ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Υπάρχει δυνατότητα για "ρωγμές" σε δήμο και Περιφέρεια»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας μίλησε σε εκδηλώσεις για δύο Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας, σε Πάρκο Φιξ και Φωκίωνος Νέγρη

Φωκίωνος Νέγρη

RIZOSPASTIS

Φωκίωνος Νέγρη
Με επιτυχία και στέλνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στις Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας, στις οποίες η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρουσιάζει τους υποψηφίους της.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η σχετική εκδήλωση για την 5η Δημοτική Κοινότητα, στο Πάρκο Φιξ, στην οποία μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χαιρετισμό απηύθυναν η Βέτα Πανουτσάκου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Κεντρικό Τομέα, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υποστελέχωση και υποβάθμιση υπηρεσιών της Περιφέρειας, που επιβεβαιώνεται και από την πείρα των εργαζομένων σε αυτές όλα τα προηγούμενα χρόνια, με περιφερειακές αρχές διαφόρων αποχρώσεων.

Επίσης ο Γιώργος Ποθητός, υποψήφιος σύμβουλος στην 5η Δημοτική Κοινότητα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα κάλεσε «να γεμίσουν γαρύφαλλα οι κάλπες των Οκτώβρη, να γίνει κριτήριο ψήφου η εγκατάλειψη των γειτονιών της Αθήνας από τη δημοτική Αρχή». Στάθηκε στις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την 5η Δημοτική Κοινότητα, τις οποίες η δημοτική αρχή απορρίπτει με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», την ώρα που «τρέχει» ό,τι επιτάσσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για την πόλη, ενώ για τους κατοίκους κάνει παρεμβάσεις - σταγόνα στον ωκεανό και για το θεαθήναι.

Να εκφραστεί δυναμικά η διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα στην Αθήνα


RIZOSPASTIS

Ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τον έναν μήνα που απομένει ώστε να εκφραστεί δυναμικά η διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα στον δήμο και στην Περιφέρεια, να προτάξουμε τις ανάγκες των πολλών ενάντια στα κέρδη των λίγων. Ζήτημα που είναι στο επίκεντρο των θέσεων της "Λαϊκής Συσπείρωσης'', με μέτρα άμεσα και ρεαλιστικά, με πραγματικό όφελος για τις λαϊκές οικογένειες».

Το δίλημμα είναι είτε με τον κυβερνητικό δήμαρχο και περιφερειάρχη είτε με τους αγωνιστές της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε. Υπογράμμισε ότι είναι περίοδος με κρίσιμα μέτωπα, προβλήματα που γονατίζουν τη λαϊκή οικογένεια, όπου πρέπει να αντιμετωπιστεί η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με χαρακτηριστικό το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που ισοπεδώνει ό,τι θυμίζει εργασιακές σχέσεις. Τόνισε την ανάγκη ο λαός να αντιπαρατάξει τον αγώνα του, την πραγματική δύναμή του, όπως έχει φανεί και με την αποτροπή εξώσεων στην περιοχή μέσω της λαϊκής αλληλεγγύης και των κινητοποιήσεων, όπου βρέθηκαν μπροστά οι κομμουνιστές, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης των τοπικών εκλογών άλλωστε αναδεικνύει και η δήλωση του πρωθυπουργού «να βαφτεί ο χάρτης μπλε». «Μόνο που ο χάρτης έχει βαφτεί ήδη μαύρος», σχολίασε ο Ν. Σοφιανός, αναφορικά με τις πυρκαγιές, και στάθηκε στην επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στον δήμο Αθήνας, όπου με την πολιτική της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και τη συμφωνία των παρατάξεων που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «τρέχουν» σχέδια εκατομμυρίων για να αναβαθμίσουν το «τουριστικό προϊόν», για να βρουν πεδίο κερδοφορίας οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία, στη βραχυχρόνια μίσθωση, στη μετατροπή γειτονιών σε διασκεδαστήρια. Αυτόν τον χαρακτήρα, υπογράμμισε, έχουν ο «μεγάλος περίπατος» και οι αστικές αναπλάσεις της δημοτικής αρχής.

Πάρκο Φιξ
Πάρκο Φιξ
Στο ίδιος μήκος κύματος, ανέδειξε τον όγκο των χρημάτων που δίνουν οι Αθηναίοι στα ταμεία του δήμου από τέλη, πρόστιμα κ.ά., την ίδια ώρα που η δημοτική αρχή από τα 8 εκατομμύρια του τέλος διαμονής που πρέπει να δώσουν οι ξενοδόχοι προϋπολογίζει για το 2023 να εισπράξει μόνο 700.000 ευρώ. Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε επίσης τα σημαντικά για τους κατοίκους έργα που δεν επιλέγονται ή μένουν στα χαρτιά, αλλά και την παραχώρηση μιας σειρά δραστηριοτήτων του δήμου σε ιδιώτες, με τον λογαριασμό να καταλήγει στους δημότες.

Για την υποψηφιότητα του κατάδικου Κασιδιάρη τόνισε ότι η απάντηση στους ναζί δόθηκε και θα δοθεί στις γειτονιές, με τους αγώνες και με τη συσπείρωση του λαού. Σχολίασε δε την υποκρισία όσων υπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική, που δίνει αέρα στα πανιά του φασισμού, όπως με την απαράδεκτη στέρηση ψήφου στους μετανάστες 1ης και 2ης γενιάς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έβαλε το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: «Υπάρχει η δυνατότητα, η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που δίνει τη δυνατότητα για "ρωγμή" στον δήμο Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτήν τη "ρωγμή" μπορούμε να την ανοίξουμε διάπλατα, μπορούμε να διαμορφώσουμε νέα δεδομένα το βράδυ των εκλογών».

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αντίστοιχη εκδήλωση για την 6η Δημοτική Κοινότητα, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, με ομιλητή επίσης τον Νίκο Σοφιανό.

Μίλησαν ακόμα η Κατερίνα Ροδοπούλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα, και η Ελένη Γιακουμάτου, σύμβουλος στην 6η Δημοτική Κοινότητα και εκ νέου υποψήφια.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασης

Στην 1η Δημοτική Κοινότητα σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. στο «Booze Cooperativa» (Κολοκοτρώνη 57).

Στην 3η Δημοτική Κοινότητα αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στα Πετράλωνα.

Στην 4η Δημοτική Κοινότητα την Πέμπτη 7/9, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στην 7η Δημοτική Κοινότητα την Παρασκευή 8/9, στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (θα ακολουθήσει γλέντι).

Στη 2η Δημοτική Κοινότητα την Κυριακή 10/9, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά (θα ακολουθήσει γλέντι).


ΣΥΣΚΕΨΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Να τρίβουν τα μάτια τους με το αποτέλεσμα των εκλογών

Με ορμή και αποφασιστικότητα για μια πετυχημένη εκλογική μάχη, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η σύσκεψη του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο της Νέας Ιωνίας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρέμβαση έκανε ο Κώστας Κατημερτζόγλου, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος στάθηκε στη δράση και την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που ανέδειξε όλα τα λαϊκά προβλήματα. Ο Πέτρος Βίνης, απόφοιτος Λυκείου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, κάλεσε τους μαθητές να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται για «περισσότερους εκλεγμένους που μας στηρίζουν στον αγώνα για σχολείο των αναγκών, που είναι δίπλα μας στις κινητοποιήσεις, όπως και έγινε, την ώρα που η δημοτική αρχή μιλούσε για υποκινούμενους μαθητές και δεν άκουγε τα αιτήματά μας».

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι δίνουμε ήδη μια μεγάλη μάχη, για να εξαντλήσουμε τα περιθώρια, για να έχουμε ένα δυνατό και αισιόδοξο αποτέλεσμα στην Περιφέρεια και στον δήμο της Νέας Ιωνίας, όπου μπορούμε να κάνουμε το άλμα, να τους κάνουμε όλους να τρίβουν τα μάτια τους το βράδυ των εκλογών με το αποτέλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Στάθηκε στο βασικό ερώτημα που πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας και η καθεμία για τις εκλογές ώστε να δοθεί και η σωστή για τον λαό απάντηση. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, όπως και οι δημοτικές τους παρατάξεις που τα προγράμματα όλων τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό; Σε ποια θέση θα βρεθούν οι λαϊκές δυνάμεις την επόμενη μέρα των εκλογών; Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη δημοτική αρχή αλλά και τις άλλες δυνάμεις που στηρίζονται από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ; Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τους αγώνες, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού;

Η απάντηση είναι σαφής: Η εγγύηση για τον λαό της Νέας Ιωνίας ώστε να υπάρξει σύγκρουση με την πολιτική που τα δίνει όλα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνει τον λαό απροστάτευτο και αθωράκιστο, είναι μόνο η ισχυροποίηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ».

Ο Π. Αλέπης σχολίασε τους υπόλοιπους «πολύχρωμους», που «βγαίνουν και μιλάνε για το ότι θα κάνουν τη Νέα Ιωνία "έξυπνη" πόλη, θα ψηφιοποιήσουν τα πάντα, θα αξιοποιήσουν διάφορα προγράμματα και θα κάνουν ελκυστικές επενδύσεις. Οι δε "καβγάδες" τους είναι για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τη δεδομένη αντιλαϊκή κατεύθυνση, ενώ οι φαγωμάρες τους φτάνουν σε βαθμό ξεκατινιάσματος και έχουμε ακόμη ένα μήνα». «Για την ουσία, όμως, λέξη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Και πώς να πουν; Οταν στο κύριο θέμα που κρίνονται οι δημοτικοί συνδυασμοί και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δηλαδή στο αν οι προτεραιότητές τους είναι οι λαϊκές ανάγκες ή τα κέρδη των επιχειρηματιών, έχουν όλοι τους λερωμένη τη φωλιά τους. Γι' αυτό και δεν θα ακούσει κανείς κουβέντα για το ότι ταυτίζονται στα βασικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την κατεύθυνση του δήμου, που αφορούν τη ζωή του λαού».

Ο Π. Αλέπης θύμισε συνοπτικά τους αγώνες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να μην πάει ο στόλος των απορριμματοφόρων στην πρώην «Altec» στην Αλσούπολη, για το μεγάλο θέμα του Κέντρου Υγείας που απειλείται με συρρίκνωση ή και κλείσιμο, ενάντια στην ανήκουστη καταστροφή των παιδικών χαρών σε πλατείες και πάρκα, τη στήριξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση των σχολείων, στις συγχωνεύσεις τάξεων, στην παντελή απουσία αντισεισμικών ελέγχων. Επίσης, τον κοινό αγώνα με τα αθλητικά σωματεία ενάντια στη χρόνια εγκατάλειψη και απαξίωση των λίγων αθλητικών χώρων του δήμου, τη συμβολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ξεσκέπασε τα επικίνδυνα και επιζήμια για τον λαό σχέδια, όπως αυτό με την ΕΡΙΟΤΕΚ, όπου επιχειρηματίας ζητά άρση της απαλλοτρίωσης για να το αξιοποιήσει για δικό του όφελος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Π. Αλέπης τόνισε: «Εχουμε όλα τα όπλα και τις δυνατότητες να πάμε πολύ καλά και θα πάμε πολύ καλά, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί έχουμε πολιτική που είναι με τους πολλούς, γιατί ξέρουμε πώς να οργανώσουμε τη δουλειά και γιατί μας χαρακτηρίζει η μαχητικότητα των κομμουνιστών και η αγάπη για τον λαϊκό άνθρωπο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ