ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2021
Σελ. /28
Πόρτα

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι παραμένει «παγωμένη» η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά και για την έλλειψη προόδου στον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, κατέθεσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ από το βήμα του 1ου Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, από όπου χαιρέτισε την ομώνυμη ΝΑΤΟική Συμφωνία. Ο Αμερικανός υφυπουργός μίλησε για εξελίξεις που «εμποδίζουν συνολικά τους στόχους μας για την περιοχή» και πρόσθεσε ότι «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, καθώς οι γεωπολιτικοί μας ανταγωνιστές προσπαθούν επιθετικά να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή (...) Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται». Και πράγματι, έτσι είναι... Οι κίνδυνοι όμως αυξάνονται εξαιτίας του σχεδιασμού για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή, που οξύνει παραπέρα τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τη Ρωσία και την Κίνα. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις Πάλμερ επιβεβαιώνουν «πανηγυρικά» τα όσα έλεγε το ΚΚΕ όταν ψηφιζόταν η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών. Οτι δηλαδή οι συμφωνίες αυτές, που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των Ευρωατλαντικών, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών αλλά ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για τους επόμενους γύρους των ανταγωνισμών, σωρεύουν πρόσθετη «καύσιμη ύλη» που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί. Το συμπέρασμα αυτό είναι παραπάνω από χρήσιμο σήμερα, που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «υποδείξεις» καμαρώνοντας για τα ΝΑΤΟικά «παράσημα» στο πέτο, δρομολογεί με τα ίδια κάλπικα επιχειρήματα τις επόμενες επικίνδυνες διευθετήσεις με τις οποίες προωθείται ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.

Διδάγματα...

Το κλείσιμο ή τη συγχώνευση κλινικών, ακόμα και νοσοκομείων, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», παρουσιάζοντας μάλιστα το σχέδιο για παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Υγείας ως ...εκσυγχρονισμό και ως ένα από τα «διδάγματα» της πανδημίας! Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης κρατικών πόρων», οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκλεισαν ή συγχώνευσαν νοσοκομεία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τα λουκέτα, παίρνοντας τη σκυτάλη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία. Αυτό που προέκυψε βέβαια ως συμπέρασμα από την πανδημία είναι η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξης «άνευ όρων» του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προστατευτεί στοιχειωδώς ο λαός. Η κυβέρνηση όμως αντιμετωπίζει την πανδημία ως «ευκαιρία» για νέες ανατροπές, προετοιμάζοντας και στην Υγεία το έδαφος για ενίσχυση των ΣΔΙΤ και του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπορευματοποίησης, που αντανακλάται και στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

... και εξηγήσεις

Εχει μάλιστα το θράσος ο πρωθυπουργός να λέει στη συνέντευξή του ότι «έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους». Η πανδημία όμως ανέδειξε ελλείψεις και όχι πλεόνασμα σε δημόσιες δομές και προσωπικό, που μετέτρεψαν το σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, με ανυπολόγιστες συνέπειες, που θα τις βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να εξηγήσει η κυβέρνηση, πώς γίνεται για παράδειγμα στη Θεσσαλία να υπάρχουν 2.500 κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας και μόλις 900 σε δημόσιες δομές; Περισσεύουν άραγε τα δημόσια νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Οι τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος είναι αυτές που «ποτίζουν» το έδαφος για να «ανθίζουν» τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Στερεότυπο

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα προκύπτουν από την ανάλυση δεδομένων της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, το 2020, το 62,5% των νέων έως 29 ετών εργάζονταν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, χωρίς δική τους επιλογή. Απ' αυτούς το 65,5% δήλωνε ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης» και μόνο ένας στους πέντε επικαλούνταν ζητήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αναζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν βρίσκει, και μόνο ένα μικρό ποσοστό θεωρεί ότι φταίει η κατάρτισή του. Τα στοιχεία αυτά «κουμπώνουν» με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ότι τουλάχιστον 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε σε προγράμματα επανακατάρτισης των νέων, προκειμένου να «απομακρυνθούμε» από το «στερεότυπο» που λέει ότι «χρειάζεσαι ένα πτυχίο πανεπιστημίου για να βρεις μια καλή δουλειά και να εξασφαλίσεις τελικά την επαγγελματική σου αποκατάσταση». Οπως αποδεικνύεται όμως, η επανακατάρτιση εξασφαλίζει στο κεφάλαιο τις αναλώσιμες δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται καλύτερους μισθούς και μόνιμη εργασία. Αντίθετα, συνδέεται άμεσα με την παραπέρα ελαστικοποίηση της απασχόλησης, η οποία αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο ειδικότητες, που στο παρελθόν πρόσφεραν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια. Δηλαδή, η ημιαπασχόληση και οι άλλες μορφές ευελιξίας δεν είναι θέμα «έλλειψης δεξιοτήτων», αλλά το ακριβώς αντίθετο: Η κατάρτιση και επανακατάρτιση είναι στοιχείο της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και πάει χέρι χέρι με τη χειροτέρευση των όρων απασχόλησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην οθωμανική αυτοκρατορία.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, από τον οποίο πήρε το όνομά της η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ).

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον ΑΝ 509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στον βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ηταν το σοβαρότερο τέτοιο ατύχημα στον κόσμο.

...και σαν χτες

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1943 Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χάνει την πρωθυπουργία από τον Κλέμεντ Ατλι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους και εκλέγει δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στον νεοσύστατο «εθνικό στρατό».

1947 Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα. Με τον ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες, δύο εκ των οποίων έπεσαν κατόπιν μαχόμενοι στις μάχες της Σαμαριάς και του Δρομόνερου.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μάχονταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, την «Ντόλυ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ