ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις στο ΑΛΙΜΕΝΤΑ

Τρεις αυθαίρετες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία σούπερ μάρκετ "Αλιμέντα",στους Αμπελόκηπους, στα Κάτω Πατήσια και στον Αγ. Ελευθέριο. Στο κατάστημα στον Αγ. Ελευθέριο, βρέθηκαν προχτές συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων,οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, καλώντας τους να αντιδράσουν στην ασυδοσία της εργοδοσίας και να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους. Οι συνδικαλιστές, μοίρασαν ανακοινώσεις και στους καταναλωτές, ζητώντας και τη δική τους συμπαράσταση.

Η απολυμένη Λ. Παχή τόνισε ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται πως σταδιακά θα απολυθούν όλοι οι πλήρως απασχολούμενοι και θα αντικατασταθούν με ωρομίσθιους. Κατήγγειλε την εντατικοποίηση και τις παραβιάσεις στα δικαιώματά τους, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον εαυτό της που, όχι μόνο απολύθηκε, αλλά έχασε και την αποζημίωσή της, αφού αν και ήταν πωλήτρια τυροκομικών, στην απόλυση φαινόταν ως εργάτρια.

Στο ίδιο κατάστημα, την Πρωτοχρονιά, απολύθηκε εργαζόμενος επειδή αρνήθηκε να δουλέψει υπερωρία. Ο άτυχος εργαζόμενος λίγες μέρες αργότερα, αφού πρώτα είχε αποχαιρετήσει τους συναδέλφους του, πέθανε από έμφραγμα στο αυτοκίνητό του!

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κοντά στους εργαζόμενους

Το ίδιο κατάστημα, επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μπαρτζετάκη,υποψήφιο βουλευτή στη Β' Αθήνας, ο οποίος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τόνισε μεταξύ άλλων: "Γνωρίζουμε όλοι και πολύ περισσότερο εσείς την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εργασίας. Τα προβλήματα που σας απασχολούν δεν είναι ξεκομμένα από τα γενικότερα προβλήματα και πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δεν αντιδράσετε, θα έρθει και η δική σας η σειρά. Γι' αυτό πρέπει να αντισταθείτε, να χτυπήσετε τον αυταρχισμό, όπου κι αν τον συναντάτε. Ενόψει και των εκλογών πρέπει να εκφράσετε την αντίθεσή σας με τις πολιτικές που οδηγούν σ' αυτή την κατάσταση και με τους πολιτικούς που παίρνουν καταστροφικές για τους εργαζόμενους αποφάσεις, ακολουθώντας πιστά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Επικίνδυνα "παιχνίδια" με τον ΟΕΚ

"Απάτη κατ' εξακολούθηση"! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η "βροχή" κατοικιών και στεγαστικών δανείων που "πέφτει" κάθε προεκλογική περίοδο, από τη μεταπολίτευση τουλάχιστον και δώθε, για να μην απομείνει τίποτα απ' αυτή αμέσως μετά τις εκλογές. Το σκηνικό στήθηκε και πάλι σε αυτές τις εκλογές. Τις "πλαστικές" εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ακολούθησαν τα "αποκαλυπτικά" ολοσέλιδα δημοσιεύματα προς ενίσχυση του εμπαιγμού. Επαναλήφθηκαν από τον υπουργό και η ρουσφετολογική "πάσα" περνά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, εφαρμόζοντας το "πες πες, κάτι θα μείνει", αναμένεται να επαναφέρει το θέμα στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Αν η συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη απάτη έχει φτάσει πλέον στα όρια της γελοιότητας. Αν αντικείμενο της θρασύτατης εκμετάλλευσης είναι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ένας Οργανισμός που υπάρχει και στηρίζεται οικονομικά, χάρη στις εισφορές των εργαζομένων. Αν η εκμετάλλευση του ΟΕΚ προς άγραν ψήφων, είναι αυτή καθαυτή καταδικαστέα, το τι αποκρύπτεται πίσω από τις κάλπικες εξαγγελίες είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Οι ανέξοδες υποσχέσεις, λοιπόν, χρησιμοποιούνται και σαν προπέτασμα καπνού, προς κάλυψη των προθέσεών τους για παραπέρα δραστική αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προηγηθεί τα προγράμματα διπλής επιδότησης της ΝΔ (ν.2116), που έστελνε τους δικαιούχους"βορά" στις τράπεζες. Επίσης, οι δυσμενέστεροι όροι που έθεσε το ΠΑΣΟΚ γι' αυτά τα προγράμματα, όπως και η μετατροπή του ΟΕΚ σε "εργολάβο υπέρ τρίτων" (ν.2224). Την ίδια κατεύθυνση εξυπηρετούν και τα σχετικά περί στεγαστικών ομολόγων και στεγαστικού Ταμιευτηρίου. Απώτερος στόχος τους είναι η μετατροπή του ΟΕΚ σε χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα λεγόμενα τραπεζικά κριτήρια, που θα προσφέρει στεγαστικά δάνεια μόνο στους "φερέγγυους" πελάτες. Οι μεροκαματιάρηδες, οι εργαζόμενοι σε εποχιακά επαγγέλματα, όλοι όσοι έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη της συνδρομής του ΟΕΚ - για τους οποίους πρώτα και κύρια δημιουργήθηκε - απλώς θα εξοβελιστούν.

Η κοροϊδία δεκαετιών, με χρήματα μάλιστα δικά τους, είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τους καταδικάσουν με την ψήφο τους. Ο κυριότερος και ο πιο σημαντικός είναι για τα αντεργατικά σχέδια, που είναι σίγουρο (το λένε κιόλας) ότι θα βάλουν σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές, όποιος και απ' τους δυο μονομάχους έρθει στην κυβέρνηση. Το ίδιο πρέπει να καταψηφίσουν και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που είτε με την ανοχή, είτε ενεργά, στήριξαν και θα στηρίξουν αυτά τα σχέδια. Εχουν κάθε λόγο να υπερψηφίσουν εκείνο το κόμμα, που με την ίδια την ιστορία και τους αγώνες του, έχει αποδείξει ότι θα είναι στο πλευρό τους για την απόκρουση κάθε επίθεσης ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΕΚ - το ΚΚΕ.

Ντ. Ν.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στην υφαρπαγή της ψήφου

Την αθέτηση από την κυβέρνηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους οικοδόμους, καταγγέλλουν σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχτεσινή συγκέντρωσή τους οικοδόμοι της Λάρισας. Καταδικάζουν - όπως τονίζεται στο ψήφισμα - "αυτή την πολιτική, από όποιο κόμμα και αν προέρχεται, που οξύνει παραπέρα τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, όπως αυτό της ανεργίας".

Στη συγκέντρωση, που έγινε προχθές Τετάρτη στις 7.30μμ στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, Αθ. Βάιος,αναπτύσσοντας τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά.

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα: "Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αθέτησε τις δεσμεύσεις της, ενώ τα προβλήματα και κυρίως η ανεργία παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ, που εξαγγέλλονται σε κάθε εκλογές για ψηφοθηρία, παραμένουν παγωμένα, δυσκολεύοντας τους εργατοϋπαλλήλους να αποκτήσουν κατοικία. Τα 50.000 δάνεια που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη. Τα μεροκάματα, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, έπεσαν κάτω απ' τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Η προστασία του ανέργου δέχτηκε μεγάλο πλήγμα με τον τελευταίο νόμο, που αντί να επιδοτούνται οι άνεργοι, επιδοτούνται οι βιομήχανοι και μπαίνει φουρνέλο στα θεμέλια του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ. Τα υπέρ αγνώστων ένσημα δε δοθήκανε στον κλάδο για να κλείσει η πληγή που βασανίζει μεγάλο τμήμα των οικοδόμων της επαρχίας. Τα ασφαλιστικά προβλήματα οξύνθηκαν παραπέρα".

Τέλος, τονίζουν πως "καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις υφαρπαγής της ψήφου των οικοδόμων για να τον καταντήσουνε συνυπεύθυνο" και δηλώνουν πως κριτήριο γι' αυτούς είναι η θέση που θα πάρουν τα κόμματα απέναντι στα αιτήματά τους.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Στάση ενάντια στη συρρίκνωση

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες

"Οχι στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο της "Χαλυβουργικής"".Με αυτό το σύνθημα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προχωρούν σήμερα και σε νέα τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12.30 ως τις 4.30 το απόγευμα και προειδοποιούν με παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους, απαιτώντας την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και την αποτροπή των μαζικών απολύσεων που προανάγγειλε η εταιρία.

Η μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία οδηγείται σκόπιμα προς το "λουκέτο" και τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Η πορεία συρρίκνωσης ξεκίνησε το '81, όταν με εντολή της ΕΟΚ έκλεισαν οι υψικάμινοι, και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, φέτος οι ρυθμοί συρρίκνωσης εντάθηκαν σε τέτοιο βαθμό που το κλείσιμο να απέχει ελάχιστα. Μόλις τον περασμένο Απρίλη, έκλεισε, με απόφαση της εταιρίας, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα παραγωγής, οι ηλεκτρικοί κλίβανοι, και 250 εργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο "συναινετικά". Τώρα η εταιρία ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο ενός τμήματος παραγωγής σιδήρου και προεξόφλησε άλλες 120 "συναινετικές" απολύσεις. Ταυτόχρονα, έθεσε σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων (200) στο ελασματουργείο, προμηνύοντας ότι το επόμενο βήμα της θα είναι το κλείσιμο αυτού του τμήματος.

Τον κίνδυνο του "λουκέτου" είχαν επισημάνει εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας σαν κύριες αιτίες γι' αυτή την πορεία την έλλειψη οποιωνδήποτε επενδύσεων από πλευράς εργοδότη για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αλλά και την ανυπαρξία πολιτικής στήριξης του κλάδου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τη λογική που διαπνέει την κυβέρνηση αποδίδει η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδη,τον περασμένο Μάρτη, ο οποίος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων για μέτρα στήριξης της χαλυβουργίας, λέγοντας "δε μας το επιτρέπουν τα κοινοτικά πλαίσια"!

Προς απεργία πείνας οι απολυμένοι της ΕΣΥΕ

Την απόφαση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πήραν οι 96 συμβασιούχοι απολυμένοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι οποίοι συνεχίζουν για έβδομη μέρα την κατάληψη του κτιρίου της ΕΣΥΕ στην οδό Ακαδημίας.

Οι 96 απολυμένοι διαμαρτύρονται για τη στάση του δημοσίου απέναντί τους, το οποίο αν και είναι υποχρεωμένο - σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις - να τους επαναπροσλάβει έως ότου εκδικαστεί η κύρια εργατική αγωγή το καλοκαίρι του '97, αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Οι πρώην εργαζόμενοι της Στατιστικής Υπηρεσίας, που απολύθηκαν το Δεκέμβρη του '93, εργάζονταν από τρία έως οκτώ χρόνια ο καθένας, ενώ αμέσως μετά την απόλυσή τους, το στατιστικό τους έργο ανατέθηκε σε ιδιώτες. Κι ενώ το Δημόσιο αρνείται πεισματικά να τους επαναπροσλάβει, οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας πρόσφατα αποφάσισαν την πρόσληψη προσωπικού στην ΕΣΥΕ, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1.301.480.000 δραχμές.

Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 8.30 πμ, στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Θέματα της συνέλευσης είναι ο απολογισμός δράσης της διοίκησης, η εκτίμηση των προβλημάτων του κλάδου και ο προγραμματισμός της δράσης του για το επόμενο διάστημα.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου επισημαίνεται ότι η παρουσία όλων των οικοδόμων στη συνέλευση κρίνεται απαραίτητη για την ενημέρωση και τη χάραξη της αγωνιστικής πορείας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ