ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
«Με καταστολή δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές παλεύουνε για μόρφωση και υγεία»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας κατά των νέων κυβερνητικών μέτρων στα πανεπιστήμια

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην ένταση των μέτρων καταστολής στα πανεπιστήμια έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το υπουργείο Παιδείας, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, κατά των νέων κυβερνητικών μέτρων αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νοσηλευτικής, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Συμμετείχε επίσης και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Με κεντρικό σύνθημα «Μέτρα για υγεία και μόρφωση των φοιτητών και όχι για μπράβους, κάρτες εισόδου και κάμερες στις σχολές» οι φοιτητικοί σύλλογοι απαίτησαν την απόσυρση των νέων μέτρων που εντείνουν την καταστολή στα πανεπιστήμια. Και στάθηκαν στην ανάγκη η κυβέρνηση αντί να απεργάζεται σχέδια καταστολής, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να εξασφαλιστεί η υγεία των φοιτητών στα εργαστήρια και στις εστίες.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, από τον Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού, τόνισε πως οι φοιτητικοί σύλλογοι με την κινητοποίησή τους στέλνουν ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα πως ο αγώνας τους ούτε φιμώνεται ούτε μπαίνει σε καραντίνα. Ειδικά για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στάθηκε στην καθολική απόρριψή τους από τους φοιτητικούς συλλόγους. Οπως είπε, την ώρα που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον κορονοϊό και τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, των πανεπιστημίων, των σχολείων, των χώρων δουλειάς, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς απέναντι στην πανδημία, σπεύδει αντίθετα να πάρει νέα μέτρα που αυξάνουν την καταστολή στους πανεπιστημιακούς χώρους. «Τους ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά: Ούτε σκέψη για παρουσία καμερών, αστυνομίας και μπράβων στις πανεπιστημιακές σχολές. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην πανδημία, ώστε να επιστρέψουμε οι φοιτητές με ασφάλεια στις σχολές και τα αμφιθέατρα», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Νίκη Χρονοπούλου, εκ μέρους της ΟΔΠΤΕ, κατήγγειλε τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τα άλλοθί της, πως γίνονται για την προστασία και την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Αντίθετα, όπως είπε, και τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου αντιδραστικών αλλαγών στην Εκπαίδευση, που στόχο έχουν τον έλεγχό της και την πρόσδεση και προσαρμογή της στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα.

Η Βάλια Μπεράτη, φοιτήτρια στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (ΣΕΤΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), τόνισε πως ενώ η κυβέρνηση όλους τους προηγούμενους μήνες δεν έκανε τίποτα για τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα των πανεπιστημίων, καθώς και όσα δημιούργησε η πανδημία, άδραξε την ευκαιρία από ένα προβοκατόρικο περιστατικό, προκειμένου να υλοποιήσει τα γενικότερα σχέδια καταστολής.

Αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκε με την γραμματέα του υφυπουργού Β. Διγαλάκη, στην οποία, αφού ξεκαθάρισαν ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ, που αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεδιπλωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, απαίτησαν να μην υπάρξει καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Σε άλλες πόλεις

Στο ΑΠΘ
Στο ΑΠΘ
Νωρίς χτες το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε ανάρτηση γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ενάντια στο νέο σχέδιο καταστολής που απεργάζεται η κυβέρνηση, που έγραφε: «Οι σπουδές μας πάγωσαν μέσα στην πανδημία κι εσείς απαντάτε με κάρτες, κάμερες και αστυνομία. Η καταστολή και η συκοφαντία δεν θα περάσουν!».

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, Φυσικού και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση, ως απάντηση στις απαράδεκτες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Διαδήλωση έγινε χτες το απόγευμα και στο κέντρο της Πάτρας, ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ, από τους φοιτητικούς συλλόγους: ΣΤΕΦ, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Βιολογικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Θεατρικών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και ΣΔΟ. Οι Σύλλογοι με τις αποφάσεις τους ανέδειξαν ότι σκοπός της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων είναι να μην «κουνιέται φύλλο» απέναντι στα μέτρα που εντείνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια και βροντοφώναξαν συνθήματα όπως: «Πήρανε το άσυλο, χτυπούν τους φοιτητές, για να μπαινοβγαίνουν οι πολυεθνικές», «Εξω οι κάμερες από όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές».

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Πλατύ κάλεσμα αποχής από τις εκλογές - παρωδία

Με αποχή απαντούν οι εκπαιδευτικοί στον αυταρχισμό και την προσπάθεια επιβολής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την επιλογή της να προχωρήσει - παρά τις θέσεις και αποφάσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών - στις εκλογές αύριο Σάββατο, με επίκληση των ...δημοκρατικών διαδικασιών και αξιοποιώντας τις συνθήκες της πανδημίας. Χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι πήρε και το «πράσινο φως» από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, που απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η υπουργός Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι «όσο απογοητευτική κι αν είναι η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θα κάμψει τη βούληση του υπουργείου να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές αντιλήψεις ή προφάσεις και να προχωρήσουμε μπροστά». Αφησε δε απαράδεκτα υπονοούμενα για «απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ή παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους», όταν η ίδια με πραξικοπηματικό τρόπο έχει επιβάλει τις εκλογές, με ψηφοδέλτια που οι παρατάξεις έχουν αποσύρει!

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο κάλεσμά της για αποχή, «το υπουργείο προχωρά σε μία κίνηση - πραξικόπημα, που θυμίζει εποχές φίμωσης, διοργανώνοντας εκλογές όπου οι υποψήφιοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι δεν θέλουν να ψηφίσουν, ούτε να ελέγξουν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας μέσω των εφορευτικών επιτροπών».

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να απαντούν με κάθε μέσο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία τους έχουν απευθύνει κάλεσμα για αποχή από τη διαδικασία, καταδικάζοντας τον αυταρχισμό και προβάλλοντας το δικαίωμα του κλάδου να εκλέγει τους εκπροσώπους του όπως αυτός επιθυμεί. Απεργία - αποχή για όσους εκπαιδευτικούς κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα μέλους εφορευτικής επιτροπής κήρυξαν η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ η δεύτερη καλεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, να μη συμμετάσχουν στις επανασυγκροτούμενες εφορευτικές επιτροπές.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Πλούσια δραστηριότητα ξεδιπλώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία το μήνα Νοέμβρη, με προβολή βίντεο, ηλεκτρονικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Συγκεκριμένα οργανώνουν:

  • Αύριο Σάββατο:

-- Προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Ποιοι την "φούσκωσαν" και ποιοι την πολέμησαν» και συζήτηση με θέμα «Το σύστημα που γεννά το φασισμό είναι εδώ, παλεύουμε για την ανατροπή του» σε διαδικτυακή εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., από τους μαθητές στα λύκεια Καλαμαριάς. Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/9525870387

-- Σύσκεψη στο Λιτόχωρο, στις 11 π.μ., με θέμα το φασισμό και προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Ποιοι την "φούσκωσαν" και ποιοι την πολέμησαν».

  • Την Κυριακή 8 Νοέμβρη:

-- Διαδικτυακή εκδήλωση στις 6 μ.μ. με θέμα «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραφροσύνη... Ο σοσιαλισμός δεν είναι παραφροσύνη, μα το τέλος κάθε παραφροσύνης». Θα μιλήσουν ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Γιώργος Τσούγκαρης, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/8942170270. Η εκδήλωση θα βασιστεί στην μπροσούρα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική κρίση.

-- Διαδικτυακή σύσκεψη στις 8 μ.μ. από τη μαθητική ΟΒ Θέρμης με θέμα «Οι εξελίξεις στην πανδημία και πώς επηρεάζεται το σχολείο - πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις και συνέχεια». Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/5013040855

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις της Πτολεμαΐδας διοργανώνουν συζήτηση στη 1 μ.μ., στο θεατράκι, με θέμα «Το να ανήκει κανείς στην Κομμουνιστική Νεολαία είναι η μεγαλύτερη τιμή», εμπνευσμένο από τον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις της Κοζάνης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», στην πλατεία της Σκ'ρκας στις 12 μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ