ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων

Εκλεισαν 52 χρόνια από τη φοβερή εκείνη Δευτέρα του Αυγούστου του 1944, που, πριν ακόμα καλά καλά χαράξει, ορδές Γερμανών κατακτητών, σε συνεργασία με ταγματασφαλίτες, κύκλωσαν την περιοχή από Πετράλωνα, Πάνω και Κάτω Σφαγεία και ολόκληρο το Δήμο Καλλιθέας και συγκέντρωσαν στο Γήπεδο της ΑΕΚ στην Καλλιθέα όλους τους άντρες από 14 έως 65 χρόνων.

Και ο μακάβριος απολογισμός των νεκρών την αποφράδα αυτή μέρα ήταν: 30 νεκροί ΕΠΟΝίτες και ΕΑΜίτες,όλοι νέα παιδιά από 14 έως 25 χρόνων.

Και όμως, παρόλο τον τρόμο και τη συμφορά, η Αντίσταση δεν υποτάχτηκε. Το ίδιο βράδυ της καταστροφής, από το Λόφο Κοίλης Πετραλώνων ακούστηκε το θρυλικό "χωνί", που φώναζε και εμψύχωνε το λαό για την ώρα της λευτεριάς που πλησίαζε.

Την επέτειο αυτή του ολοκαυτώματος της συνοικίας τους τίμησαν, με εκδήλωση που διοργάνωσαν, την ημέρα της επετείου Κυριακή 28 Αυγούστου 1996, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων και ο προσφυγικός Σύλλογος η "ΕΛΠΙΔΑ",στην πλατεία Ελπίδας των Ανω Παλαιών Σφαγείων.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες κομμάτων, της ΠΕΑΕΑ από τα Κεντρικά Γραφεία και τα Παραρτήματα Αττικής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Φοίνικας", Θ. Ζαφειρόπουλος,καθώς και οι αντιδήμαρχοι Ταύρου, Ηλιούπολης, Καλλιθέας. Επίσης εκπρόσωποι της ΚΝΕ, Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το "παρών" τους και οι υποψήφιοι των εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη του ΚΚΕ Στέλιος Λάμπρου (Α Αθηνών) και Αριστείδης Αβραμίδης (Β Αθηνών).

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων Σταύρος Ψωμιάδης,αναφερόμενος στο χρονικό του ματωμένου Αυγούστου του '44 και στη θυσία των ηρωικών νεολαίων πατριωτών, που έδωσαν τα νιάτα τους για τη λευτεριά της πατρίδας, καθώς και στον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του λαού ενάντια στον κατακτητή. Επίσης τόνισε στην ομιλία του τον άθλιο ρόλο των Αγγλοαμερικανών και των ντόπιων λακέδων που οδήγησε τελικά στον εμφύλιο.

Στο μνημείο των πεσόντων κατατέθηκαν στεφάνια και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο. Επίσης μάζεψαν χρήματα για την ενίσχυση του εκλογικού αγώνα του ΚΚΕ.

Τέλος η ωραία και επιβλητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με Χορευτικό Συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας, που ενθουσίασε τον κόσμο με την άψογη εμφάνισή του.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Υπερψήφιση του ΚΚΕ
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ),καλεί τα μέλη και τους φίλους της, να υπερψηφίσουν και να στηρίξουν μ' όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ. Να δώσουν δυναμικά το παρών στην εκλογική μάχη κάνοντας γνωστές τις θέσεις του Κόμματος.

Η δύναμη της λαϊκής συσπείρωσης και αντίστασης - της αντεπίθεσης - είναι αυτή που μόνο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο γενικότερων αλλαγών για το λαό και τη χώρα. Η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του κόσμου για το δικομματισμό είναι διάχυτη παντού και η διέξοδος εκλογικά είναι συνδεδεμένη με την υπερψήφιση του ΚΚΕ.

Είμαστε στο πλευρό του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Στερεάς, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ διευρυμένη και με άλλα στελέχη από τα Παραρτήματα, συνήλθε στις 28 Αυγούστου 96 και συζήτησε ένα και μοναδικό θέμα: Πώς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα δώσουν την εκλογική μάχη στις 22 Σεπτέμβρη για την ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου σήμερα κόμματος - όπως γράφουν - που αντιστέκεται ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια του δικομματισμού και των εφεδρειών του, ενάντια στην υποταγή στα μονοπώλια και τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, του κόμματος που παλεύει για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

"Πιστεύουμε - τονίζουν στην ανακοίνωσή τους - ότι η σοβαρή ενίσχυση του ΚΚΕ κατ' αρχήν θα βάλει φρένο στην αντιλαϊκή αυτή θέση και ταυτόχρονα θα αρχίσει η διαδικασία δημιουργίας μετώπου αντίστασης το οποίο προοπτικά θα ανατρέψει αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή Περιοχής καλεί όλα τα Παραρτήματα- μέλη της να πάρουν όλα τα πρακτικά μέτρα που θα εμποδίσουν τις δυνάμεις που κυβερνούν να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και γενικά τους εργαζομένους. Ολοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης πρέπει όχι μόνο να ψηφίσουν, άλλα και να παλέψουν για την ενίσχυση του κόμματος το οποίο πάντα είναι στο πλευρό των αντιστασιακών για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων μας".

}

Αριστερά: Πλήθος κόσμου στην πλατεία "Ελπίδας" τίμησε τους ηρωικούς νεκρούς των Σφαγείων. Στο βήμα ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πετραλώνων της ΠΕΑΕΑ, Σ. Ψωμιάδης.

Πάνω: Το Ποντικό Χορευτικό Συγκρότημα ενθουσίασε, με την ωραία του εμφάνιση, τον κόσμο

(Φωτογραφίες Γιώργου Λιονάκη)

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΕΠΟΝίτισσα Αθηνά Τσιγκάρη,στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των πεσόντων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, που οργάνωσαν οι ΝΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία του γιορτασμού της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

(Φωτογραφία Γ. Λιονάκης)

Υπομνήματα διαμαρτυρίας

Το Προεδρείο του ΔΣ του Παραρτήματος Αχαρνών - Βάθης της ΠΕΑΕΑ, εκφράζοντας τα αισθήματα και την αγανάκτηση των αγωνιστών μελών του, καταδικάζει και καταγγέλλει στον ελληνικό λαό, τα φοβερά εγκλήματα των Τούρκων σοβινιστών ενάντια στους Ελληνοκύπριους ειρηνικούς διαδηλωτές, δολοφονώντας - πρόσφατα - άνανδρα τα δυο παλικάρια του κυπριακού λαού, στέλνοντας δεκάδες διαδηλωτές βαριά τραυματισμένους στα νοσοκομεία.

Επίσης τους καταγγέλλει για τη βάρβαρη επίδειξη ισχύος ενάντια στους απεργούς πείνας συμπατριώτες τους και στους Κούρδους πατριώτες και καλεί τους αντιστασιακούς αγωνιστές να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα των Τούρκων σοβινιστών και την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τη νέα αυτή προκλητική στάση των ιμπεριαλιστών της Αγκυρας, πριν να 'ναι αργά για το λαό της Κύπρου και της Ελλάδας.

  • Στο ίδιο πνεύμα με την παραπάνω ανακοίνωση, κινείται και το υπόμνημα - διαμαρτυρία - προς την τουρκική κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση - που απευθύνει το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ.
Η καταστροφή των χωριών Κέδρου Ρεθύμνης

Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής Κέδρου Ρεθύμνης, με την παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του νομού, τίμησαν στις 22-8-96 στο χωριό Γερακάρι την 42η επέτειο της ολοκληρωτικής καταστροφής των χωριών τους από τους Γερμανούς, στις 22 Αυγούστου 1944 και τον τουφεκισμό ή το κάψιμο ζωντανών 181 πατριωτών μεταξύ των οποίων και 4 γυναίκες.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κύριος και μόνος ομιλητής - εκ μέρους της κοινότητας - Αριστείδης Μπολιουδάκης,δάσκαλος στο χωριό, τόνισε πως η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε, από Αγγλους κομάντος σε συνεργασία με άνδρες του Μπαντουβά, δεν είχε καμιά στρατιωτική αξία, δεδομένου ότι ο πόλεμος είχε ήδη κριθεί. Ηταν μια πράξη καθαρά εντυπωσιασμού, η οποία όμως έδωσε αφορμή στον κατακτητή να κτυπήσει τη λαϊκή βάση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης της περιοχής.

Στεφάνι κατέθεσε ο Σπύρος Διλιντάς,μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και στο σύντομο χαιρετισμό του παρατήρησε ότι οι νεκροί του πατριωτικού αγώνα και του ολοκαυτώματος των χωριών δεν τιμώνται μόνο με επιμνημόσυνες δεήσεις, αλλά με πράξεις κυβερνητικές όπως η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και δανείων, που ανέρχονται σε 60 δισ. δολάρια και η καθολική ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑ με την κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση του ν/σ της οικουμενικής κυβέρνηση

ς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ