ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Πλατύ άνοιγμα για την 8η Μάρτη

Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια το συλλαλητήριο της Αθήνας

Με στόχο να φτάσει πλατιά στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων το κάλεσμα για τον αγωνιστικό εορτασμό της 8ης Μάρτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ υλοποιούν πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων. Στην Αθήνα, η δράση αυτή θα κορυφωθεί με το συλλαλητήριο που οργανώνουν οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας, την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις.

Χτες, πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο Συγκρότημα Υποστήριξης Πωλήσεων Αττικής του ΟΤΕ από την ΟΓΕ, τις ταξικές δυνάμεις στον ΟΤΕ και το Συνδικάτο των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες (ΣΕΤΗΠ). Μετέφεραν στις εργαζόμενες μήνυμα αγώνα, τις κάλεσαν να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν την επίθεση που δέχονται. Στάθηκαν στην ανεργία που τσακίζει τις γυναίκες και τους νέους, στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς - ψίχουλα που κυριαρχούν στα τηλεφωνικά κέντρα, στις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στον κλάδο. Τόνισαν πως κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδότες ετοιμάζουν σύγχρονο μεσαίωνα για τις εργαζόμενες γυναίκες, με μέτρα όπως η διευθέτηση του ωραρίου, όπως προβλέπεται από την έκθεση Σέρκας, αλλά και ο επικίνδυνος περιορισμός του επιδόματος τοκετού στις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι και όχι στο μαιευτήριο.

Το απόγευμα, δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ έκαναν εξόρμηση στα εμπορικά μαγαζιά της οδού Πατησίων.

Αύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί, θα γίνει περιοδεία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκδηλώσεις συνδικάτων

Σήμερα, εκδηλώσεις πραγματοποιούν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικών στις 16.30, στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης (στο κτίριο του Δημαρχείου, Σοφοκλή Βενιζέλου 112 - 114), ενώ το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού καλεί σε σύσκεψη στις 18.00 στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος). Εκδήλωση, με θέμα «Αλληλεγγύη ή Φιλανθρωπία», οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ), στις 7 Μάρτη στις 10.00, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οργανώνει το ΣΕΤΗΠ την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 18.30, στο πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει στάση εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μάρτη και καλεί τα σωματεία να την αξιοποιήσουν για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στους χώρους δουλειάς.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με θέμα «Γυναίκα και κρίση: Υγεία, Πρόνοια, Περίθαλψη», διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Πλήθος πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα

Πλούσια δράση αναπτύσσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα, τόσο στα πλαίσια των κοινών πρωτοβουλιών με τις δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας όσο και αυτοτελώς, με εκδηλώσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σχολεία και παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.

Εξόρμηση στην ΙΖ' - ΙΗ' Εφορία θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10 το πρωί ο Σύλλογος Παγκρατίου ενώ αύριο, Πέμπτη, οργανώνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τη Γούβα.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 8η Μάρτη οργανώνουν μια σειρά Σύλλογοι:

-- Σε Μοσχάτο - Ταύρο το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Στη Νέα Σμύρνη επίσης το Σάββατο στις 11.00, στο σταθμό Αγ. Φωτεινής του τραμ.

-- Εκδήλωση για τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα οργανώνει η Ομάδα Γυναικών Π. Φαλήρου, το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24).

-- Εκδήλωση θα γίνει και από την Ομάδα σε Σπάτα - Αρτέμιδα την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 17.00, στην Αίθουσα Συμβουλίων.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τετάρτη, στις 18.30, θα γίνει εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ε' Διαμερίσματος. Αύριο, Πέμπτη, 7 Μάρτη, στις 18.00, οργανώνεται πικετοφορία στο Φοίνικα και το Σάββατο, 9 Μάρτη, στις 18.30, εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών και ο Σύλλογος Γυναικών Ρετζικίου οργανώνουν σύσκεψη με θέμα τον υποσιτισμό των παιδιών, σήμερα, Τετάρτη 6 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών.

Στην Ξάνθη, αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζεται κινητοποίηση στο νοσοκομείο με αιχμή το επίδομα τοκετού. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει και αποκλεισμός των ταμείων. Την Παρασκευή, 8 Μάρτη, στις 19.00, θα γίνει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Στην Καβάλα, την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 9 το πρωί θα γίνουν παρεμβάσεις στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας σε Καβάλα και Θάσο. Το Σάββατο, στις 18.00 προγραμματίζεται εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» της Καβάλας, όπου θα προβληθεί και η ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο βάλτο».

Στην Κοζάνη, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τα χαράτσια και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Στην Πτολεμαΐδα, σήμερα, Τετάρτη, γίνεται εκδήλωση με θέμα τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, στις 18.00. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 10 το πρωί, κινητοποίηση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο.

Στη Φλώρινα, σήμερα, στις 18.30, οργανώνεται εκδήλωση με θέμα τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, στην αίθουσα Σκακιστικής Ακαδημίας της Λέσχης Πολιτισμού, ενώ την Παρασκευή, στις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο.

Στη Σιάτιστα, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση στο Κέντρο Υγείας και το Σάββατο, εκδήλωση για το γυναικείο κίνημα στις 18.30 στο «Καπράντζειο» Γυμνάσιο.

Στην Καστοριά, την Παρασκευή 8/3 στις 9 π.μ., θα γίνει παράσταση στο νοσοκομείο.

Στα Γρεβενά, την Παρασκευή 8/3, στις 9 π.μ., θα γίνει παράσταση στο νοσοκομείο.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή στις 10 το πρωί, έχει οριστεί παρέμβαση στο νοσοκομείο και στις 19.00 σύσκεψη - εκδήλωση στο καφέ «Κύτταρο».

Σε όλη τη χώρα

Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 8 Μάρτη, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στην κεντρική πλατεία στις 12 το μεσημέρι. Το Σάββατο 9 Μάρτη θα γίνει συζήτηση με αγρότισσες στο χωριό Λεοντάρι με θέμα: «Αγρότισσα στον αγώνα ή στο περιθώριο;».

Στη Χαλκίδα ο Σύλλογος θα κάνει περιοδεία στο νοσοκομείο την Παρασκευή στις 12.00 και θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11.00, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Η Ομάδα στο Δήμο Λοκρών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 8 Μάρτη, στις 18.30, στον πολυχώρο της Τραγάνας, ενώ στη Λιβαδειά ο Σύλλογος οργανώνει εκδήλωση επίσης την Παρασκευή στις 19.00 στο καφέ «Στροφόμετρο».

Ο Σύλλογος στα Γιάννενα οργανώνει σύσκεψη, σήμερα στις 19.00, στο Πέραμα, στο παλιό δημαρχείο.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Σύλλογος και οι Ομάδες της ΟΓΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, σήμερα στις 18.00. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση παιδικού βιβλίου και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

Σε εκδήλωση θα προχωρήσει ο Σύλλογος στη Σάμο, την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο. Στην Ικαρία οι δυνάμεις της ΟΓΕ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στις 11.30, στη διοίκηση του νοσοκομείου στον Αγιο Κήρυκο. Την Παρασκευή οργανώνουν αντίστοιχη κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο αγροτικό ιατρείο των Ραχών και εκδήλωση στις 20.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χριστού. Στη Ρόδο ο Σύλλογος της ΟΓΕ θα κάνει κινητοποίηση στο νοσοκομείο, το πρωί της Παρασκευής. Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Κω θα γίνει στις 18.00 την Παρασκευή από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου.

Τους ενόχλησε η παρουσία της ΟΓΕ

Μάντρωσαν τις μαθήτριες στην αίθουσα, τις δίδαξαν για το δήθεν «ακομμάτιστο και το απολίτικο» στις σχολές, απαίτησαν με περίσσιο θράσος και πρόκληση από τους εκπροσώπους της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ να κρύψουν την ιδιότητά τους για να μιλήσουν. Τα παραπάνω γεγονότα έλαβαν χώρα στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα, στην προχτεσινή προγραμματισμένη εκδήλωση της ΟΓΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 8η Μάρτη. Εκδήλωση, την οποία διευθυντικά στελέχη του ΟΑΕΔ έσπευσαν άρον άρον να ακυρώσουν, όταν καθυστερημένα κατάλαβαν ότι η εκδήλωση - παρέμβαση γινόταν από το ταξικό ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα.

Νομίζοντας αρχικά ότι πρόκειται για εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΓΕ (Ενωσης Γυναικών Ελλάδος) όχι μόνο δεν έφεραν καμία αντίρρηση, αλλά την προπαγάνδισαν με σχετική ανακοίνωση και την προετοίμασαν, ενημερώνοντας μάλιστα τις προηγούμενες μέρες την πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της ΟΓΕ. Οταν τα διευθυντικά στελέχη του ΟΑΕΔ κατάλαβαν την ημέρα της εκδήλωσης την «γκάφα» τους, ότι πρόκειται δηλαδή για εκδήλωση της ΟΓΕ και όχι της ΕΓΕ, έβαλαν λυτούς και δεμένους με μπροστάρισσα την υποδιευθύντρια για να σταματήσουν την εκδήλωση. Στις κατάπτυστες και προκλητικές ενέργειες που αναφέρθηκαν πιο πάνω προστέθηκε η συκοφάντηση των εκπροσώπων της ΟΓΕ για εσκεμμένη απόκρυψη της ιδιότητάς τους.

Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε μεμονωμένο γεγονός. Η διεύθυνση του ΟΑΕΔ με τις πλάτες και κάτω από τις οδηγίες του υπουργείου και της κυβέρνησης έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να εμποδίσει τη δράση αγωνιστικών οργανώσεων του μαζικού κινήματος (όπως σωματείων) στο χώρο.

Οσοι εφαρμόζουν ή στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική είναι φυσικό να καλοδέχονται τις ΜΚΟ ή τις οργανώσεις που καλλιεργούν στα λαϊκά στρώματα συμβιβασμό με την αντιλαϊκή πολιτική. Πρόβλημα έχουν με όσους αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής και καλούν το λαό να την αντιπαλέψει οργανωμένα. Γι' αυτό, η παρουσία της ΟΓΕ θεωρήθηκε ενοχλητική: Σε ένα χώρο από όπου περνάνε εκατοντάδες νέες που τις μαθαίνουν πώς θα μετατρέπονται σε φτηνό εργατικό δυναμικό για χάρη των επιχειρήσεων, η ΟΓΕ δημιουργεί πρόβλημα. «Χαλάει τη σούπα» εκείνων που θέλουν τις νέες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να μην κατανοούν όχι μόνο τις αιτίες των προβλημάτων τους αλλά και πώς αυτά θα λυθούν. Γιατί η ΟΓΕ «παραδίδει» μαθήματα ανυπότακτης πάλης και όχι υποταγής στις απαιτήσεις των μονοπωλίων.


Σ. Ζ.

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πάτρα, 6.30 πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Χαλκίδα, 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

Λαμία, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος).

Κοζάνη, 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Φλώρινα, 6.30 μ.μ., στην πλατεία.

Γρεβενά, 6.30 μ.μ., στην πλατεία.

Καστοριά, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Βόλος, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Καρδίτσα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Τρίκαλα, 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Γιάννενα, 7 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Κέρκυρα, 6 μ.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

Ηράκλειο, 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 7 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Ρόδος, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου.

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Χίος, 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ