως ο χρόνος πιέζει και δεν πρέπει ο Δήμος να μείνει στα ευχολόγια, αλλά να κινητοποιήσει τον κόσμο. Πρότεινε να συμπεριληφθεί στην απόφαση του ΔΣ σαφής καταγγελία των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για τα στρατόπεδα και να μοιραστεί σε όλο το Χαϊδάρι. Να μπουν πανό καταγγελίας σε όλες τις κεντρικές εισόδους του Δήμου. Να διοργανωθεί ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή 15/11, με τη συμμετοχή του κόσμου, των μαζικών φορέων και των αιρετών των γύρω Δήμων. Να δοθεί συνέντευξη Τύπου και να προχωρήσει ο Δήμος σε συμβολική κατάληψη της λεωφόρου Καβάλας.

Ανάλογες προτάσεις κατέθεσε και η Πρωτοβουλία Πολιτών για την απομάκρυνση του στρατοπέδου και ενάντια στην οικοπεδοποίηση, εκπρόσωποι της οποίας παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζουμε, ότι τα στρατόπεδα του Χαϊδαριού καλύπτουν μια έκταση 3.500 στρεμμάτων που γειτνιάζει με το Ποικίλο όρος και μια ορθολογική αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πράσινου για την υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο. Με την οικοπεδοποίηση του 20% - 30% που προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα το κόστος μετεγκατάστασης, θα τσιμεντοποιηθούν μέχρι και 1.000 στρέμματα από τον ελεύθερο χώρο του στρατοπέδου! Με πρόχειρους υπολογισμούς της ΔΕΚ και της Πρωτοβουλίας, η αξία αυτών των στρεμμάτων ξεπερνάει τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές! Και μόνο αυτή η αξία γης είναι αρκετή για να ανοίξει την όρεξη των μεγαλοεργολάβων και των κατασκευαστικών εταιριών, καθώς και των λοιπών "διαπλεκόμενων" συμφερόντων, κάτι που υπογράμμισε ο Μ. Σελέκος και στο ΔΣ. Και βέβαια, πρόκειται για ένα ποσό, που μόνο μετεγκατάσταση στρατοπέδου δε δικαιολογεί...

Το μέλος της Πρωτοβουλίας, Κώστας Φωτεινάκης τόνισε στο "Ρ" πως είναι αντίθετοι στην τσιμεντοποίηση, αλλά και σε κάθε είδους παραχώρηση γης σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Ενώ, ο Μενέλαος Χρόνης,επίσης από την Πρωτοβουλία Πολιτών, συμπλήρωσε, πως η ολική μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο πράσινου, θα αυξήσει αμέσως κατά 50% τη σημερινή αναλογία πράσινου ανά κάτοικο στην Αθήνα! Σήμερα, αυτή η αναλογία είναι 2,5 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο αντί των 15 τμ. που επιτάσσουν οι διεθνείς προδιαγραφές.

10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Σύντροφε,

Τους τάφους που σκάβουμε τους λένε χαρακώματα. Τις παγίδες που στήνουμε τις λένε οδοφράγματα. Τη φύτρα όμως που σπέρνουμε τη λέμε επανάσταση. Στ' όνομα αυτού του καινούριου που γεννιέται, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες πέθαναν στις φυλακές, στις εξορίες, στα παγωμένα ορυχεία της Σιβηρίας.

Σύντροφε,

Ελπίδα θέλω να γιομίσω την καρδιά σου απ' την ελπίδα που κι εγώ από τότε πήρα. Τις λέξεις που θα πω μην τις πάρεις σαν ήχο με γράμματα μεταλλικά. Σαν καρύδι σκληρό που μέσα του κρύβει δυνάμεις εκρηκτικές να τις πάρεις. Να 'ναι το σμίξιμο λειτουργικό. Μαζί μας σύντροφε σύντριψε τη λέξη. Λευτέρωσε το νόημα και τη δύναμή της για να κυριευτείς κι εσύ από το μεγαλείο, την κοσμογονία, το συνέπαρμα της νέας δημιουργίας που φυσά απ' άκρου σ' άκρο σ' όλη την επανάσταση.

Την επανάσταση του Ρώσου εργάτη, του Ρώσου μουζίκου. Του μπολσεβίκου.

Ακουσα για νιο θεό. Είδα άστρο λαμπερό και κίνησα να πάω ξοπίσω. Δύσκολη στιγμή. Δύσκολη γέννα. Η Ρωσία αγκομαχώντας από τους πόνους γεννά τον καινούριο κόσμο. Η υπόγεια φωτιά της εξέγερσης που σιγοκαίει στην ψυχή των καταπιεσμένων σπάει το φλοιό που είχε αρχίσει σιγά σιγά να σκληραίνει την επιφάνεια της εκμετάλλευσης και να ξεχύνεται λάβα επαναστατική, δράση και λόγος δυνατός και πύρινος.

Συζητήσεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις, συλλαλητήρια ατέλειωτα. Στους δρόμους, στα γιαπιά, τους σταθμούς, στις φάμπρικες, στο πηχτό παγωμένο σκοτάδι μαζεύονται πυκνά πλήθη λαού.

Μπολσεβίκοι ομιλητές επισκέπτονται στρατώνες και χώρους δουλιάς. Μιλούν για ειρήνη. Για ψωμί, για μόρφωση, για την εξουσία των εργατών και αγροτών στα Σοβιέτ.

Η κυβέρνηση Κερένσκι είναι φερέφωνο της ξιπασμένης αστικής τάξης. Η κυβέρνηση Κερένσκι είναι ενάντια στους εργάτες, τους αγρότες, τους στρατιώτες. Ενάντια στη φτωχολογιά. Τα γραφεία της επαναστατικής επιτροπής ολόκληρα 24ωρα βουίζουν αδιάκοπα σαν μελίσσια. Τα εργοστάσια, οι αποθήκες, τα χαμόσπιτα γιομίζουν με όπλα. Τα Σοβιέτ συνεδριάζουν θυελλώδικα. Ουρές ατέλειωτες μπρος στα μαγαζιά, για μια πατάτα, για ένα κομμάτι ψωμί.

Κι ενώ από τη μια μεριά ο λαός πεινά, από την άλλη οι χαρτοπαιχτικές λέσχες δουλεύουν από χαραυγή σε χαραυγή. Η σαμπάνια τρέχει ποτάμι. Το πονταριλίκι φτάνει και μέχρι 200.000 ρούβλια. Μοναρχικοί συνωμότες, Γερμανοί πράχτορες, μεγαλο-αρπάχτες κάνουν σχέδια για κερδοσκοπία και λαθρεμπόριο.

Ενας αλλόκοτος φρενιασμένος κόσμος που στροβιλίζεται. Η Πετρούπολη αναστενάζει κάτω από ένα ασήκωτο βουερό βάρος.

Τα χειμερινά ανάκτορα πέφτουν!

Δέκα μέρες ασύλληπτης έντασης και γεγονότων.

Δέκα μέρες που ανέτρεψαν τον ρουν της Ιστορίας.

Δέκα μέρες που γύρισε η γης τ' απάνω κάτω.

Δέκα μέρες που ξύπνησαν τις καταπιεσμένες συνειδήσεις, των μαζών όλου του κόσμου, καθώς γεύτηκαν την ελπίδα της σωτηρίας τους.

Δέκα μέρες που φούσκωσε η παγκόσμια κόκκινη παλίρροια.

Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Το στρατόπεδο γειτνιάζει με το Ποικίλο όρος. Η αξία γης ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Πολύ λιγότερα από τις καθαρές ανάσες που θα "κλαπούν" αν περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια

Ο μοναδικός ελεύθερος χώρος τέτοιου μεγέθους στο Λεκανοπέδιο, απειλείται από τον... "τσιμεντένιο ωκεανό", στο βάθος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ