ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΛ
«Κερασάκι στην τούρτα» της υποβάθμισης το κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της

ΚΚΕ: Αποτυπώνει την πορεία διάλυσης ενός στρατηγικής σημασίας κλάδου, υπονομεύει τις ανάγκες του λαού της περιοχής

Από την αγωνιστική «υποδοχή» εργαζομένων και φορέων στον πρωθυπουργό
Από την αγωνιστική «υποδοχή» εργαζομένων και φορέων στον πρωθυπουργό
Το κυβερνητικό σχέδιο μετεγκατάστασης κυβερνητικών υπηρεσιών στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στο χώρο το Σάββατο.

Το σχέδιο, το οποίο «σφραγίζει» την πορεία πλήρους απαξίωσης της ΠΥΡΚΑΛ, για την οποία προβλέπει μεταφορά της στο Λαύριο, προβλέπει τη δημιουργία κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες 9 υπουργείων, με την κυβέρνηση να αντιτείνει στις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων πως η μετεγκατάσταση αυτή θα συνδυαστεί με «την ανάπτυξη ενός νέου πνεύμονα πρασίνου καθώς - όπως λέει - από τα συνολικά 170 στρέμματα, τα 40 θα αποδοθούν σε κοινόχρηστους χώρους και άλλα 80 θα μεταβληθούν σε πάρκο, με προτεινόμενη ονομασία "Ανδρέας Λεντάκης"».

Δείχνοντας πάντως και πλευρές από τις πραγματικές στοχεύσεις, τα κυβερνητικά επιτελεία μιλάνε για το «δημοσιονομικό όφελος» που θα υπάρξει από τα μισθώματα σε κτίρια που στεγάζουν σήμερα υπουργεία, αλλά και από την ενοικίαση κτιρίων στο κέντρο που ανήκουν στο Δημόσιο «για άλλες χρήσεις», δεμένο δηλαδή με τα σχέδια του τουριστικού κεφαλαίου για το κέντρο της Αθήνας.

Το έργο προγραμματίζουν να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 - 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του «υποδέχτηκαν» το Σάββατο με κινητοποίηση έξω από την ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δάφνης - Υμηττού.

Απαίτησαν την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οπόία δίνει πακτωλό χρημάτων για το ΝΑΤΟ και τα «Rafalle» και την ίδια ώρα βάζει λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Παράλληλα, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας και απαίτησαν ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και άμεσα προσλήψεις προσωπικού.

Οχι στην πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ:

«Η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, που βρίσκονται στο δήμο Δάφνης - Υμηττού, δεν είναι απλά ένα έργο αστικής ανάπλασης, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει ο πρωθυπουργός, αλλά μια πράξη που αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης και διάλυσης ενός στρατηγικής σημασίας κλάδου, όπως είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την όποια επιλογή μετεγκατάστασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Τα "κουφάρια", που αποτέλεσαν και το ντεκόρ της σημερινής κυβερνητικής φιέστας, είναι η εικόνα αυτής της υποβάθμισης, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Οι εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια της πρώην ΠΥΡΚΑΛ οδηγήθηκαν και οδηγούνται στο κλείσιμο όχι γιατί μειώθηκε η σημασία τους ούτε γιατί οι παραγωγικές δυνατότητες και λειτουργίες τους δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζόμενους και το λαό ή για την αμυντική ικανότητα αλλά γιατί αυτό υπηρετεί τα μονοπώλια στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας και τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η οδυνηρή πραγματικότητα του παραγωγικού μαρασμού και απαξίωσης, διάλυσης, κλεισίματος και ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την Ενέργεια και την Αμυνα, όπως τα Ναυπηγεία, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ ή η ΕΛΒΟ, αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το στόχο της κυβέρνησης, που είναι η συρρίκνωση έως και η εξάλειψη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς που αγοράζει η χώρα από ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την "αξιοποίηση" των εγκαταστάσεων σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η συγκέντρωση πολλών κυβερνητικών κτιρίων στο - υπό διαμόρφωση - "κυβερνητικό πάρκο" γίνεται για να απελευθερωθούν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας για το τουριστικό κεφάλαιο. Θα επιβαρύνει την περιοχή, ενώ η κατασκευή με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παραπέμπει στην εκμετάλλευση των μελλοντικών εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο - επιχειρηματία.

Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά εκφράζει την αντίθεσή του με την πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Τα εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο. Η όποια μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με παράδοση των αντίστοιχων χώρων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΡΙΖΑ
Πρώτη έγνοια η «ευστάθεια των τραπεζών»

...και η «δίκαιη» διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης στα τμήματα του κεφαλαίου

Τηλεδιάσκεψη με μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της οποίας διατύπωσε ερωτήματα για τη στάση του ΤΧΣ στις πρόσφατες εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς, κάνοντας λόγο για μεγάλες απώλειες στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την ανάγκη «να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος», λέγοντας με θράσος πως «γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνανε και επί των ημερών μας» αυτή να διατηρηθεί (με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και την επιχείρηση μείωσης των «κόκκινων» δανείων, που φορτώθηκαν στο λαό), εκφράζοντας την ελπίδα του «να μην ξανάρθουν τέτοιες δυσκολίες, διότι φοβάμαι ότι και η πανδημία θα αφήσει πολύ μεγάλες πληγές και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα» και θέτοντας ως... στόχο «το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, η αγορά να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς. Και με βάση τους κανόνες της αγοράς να έχει και το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος τις ίδιες δυνατότητες για κέρδη και να μη συνεισφέρει μόνο στις ζημιές»!

Στο μεταξύ, με τον ίδιο να «συνυπογράφει» όλους τους στόχους κεφαλαίου και ΕΕ που βρίσκονται στο λεγόμενο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», ετοιμάζοντας νέα δεσμά στο λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφάνεια, μονομέρεια και εξόφληση πολιτικών γραμματίων ως προς τη διανομή τους.

Με άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή» ο Δ. Παπαδημούλης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επεξεργάστηκε εν κρυπτώ το σχέδιο, δίχως διαβούλευση, και ενώ «είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διευρυμένο και ουσιαστικό διάλογο, ωστόσο επέλεξε για ακόμη μία φορά την πλήρη αδιαφάνεια, τα στεγανά και τη μυστικοπάθεια. Αυτή η συνειδητή επιλογή υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένες επιδιώξεις και συμφέροντα».

Οπως γράφει, επαναφέροντας το παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα κονδύλια αυτά «αποτελούν μια ισχυρή ένεση ρευστότητας που αν χρησιμοποιηθούν σωστά και κατευθυνθούν με σχέδιο στις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις, μπορούν να θέσουν τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς», αλλά «η κυβερνητική σπουδή καταργεί σκόπιμα κάθε δυνατότητα ουσιαστικής και εις βάθος μελέτης και αξιολόγησής του...». Ζητάει ως κεντρικό άξονα του σχεδίου τον «εκσυγχρονισμό και ενίσχυση» των υποδομών και «δημόσιων αγαθών», «ώστε να προσελκύσουν με τη σειρά τους περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις» και την «επικέντρωση των επενδύσεων στην παραγωγή. Για να βελτιωθούν οι εξαγωγές, η ανταγωνιστικότητα και τελικά η εθνική προστιθέμενη αξία».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η ετήσια έκθεση

Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα Τρίτη η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με φόντο τη συνεχιζόμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον για το α' τρίμηνο του 2021, αλλά και τις εκτιμήσεις για τους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένεται να ακολουθήσουν στα επόμενα τρίμηνα του έτους.

Η ετήσια έκθεση της ΤτΕ αναμένεται να βάλει πλάτες στην πολιτική διατήρησης της δημοσιονομικής χαλάρωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου, και βέβαια στην ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Οπως έγραφε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας σε πρόσφατο άρθρο του στον γερμανικό Τύπο, «η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί», καθώς όπως είπε «τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ - μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ - παρόλο που η αμερικανική οικονομία κατέγραψε μικρότερη ύφεση το 2020 από ό,τι η οικονομία της ΕΕ», ενώ «η βραδύτερη διάθεση εμβολίων και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημοσιονομική επέκταση, αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συγκρατημένη ανάκαμψη από ό,τι στις ΗΠΑ».

Σε αυτό το περιβάλλον, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου, που διενεργείται μέσω τηλεδιασκέψεων, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα την έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Ενημέρωση της Βουλής για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης»

Για το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το σχέδιο - κόλαφο για το λαό προκειμένου να ανακάμψει το κεφάλαιο, θα ενημερώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, πριν αυτό υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να προσδώσει έναν πανηγυρικό τόνο στην όλη διαδικασία καθώς η ενημέρωση θα γίνει στα μέλη 4 συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και θα συμμετάσχουν περίπου 180 βουλευτές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ