ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ασφυκτικές πιέσεις εύθραυστων ισορροπιών

Με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΡΑΦΑ - ΚΑΪΡΟ - ΑΜΜΑΝ.-

Μια λεπτή κλωστή μοιάζει να χωρίζει την εύθραυστη «ηρεμία» που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από την άβυσσο της βίας. Η παλαιστινιακή ηγεσία, υπό ασφυκτικές πιέσεις, κήρυξε εκεχειρία ζητώντας, όμως, την εφαρμογή των πορισμάτων Μίτσελ. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τη στάση που προτίθενται να τηρήσουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις με δεδομένη την εκρηκτική λαϊκή οργή που επικρατεί στα αυτόνομα εδάφη. Την εφαρμογή του πορίσματος Μίτσελ επιδιώκουν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος, που βρίσκονται στην περιοχή, και ο διευθυντής της CIA που φθάνει σήμερα. Εντούτοις, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει να αποδέχεται επιλεκτικά το πόρισμα Μίτσελ, ενώ φέρεται να βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, με αφορμή και την οργή που έχουν προκαλέσει οι 20 νεκροί και οι περισσότεροι των 100 τραυματιών από τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής.

«Στο χείλος της καταστροφής» έκρινε ότι βρίσκεται η περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Αντρέι Βντόβιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και λίγο πριν συνεχίσει τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του με Παλαιστινίους αξιωματούχους. Ο Βντόβιν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να γίνει δυνατή η πλήρης εφαρμογή των πορισμάτων της έκθεσης Μίτσελ, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των εποικισμών».

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ παρέτεινε την περιοδεία του στην περιοχή. Χτες συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και στη συνέχεια μετέβη στο Αμμάν για συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα. Και ο Φίσερ τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ.

Ο Σιμόν Πέρες, από την πλευρά του, αφού «ευχαρίστησε» τους δύο διπλωμάτες επειδή «πέτυχαν την, έστω και εύθραυστη, εκεχειρία», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαιτεί ένα διάστημα απόλυτης ηρεμίας, τουλάχιστον 8 εβδομάδων, «προκειμένου να ασχοληθεί με την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στη βάση της έκθεσης Μίτσελ».

Στην περιοχή σπεύδει, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, και ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ. Τόσο το εσπευσμένο ταξίδι Τένετ όσο και η έντονη διπλωματική κινητικότητα, μέσω τηλεφώνου, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλλε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κόστα Ρίκα, έκαναν πολλούς να εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να αναλάβει σαφώς δυναμικότερες διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες.

Εντούτοις, ελάχιστη είναι η αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του διπλωματικού μαραθωνίου. Και αυτό γιατί κομβικά σημεία της έκθεσης Μίτσελ έχουν απορριφθεί από την ισραηλινή ηγεσία, ενώ παράλληλα τίθεται και ο όρος της άμεσης επανασύλληψης όλων των μελών των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Επιπλέον, η ισραηλινή ηγεσία, προχωρώντας σε περαιτέρω πίεση προς την Παλαιστινιακή Αρχή, απαγόρευσε στον Γιάσερ Αραφάτ κάθε μετακίνηση εντός των παλαιστινίων εδαφών, ενώ παραμένει, πάντα, σε ισχύ το αυστηρότατο εμπάργκο, αλλά και η ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού, που φέρεται να έχει, ήδη, επιλέξει τους στόχους του, αναμένοντας το «πράσινο φως» της πολιτικής ηγεσίας.

Αντιφάσεις στα παλαιστινιακά εδάφη

Εκκληση για εκεχειρία σε όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις απηύθυνε, ήδη, από το Σάββατο, ο Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιστινιακές πηγές, η έκκληση ήταν το αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων που δέχτηκε ο Αραφάτ από τον Γιόσκα Φίσερ, με την απειλή της διακοπής κάθε χρηματικής βοήθειας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε συνάντηση, αργά τη Δευτέρα, με τις ηγεσίες της «Χαμάς» και της «Φατάχ». Σε μια κοινή ανακοίνωση, αμέσως μετά, οι δύο οργανώσεις φέρονται να αποδέχονται την εκεχειρία, όσον αφορά στο ισραηλινό έδαφος, και να επιμένουν στη συνέχιση της Ιντιφάντα, αναφερόμενες, κυρίως, σε όποια δραστηριότητα λαμβάνει χώρα εντός των παλαιστινιακών εδαφών και αφορά τον ισραηλινό στρατό ή τους εποίκους.

Η κατάσταση, όμως, περιπλέχτηκε χτες. Τόσο ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, όσο και ένας από τους εκπροσώπους της, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, καθιστούσαν σαφές ότι οι επιθέσεις της οργάνωσης θα συνεχιστούν «οπουδήποτε, μέχρις ότου ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από το παλαιστινιακό έδαφος». Για συνέχιση της Ιντιφάντα στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, εδάφη έκανε λόγο ο ηγέτης της «Φατάχ», στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι.

«Είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή εκτός ισραηλινού εδάφους», δήλωσε και η Παλαιστίνια αξιωματούχος Χανάν Ασράουι. Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ» δήλωνε σιβυλλικά ότι η οργάνωση «θα εφαρμόσει κάθε απόφαση του παλαιστινιακού κινήματος», ενώ το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» κατηγορούσε «για μέγιστη υποκρισία τη διεθνή κοινότητα, αφού συγκινείται με τους νεκρούς Ισραηλινούς, αλλά όχι με τους πολύ περισσότερους νεκρούς Παλαιστινίους».

Ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Γιαρούμπ, υπογράμμιζε ότι «γίνεται μέγιστη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, αλλά οριστική λύση θα υπάρξει, μόνο, με ολοκληρωτική πολιτική λύση». Για την ανάγκη επίτευξης δίκαιης λύσης, και όχι μόνο εκεχειρίας, έκαναν λόγο και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μαχέρ όπως και ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αλί Αμπού Ραγκχέμπ.

Εύθραυστη «εκεχειρία»

Περισσότερες από έξι ώρες διάρκεσε η ανταλλαγή πυρών, στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου τραυματίστηκαν 20 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις με αφορμή την επέτειο της έναρξης του πολέμου των επτά ημερών, το 1967, που οδήγησε στην κατάληψη επιπλέον αραβικών εδαφών, τραυματίστηκαν 10 διαδηλωτές στη Ραμάλα και άλλοι 2 στη Χεβρόνα. «Απόπειρα δολοφονίας ακριβείας» χαρακτήρισαν παλαιστινιακές πηγές, το σοβαρότατο τραυματισμό στελέχους της «Φατάχ» από έκρηξη του αυτοκινήτου του, έξω από την Τουλκαρέμ, ενώ η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά» ανέλαβαν την ευθύνη για τα πυρά που δέχτηκαν δύο ισραηλινά οχήματα έξω από τη Χεβρόνα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Ισχυροποίηση κοινής αραβικής στάσης απέναντι στο Ισραήλ

Στην ενίσχυση της κοινής αραβικής στάσης απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προχώρησε η έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε, πριν από μερικές ημέρες στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στη σύνοδο, που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής, λίγο πριν την ανακοίνωση της γνωστής ισραηλινής «εκεχειρίας», συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Τυνησίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Συρίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, του Μαρόκου, της Υεμένης, η ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Γιάσερ Αραφάτ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την εντατικοποίηση των Ισραηλινών επιθέσεων με τη χρήση ακόμη και μαχητικών «F-16», αλλά και ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι», ενώ παρουσίασε εκτενή στοιχεία για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, εξαιτίας του συνεχόμενου αποκλεισμού, αλλά και των καθημερινών εισβολών ή επιθέσεων με το πρόσχημα της αυτοάμυνας. Προς συζήτηση τέθηκαν, επίσης, οι εντεινόμενες ισραηλινές απειλές σε βάρος του Λιβάνου και της Συρίας, όπως επίσης και η μείωση των ανδρών της ειδικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, το οποίο αποτελεί και τον άξονα δράσης του Αραβικού Συνδέσμου, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής παρακολούθησης των εξελίξεων στο Μεσανατολικό, που θα συνεδριάσει εκ νέου εντός των επομένων ημερών στην ιορδανική πρωτεύουσα, όπως επίσης υιοθετήθηκε και σειρά μέτρων για την ισχυροποίηση της κοινής αραβικής δράσης απέναντι στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, επαναβεβαιώθηκε η υλική και πολιτική υποστήριξη της Ιντιφάντα, του νομίμου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως επίσης και η οικονομική της ενίσχυση. Την εποπτεία της διανομής της υλικής βοήθειας, αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης ανέλαβε η Γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου.

Υιοθετήθηκε, επίσης, απόφαση πλήρους διακοπής κάθε πολιτικής επαφής με την ισραηλινή κυβέρνηση από όλες τις αραβικές χώρες, μέχρις ότου τερματιστούν οι ισραηλινές εχθροπραξίες και ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών. Παράλληλα, καταγγέλλεται η ισραηλινή ηγεσία ότι διάκειται αρνητικά σε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης απορρίπτοντας επανειλημμένως όλες τις πρωτοβουλίες «επιστροφής της ειρηνευτικής διαδικασίας στη φυσική της πορεία», όπως είναι η ιορδανο-αιγυπτιακή πρόταση.

Οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών χαρακτηρίζουν «καταπάτηση της διεθνούς νομιμότητας» τον ισραηλινό εποικισμό ζητώντας, σε πρώτη φάση το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, ενώ αναλαμβάνουν, μέσω των διπλωματικών τους αντιπροσωπειών, να προωθήσουν την εφαρμογή εμπάργκο σε κάθε προϊόν που προέρχεται από εποικισμούς και διοχετεύεται στη διεθνή αγορά μέσω των ισραηλινών εξαγωγών.

Εκτιμώντας ως «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη» τις ισραηλινές παραβιάσεις των παλαιστινιακών εδαφών, τα πλήγματα εναντίον αθώων πολιτών και την προσπάθεια ολοσχερούς καταστροφής της παλαιστινιακής νεότευκτης οικονομίας, «κινήσεις που στοχεύουν στην καταστολή της γενναίας παλαιστινιακής εξέγερσης», η έκτακτη σύνοδος αποφάσισε τη δρομολόγηση σειράς διπλωματικών ενεργειών, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και μέσω όλων των διεθνών οργανισμών και διπλωματικών καναλιών, έτσι ώστε να καταστεί σαφές ότι είναι περισσότερο από αναγκαία η ανάπτυξη δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, καταγγέλλεται η χρήση απαγορευμένων όπλων εναντίον του παλαιστινιακού λαού, από τον ισραηλινό στρατό, όπως είναι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, και ζητάται η διερεύνηση του θέματος από όλους τους αρμόδιους φορείς και η καταδίκη των υπευθύνων του εγκλήματος αυτού.

Αφού εκφράζεται η αμέριστη υποστήριξη του Συνδέσμου στο Λίβανο και στη Συρία απέναντι στις ισραηλινές απειλές, αλλά και στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή σε μέρη του εδάφους τους με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η παραμονή ισχυρής δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο, οι συμμετέχοντες στην έκτακτη σύνοδο καλούν όλες τις αραβικές χώρες να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως προς τις ΗΠΑ προκειμένου να αναγνωριστεί ξεκάθαρα η επικινδυνότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της ισραηλινής επιθετικότητας και απειλεί τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Το επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου κλείνει με χαιρετισμό προς την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού «και τη γενναία εξέγερσή του ενάντια στις εχθροπραξίες και τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ