ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δώστε τώρα αυξήσεις στις συντάξεις! Φτάνει η κοροϊδία!

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα από το μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

«Δώστε τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις!». Με το αδιαπραγμάτευτο αυτό αίτημα, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, φτάνοντας μέχρι το Μαξίμου, μέσα από το μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Οι συνταξιούχοι έκαναν καθαρό ότι δεν αποδέχονται την κοροϊδία σε βάρος τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, αφού δεν ικανοποιούν κανένα από τα βασικά τους αιτήματα, απαίτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους γιατί δεν έχουν άλλο δρόμο για να επιβιώσουν. Τελικά, κάτω από την επιμονή τους και την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις τους, από το Μαξίμου δεσμεύτηκαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στο Σύνταγμα, όπου οι συνταξιούχοι με τα πανό των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης: «Η ακρίβεια κλέβει τη σύνταξη και τη ζωή μας», «Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καταβολή όλων των αναδρομικών», «Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό, τηλέφωνο»! Μέτρα για την Υγεία, στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων.

Στη συνέχεια με τα συνθήματά τους πορεύτηκαν προς το Μαξίμου, όπου έγινε και η συγκέντρωση. Την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στους αγώνες τους εξέφρασε με την παρουσία της αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Επίσης, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Το συνταξιουχικό κίνημα δεν καταθέτει τα όπλα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι συνταξιούχοι δίνουν και πάλι το αγωνιστικό τους "παρών"», σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Δεν αποδεχόμαστε την αθλιότητα που μας έχουν καταδικάσει», τόνισε ο συνδικαλιστής, «δεν αποδεχόμαστε τα λίγα ψίχουλα που μας πετάνε για να μας κλείσουν το στόμα, αντί να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις τις οποίες πληρώσαμε με τον μόχθο μιας ολόκληρης ζωής. Δεν θα συμβιβαστούμε με τις κάλπικες υποσχέσεις που μας δίνουν και πάλι ενόψει των εκλογών...».

Ειδικά για το ζήτημα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε: «Απορρίπτουμε τη θέση της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους όσοι έχουν "προσωπική διαφορά"», καταγγέλλοντας ότι η θεσμοθέτησή της και η διατήρησή της μέχρι τώρα από όλες τις κυβερνήσεις είναι ένα τέχνασμα για να κρατάνε μειωμένες τις συντάξεις.

Γι' αυτό, συμπλήρωσε ο Δήμος Κουμπούρης, «οι λύσεις δεν θα έρθουν με την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση. Εχουμε μεγάλη εμπειρία. Βγάλαμε συμπεράσματα. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Την επιστροφή όλων των περικοπών και την ουσιαστική προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων απαίτησε ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ δεν αντιμετωπίζουν ούτε την ακρίβεια ούτε την αισχροκέρδεια, σημείωσε ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, προειδοποιώντας ότι «οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να περάσουν τον χειμώνα με μαγκάλια για να ζεσταθούν και σβηστά φώτα στα σπίτια τους».

«Νομίζουν ότι θα κουραστούμε. Ματαιοπονούν!», τόνισε ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, και κατήγγειλε την προπαγάνδα της κυβέρνησης που γεμίζει κάθε μέρα τα ΜΜΕ με «σεντόνια» στις εφημερίδες για τα αναδρομικά που δήθεν θα δώσει ενώ η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι 12 χρόνια τώρα βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται.

Για «σκυταλοδρομία περικοπών, στην οποία επιδόθηκαν εναλλάξ όλες οι κυβερνήσεις», έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι γνωρίζουν και δεν ξεχνούν ποιος θεσμοθέτησε την «προσωπική διαφορά», ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος αφαίρεσε τη 13η και τη 14η σύνταξη...

Πραγματική αύξηση πάνω στις καταβαλλόμενες συντάξεις, επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου για τα Δώρα και τις επικουρικές ζήτησε ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, και μίλησε για «υποκριτές και φαρισαίους» που εμφανίζονται να δίνουν αυξήσεις στις συντάξεις, όταν οι συνταξιούχοι για χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Στην αξία του αγώνα που δίνουν οι συνταξιούχοι μέσα από τα σωματεία τους αναφέρθηκε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών, ενώ ο Αναγνώστης Μουμτζής, πρόεδρος της ΠΕΣ - ΝΑΤ, μίλησε για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους συνταξιούχους, όταν την ίδια στιγμή, όπως είπε, «οι απαλλαγές προς τους εφοπλιστές είναι κατοχυρωμένες ακόμα και στο Σύνταγμα της χώρας!».

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, που μέχρι τώρα δεν έχει - όπως οφείλει - δεχτεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, και την άρνησή του να εφαρμόσει τον ψηφισμένο νόμο και να αποδώσει στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις την εισφορά των 20 λεπτών, που εθελοντικά προσφέρουν και τους παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο τον οικονομικό τους στραγγαλισμό και την παρεμπόδιση της αγωνιστικής τους δράσης. Τέλος, κάλεσαν τους συγκεντρωμένους στο νέο αγωνιστικό τους ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συσκέψεις για την οργάνωση των συνταξιουχικών συλλαλητηρίων

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στο Αγρίνιο, για το παναιτωλοακαρνανιακό συνταξιουχικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 13 Οκτώβρη.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, για το πανηλειακό συνταξιουχικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 12 Οκτώβρη.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές

Με σημαντικό σταθμό στη δράση τους το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα ήδη πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και συσκέψεις με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο επίκεντρο των πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων βρίσκονται τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Νέα δυναμική κινητοποίηση για κατώτατη εγγυημένη τιμή στη σταφίδα

Σε δυναμική κινητοποίηση στον Πύργο προχώρησαν βιοπαλαιστές παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και άλλοι αγρότες χθες το πρωί μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με συγκέντρωση στα φανάρια του κόμβου Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα έως την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Απαιτώντας μεταξύ άλλων κατώτατη εγγυημένη τιμή 2 ευρώ το κιλό για τη σταφίδα, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να τους μένει ένα εισόδημα, οι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο.

«Για ακόμη μία φορά η περιφερειακή αρχή ήταν προκλητική, λέγοντάς μας ότι για την κατάσταση που επικρατεί με την τιμή του προϊόντος φταίνε οι βιοπαλαιστές αγρότες που δεν εντάσσονται σε ομάδες και όχι η ελεύθερη αγορά που και η ίδια υπηρετεί, η έλλειψη κατώτατων εγγυημένων τιμών ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημά μας απέναντι στους μεγαλεμπόρους - μεταποιητές που το εκμεταλλεύονται. Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες εφαρμογής της ΚΑΠ, που υπηρετούν πιστά όλες οι έως και σήμερα κυβερνήσεις και υλοποιούν και οι Περιφέρειες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Κάλεσε παράλληλα στη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στη Μαγούλα Πύργου, για συντονισμό της δράσης με παραγωγούς σταφίδας και από όμορους νομούς, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, καθώς η ΟΑΣΗ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αύριο οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η κινητοποίηση που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνει την ίδια μέρα ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στη Λάρισα

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλιού - Λυγαριάς οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα την Τρίτη 11 Οκτώβρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 5 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο έναντι της Τούμπας Τυρνάβου.

Την απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις έλαβαν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο. Οι αγρότες θα προχωρήσουν την Πέμπτη 13 Οκτώβρη σε κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο κέντρο του Αμυνταίου, ενώ έλαβαν επίσης απόφαση για κλιμάκωση των δράσεων με συμμετοχή στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην «Agrotica», το Σάββατο 22 Οκτώβρη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κοροϊδία κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας για την κινητοποίηση των συνταξιούχων αναφέρει:

«Οι συνταξιούχοι και με τη σημερινή τους κινητοποίηση απορρίπτουν την κοροϊδία, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ποσά που αναφέρονται ως υποσχέσεις δεν καλύπτουν στοιχειωδώς τη μεγάλη ακρίβεια, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές, οδηγούν σε παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους.

Το ΚΚΕ απαιτεί και προτείνει:

-- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

-- Αμεση έκδοσή τους.

-- Να μπει τέλος στις περικοπές των εφάπαξ.

-- Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται και άλλα τέτοια μέτρα στοιχειώδους τουλάχιστον ανακούφισης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ