ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καθήκον κάθε οικοδόμου η συμμετοχή στη Συνέλευση

Καθημερινές οι εξορμήσεις των παραρτημάτων στους χώρους δουλιάς

Εργάτη τον εργάτη οι οικοδόμοι της Αθήνας δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών του Συνδικάτου
Εργάτη τον εργάτη οι οικοδόμοι της Αθήνας δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών του Συνδικάτου
«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε τον αγώνα μας». Μ' αυτό το μήνυμα να κυριαρχεί στις κουβέντες που καθημερινά ξεδιπλώνονται σε γιαπιά, εργοτάξια και καφενεία, τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζουν εντατικά τις εξορμήσεις για την επιτυχία τόσο της Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 11 του Σεπτέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ», όσο και των εκλογών για τη νέα διοίκηση που ξεκινούν στις αρχές του Οκτώβρη.

Ηδη, το Συνδικάτο μετρά νέες αιτήσεις για εγγραφές, απόδειξη της ανταπόκρισης που βρίσκει το πλατύ άνοιγμα για την ενίσχυσή του. Αλλωστε, η μάχη για την επιτυχία των εκλογών «δένεται» άρρηκτα με τη μάχη για τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου, για να δυναμώσουν οι αγώνες του κλάδου και γενικότερα της εργατικής τάξης.

«Η παρουσία μας στη Γενική Συνέλευση είναι υποχρέωση, καθήκον κάθε συναδέλφου. Η κριτική, η αυτοκριτική, ο προβληματισμός, η γνώμη κάθε συναδέλφου είναι δύναμη για την οργάνωσή μας. Είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, να αποφύγουμε λάθη, να δούμε τα κενά και τις αδυναμίες μας», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά μέρος στη συνέλευση.

«Η μαζική συμμετοχή στη ΓΣ του Συνδικάτου μας είναι πρόπλασμα για την επιτυχία των εκλογών μας, για το δυνάμωμα του Συνδικάτου μας, για την ενίσχυση του ταξικού κινήματος. Η κεντρική Γενική Συνέλευση, οι Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων, οι αρχαιρεσίες είναι μια ενιαία διαδικασία που ενισχύει την αντοχή, τη δύναμη, τη μαχητικότητα του κλάδου. Είναι διαδικασία που κάνει πιο ισχυρή την οργάνωσή μας στη σύγκρουση με τους εργοδότες, το κεφάλαιο, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σήμερα, Τρίτη 6 του Σεπτέμβρη, οι εξορμήσεις των παραρτημάτων συνεχίζονται: Σε Αιγάλεω, Γαλάτσι, Γκύζη, Καματερό, Κυψέλη, Μενίδι, Μπραχάμι, Νέα Λιόσια, Περιστέρι, Πετράλωνα. Η διοίκηση του Συνδικάτου θα περιοδεύσει στην πιάτσα των οικοδόμων στην πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης) και σε οικοδομές του κέντρου.

ΛΑΡΙΣΑ
Απαίτησαν την παύση των διώξεων

Παράσταση στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων

Παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, για τις συνεχείς διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Λάρισα, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού. Στα γραφεία της Περιφέρειας βρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κι άλλοι συνδικαλιστές, ο Μπάμπης Μπακούλας, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο Αγις Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», μέλη της Επιτροπής Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν στήσει φάμπρικα συνδικαλιστικών διώξεων στη Λάρισα. Την περασμένη εβδομάδα κλήθηκαν σε απολογία τρία στελέχη του Εργατικού Κέντρου - ο πρόεδρος Τ. Τσιόγκας, ο Γενικός Γραμματέας Θ. Βάϊος και ο αντιπρόεδρος Κ. Ριζούλης - επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας στις 26 Ιούλη. Μετά από δυο μέρες άλλα τρία στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής έλαβαν κλήση για ανάκριση και συγκεκριμένα οι Β. Παπαθανασίου, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, Θ. Πλιάτσικας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Παρ. Τοσιούδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, για τη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της απεργίας, στις 24 Ιούνη, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν στον τοπικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι οι δικαστικές διώξεις γίνονται κατόπιν σχετικών εκθέσεων της Αστυνομίας, που φτάνουν στην Εισαγγελία Λάρισας κι αυτό δείχνει ότι η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κι αφού υπενθύμισαν ότι ανάλογες διώξεις γίνονται και σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών - επισημάνθηκε στον Φ. Γκούπα ότι, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις της ΝΔ, και επί νέας κυβέρνησης εξακολουθούν να στήνονται «αγροτοδικεία» - τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Λάρισας δεν πρόκειται να αποδεχτούν την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και θα αντιδράσουν, όπως και όσο χρειάζεται, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι δήθεν η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα λαϊκά δικαιώματα και αρκέστηκε να πει ότι θα μεταφέρει την απαίτηση για σταμάτημα των συνδικαλιστικών διώξεων στους κυβερνητικούς αρμοδίους...


ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Απεργούν για τη Σύμβαση

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από την Κυριακή τα μεσάνυχτα οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Αττικής, Αχαΐας και Ηλείας ενάντια στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, οι οποίοι, αποθρασυμένοι από την κυβερνητική πολιτική αρνούνται φέτος ακόμα και να συζητήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι οδηγοί είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα. Αντιδρούν έτσι στην πρόκληση των εργοδοτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν υπογράψει σύμβαση με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Αυτοκινήτων. Ουσιαστικά θέλουν να ξεμπερδεύουν με την Ενωση που εκπροσωπεί τους οδηγούς των τριών νομών και τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που διεκδικεί και με την οποία υπέγραφαν μέχρι σήμερα τοπική ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Να σημειωθεί ότι η Ενωση έχει διαγραφεί από τη συγκεκριμένη Ομοσπονδία, καθώς δε δέχεται τις συμβάσεις πείνας που υπογράφει με τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα οι οδηγοί διεκδικούν μέσα από την υπογραφή και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης: Να σταματήσουν να βρίσκονται 18 και 20 ώρες πάνω στο τιμόνι (αντί για 8 ώρες που προβλέπεται), το βιβλιάριο εργασίας που θέσπισε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας να αποτελείται από τα στοιχεία του οδηγού και να ακολουθεί αυτόν και όχι το όχημα, γνωστοποίηση προϋπηρεσίας με επίδειξη βιβλιαρίου ενσήμων και όχι με βεβαίωση εργοδότη, αποζημίωση εποχιακών με όλο το ποσόν της σεζόν αν απολυθούν νωρίτερα, τα πρόστιμα για παραβάσεις των λεωφορείων να μπαίνουν στους εργοδότες που έχουν την ευθύνη, επιβολή δεύτερου οδηγού για ταξίδια εξπρές που διαρκούν πάνω από 12 ώρες και να μη θεωρείται άρνηση εργασίας (κάτι που σημαίνει απόλυση) όταν δεν οδηγούν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Μαζί στον αγώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση των Αχτίδων 5ου και 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ

Η οργανωμένη αντεπίθεση από κοινού με την ντόπια εργατική τάξη, η συσπείρωση στα συνδικάτα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους μετανάστες εργάτες. Απάντηση στην πολιτική που αποτυπώνει την αντεργατική επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ και κυβέρνησης, τους κρατάει ομήρους της παρανομίας, ακόμα πιο ευάλωτους στην εκμετάλλευση.

Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, απευθυνόμενη στους μετανάστες οικοδόμους. Η πρωτοβουλία, επικεντρωμένη στο συγκεκριμένο κλάδο, είχε ιδιαίτερο βάρος ενόψει των επικείμενων εκλογών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Αλλά και ως τμήμα της γενικότερης δουλιάς που επιδιώκουν οι κομμουνιστές, με σκοπό τη συσπείρωση της εργατικής τάξης, την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης απέναντι στο κεφάλαιο, όποια κι αν η φυλετική καταγωγή, η γλώσσα ή η θρησκεία του κάθε εργάτη.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κατήγγειλε τις ευθύνες που βαραίνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ για το ότι τα πλούτη καταλήγουν τελικά στο μεγάλο κεφάλαιο. Σημείωσε την ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών, τόσο μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και στο επίπεδο της εξουσίας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του συνδικάτου.

Η συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αναγκαιότητα για αγωνιστική, ταξική δράση επιβεβαιώθηκε από τις ίδιες τις μαρτυρίες των μεταναστών. Χαρακτηριστικό είναι πως αναγνωρίστηκε η αναντικατάστατη συμβολή του Συνδικάτου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών συναδέλφων. Ενώ αρκετοί εργάτες έκαναν το βήμα και γράφτηκαν στο τοπικό παράρτημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ