ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
Αδειο

«Το 2023 το ισοζύγιο των ΟΤΑ (...) εκτιμάται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 318 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος 148 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ίδιου έτους (...) Το 2024 το ισοζύγιο των ΟΤΑ προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 288 εκατ. ευρώ (...) Παράλληλα, ενισχύεται περαιτέρω η επενδυτική δραστηριότητα των ΟΤΑ με τη συνεχιζόμενη ωρίμανση των έργων του επενδυτικού προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Αυτά γράφονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Κοινώς, το «ταμείο» δήμων και Περιφερειών προβλέπεται την επόμενη χρονιά να είναι ακόμα πιο άδειο για τον λαό, δίνοντας «σήμα εφόρμησης» με νέα και παλιά χαράτσια, «ανταποδοτικότητα» παντού και ακόμα πιο σφιχτή μεζούρα «κόστους - οφέλους» σε αναγκαία έργα και υποδομές. Από την άλλη, το ταμείο επιχειρηματικών ομίλων, μετόχων και μεγαλοεργολάβων προβλέπεται να φουσκώσει κι άλλο με την «επενδυτική δραστηριότητα» των ΟΤΑ, που με βάση τον νέο κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης θα τους μοιράζει «αβέρτα» πακέτα και προγράμματα. Μπροστά στις εκλογές της Κυριακής, ο καθένας καταλαβαίνει ότι εμπόδιο σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι οι εκλεκτοί των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και είναι έτοιμοι να βάλουν ακόμα μεγαλύτερες πλάτες, αλλά όσοι πάνε κόντρα στον σχεδιασμό του κεφαλαίου και απαιτούν την κατάργηση της «ανταποδοτικότητας» και της επιχειρηματικής δράσης των δήμων, την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την απόδοση όλων των κλεμμένων με τους μνημονιακούς νόμους. Και αυτοί βρίσκονται μόνο στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»!

«Ρεκόρ»...

«Πρωταθλήτρια» στην τουριστική κίνηση αναδεικνύεται φέτος η Αθήνα, με τις αφίξεις να είναι κατά 9% υψηλότερες από το 2019, χρονιά που είχε καταγραφεί «ρεκόρ» στην πρωτεύουσα. Η απογείωση της κερδοφορίας για τους ομίλους του κλάδου αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί, αφού για τους επόμενους μήνες προβλέπεται αύξηση τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι και ακόμα παραπάνω σε σχέση με το 2019. Να λοιπόν πόσο «ικανή» αποδεικνύεται η δημοτική αρχή της ΝΔ, που με τη στήριξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προωθεί με την πολιτική της την πόλη - «τουριστικό προϊόν», μετατρέποντάς την σε πάρκο ξενοδοχείων, με γειτονιές - διασκεδαστήρια, όπου αλωνίζει η βραχυχρόνια μίσθωση.

... για λίγους

Τι σημαίνει όμως αυτό για τον λαό της Αθήνας; Σημαίνει ενοίκια στα ύψη και μια πόλη «υγειονομική ζώνη», για να αναπτύσσεται το τουριστικό προϊόν. Σημαίνει να δίνει η δημοτική αρχή δεκάδες εκατομμύρια για «αναπλάσεις» και τουριστική διαφήμιση, την ίδια στιγμή που σχεδόν 400 σχολεία είναι του μισού αιώνα και εκατοντάδες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, με Προσχολική Αγωγή στα κοντέινερ. Οι μεγαλοξενοδόχοι χρωστούν εκατομμύρια ευρώ από τέλη που δεν αποδίδουν στον δήμο, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά φορτώνονται με πάνω από 200 εκατ. ευρώ δημοτική φορολογία. Ετσι θωρακίζονται τα κέρδη και κατοχυρώνεται μια Αθήνα «φιλική» στις τουριστικές επενδύσεις και εχθρική για τα εκατομμύρια του λαού της. Τέτοια στοιχεία, λοιπόν, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, δίνουν ακόμα περισσότερους λόγους για να εκφραστεί πλατιά η γνήσια λαϊκή αντίθεση με αυτήν την αντιλαϊκή «κανονικότητα». Να καταψηφιστούν η πολιτική των tour operators, τα συμφέροντα των λίγων, να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών, με «Λαϊκή Συσπείρωση» ακόμα πιο δυνατή!

Δεν γίνεται

Οταν μια δικαστική απόφαση σιγοντάρει την πολιτική της κυβέρνησης, τότε η «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και ο «σεβασμός στις αποφάσεις της» είναι το «ιερό δισκοπότηρο» για τους υπουργούς και τα επιτελεία της. Οταν όμως για διάφορους λόγους «παρεκκλίνει» έστω και λίγο από την κεντρική πολιτική γραμμή, τότε «τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», όπως σχολίαζε χτες ο Αδ. Γεωργιάδης για την απόφαση σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών. Βέβαια, όσες τέτοιες αποφάσεις κι αν πάρει η Δικαιοσύνη, ούτε ο χαρακτήρας ούτε ο ρόλος της αλλάζουν, στην υπηρεσία της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Υπάρχουν άλλωστε εκατοντάδες αποφάσεις που το επιβεβαιώνουν, κρίνοντας «απαράδεκτες» τις διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για ανάκτηση παλιότερων περικοπών, βγάζοντας απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, «δικαιώνοντας» την εργοδοσία σε εργατικά «ατυχήματα», νομιμοποιώντας περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, επικυρώνοντας απολύσεις για συνδικαλιστική δράση και ...πάει λέγοντας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην «άσκηση πολιτικής» καθόλου δεν ενοχλεί τις κυβερνήσεις. Αντίθετα, την επιδιώκουν και την επιβάλλουν με τους νόμους τους. Ας μην ανησυχεί επομένως ο Γεωργιάδης για την απόφαση σχετικά με τις συντάξεις των δικαστικών. Προπάντων όμως να μην επαναπαύονται και να μην εφησυχάζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ότι η διεκδίκηση των απωλειών που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και βελτίωση μισθών και συντάξεων μπορούν να γίνουν χωρίς αγώνα, χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, το αντιλαϊκό κράτος και όλους τους θεσμούς του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1846 Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Ουεστινγκχάουζ, δημιουργός του συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος.

1887 Γεννιέται ο Ελβετός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ.

1908 Με πρόσχημα την επανάσταση των Νεότουρκων, που ζητούσαν την ανάκτηση όλων των εδαφών της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, την προστασία των οποίων είχε αναλάβει με διεθνή εντολή. Οι Σέρβοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτήν την προσάρτηση.

1922 Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (μπ.) αποφασίζει για τη μορφή της Ενωσης των Σοβιετικών Δημοκρατιών. Δύο μήνες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, θα γεννιόταν η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1923 Τα στρατεύματα της Αντάντ εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη, στην οποία εισέρχονται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

1925 Στο Λοκάρνο της Ελβετίας ξεκινά η ομώνυμη διεθνής διάσκεψη όπου μονογραφήθηκαν το κοινό σύμφωνο εγγυήσεων ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αγγλία και την Ιταλία (το λεγόμενο σύμφωνο εγγυήσεων του Ρήνου), τα σύμφωνα διαιτησίας Γαλλίας - Γερμανίας, Γερμανίας - Βελγίου, Γερμανίας - Πολωνίας και Γερμανίας - Τσεχοσλοβακίας, καθώς και τα σύμφωνα εγγυήσεων Γαλλίας - Πολωνίας και Γαλλίας - Τσεχοσλοβακίας.

1941 Οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής συλλαμβάνουν έπειτα από προδοσία και εκτελούν κοντά στην Παλαιοκώμη Σερρών 6 μέλη του Μακεδονικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και τον Γραμματέα του, Παρασκευά Μπάρμπα. Οι θυσίες τους ήταν από τις πρώτες στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

1944 Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός, μαζί με τσεχοσλοβακικά στρατεύματα που πολεμούσαν μαζί του, εισέρχεται στην κατεχόμενη από τους ναζί Τσεχοσλοβακία.

1944 Τμήματα του 6ου Συντάγματος της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν το Ναύπλιο. Την ίδια μέρα, τμήματα του 7ου Συντάγματος απελευθερώνουν την Κύμη και το Αλιβέρι της Εύβοιας.

1973 Αίγυπτος και Συρία εξαπολύουν διμέτωπη αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ακολουθεί απόβαση των Αιγυπτίων στην ανατολική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, οι οποίοι καταλαμβάνουν σε εδάφη που κατείχαν οι Ισραηλινοί. Το Ισραήλ ανασυντάσσεται και εισβάλλει σε βάθος 6 μιλίων στο έδαφος της Συρίας.

1981 Δολοφονείται από μέλη της αιγυπτιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ» ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, ενώ παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση στο Κάιρο.

1999 Πεθαίνει η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Αμάλια Ροντρίγκεζ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ