ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Στο σταυροδρόμι

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δημοσιοποίηση της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους του πλανήτη δίνει την ευκαιρία σε διάφορους να κλάψουν για της κοινωνίας τη διαφορά. Κι εκεί σταματά το κλάμα.

Η διαφορά παρουσιάζεται κάτι σαν φυσικό φαινόμενο σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και σαν ευκαιρία τόνωσης της εθνικής περηφάνιας («κοίτα, τρεις Ελληνες ανάμεσα στους πλούσιους του πλανήτη»).

Στο μεταξύ, στα εργατόσπιτα η δυστυχία δεν έχει πάτο. Κι αυτή η περιγραφή, όμως, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην αντιμετώπιση της δυστυχίας.

Αυτότογνωρίζουν πριν απ' όλους εκείνοι που είναι ταγμένοι να συμβάλουν στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό και σπεύδουν να προσφέρουν καθημερινά αυτήν ή την άλλη πρόταση για τη διαχείριση του προβλήματος: Από την αντικατάσταση αναλώσιμου πολιτικού προσωπικού ως μικρορυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, έτσι που να δίνεται μια αίσθηση ανάσας στον πνιγμένο.

Οι ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους είναι πιο έντιμες από τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι πολιτικοί της αστικής τάξης μ' όποια μάσκα κι αν παρουσιάζονται.

Η τράπεζα μειώνει τη δόση του δανείου αυξάνοντας το χρόνο αποπληρωμής και κερδίζει από τη μεγαλύτερη διάρκεια είσπραξης φόρων.

Ο διαχειριστής ανεβοκατεβάζει τους φόρους σε διάφορους τομείς ανάλογα με το ποια θηλιά σφίγγει περισσότερο το λαιμό των ανθρώπων, κι αφήνει ανέγγιχτο το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Στο μεταξύ, οι καπιταλιστές συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους καθώς αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι εργάτες χάνουν όλο και περισσότερα, αλλά η εκμετάλλευση μένει στο απυρόβλητο, καθώς δε γίνεται καμιά κουβέντα για το μηχανισμό που οδηγεί στην αύξηση των κερδών.

Αυτή ακριβώς είναι και η επιτυχία των διαχειριστών: Να πείθουν την εργατική τάξη ότι πρέπει να 'χει στραμμένη την προσοχή της όχι στον πλούτο που παράγει, αλλά στο πόσο λάσκα είναι κάθε φορά το λουρί που την κρατά δεμένη στο άρμα της εκμετάλλευσης.

Η λύση σ' αυτό το πρόβλημα που υπάρχει από την άνοιξη ακόμα του καπιταλισμού γίνεται επιτακτική ανάγκη στην εποχή που ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική είχε στο ξεκίνημά του και εκπίπτει πλέον σε μια σαπίλα που πάει παρέα με τη βαρβαρότητα, αναζητώντας ανάσες για την παράταση της ζωής του.

Είναι η στιγμή που η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα ανατροπή ή συντήρηση.

Είναι αυτή η στιγμή που οι κάθε είδους οπορτουνιστές έρχονται να προσφέρουν το ίδιο πάνω κάτω γιατροσόφι, χαρακτηρίζοντας τη συντήρηση μεταρρύθμιση.

***

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ παίρνει μέτρα ώστε η δράση του να συμβάλει να γίνει συνείδηση στην εργατική τάξη ο μονόδρομος της ανατροπής. Ενας μονόδρομος στο διάβα του οποίου η πάλη με τους καπιταλιστές οφείλει να είναι ανελέητη μέχρι την απόλυτη εξαφάνισή τους.

Εδώ ακριβώς παρεμβαίνουν οι οπορτουνιστές για να πείσουν την εργατική τάξη ότι η βαρβαρότητα μπορεί να έχει και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οτι η επανάσταση μπορεί να περιμένει.

Αυτή τους η επιδίωξη είναι ακριβώς που τους εντάσσει στο στρατόπεδο του αντίπαλου. Αυτήν την επιδίωξη των οπορτουνιστών, τα μαχόμενα τμήματα της εργατικής τάξης οφείλουν να την αντιμετωπίσουν, επίσης, ανελέητα.

Σ' αυτό το σταυροδρόμι είμαστε σήμερα κι ας μην είναι ορατό ακόμα σε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων ότι το πραγματικό δίλημμα παραμένει μόνο ένα: Ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που περνά μέσα από την ανάληψη της εξουσίας από τους εργάτες, ή, συντήρηση της εκμετάλλευσης στην οποία συμβάλλουν όλες οι δυνάμεις της πολύχρωμης «δημοκρατίας».


ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

ΟΣΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ: «Προσπερνώντας το Σχηματάρι η κίνηση εμφανώς αραιώνει. Βορειότερα, μετά την Υλίκη, ο δρόμος αρχίζει και ερημώνει. Μεταξύ Κάστρου και Καμένων Βούρλων οι λίγοι ταξιδιώτες νιώθουν ατέλειωτη μοναξιά (...) η ερημιά τρομάζει, φοβίζει, δεν σ' αφήνει να απολαύσεις του Ευβοϊκού τη χάρη. Η χώρα δείχνει να έχει χάσει το ρυθμό, την κίνησή της. Ακόμη κι έξω από τα αστικά επαρχιακά κέντρα η εικόνα δεν αλλάζει. Ούτε βουή, ούτε σχόλη πια (...) χρειάζονται κινήσεις και δράσεις ικανές να αναστρέψουν αυτή την εικόνα και αίσθηση ερημιάς (...) Η κυβέρνηση οφείλει να ξαναγράψει το βιβλίο της οικονομικής πολιτικής (...) η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτή την ώρα από μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό» (στο ΒΗΜΑ)

ΡΕ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΑ ΤΙ ΕΠΑΘΕ: «"Δεν τολμώ να βγω μόνος στο δρόμο". Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της γερμανικής εφημερίδας Μπιλντ συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γερμανός δημοσιογράφος χαρακτηρίζει τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ως "ένα από τα μισητότερα πρόσωπα της Ελλάδας"» (στα ΝΕΑ)

ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ: «Ο πρωθυπουργός και λίγοι υπουργοί κάνουν ό,τι μπορούν (...) υπάρχουν υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη τα οποία είτε αδυνατούν να ακολουθήσουν τους ίδιους ρυθμούς είτε απλώς αδιαφορούν για την παραγωγή έργου (...) αυτό είναι απλώς ανεπίτρεπτο. Ο κ. Σαμαράς και οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είναι ανάγκη (...) να συμφωνήσουν σε άμεσες αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ: «"Φουσκώνει" το ποτάμι της αδήλωτης εργασίας, όπως δείχνουν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τους τελευταίους δύο μήνες οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)» (στο ΕΘΝΟΣ)

ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟ: «Στην Πορτογαλία συνειδητοποιείται τώρα ένα αδιέξοδο λιτότητας - ύφεσης - μαζικής ανεργίας (...) Στην Ισπανία το αδιέξοδο είναι πλήρες (...) Στην Γαλλία η δημοτικότητα Ολάντ ένα εξάμηνο μετά την εκλογή του βρίσκεται στο Ναδίρ» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η κρίση που μαστίζει τους "πληβείους" δεν αποτέλεσε πρόβλημα: για φέτος καταμετρώνται 1.426 δισεκατομμυριούχοι, 200 περισσότεροι από πέρυσι, αριθμός που αποτελεί απόλυτο επίτευγμα για τα 26 χρόνια που καταμετρά η αξιολόγηση του Forbes. Ολοι μαζί οι Κροίσοι του πλανήτη -ανάμεσά τους 138 γυναίκες- μετρούν μία περιουσία 5,4 τρισεκ. δολαρίων, έναντι 4,5 τρισεκ. πέρυσι» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διάσταση απόψεων για την ΑΟΖ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καμπανάκι του Eurogroup για διαρθρωτικές αλλαγές

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Παραμύθι με δύο δράκους

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ιδιωτικές εφορίες θέλει η Γερμανία

Η ΕΛΛΑΔΑ: Απολύσεις με ονοματεπώνυμο

ΕΘΝΟΣ: Αγριο παζάρι για διαθεσιμότητα - απολύσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσινάνε οι εργολάβοι

Η ΑΥΓΗ: Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, φόρος στα ακίνητα από 300.000 ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστρέφουν οι καταθέτες

6 ΜΕΡΕΣ: Δεύτερο μήνυμα από τους δικαστές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καμπάνα» και στον Ακη

ΤΑ ΝΕΑ: Το τελικό σχέδιο «Αθηνά»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χωρίς πάτο το βαρέλι

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κεφάλαιο, τα πολιτικά όργανά του και τα μέσα που διαθέτουν κρατάνε στον αφρό της δημοσιότητας μια συζήτηση που προβάλλει σαν "λύση" για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη μείωση των μισθών, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και έτσι, υπονοούν, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση στους μισθούς θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονη. Πιθανοί στόχοι της είναι με τη λογική του "λιγότερου κακού" είτε να νομιμοποιηθούν οι δραματικές μειώσεις των μισθών σε κλάδους που αυτοί θα προσεγγίσουν, αν δεν φθάσουν, το κατώτατο όριο των 586 ευρώ μεικτά, είτε να παρουσιάσουν τα 586 ευρώ ως ιδανική πραγματικότητα συγκριτικά με ό,τι εμφανίζεται να ζητά το κεφάλαιο, είτε - ακόμα χειρότερα - να προετοιμάσουν το έδαφος για παραπέρα μείωση και στον κατώτατο μισθό, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι.

Χωρίς αντίκρισμα για τους εργάτες

(...) Οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που οι κεφαλαιοκράτες ισχυρίζονται ότι θα φέρει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους δεν έχουν αντίκρισμα για τους εργάτες. Αφενός, οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες, αφετέρου θα σημαίνουν αφόρητες συνθήκες εργασίας (...) Ο κεφαλαιοκράτης προσπαθώντας να μειώσει το κόστος παραγωγής για να γίνει ανταγωνιστικότερος του αντιπάλου του κάνει επενδύσεις με εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής, που σε συνθήκες καπιταλισμού σημαίνουν αύξηση της παραγωγικότητας με λιγότερα εργατικά χέρια και αύξηση των ανέργων. Παράλληλα, ακόμα και όταν γίνονται επενδύσεις που απαιτούν πολλά εργατικά χέρια σε πολλές περιπτώσεις η απασχόληση είναι πρόσκαιρη, π.χ. κατασκευές.

Η μάχη θα κρίνει το αποτέλεσμα

Τα επίπεδα στα οποία σπρώχνουν τους μισθούς, μονοπώλια - συγκυβέρνηση - κόμματα της αστικής διαχείρισης οδηγούν στην εξαθλίωση τις εργατικές οικογένειες, σε αύξηση των κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που εντείνονται όταν οι συνθήκες εργασίας παραπέμπουν στο Μεσαίωνα. Στην επίθεση των κεφαλαιοκρατών μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά μόνο η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος που έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό. Ούτε "διαλόγους" για το πόσα θα χάσουμε, ούτε αναμονή, ούτε εφησυχασμός. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί η πρόταση του ΠΑΜΕ για πάλη που θα διεκδικεί πρώτα και κύρια υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με αφετηρία τα 751 ευρώ ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, με υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων και πάλη για την υπογραφή νέων με βάση τους υπάρχοντες κλαδικούς μισθούς» (στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ