ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Πολιτική επιτάχυνσης της εξαθλίωσης του λαού

Τα νέα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αποδεικνύουν ότι η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου δεν έχει ημερομηνία λήξης. Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013, αποτυπώνει το σύνολο των μέτρων που σηματοδοτούν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία οδηγεί πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση.

Από το νέο συμπληρωματικό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για το 2013-2014 η συγκυβέρνηση εντάσσει στο προσχέδιο για το 2013 δημοσιονομικά αντιλαϊκά μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Μέτρα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 49 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί για την περίοδο 2010-2012.

Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

  • Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 63% του νέου πακέτου.
  • Από τις μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα και τον «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων προβλέπει ότι θα εξοικονομήσει 785 εκατ. ευρώ.
  • Επιπλέον, προβλέπει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ από τις νέες μειώσεις της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία (803 εκατ. ευρώ) και για την Παιδεία (132 εκατ. ευρώ).
  • Μείωση δαπανών, επίσης, σχεδιάζει από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ), των ΟΤΑ (100 εκατ. ευρώ) και τον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ). Επίσης, στο πακέτο περιλαμβάνεται και μείωση των δαπανών για την Εθνική Αμυνα ύψους 304 εκατ. ευρώ.
  • Τέλος, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (από τα 65 στα 67 χρόνια) εκτιμά ότι θα έχει αύξηση των εσόδων μόνο κατά 5 εκατ. ευρώ. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πρόσχημα η δημοσιονομική εξυγίανση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους.

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο των μέτρων καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για κοινωνικά δίκαια μέτρα και επιβεβαιώνει ότι η λογική των ισοδύναμων δεν αναιρεί την αντιλαϊκότητα των μέτρων.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι οριστικά και ενδέχεται να αναθεωρηθούν σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς τον επιμερισμό τους.

Προπαγάνδα και πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης

Η κατάθεση του προσχεδίου συνοδεύεται απ' την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της και να καλλιεργήσει ελπίδες στους εργαζόμενους για ελάφρυνση των βαρών τους τα επόμενα χρόνια η οποία θα προέλθει τάχα από ένα νέο κούρεμα του χρέους και μια επιμήκυνση στο χρονικό διάστημα εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δημοσιονομική πολιτική της συγκυβέρνησης για το 2013, όπως προκύπτει από το προσχέδιο, υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων του κεφαλαίου για δημοσιονομική εξυγίανση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, για επιτάχυνση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που μειώνουν την αξία της εργατικής δύναμης, θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την κερδοφορία του και για νέα πακέτα στήριξης της επιχειρηματικής δράσης (όπως τις τρεις επενδύσεις που πρόσφατα ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης με συνολική επιχορήγηση ύψους 73 εκατ. ευρώ).

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2013 θα μειωθεί η τάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο -3,8%, μια εκτίμηση ιδιαίτερα επισφαλής εξαιτίας και των συνολικότερων εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ. Η επιβράδυνση της οικονομίας, ο ανισόμετρος τρόπος που αυτή εκδηλώνεται στα διάφορα κράτη - μέλη, οξύνει τους ανταγωνισμούς και ενισχύει τον προσωρινό χαρακτήρα των όποιων συμβιβασμών επιτυγχάνονται για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Στο προσχέδιο η κυβέρνηση αποτυπώνει τα αποτελέσματα του PSI (του κουρέματος) και την επίπτωση που αυτό έχει στο ύψος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη διαδικασία του PSI ανταλλάχθηκαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 198.045 εκατ. ευρώ με νέα συνολικής ονομαστικής αξίας 92.072 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να μειωθεί κατά 105,973 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως αυτό θα μειωθεί σε απόλυτα ποσά μόνο κατά 15 δισ. ευρώ, από 355,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 στο τέλος του 2012 αυτό θα ανέλθει στα 340,6 δισ. ευρώ, αφού αυξάνουν σε απόλυτα μεγέθη οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων, οι απώλειες των ΟΤΑ, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποκαλυπτική των φρούδων ελπίδων που προσπαθούν να καλλιεργήσουν με την πρόταση για νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους, διαδικασία που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρατικών δανειακών αναγκών και νέα αντιλαϊκά μνημόνια. Στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή της ανάγκης λήψης και άλλων μέτρων, οδηγεί και η υιοθέτηση της πρότασης περί επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με διαχειριστικές προτάσεις που μπορεί να απασχολούν επιμέρους τμήματα του κεφαλαίου και οι οποίες όχι μόνο δεν αναιρούν αλλά προϋποθέτουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική που οδηγεί ευρύτερα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την άσφαιρη αντιπολιτευτική κριτική του. Προβάλλει τον απατηλό στόχο ότι στα πλαίσια της κυριαρχίας του κεφαλαίου και ευρωμονόδρομου μπορεί να υπάρξει ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του λαού. Οι αντιφατικές προτάσεις που κατά καιρούς προβάλλει αντανακλούν προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα πλαίσια της αστικής τάξης. Προτείνει την ανάγκη της οικονομικής ανασυγκρότησης για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην φθηνή εργατική δύναμη για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και θα έχει αβέβαιο και προσωρινό χαρακτήρα, αποτελώντας το στάδιο προετοιμασίας της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Σήμερα, απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, δε δικαιολογείται καμιά αυταπάτη, καμιά τάση αναμονής. Ο λαός έχει τη δύναμη και μπορεί να τους νικήσει. Πρέπει να στηρίξει αγωνιστικά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης και όλων των εφαρμοστικών νόμων. Μπορεί να πάρει αποφάσεις οργανωμένης αντίδρασης και απεργιακού αγώνα τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή των αντιλαϊκών μέτρων. Η αποφασιστικότητα στην οργάνωση και κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας σε ριζοσπαστικούς στόχους πάλης αναπόσπαστα δεμένους με τη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου αποτελεί το μονόδρομο για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχομεσαία αγροτιά.


ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ
Κοινό μέτωπο ενάντια στη σκληρή φορολόγηση

Την Τετάρτη, 10 του Οκτώβρη, κινητοποιήσεις στις εφορίες σε όλη τη χώρα

«Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, για να αποκρούσουμε τη φορολογική επίθεση», καλούν ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τις επιτροπές αγώνα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών σε όλη τη χώρα. Οι δυο συσπειρώσεις διοργανώνουν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη, 10 του Οκτώβρη, που την έχουν ορίσει ως ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης ενάντια στη φοροεπιδρομή. Στην Αττική θα γίνουν κινητοποιήσεις στις εφορίες των εξής περιοχών: Κέντρο της Αθήνας, Περιστέρι, Μενίδι, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Νίκαια, Παλλήνη, Ηλιούπολη, Αγ. Ανάργυροι και Ν. Ιωνία.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους για την κινητοποίηση, οι δυο συσπειρώσεις επισημαίνουν ότι «η μοναδική διέξοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και τη βελτίωση της θέσης μας είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση. Στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων και όλων των υποστηριχτών του Ευρωμονόδρομου απαντάμε με την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, με το κοινό πλαίσιο πάλης με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.

Σε αυτόν το δρόμο καλούμε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν μετατραπεί σε χειροκροτητές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Καλούμε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τις επιτροπές αγώνα σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, για να αποκρούσουμε τη φορολογική επίθεση.

Καλούμε όλους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αυτοκινητιστές, συνταξιούχους να αντιδράσουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τις ενώσεις, να δώσουν μαζικό και μαχητικό "παρών", με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους εφορίες.

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

  • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  • Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδικής πηγής προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και "περαίωσης".
  • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ