ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Στο πόδι» τα σωματεία για τη μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας

Καθημερινή η δράση | Συγκέντρωση χθες ενάντια στους πλειστηριασμούς | Την Παρασκευή η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Στην τελική ευθεία για το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, έχουν μπει τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Με περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες σημαντικές δράσεις δουλεύουν για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και καλούν τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους να δώσουν μυριόστομη απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Με στόχο το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης στον αγώνα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για ζωή και δικαιώματα, να εκφράσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην περάσει η νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που οδηγεί ολοταχώς πίσω στον Μεσαίωνα, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης δίνουν καθημερινά τη μάχη στους τόπους δουλειάς και κατοικίας.

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς

Μπαίνουν μπροστά και παλεύουν για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Στο πλαίσιο αυτό, χθες πραγματοποίησαν μαχητική κινητοποίηση στα γραφεία της «doValue» στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Απαίτησαν εδώ και τώρα ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους, διαγραφή χρεών προς τράπεζες κ.λπ. για τους εργαζόμενους.

Τα «κοράκια» των τραπεζών βγάζουν σε πλειστηριασμό για τρίτη φορά την πρώτη κατοικία μεταλλωρύχου στη Χαλκιδική, όπου ζουν οι ηλικιωμένοι γονείς του, και μήνες τώρα δεν ανταποκρίνονται στην πρότασή του για διακανονισμό που να μπορεί να εξυπηρετεί. Στη δεύτερη περίπτωση, απειλούν ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες εκτέλεσης πλειστηριασμού σε βάρος οικογένειας με δύο γονείς με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, που διαμένει στην Ξηροκρήνη, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου, που εκτοξεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, από τα 110 ευρώ στα 480.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς
Από τη χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς
Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» και «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι της καμία λαϊκή οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη στις 9.30 π.μ. οργανώνουν νέα κινητοποίηση στα γραφεία της «Cepal» (Καλλιδοπούλου με Βασιλίσσης Ολγας), που εκκινεί ξανά τις διαδικασίες πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία εργαζόμενου στον Επισιτισμό, ο οποίος μόλις πέρυσι κατάφερε να γλιτώσει το σπίτι του. Πέρυσι η οικογένεια του εργαζόμενου, με σκοπό να γλιτώσει το σπίτι της από τον πλειστηριασμό, προχώρησε σε συμφωνία με τη «Cepal» για σταδιακή αποπληρωμή του δανείου με ρύθμιση της οφειλής. Ενώ η οικογένεια υπέγραψε ρύθμιση εξόφλησης και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, μετά σχεδόν από 9 μήνες η τράπεζα θυμήθηκε ότι οφείλουν δικαστικά έξοδα ύψους 3.500 ευρώ, που ποτέ δεν τα είχαν αναφέρει μέχρι τότε, σε καμία συνάντηση, τηλεφωνική ή διά ζώσης, ούτε κατά την υπογραφή της ρύθμισης. Μάλιστα, στην πρώτη επικοινωνία που ενημέρωσαν για τα έξοδα αυτά, ζήτησαν προκαταβολή 2.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει ρύθμιση για την καταβολή των 3.500 ευρώ! Από μια οικογένεια με δύο γονείς ανέργους, με προβλήματα υγείας, που αναμένουν πιστοποιήσεις από το ΚΕΠΑ!

Κεντρικοί σταθμοί και πανεξόρμηση στους εργαζόμενους

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, κεντρική δράση θα αποτελέσει η ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την οποία οργανώνουν την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τροφίμων - Ποτών και τα Σωματεία Μετάλλου, Επισιτισμού - Διανομέων, ΟΤΑ.

Εξάλλου, την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη θα δοθεί έξω από το ΕΚΘ η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ και θα παρουσιαστεί το πλαίσιο πάλης.

Παράλληλα με τις μαζικές εξορμήσεις, τα σωματεία μέσα από Γενικές Συνελεύσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, οργανωμένα, με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας οργανώνει συσκέψεις - συναντήσεις: Σήμερα Τρίτη με την Επιτροπή Απολυμαντικών, για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων στον συγκεκριμένο υποκλάδο, μπροστά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, και αύριο Τετάρτη με εργαζόμενους από πειραματικές εταιρείες.

Επίσης σήμερα:

-- Το Σωματείο Τροφίμων οργανώνει σύσκεψη στο Κιλκίς με θέμα «Μάθε τα δικαιώματά σου, διεκδίκησε συλλογικά μέσα από το σωματείο σου».

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στο ΕΚΘ.

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού πραγματοποιεί σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου.

-- Το ΣΕΤΕΠΕ πραγματοποιεί σύσκεψη με εργαζόμενους στα παρασκευαστήρια ζαχαροπλαστικής.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Μαζί με τους εργάτες και οι βιοπαλαιστές αγρότες

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ μαζί με τα εργατικά σωματεία

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης «με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων, τους συλλόγους φοιτητών και γυναικών, διεκδικώντας τη ζωή και το μέλλον που μας ανήκει, βάζοντας φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που θυσιάζει τις ανάγκες μας στον βωμό της κερδοφορίας μιας χούφτας εκμεταλλευτών του κόπου και του ιδρώτα μας σε βάρος των αναγκών και της ζωής μας».

Αναφερόμενη στις τεράστιες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας, σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, καμένα κοπάδια, καταστροφή σπιτιών και αγροτικού κεφαλαίου και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τονίζει ότι δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που είδαν την περιουσία τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός και ταυτόχρονα εντείνουμε τη δράση μας σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές για άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πυρόπληκτων συναδέλφων, για ουσιαστικές αποζημιώσεις.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους βιοπαλαιστές αγρότες, αναφέρεται «στην εκτίναξη του ήδη τεράστιου κόστους παραγωγής που σε συνάρτηση με τις μειωμένες τιμές και τη μειωμένη παραγωγή, σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργητικών εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημά μας. Οι μεγάλες καταστροφές σε πολλά προϊόντα και περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν - όχι όλες και όχι στο 100% - από τον ΕΛΓΑ, μετά από πολλούς μήνες. Οι ασθένειες που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, περονόσπορος στα αμπέλια-σταφίδα, φουζικλάδιο στα μήλα, παρά τα μέτρα που πήραν οι αγρότες, όπως οι περισσότεροι ψεκασμοί που ανέβασαν το κόστος παραγωγής, η ακαρπία στην ελιά δεν θα αποζημιωθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε καν από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ)».

Σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ, τονίζει ότι «θα λειτουργεί όπως η ασφάλιση των αυτοκινήτων, με ένα υποχρεωτικό πλάνο ασφάλισης το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στα ασφάλιστρα γεωργών και κτηνοτρόφων και από κει και πέρα θα ασφαλίζονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια μόνο εφόσον οι ασφαλισμένοι πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ επειδή, όπως λέει, το απαγορεύει η ΕΕ».

Τέλος, σημειώνει ότι «η νέα ΚΑΠ θα φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση την πλειοψηφία των συναδέλφων καθώς αυτή σχεδιάζεται και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση».

Στις άμεσες διεκδικήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ξεχωρίζουν αυτές για μείωση του κόστους παραγωγής και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικά φαινόμενα, ακαρπία, διάφορες νόσους ή πουλήθηκαν σε τιμές κάτω του κόστους. Επίσης, για ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους, για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Παλεύουν ακόμα για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα και θα καλύπτουν το τεράστιο κόστος παραγωγής, αλλά και ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Τέλος, για αντιπλημμυρικά και έργα υποδομής για την προστασία, καθώς και αρδευτικά που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής.


Και οι συνταξιούχοι δηλώνουν μαχητικό «παρών»

Να στηρίξουν το συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία τους καλεί τους συνταξιούχους και τα σωματεία - μέλη της στη Βόρεια Ελλάδα η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της, «τα συνταξιουχικά προβλήματα γίνονται ανυπέρβλητα. Για τους συνταξιούχους ό,τι μέχρι σήμερα έχει αφαιρεθεί στις συντάξιμες αποδοχές και τα δικαιώματά τους από όλες τις κυβερνήσεις ισχύει στο ακέραιο. Η κατάστασή τους πάει από το κακό στο χειρότερο από την καλπάζουσα ακρίβεια, τις ανυπόφορες αυξήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης». Για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «όχι μόνο αυξάνει τις ώρες εργασίας στους εργαζόμενους σε 13 ημερησίως, αλλά και αποθεώνει την απεργοσπασία, τιμωρεί με φυλάκιση και εξοντωτικά πρόστιμα όσους στους χώρους δουλειάς θα υπερασπίζονται με απεργία τα δικαιώματα και τη ζωή τους» και προσθέτει: «Κι άλλοι στο παρελθόν είχαν πιστέψει ότι με περισσότερες αλυσίδες θα αποτρέψουν την ταξική πάλη. Είναι αλάργα νυχτωμένοι. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες θα υπερασπιστούμε τις ζωές μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ