ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024
Ψίχουλα ή μηδενικές δαπάνες για έργα προστασίας της ζωής του λαού

Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων

Παρά τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, προβλέπονται ψίχουλα για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Eurokinissi

Παρά τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, προβλέπονται ψίχουλα για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης
Τη λογική της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αποτυπώνει το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024. Πρόκειται για τον ετήσιο προγραμματισμό έργων και δράσεων σε κάθε περιοχή της χώρας, ο οποίος ψηφίζεται από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε αντιλαϊκούς νόμους τους οποίους έχουν ψηφίσει οι αστικές κυβερνήσεις.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024 ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, με την ψήφο των συμβούλων των παρατάξεων της ΝΔ, της ναζιστικής «Ελληνικής Αυγής» και της «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια», ενώ λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το καταψήφισαν, αφού προηγουμένως ανέδειξαν ότι «τομείς όπως της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης εξακολουθούν να μην είναι στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής, και μάλιστα μετά τα γερά πλήγματα που έχουν δεχτεί χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία απ' αυτά τα φαινόμενα και την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έργων.

Για παράδειγμα:

- Για αντιπλημμυρική θωράκιση προβλέπονται ψίχουλα, κυρίως για αποκαταστάσεις καταστροφών και ορισμένες επιμέρους παρεμβάσεις στα ποτάμια Κερασιώτης, Μέγας, Πάμισος.

- Για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, μηδενικές δαπάνες.

- Για τη συνδετήρια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ περίπου, για το 2024 δεν προβλέπεται κάποιο ποσό, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Οι προτεραιότητες του Τεχνικού Προγράμματος της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας είναι κυρίως δράσεις που σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας (55 εκατ. επιχορηγήσεις, από τον "αναπτυξιακό" νόμο 20 εκατ. και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και των έργων που ιεραρχεί το κεφάλαιο (π.χ. ενεργειακές αναβαθμίσεις 12 εκατ.), για να κερδίζουν μερικές εταιρείες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της Θεσσαλίας να πάρει την υπόθεση της καθημερινότητάς του στα χέρια του, να προβάλει μαχητικά τις διεκδικήσεις του. Δεσμεύεται ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, διεκδικώντας έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες, όπως:

- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις ΠΕ. Οργανωμένες, κατάλληλα στελεχωμένες και χρηματοδοτούμενες δημόσιες δομές Πολιτικής Προστασίας.

- Γρήγορη αποκατάσταση - με ευθύνη της Περιφέρειας και της κυβέρνησης - όλων των προβλημάτων που προκάλεσαν ο «Ιανός», άλλα καιρικά φαινόμενα, ο σεισμός της 3/3/2021 και η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία.

- Συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι για την αντισεισμική επάρκεια δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων, κατασκευή νέων όπου είναι προβληματικά (σχολεία, δομές Υγείας κ.λπ.).

- Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων, ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθετήσεων ποταμιών, ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα σε Πηνειό, Πάμισο, Ενιπέα, Ληθαίο και στα άλλα ποτάμια και ρέματα της Θεσσαλίας.

- Κατασκευή κατά προτεραιότητα των φραγμάτων του Μουζακίου, της Σκοπιάς και όλων των άλλων, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και την ύδρευση και άρδευση, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.

- Εργα ύδρευσης - αποχέτευσης και άρδευσης χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, των συνοδών έργων του και των έργων της Κάρλας, που καρκινοβατούν.

- Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα).

- Επαρχιακή και αγροτική οδοποιία, ασφαλτόστρωση δρόμων στον ορεινό δήμο Αργιθέας, σκέπαστρο στο Ανθηρό, σύνδεση της Καρδίτσας με Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία. Να γίνουν επιτέλους νέοι ασφαλείς δρόμοι Λάρισα - Φάρσαλα, η παράκαμψη Ελασσόνας και ο δρόμος προς Κοζάνη, η παλιά ΕΟ Λάρισας - Βόλου, Λάρισα - Κόμβος Γυρτώνης, να τελειώσουν οι πολυδάπανοι και ανολοκλήρωτοι εδώ και χρόνια δρόμοι Λάρισα - Καρδίτσα, Λάρισα - Τρίκαλα.

- Πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.

- Κατασκευή σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων δομών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, πλήρως στελεχωμένων, που θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλους δωρεάν και όχι με τα γνωστά vouchers για όσους προλάβουν. Το ίδιο για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τον Τουρισμό.

- Ολοκληρωμένο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού, και όχι πολυδάπανα έργα για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών που θα παράγουν απορριμματογενές υλικό προς καύση.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού στην Περιφέρεια Ηπείρου

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η σύσκεψη των υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ολυ Τσουμάνη στον δήμο Ιωαννιτών, Αντώνης Πετράκης στον δήμο Δωδώνης και Λεωνίδας Λεοντάρης στον δήμο Β. Τζουμέρκων.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η αύξηση των δυνάμεων του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στα Γιάννενα αποτυπώνουν τις δυνατότητες να εκφραστεί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη ένα ευρύτερο ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής και των τοπικών της εκφραστών, ώστε ο λαός του νομού να βγει πιο δυνατός στον αγώνα για τις ανάγκες του και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Στοιχείο της δυναμικής αυτής, οι σχεδόν 500 υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον νομό Ιωαννίνων που από κοινού θα δώσουν τη μάχη να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου, στους δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Β. Τζουμέρκων και Δωδώνης.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η εκλογή περισσότερων περιφερειακών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου θα συμβάλει να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του λαού στα όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου, υπενθυμίζοντας τις πάμπολλες παρεμβάσεις για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Ηπειρωτών που έφεραν προς συζήτηση και στήριξαν στην προηγούμενη θητεία οι εκλεγμένοι της. Ακόμα, επισήμανε τη στήριξη του αγώνα των κατοίκων στα Ραβένια, στη Λάκκα Σούλι, στο Λύγγο, στο Τρίστενο κ.α. ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «πράσινης» ανάπτυξης και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό βυθίζοντάς τον στην ενεργειακή φτώχεια.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν για τα προβλήματα των αγροτών του νομού, που βλέπουν το βιος τους να ξεκληρίζεται, την ώρα που παρέχονται κάθε είδους διευκολύνσεις στις μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής.

Για τον ρόλο των άλλων πολιτικών δυνάμεων μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι είχαν στρατηγική συμφωνία στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, οι όποιες διαφοροποιήσεις τους περιορίζονταν στον τρόπο υλοποίησής της, ενώ στην πράξη υπερψήφιζαν στην Οικονομική Επιτροπή.

Τέλος, ο Γιώργος Πρέντζας υπογράμμισε ότι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι αγωνίστριες και αγωνιστές, έχουν δοκιμαστεί σε αγώνες δίπλα στον λαό και είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν 100% λαϊκή αντιπολίτευση στην επόμενη από χέρι αντιλαϊκή περιφερειακή αρχή.

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην ΠΕ Ιωαννίνων

Αθανασοπούλου Ιωάννα, μελισσοκόμος

Αλυσανδράκης Κωνσταντίνος, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας - Αστροφυσικής στο Παν/μιο Ιωαννίνων

Ανδρεάδου Μαρία, ιδιωτική υπάλληλος

Γιώτη Αλίκη, εργάτρια στην «ΠΙΝΔΟΣ»

Γιώτη Καλλιόπη, βρεφονηπιοκόμος

Γκατζόγια Ευγενία, συμβασιούχος αρχαιολόγος

Γκιζά Ηρώ, φοιτήτρια

Γούσια Γλυκερία, αρχιτέκτονας μηχανικός

Δημητρίου Κωνσταντίνος, δάσκαλος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης - μουσικός

Δούβλης Ιωάννης, αυτοαπασχολούμενος

Ζέκα - Πάσχου Κωνσταντίνα, τεχνολόγος Γεωπονίας, υπάλληλος δήμου Ιωαννιτών

Ζώλας Αδαμάντιος, δικηγόρος

Ηλία Δήμητρα, συμβασιούχος σχολική καθαρίστρια

Καρακίτσιος Γεώργιος, δημοτικός υπάλληλος

Κάτσιος Θεοφάνης, συνταξιούχος

Κοσμάς Γεώργιος, κτηνοτρόφος

Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος, κτηνίατρος

Κωσταδήμα Ειρήνη, φοιτήτρια

Κωστής Σπυρίδων, ιδιωτικός υπάλληλος

Λύγδα Ανθούλα - Νικολέτα, εργαζόμενη στον επισιτισμό

Λωρίδας Γεώργιος, νοσοκομειακός γιατρός

Μάρκου Αλέξανδρος, συμβασιούχος ΠΓΝΙ

Ματσάγγας Σπυρίδων, φαρμακοϋπάλληλος

Μαχτσίρας Αθανάσιος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μπασογιάννης Θωμάς, περιβαλλοντολόγος - δασολόγος, υπάλληλος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Μπάτζιου Ιωάννα, ιδιώτης παιδίατρος

Νουτσόπουλος Κωνσταντίνος, συνταξιούχος

Ντεκουμές Αλέξιος, οικοδόμος

Παντούλας Θεόδωρος, εργαζόμενος στο «ΖΑΓΟΡΙ»

Παπαγεωργίου Βασίλειος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μουσικός

Ρούπα Βασιλική, ιδιωτική υπάλληλος

Σαλογιάννου Δήμητρα, συνταξιούχος

Σδούκος Νικόλαος, ελεύθερος επαγγελματίας

Σίμος Αναστάσιος, ελεύθερος επαγγελματίας

Σιώπης Αλέξανδρος, ιδιωτικός υπάλληλος

Σπύρου Αθηνά, έμπορος

Σταυράκης Κωνσταντίνος, μηχανολόγος μηχανικός

Σφαιρόπουλος Δημήτριος, γιατρός, καρδιολόγος στο ΠΓΝΙ

Τζέκη Μαρία, συνταξιούχος Δημοσίου

Τσάκαλου Σταυρούλα, σχεδιάστρια μόδας

Τσιάλου Αννα, ιδιωτική υπάλληλος

Χαρίσης Χρήστος, αγρότης

Χασιώτης Γεώργιος, βιοχημικός στο ΠΓΝΙ

Χρήστου Χρήστος, νοσηλευτής Αιματολογικής Κλινικής στο ΠΓΝΙ

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Εκδήλωση για τα 7 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες

Εκδήλωση με θέμα «Αντιπλημμυρική προστασία: Στο ίδιο έργο θεατές - επτά χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα», με αφορμή τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 7/9/2016 σε Πήδημα, Θουρία και Καλαμάτα, διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμάτας.

Η σύσκεψη - συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγίου Γεωργίου 79), στην περιοχή της Λαγκάδας, που επλήγη από τις πλημμύρες του 2016.

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Οικονομάκος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας.

«Ελπίζουμε μέχρι την Τετάρτη να μην έχουν υπάρξει πλημμύρες και καταστροφές στον δήμο μας από τις βροχές. Αυτό αποτελεί ευχή, γιατί έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει στον δήμο μας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ