ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η μεγάλη επιστροφή

Η Ιταλία, ύστερα από 16 χρόνια και πάλι στη Γαλλία, στέφθηκε δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Ισπανία. Χάλκινο μετάλλιο για τη Γιουγκοσλαβία

Η μεγάλη επιστροφή. Είχαν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια από τότε που στα γήπεδα της Γαλλίας η Ιταλία ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το τρόπαιο της πρωταθλήτριας στη γηραιά ήπειρο. Φέτος, λοιπόν,απ' ό,τι φαίνεται η Γαλλία αποτέλεσε πάλι το... γούρι των Ιταλών. Τα παιδιά του Μπόγκταν Τάνιεβιτς, αθόρυβα και μεθοδικά, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας την πρώτη θέση στο 31ο Ευρωμπάσκετ και φέρνοντας το ιταλικό μπάσκετ ξανά στο προσκήνιο, όσον αφορά το επίπεδο εθνικών ομάδων. Η νίκη επί των Ισπανών με 64-56 στον τελικό της διοργάνωσης έκανε τους Ιταλούς να βρίσκονται στον έβδομο ουρανό. Μια "πτήση" που είχε ξεκινήσει λίγο πιο πριν, όταν στον ημιτελικό της Παρασκευής ανέτρεψαν τα προγνωστικά και επικράτησαν της Γιουγκοσλαβίας που ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση με 71-62. Η καλή ημέρα είχε αρχίσει να φαίνεται από "το πρωί" για τους Ιταλούς. Παρά το γεγονός ότι είχαν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα, όπως η Ισπανία που βρισκόταν στην ίδια (ευτυχή) μοίρα με αυτούς, άρα είχε και τον ίδιο ενθουσιασμό, εντούτοις οι "Ατζούρι" ήταν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Μπαίνοντας πιο δυνατά στο παιχνίδι επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους και γρήγορα είχαν πάρει μια διαφορά ασφαλείας (20-6 στο 12) που δυο λεπτά πριν το ημίχρονο την έφθασαν και στους 20 πόντους (49-29). Με τους Ισπανούς να δείχνουν κουρασμένοι από την προηγούμενη κόντρα τους με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να έχουν πάρει φόρα προς το χρυσό, συνεχίστηκε η επανάληψη. Η μείωση του σκορ δυο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα σε 58-52 μάλλον οφείλεται στην επανάπαυση των Ιταλών, που άρχισαν να σκέφτονται τα πανηγύρια, παρά στη βελτίωση της εικόνας των "ταύρων".

ΙΤΑΛΙΑ: Μπαζίλε 2, Γκαλάντα 4, Φούτσκα 10, Μαρκονάτο 2, Ντε Πολ 7, Μάγερς 18, Μενεγκίν 2, Αμπιο 10, Κιάτζιτς 9.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κοράλες 15, Ρομέρο 4, Ανγκούλο, Ροντρίγκεθ, Χιμένεθ 3, Ντε λα Φουέντε 4, Ερέρος 10, Εστέγερ 5, Ντε Μιγκέλ 1, Ρέγες 7, Ντουένιας 7.

Φούτσκα... ο καλύτερος

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Γρεγκόρ Φούτσκα αμέσως μετά τη λήξη του τελικού. Βλέπετε, ο ψηλός της Ιταλίας με ένα σπάρο είχε δυο τρυγόνια στην αγκαλιά του. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο του πρωταθλητή τιμήθηκε και με τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Πώς θα μπορούσε να ένιωθε διαφορετικά δηλαδή. Οσον αφορά το θέμα της μεταγραφής του πάντως και το ενδεχόμενο να τον δούμε να φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Φούτσκα δεν ξεκαθάρισε το τοπίο. Το αντίθετο μάλιστα... "Είμαι παίκτης της Φορτιτούτο και θέλω να παραμείνω. Αλλωστε έχω δυο κόρες που γεννήθηκαν πριν από δυο μήνες και δε θέλω να μπω σε διαδικασία μετακομίσεων", τόνισε ο πολυτιμότερος παίκτης του 31ου Ευρωμπάσκετ.

Χάλκινο μετάλλιο οι "πλάβι"

"Η Γιουγκοσλαβία απέδειξε ότι μπορεί να "σηκώσει κεφάλι", έστω και μετά από μια οδυνηρή ήττα"... Τάδε έφη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αμέσως μετά τη λήξη του μικρού τελικού, που βρήκε τη χώρα του να επικρατεί με 74-62 της Γαλλίας και τελικά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση της διοργάνωσης. Μπορεί στην ομάδα να επικρατούσε κατήφεια για τον αποκλεισμό από το μεγάλο τελικό, αλλά τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο βάλσαμο στις πληγές του μεγάλου φαβορί, όπως ήταν οι Γιουγκοσλάβοι. Με ηγέτη τον Βλάντε Ντίβατς, που αποφάσισε να πάρει τη ρεβάνς για την άσχημη εμφάνισή του στον ημιτελικό, οι "πλάβι" επικράτησαν των γηπεδούχων, ανεβαίνοντας τελικά στο βάθρο έστω και σαν τρίτοι. Οσον αφορά τους "οικοδεσπότες", το όνειρο για κάποιο μετάλλιο έμεινε απραγματοποίητο, αλλά παρ' όλα αυτά οι "τρικολόρ" είχαν πετύχει το στόχο και με το παραπάνω (βλ. πρόκριση στην Ολυμπιάδα).

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μπορτίρογκα 15, Ντανίλοβιτς 9, Λόντσαρ 14, Γκούροβιτς 6, Σκεπάνοβιτς, Ντίβατς 19, Τάρλατς 1, Τομάσεβιτς, Τόπιτς 10.

ΓΑΛΛΙΑ: Σονκό 13, Ντιγκμπέ, Ριγκοντό 16, Φουάρες 11, Σκιαρά, Ριζασέ 9, Γκαντού, Ζιλιάν 21, Βάις 2, Μπιλμπά 7, Σμιθ 2.

Ξέσπασαν οι Λιθουανοί

Στη Ρωσία "ξέσπασαν" οι Λιθουανοί για τον αποκλεισμό τους από την τετράδα της διοργάνωσης, αφού στον τυπικό και άνευ ουσιαστικής σημασίας αγώνα (και οι δυο ομάδες εξασφάλισαν την πρόκριση στην Ολυμπιάδα), για τις θέσεις 5-6 επικράτησαν των Ρώσων με 102-76. Χωρίς τον Αρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεσή τους οι Λιθουανοί δε δυσκολεύτηκαν να κάνουν τη μεγαλύτερη νίκη στη διοργάνωση απέναντι στους Ρώσους, που μάλλον σκέφτονταν την επιστροφή τους στη χώρα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γιασκεβίτσιους 11, Μ. Ζουκάουσκας 9, Μασιούλις 2, Στομπέργκας, Μαρτσιουλιόνις 13, Ε. Ζουκάουσκας 9, Αντομάιτις 17, Καρνισόβας 18, Εϊνίκις 13, Πρασκεβίτσιους 11.

ΡΩΣΙΑ: Κουτέλιν 23, Πετρένκο 8, Κισούριν 4, Κουράσοφ 2, Πασούτιν 14, Αβλέεφ 8, Πανόφ 5, Νοσόφ 8.

Οι Γερμανοί λιγότερο αδιάφοροι

Μπορεί η πρόκριση για την Ολυμπιάδα να χάθηκε για τους Γερμανούς, όμως αυτό δε σήμαινε ότι η ομάδα έμεινε χωρίς στόχους. Ετσι οι Γερμανοί φάνηκαν αποφασισμένοι, έστω και την ύστατη ώρα να ανέβουν όσο το δυνατόν ψηλότερα και στον τυπικό αγώνα για το συμπλήρωμα της οκτάδας επικράτησαν άνετα των απογοητευμένων, αλλά και κουρασμένων από την υπερπροσπάθεια Τούρκων, με 86-67. Πρώτος σκόρερ για τους Γερμανούς για άλλη μια φορά ήταν ο Νοβίτσκι με 14 πόντους, ενώ από τους Τούρκους ξεχώρισε ο Τουρκόγλου με 15.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Στην κορυφή της Ευρώπης

Καραντάσιου και Σφυρή στην πρώτη θέση της Γηραιάς Ηπείρου!

Ο,τι αγγίζουν γίνεται... χρυσός. Ο λόγος για το κορυφαίο δίδυμο του ελληνικού και ευρωπαϊκού, πλέον, μπιτς βόλεϊ, των Βάσω Καραντάσιου και Εφης Σφυρή που κατέκτησαν την κορυφή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ, που φέτος διεξήχθη στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Οι αθλήτριές μας, οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης φάνηκε να βρίσκονται σε εκπληκτική φόρμα, κατάφεραν να καταβάλουν τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην Ευρώπη, τις Ιταλίδες Μπρουσκίνι και Φαλάτσι (σε έναν επεισοδιακό τελικό) και για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναικείου ελληνικού μπιτς βόλεϊ να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στο θεσμό. Υπό το βλέμμα, λοιπόν, των 3.000 διψασμένων για ελληνική διάκριση θεατών, οι Καραντάσιου και Σφυρή, ξεδιπλώνοντας όλο το ταλέντο και την άψογη τεχνική τους, νίκησαν στο μεγάλο τελικό με 17-15 τις αντιπάλους τους, που λίγο έλειψε να εγκαταλείψουν τον αγώνα, αφού ύστερα από ένα άστοχο καρφί της Μπρουσκίνι και ενώ το σκορ ήταν 13-13, βγήκαν από τον αγωνιστικό χώρο, μη δεχόμενες την απόφαση του διαιτητή. Ολα όμως ξεκαθάρισαν και επέστρεψαν στην άμμο, όταν "ιδίοις όμμασι" από το ριπλέι της τηλεόρασης, κατάλαβαν ότι είχαν άδικο. Για την κατάκτηση της κορυφής και του χρηματικού επάθλου των 1.500.000 δρχ. οι αθλήτριές μας νίκησαν στη φάση των "8" τις Χόρτμαν - Μπενουά (Ελβετία) με 15-6, τις αδελφές Καντάικ (Ολλανδία) με 15-8 και τις Γιατέλι - Περότα (Ιταλία) με 15-4, ενώ στα ημιτελικά κατέβαλαν τις Ντοσουντίλοβα - Τσέλμποβα με 15-10.

Στους άνδρες, τον τίτλο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000.000 δρχ., κατέκτησαν οι Νορβηγοί Γκόρανσον και Χόρεμ, που νίκησαν τους Ιταλούς Τσίκολα - Μπεντάτι με 15-11.

* Βατή χαρακτηρίζεται η κλήρωση που έγινε στο Λουξεμβούργο για τις ελληνικές ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Συγκεκριμένα, στο Πρωταθλητριών ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Καποσβάρ (Ουγγαρία) - Ματ Ασέρ (Ισραήλ), στο Κυπελλούχων η ΑΕΚ το νικητή μεταξύ Βίτεμπσκ (Λευκορωσία) - Φουζινάρ Ράβνε (Σλοβενία), στο Συνομοσπονδίας η Ορεστιάδα θα συμμετάσχει στο Β όμιλο με τις Βίνιτσα (Ουκρανία), Εμλακμπάνκ Αγκυρας (Τουρκία) και μία εκ των Μαμέρ (Λουξεμβούργο) - Νέφελς (Ελβετία). Ο Ηρακλής θα αγωνιστεί στον Ε όμιλο του θεσμού με τις Αραγκό ντε Σετ (Γαλλία), Οντολένα Βόντα (Τσεχία) και μία εκ των Καποσβάρ (Ουγγαρία) - Ματ Ασέρ (Ισραήλ).

Μετά από 16 χρόνια επέστρεψε στην κορυφή ο ομάδα της Ιταλίας

Μετά από 16 χρόνια επέστρεψε στην κορυφή η ομάδα της Ιταλίας

ΠΑΟ

Ξεκίνησε χτες η προετοιμασία του ΠΑΟ στην Παιανία με όλα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα (Πφλίπσεν, Γκαλιέτο, Ηπειρώτης, Μπάσκαμ) και υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή Γιάννη Κυράστα. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό καλό και όλοι υποσχέθηκαν ένα καινούριο και δυνατό Παναθηναϊκό στη νέα σεζόν.

Οσον αφορά το θέμα του Σταν Κόλιμορ, ο παίκτης μέχρι αργά το βράδυ είχε επαφές με τον πρόεδρο Γιώργο Βαρδινογιάννη και ακόμη δεν είχε αποφασίσει αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και το "τριφύλλι".

ΤΕΝΙΣ
Θρίαμβος Σάμπρας - Ντάβενπορτ

Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ελληνοαμερικανός τενίστας και Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Πιτ Σάμπρας, ο οποίος στον τελικό του τουρνουά τένις του Γουϊμπλετον κατέβαλε, περισσότερο άνετα του αναμενομένου, τον Αμερικανό Αντρέ Αγκάσι με 3 - 0 (6 - 3, 6 - 4, 7 - 5). Στις γυναίκες, τον τίτλο κέρδισε η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ που στον τελικό της διοργάνωσης επικράτησε με 2 - 0 (6 - 4, 7 - 5) της Γερμανίδας, Στέφι Γκραφ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΑΕΚ

Η ετυμηγορία του Λούμπισα Τουμπάκοβιτς ανακοινώθηκε χθες. Εντεκα παίκτες "κόπηκαν" και μέσα σε αυτούς είναι τρεις γερά ονόματα. Πρώτο και καλύτερο αυτό του Ντανιέλ Μπατίστα, ενώ ακολουθούν οι Μπαμπούσκι, Σέμπουε, Τζιβελέκης και οι νεαροί Τριχιάς, Χιώτης, Κεφαλάς, Καρτάλης, Αναστασάκος, Πλατάκης και ο Μέντεζ που ήδη ήξερε ότι... έφευγε.

Ο Νέναντ Μπιέγκοβιτς αναμένεται να υπογράψει σήμερα τριετές συμβόλαιο με την Ενωση.

Πάλι στο δρόμο μας η Τσεχία

Να 'μαστε πάλι μαζί. Είχε δεν είχε η τύχη και τα τερτίπια της ξανάφερε αντίπαλο της Εθνικής μας τον "κακό της δαίμονα" Τσεχία αυτή τη φορά για τα προκριματικά του 32ου Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί στην Τουρκία το 2001.

Στην κλήρωση που πραγματοποίησε η ΦΙΜΠΑ στο Παρίσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον Β προκριματικό όμιλο με αντιπάλους εκτός της Τσεχίας, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λευκορωσία και την Αυστρία.

"Η κλήρωση έχει φυσιολογικές δυσκολίες. Νομίζω ότι η Τσεχία και η Πολωνία θέλουν τη μεγαλύτερη προσοχή, οι οποίες είναι οι καλύτερες ομάδες. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μόνο νίκες σε αυτή τη σειρά των αγώνων. Αρκεί βέβαια να έχουμε όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως στο Ευρωμπάσκετ", δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετρόπουλος αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

Στους άλλους ομίλους μετέχουν οι: Α ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία, Ουγγαρία, Αγγλία, Λετονία Σλοβακία, Ελβετία. Γ ΟΜΙΛΟΣ: Ισραήλ, Βοσνία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Φινλανδία. Δ ΟΜΙΛΟΣ: Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ισλανδία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ