ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΕΠΟ
Ναι μεν αλλά

Ναι μεν αλλά... Ετσι αντιμετώπισε το αίτημα της ΕΠΑΕ γι' αναδιάρθρωση των κατηγοριών το ΔΣ της ΕΠΟ. Με ψήφους 8 - 5 τα μέλη της Ομοσπονδίας δέχονται μεν τις αλλαγές αλλά όπως προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις, όπερ σημαίνει, από τη μεθεπόμενη περίοδο. Κατά συνέπεια τα μπαράζ θα γίνουν κανονικά. Δηλαδή την περίοδο 2001-2002 θα μετέχουν 14 ομάδες στην Εθνική Κατηγορία, 14 στην Α' και 16 στη Β'. Την περίοδο 2002-2003, μετά από τις σχετικές τροποποιήσεις στις προκηρύξεις των εθνικών πρωταθλημάτων, θα μετέχουν 16 ομάδες στην Εθνική Κατηγορία, 16 στην Α' Κατηγορία, 32 (χωρισμένες σε δύο ομίλους των 16) στη Β' Κατηγορία, ενώ θα θεσπιστεί και το περιφερειακό πρωτάθλημα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Αλεξανδρίδης, σχολιάζοντας την απόφαση είπε: «Εγινε δεκτό το αίτημα της ΕΠΑΕ για αναδιάρθρωση, αλλά επειδή αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον ΚΑΠ θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Ελπίζουμε ότι θα μπει κανονικά η απόφαση στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων από την ΕΠΑΕ». Στη συνέχεια η λίγκα (αναγκαστικά) συνεδρίασε και όρισε τις αναμετρήσεις των μπαράζ. Για την εθνική κατηγορία ΟΦΗ - Γιάννενα (στη Ρόδο λόγω τιμωρίας) και Παναχαϊκή - Πανηλειακός θα συναντηθούν 10, 13 και 17 του Ιούνη. Ενώ για την Α' κατηγορία Αίγιο - Ναυπακτιακός και Παναιτωλικός - Αγ. Νικόλαος στις 9, 12 και 16 του ίδιου μήνα, με κοινή ώρα έναρξης στις 20.30.

  • Η ΕΠΑΕ ανακοίνωσε χτες ότι στις 23 του Σεπτέμβρη θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα της Εθνικής Κατηγορίας το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Στις 30 του Σεπτέμβρη αρχίζει το πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας. Η κλήρωση και των δύο πρωταθλημάτων θα γίνει στις 16 του Ιούλη. Η απολογιστική ΓΣ της ΕΠΑΕ θα διεξαχθεί στις 6 του Ιούλη.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοι θέλουν νίκη!

Στο ΟΑΚΑ και οι δυο μονομάχοι διψούν για τους τρεις βαθμούς

Με στόχο τη νίκη και έτοιμες, όπως δήλωσαν στελέχη αμφοτέρων των ομάδων, να την κατακτήσουν, θα παραταχθούν σήμερα στο ΟΑΚΑ Ελλάδα και Αγγλία (9.45μμ, ΕΤ 1). Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα οι τρεις βαθμοί σημαίνουν διατήρηση των (μαθηματικών) ελπίδων για κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ενώ για τους φιλοξενουμένους δυνατότητα κατάληψης (στη συνέχεια) ακόμα και της πρωτιάς.

Ο Β. Δανιήλ επισήμανε πως «το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό, αφού με νίκη μάς δίνεται η ευκαιρία στην ελπίδα» και πρόσθεσε: «Για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, πρέπει να έχουμε υψηλή απόδοση, ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση, σοβαρότητα και πειθαρχία. Στοιχεία που πιστεύω ότι διαθέτουμε. Μπορούμε να κατακτήσουμε τη νίκη σε αυτό το δύσκολο αγώνα, απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα παγκοσμίως». Η νίκη επί της Αλβανίας δεν άλλαξε μόνο το κλίμα στους «γαλανόλευκους» αλλά και τις απόψεις του Δανιήλ. Χτες δε δήλωσε σίγουρος ότι αποχωρεί, αλλά πως «εάν χάσουμε από την Αγγλία, άλλοι θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνω ή όχι στην Εθνική. Εάν κερδίσουμε, όμως και διατηρήσουμε τις πιθανότητες για πρόκρισή μας στην τελική φάση, θα παραμείνω μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Ο Βρύζας δήλωσε πως «η Αγγλία είναι μεγάλη ομάδα αλλά έχουμε τη δυνατότητα να τη νικήσουμε και να ξαναμπούμε στο παιχνίδι της πρόκρισης», ενώ ο Νταμπίζας τόνισε: «Για να πάρουμε τη νίκη δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους μας ως μονάδες, αλλά να τους δούμε ως ομάδα. Σημασία έχει να μη σκοράρουν και να πετύχουμε γκολ εμείς. Τι σημασία έχει να περιορίσω εγώ τον Μάικλ Οουεν και να δεχτούμε γκολ από άλλον παίκτη».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός των «λιονταριών», Σβεν Γκόραν Ερικσον, είπε: «Ολοι οι παίκτες μου είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ψυχολογικά και αγωνιστικά. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι και θα φανεί αν όντως είναι έτσι. Για μας ακολουθούν εξίσου κρίσιμα παιχνίδια, όπως αυτά με τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Θα επιδιώξουμε, μέχρι να αντιμετωπίσουμε τους Γερμανούς, να τους έχουμε φτάσει στο βαθμολογικό πίνακα. Θεωρώ ότι στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια παίζουμε καλά, άρα δε νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Επιμένω όμως στο θέμα της άμυνας, καθώς είναι πολύ σημαντικό σε μία ομάδα. Η Ελλάδα είναι μια ομάδα με καλούς και σημαντικούς παίκτες. Μετά τη νίκη της επί της Αλβανίας, θέλει νίκη με εμάς για να έχει ελπίδες για τη δεύτερη θέση. Στην έδρα της είναι πολύ δυνατή και όλες οι ομάδες δυσκολεύονται όταν έρχονται να παίξουν στην Ελλάδα».

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Η αγωνία στο κατακόρυφο

Τη νίκη, που θα τη διατηρήσει εντός της διεκδίκησης για μια θέση στον τελικό του πρωταθλήματος, αναζητά η ΑΕΚ που αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) στον δεύτερο ημιτελικό. Για την Ενωση το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... δίχως αύριο αφού μετά την ήττα της στο πρώτο παιχνίδι με 84-80 εάν χάσει και σήμερα αποχαιρετά το στόχο που είχε για το πρωτάθλημα. Πάντως, οι «κιτρινόμαυροι» αισιοδοξούν αφού σήμερα θα έχουν και τους οπαδούς τους στο πλάι τους ενώ ελπίζουν να τύχουν σε καλύτερη αντιμετώπιση από τη διαιτησία απ' ό,τι στον πρώτο αγώνα. Βέβαια, εκτός της διαιτησίας οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς θα πρέπει να είναι και πιο συγκεντρωμένοι ώστε να αποφύγουν τραγικά λάθη όπως αυτά του Μπετς στον πρώτο αγώνα στα τελευταία δευτερόλεπτα, που άνοιξαν το δρόμο για την ήττα. Οπως τονίζει ο διεθνής παίκτης της ΑΕΚ Δήμος Ντικούδης, αυτό που προέχει τώρα είναι να ξεχαστεί ο αγώνας της Κυριακής και να επικεντρωθούν όλοι στον σημερινό αγώνα: «Χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά η σειρά των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό δεν τελείωσε. Μπορούσαμε να φύγουμε νικητές από το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά τα λάθη που κάναμε στις δύο τελευταίες φάσεις μάς στέρησαν το 1-0 και τώρα θα προσπαθήσουμε να ισοφαρίσουμε, ώστε να διεκδικήσουμε την πρόκριση στον τελικό σε ένα τρίτο ματς. Είμαστε ικανοί και εμείς για τη μεγάλη υπέρβαση, αρκεί να πιστέψουμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Στην αντίπερα όχθη στον Παναθηναϊκό επικρατεί αισιοδοξία και για σημερινό θετικό αποτέλεσμα καθώς, όπως τονίζουν, θα παίξουν με τον αέρα της πρώτης νίκης αλλά και χωρίς άγχος αφού εάν χρειαστεί τρίτο παιχνίδι τότε αυτό θα γίνει παρουσία οπαδών τους. Το κλίμα στην ομάδα είναι ευχάριστο μετά και τις δηλώσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ότι θέλει να μείνει στην ομάδα.

  • Χτες αργά το βράδυ ίσως κρινόταν μια θέση του τελικού αφού εάν ο Ολυμπιακός κατάφερνε να νικήσει στο ΣΕΦ το Περιστέρι τότε θα σφράγιζε και τυπικά το εισιτήριο μετά την πρώτη νίκη στην έδρα των Περιστεριωτών με 85-83. Στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε τρίτο παιχνίδι.

Παρελθόν ο Πολυχρονίου

Περάστε κόσμε... φαίνεται ότι είναι το σύνθημα που ταιριάζει στον Πανηλειακό, αφού για ακόμα μια φορά αποφάσισε να αλλάξει προπονητή. Ο έκτος τεχνικός που φέτος περνάει τις «πύλες» του Πύργου, είναι ο Βασίλης Παπαχρήστου ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος προπονητή της ομάδας Κώστα Πολυχρονίου. Η αιτία της απόλυσης του Πολυχρονίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η δυσαρέσκεια του προέδρου του Πανηλειακού Σάκη Σταυρόπουλο, για το κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα και κυρίως στα αποδυτήρια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Βλέπει» Στεφάνοβιτς

Ανάμεσα στους... γείτονες αναζητεί τις πιθανές λύσεις για να καλύψει τα κενά στη ζώνη που «καίει» την ομάδα του, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής. Ο 40χρονος προπονητής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στρέψει το βλέμμα του στην πορεία του Γιουγκοσλάβου Ντέγιαν Στεφάνοβιτς, που φέτος αγωνίστηκε με τα χρώματα της Βίτεσε, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο 26χρονος αμυντικός είναι ο πιο κατάλληλος για την ενίσχυση της άμυνας των «ερυθρολεύκων». Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον του Τάκη Λεμονή για τις μελλοντικές προθέσεις του Νίκου Μαχλά.

ΠΑΟ
Μετακομίζει ο Καραγκούνης;

Το μεγάλο άλμα στα ευρωπαϊκά σαλόνια ετοιμάζεται (όπως όλα δείχνουν) να κάνει ο Γιώργος Καραγκούνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας «Καλτσιομερκάτο», σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα παράγοντες της Μπολόνια για να συζητήσουν με ανθρώπους του «τριφυλλιού» το θέμα της μεταγραφής του «πράσινου» παίχτη. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο διεθνής άσος των δευτεραθλητών και ο ιταλικός σύλλογος έχουν ήδη συμφωνήσει σε όλα και ότι ο Παναθηναϊκός επιδοκιμάζει την απόφασή του να αποχωρήσει.

  • Ακόμα μια απώλεια σε έμψυχο δυναμικό υπέστη ο Παναθηναϊκός. Μετά τον Γιούρκα Σεϊταρίδη που τραυματίστηκε στον αγώνα της Εθνικής μας των ελπίδων με την αντίστοιχη της Αλβανίας, το «τριφύλλι» καλείται να αντιμετωπίσει και τον πρόσφατο τραυματισμό του Εμανουέλ Ολισαντέμπε.
ΣΤΙΒΟΣ
Υπόθεση Ιντόβου

Ενα πολλά υποσχόμενο άλμα έκλεψε την παράσταση, ενώ αρκετές σημαντικές επιδόσεις άνοιξαν το δρόμο για μελλοντικές επιτυχίες από τους Ελληνες αθλητές του στίβου. Ολα αυτά συνέβησαν στο διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια» που διεξήχθη στα Χανιά. Στο τριπλούν, ο Κώστας Ζαλαγκίτης ήταν αυτός που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα, καθώς σε μία από τις προσπάθειές του... προσγειώθηκε στα 16.60μ. και κατέκτησε την 3η θέση. Γενικά, οι αθλητές/τριες που ξεχώρισαν στη διοργάνωση είναι ο Βρετανός Φιλ Ιντόβου, ο οποίος σημείωσε στο τριπλούν την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο (17.33μ.), η Ρωσίδα Μαρίνα Κισλόβα που πέτυχε στα 100μ. την 2η καλύτερη φετινή επίδοση (11.09), η Μαρία Χοτοκουρίδου που βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στο ύψος πηδώντας στα 1.89μ., ο Σάββας Πανάβογλου που σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ στο δίσκο (59.69μ.) και η Εύη Νεσσούδη στα 100μ. εμπόδια (13.78).

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στο... βάθος μπαράζ

Εως την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα παλέψουν οι κορυφαίες ομάδες της Β' Κατηγορίας για την άνοδό τους στην Α'. Η 33η αγωνιστική του πρωταθλήματος αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην κορυφή. Η Χαλκηδόνα, μετά την εκτός έδρας νίκη που πέτυχε επί της Αναγέννησης Καρδίτσας με 3-0, βρίσκεται και με τα δύο... πόδια στα μπαράζ της ανόδου, όμως για την αποφυγή τους και την κατάκτηση του 2ου εισιτηρίου της άμεσης ανόδου, θα χρειαστεί να υπάρξει ένας συνδυασμός αποτελεσμάτων. Δηλαδή, η ομάδα της Νίκαιας να νικήσει την επόμενη αγωνιστική τους Αμπελόκηπους και παράλληλα ο Ατρόμητος και ο Εθνικός να ηττηθούν στις αμέσως επόμενες αναμετρήσεις τους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 33ης αγωνιστικής είναι τα εξής: Νάουσα - Πατραϊκός 1-3, Ατρόμητος - Μαρκό 4-2, Εθνικός - Βέροια (5-2), Αχαρναϊκός - Πιερικός 3-1, Κρύα Βρύση - Κοζάνη 3-1, Ιάλυσος - Κιλκισιακός 1-4, Λαμία - Λύκοι 2-1, Λεωνίδιο - Αμπελόκηποι 3-0.

ΒΟΛΕΪ
Κορίτσια για «φίλημα»

Μια σπουδαία επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα κρατάει στα χέρια της η Εθνική μας ομάδα των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (22-30 Σεπτέμβρη, Βάρνα) καθώς μετά από πολύ καλές εμφανίσεις πήρε την 3η θέση στην τελική βαθμολογία. Εκτός όμως από τις γυναίκες και οι άνδρες κατακτούν σιγά σιγά τους στόχους τους στο «Γουόρλντ Λιγκ». Η Εθνική μας αν και στο 2ο παιχνίδι της στην 4η αγωνιστική βδομάδα της διοργάνωσης ηττήθηκε από τη Ρωσία με 3-1 (25-18, 25-21, 22-25, 25-13) εξακολουθεί να βρίσκεται στο ρετιρέ του Β' ομίλου με 14β.

  • Την αισιοδοξία τους ότι φέτος μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις αμμουδιές που θα φιλοξενήσουν (από αύριο) το 8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σιρκουί ανδρών - γυναικών, εξέφρασαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι Καραντάσιου, Σφυρή και Ρουμελιώτης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ