ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αντιπολεμικής δράσης σ' όλη την Ελλάδα

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στη διεθνή κατάσταση, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει τα παρακάτω:

«Η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων πολιτών και το γενικότερο πολεμικό κλίμα που δημιουργούν οι κραυγές και οι ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕΔΥΕ, το φιλειρηνικό κίνημα εκφράζει την πιο βαθιά θλίψη για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στο Μανχάταν και στην Ουάσιγκτον που προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων που είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τον πόλεμο, τη βία και την τρομοκρατία.

Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών από όλους όσοι αγωνίζονται για ένα φιλειρηνικό και δίκαιο κόσμο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δώσει άφεση αμαρτιών και άλλοθι στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα των αμερικανικών κυβερνήσεων, που με τον τρόμο και τη βία επιχειρούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ, ετοιμάζονται εντατικά για την επιτάχυνση της πολιτικής επεμβάσεων, αναγορεύουν λαούς και κινήματα σε τρομοκράτες, προωθούν με γρήγορους ρυθμούς την καταστολή και την κατάργηση, ουσιαστικά, των δημοκρατικών κατακτήσεων, προκειμένου να επιβληθεί με πιο άμεσο, βίαιο και επιθετικό τρόπο η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Ηδη, με την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του καταστατικού της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψαν ουσιαστικά την εν λευκώ κήρυξη πολέμου σε βάρος οποιουδήποτε κράτους, λαού, πολίτη θεωρούν οι ΗΠΑ ότι θίγει τα συμφέροντά τους ή ότι αμφισβητεί τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Με το πρόσχημα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει το ρόλο του τυράννου - χωροφύλακα των συμφερόντων των ισχυρών όπου Γης, κηρύσσει "ιερό πόλεμο" ενάντια στους λαούς.

Η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ πηγάζει από την προσπάθειά του: 1) Να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου και πλούτου των λαών, 2) να υποτάξει πλήρως τη Μ. Ανατολή και την Κασπία με τα πλούσια κοιτάσματά τους σε πετρέλαιο και άλλες ύλες, 3) να ελέγξει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου, 4) να εγκαθιδρύσει νέα φιλικά προσκείμενα καθεστώτα σε Αφγανιστάν και Ιράκ, 5) να σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα, 6) να ξεπεράσει, προσωρινά βέβαια, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, 7) να ξεπεράσει την επερχόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει και τα τρία κέντρα του ιμπεριαλισμού: ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το "κουτί της Πανδώρας". Επαναφέρουν στο προσκήνιο διά στόματος του υπουργού Αμυνάς τους την πυρηνική απειλή. Προωθούν τη λεγόμενη "αντιπυραυλική ασπίδα" για να μπορούν να χρησιμοποιούν πιο πιεστικά την πυρηνική απειλή.

Με τις επιδιώξεις αυτές, συμπαρατάσσεται πλήρως η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποτάσσεται απόλυτα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ακολουθώντας τους οδυνηρούς για τους λαούς τυχοδιωκτισμούς τους. Ανοίγει, έτσι, επικίνδυνους δρόμους και για το λαό μας. Η εθνική ανεξαρτησία καταρρακώνεται και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται άμεσα, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, το οποίο σταδιακά περνά στον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Ετοιμάζεται ευθεία επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και στις δημοκρατικές κατακτήσεις που θα βρεθούν ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο. Ο "τρομονόμος", η Σένγκεν, η Ευρωπόλ, η "αντιτρομοκρατική", η δικαστική και αστυνομική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα λάβουν νέες ακόμη περισσότερο αντιδημοκρατικές διαστάσεις. Προωθούνται νέα "αντιτρομοκρατικά" μέτρα από την ΕΕ, που θα στραφούν ενάντια στους λαούς.

Ολες αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις επιβάλλουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την εγρήγορση και την αγωνιστική ενότητα του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα και στο μακελειό για τα συμφέροντα των πολυεθνικών! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν τους λαούς στον όλεθρο και το θάνατο. Η φωνή της αντίστασης και του αγώνα θα ακουστεί πιο δυνατή!

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, η καταλήστευση των λαών πρέπει να ανατραπεί από τον ενωμένο αγώνα τους. Σήμερα απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, όλοι οι πατριώτες και δημοκράτες θα ανταποκριθούν στο χρέος της υπεράσπισης της ειρήνης, της υπεράσπισης της ζωής.

Το φιλειρηνικό κίνημα παίρνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στα επικίνδυνα για την ανθρωπότητα σχέδια του ΝΑΤΟ, ενάντια στην επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συσπείρωση μαζικούς φορείς, συνδικάτα, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, προσωπικότητες, όλο τον ελληνικό λαό. Ολοι, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές, πρέπει στις κρίσιμες τούτες στιγμές να ενώσουμε τις φωνές μας, να υψώσουμε τις γροθιές μας, πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα απάνθρωπα σχέδια του ΝΑΤΟ. Σήμερα η ειρήνη μετράει τους φίλους της. Είναι χρέος στις επόμενες γενεές, στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, όλο τον ελληνικό λαό να υψώσουν τη σημαία της αξιοπρέπειας και του αγώνα, να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα και να αντισταθούν στη ΝΑΤΟική επιθετικότητα και βαρβαρότητα.

Τα τελευταία γεγονότα πιστοποιούν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δίκαιες λύσεις προς όφελος των λαών μέσα στα πλαίσια της κυριαρχίας της Νέας Τάξης, αλλά μόνο σε σύγκρουση με αυτή.

Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική!

Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι λαοί αντιστέκονται. Παντού αρχίζουν να ξεπηδούν κινήματα που αμφισβητούν και αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Ευρύτερες λαϊκές μάζες κατανοούν τους κινδύνους και την αναγκαιότητα να μπει φρένο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται στο λαό μας και τον καλεί να εντείνει τους αγώνες του και την πάλη του, να πάρει μέρος σε όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και να αντιταχθεί στα νέα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Καλούμε όλες τις επιτροπές ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις να ξεδιπλώσουν πολύμορφες δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα και να διαδηλώσουν, απαιτώντας:

  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας, με οποιαδήποτε μορφή, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Να γυρίσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Να καταργηθούν τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα.
  • Να σταματήσει το πρόγραμμα του "Πολέμου των Αστρων" από τις ΗΠΑ.

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ».

Εξαρση ΝΑΤΟικών ασκήσεων στη Μεσόγειο

Σειρά ΝΑΤΟικών ασκήσεων, όπου παίρνει μέρος και η Ελλάδα, πραγματοποιούνται στο χώρο της Μεσογείου τις μέρες αυτές, με κύριο χαρακτηριστικό τους την πολεμική προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, σε επιχειρήσεις που προβλέπονται στο νέο δόγμα του.

Η μεγαλύτερη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, με τη συμμετοχή περίπου 70.000 στρατιωτών. Πρόκειται για την άσκηση «BRIGHT STAR 2001» (Λαμπερό Αστέρι) που διεξάγεται την περίοδο 8 - 31 Οκτωβρίου 2001. Η άσκηση αυτή είναι διακλαδική πολυεθνική άσκηση συνεργασίας και συνεκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας αμφιβίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων που εκτελείται κάθε μονό έτος στην Αίγυπτο. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Κουβέιτ και Ιορδανία. Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και συνεργασίας σε συνδυασμένες αεροναυτικές επιχειρήσεις μεταξύ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών». Η Ελλάδα θα συμμετέχει σ' αυτήν με ένα λόχο της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό και τρία αεροσκάφη τύπου F-16.

Την ίδια περίοδο, το διάστημα 5 - 23 Οκτωβρίου 2001, άλλη ΝΑΤΟική άσκηση διεξάγεται στην Ισπανία και τη Δυτική Μεσόγειο. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση «DESTINED GLORY 2001» (Αναπόφευκτη Δόξα), με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 στρατιωτών, 35 πλοίων και 40 αεροσκαφών από 10 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Η Ελλάδα συμμετέχει με 145 άνδρες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, μία φρεγάτα, ένα αρματαγωγό και τέσσερα αεροσκάφη Α-7Ε. Οσον αφορά το σενάριο, οι δυνάμεις, σημειώνει το ΓΕΕΘΑ, «θα σχηματίσουν μία πολυεθνική δύναμη άμεσης αντίδρασης, ικανή να διεξάγει ένα πλήρες φάσμα αμυντικών επιχειρήσεων, όπως Peace Support (σ.σ. υποστήριξης της ειρήνης) και Crisis Response (σ.σ. διαχείρισης κρίσεων)». Επίσης, η άσκηση αυτή «αποσκοπεί στη διατήρηση της ετοιμότητας των τμημάτων του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε είδους κρίση. Σχεδιάστηκε για να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα των αμφιβίων, χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ». Η άσκηση προγραμματίστηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις Νοτίου Ευρώπης (Allied Forces Southern Europe - AFSOUTH) και θα είναι υπό τη διεύθυνση του διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης Νοτίου Ευρώπης (COMSTRIKFORSOUTH).

Επίσης από 1 Οκτώβρη και μέχρι 25 του μηνός, διεξάγεται στην περιοχή της τουρκικής Θράκης η ΝΑΤΟική άσκηση «ADVENTURE EXCHANGE 2001» (Περιπετειώδης Ανταλλαγή). Η άσκηση αυτή ανήκει στον κύκλο των ασκήσεων που σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν τη Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης Ξηράς (Immediate Reaction Task Force - Land) σε θέματα υψηλής ετοιμότητας. Συμμετέχουν πάνω από 2.000 στρατιώτες από 14 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Η Ελλάδα συμμετέχει με μια Πυροβολαρχία Πυροβολικού δύναμης 80 ανδρών. «Αυτές οι δυνάμεις, επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ, θα σχηματίσουν ένα πολυεθνικό στρατηγείο και μία πολυεθνική Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης».

ΣΟΦΙΑ
Συζήτηση για την ευρωατλαντική ασφάλεια

«Η συμβολή των νέων δημοκρατιών στην ευρωατλαντική ασφάλεια» ήταν το θέμα του «σεμιναρίου», που οργανώθηκε στη Σόφια και συγκέντρωσε πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους των υπό ένταξη χωρών, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Στη Σόφια βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ξεκίνησε τις εργασίες του συνεδρίου λέγοντας ότι «οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών αφαίρεσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές. Αλλά δεν πέτυχαν τον κύριο στόχο τους - τον τρόπο ζωής μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δημοκρατία, να υπερασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές ελευθερίες. Και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παίζει κύριο ρόλο στην προσπάθεια αυτή».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική», γιατί εκτός από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, έγινε αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα. «Πιστεύω, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ότι διαμορφώνονται μια σειρά από αρχές και διαδικασίες, που θα χαρακτηρίσουν αυτή την εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία. Αρχές που σχετίζονται κατ' αρχήν με μια ευρύτερη συμμαχία, με την εκδήλωση της αλληλεγγύης και της καταδίκης αυτών των πράξεων, επίσης με τη μεταξύ μας συνεργασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο Γ. Παπανδρέου είχε σειρά επαφών με Βαλκάνιους ομολόγους του και με τον Ι. Τζεμ, με το οποίον αποφάσισαν να συναντηθούν στις 8 Νοέμβρη στην Αθήνα.

.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ