ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Με πάνω από 20.000 κενά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία!

Με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ ζητάει άμεσα να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές

Με τουλάχιστον 20.000 κενά ξεκινά η σχολική χρονιά, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί 28.353 αναπληρωτές, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000. Μάλιστα οι προσλήψεις της Α' φάσης αναπληρωτών είναι 3.500 λιγότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί του καλοκαιριού καλύπτουν οριακά τις συνταξιοδοτήσεις. Τα παραπάνω σηματοδοτούν τη συνέχιση και ένταση της πολιτικής που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις ανάγκες των μαθητών, το δικαίωμα χιλιάδων εκπαιδευτικών σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, που συνδέεται άμεσα με τα μορφωτικά δικαιώματα, με τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παρότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας χθες στον «ΣΚΑΪ» ισχυρίστηκε ότι η χρονιά θα ξεκινήσει «με πολύ λίγα κενά (...) που δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτήν τη στιγμή». Μάλιστα, με θράσος, ουσιαστικά προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τα κενά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που... δεν θα παρουσιαστούν για να αναλάβουν υπηρεσία! Δεν φτάνει δηλαδή που χρόνια γυρνούν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους (π.χ. για τη διαμονή τους, για τα παιδιά τους κ.ο.κ.), τώρα τους βγάζουν και φταίχτες για τα κενά!

ΚΚΕ: Αμεσα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, να καλυφθούν όλα τα κενά

Την άμεση κάλυψη των κενών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. «Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού, διαβεβαιώνοντας ότι "τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κενά", ο αριθμός των προσλήψεων της Α' φάσης αναπληρωτών επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που υπήρχαν, προς το χειρότερο», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ακόμα, υπογραμμίζεται: «Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα βεβαιωμένα κενά δεν ανταποκρίνονται για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών, αλλά είναι αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων, όπως τα υπεράριθμα τμήματα, η κατάργηση υπεύθυνου ολοήμερου, διπλές και τριπλές αναθέσεις κ.ά.», ότι «τα κενά αυτά αφορούν την προηγούμενη φάση καταγραφής και όχι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου θα προκύψουν και θα προστεθούν σε αυτά νέα», και τέλος ότι «οι μόνιμοι διορισμοί που προηγήθηκαν καλύπτουν μόλις και μετά βίας τις συνταξιοδοτήσεις της προηγούμενης χρονιάς», «κατανοούμε ότι το χτύπημα του κουδουνιού θα βρει τα σχολεία με πάνω από 20.000 κενά».

«Πραγματικά είναι απαράδεκτο, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το 1/3 των εκπαιδευτικών, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, να εργάζονται ως αναπληρωτές, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, που στην κυριολεξία σαν νομάδες, με μια βαλίτσα στο χέρι, με δυσβάσταχτα κόστη, χωρίς να μπορούν να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό, προσπαθώντας να προσφέρουν αναβαθμισμένο επιστημονικό έργο, περιπλανώνται σε όλη τη χώρα, κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Αμεσα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, καλύπτοντας όλα τα κενά.

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς.

Παρέμβαση από Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε μια άμεση παρέμβαση για την ανάγκη κάλυψης όλων των κενών, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας απαντήσεις σε ό,τι της αναλογεί για την κατάσταση.

Από εκεί κάλεσαν να σταματήσει επιτέλους να τους υποδέχεται η αστυνομία στις κινητοποιήσεις, αλλά οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης, καθώς η διευθύντρια απουσίαζε, παρότι επρόκειτο για προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας. Σε συνάντηση με την αναπληρώτρια διευθύντρια έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη να γίνονται οι προσλήψεις σε μία φάση, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την πρώτη μέρα και να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς «μπαλώματα». Να ανακοινώνονται συνεχώς τα πραγματικά κενά χωρίς προτεραιοποίηση, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και να παρθούν μέτρα για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών.

Σημειωτέον, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», που καλύπτει τις περιοχές Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου, συνολικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Α' Αθήνας, τη μεγαλύτερη Διεύθυνση ΠΕ της χώρας, από τα 2.225 κενά που υπήρχαν στα τέλη Αυγούστου καλύφθηκαν μόλις 1.292, δηλαδή το 58%, με την επισήμανση ότι στα κενά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσα συνεχώς προκύπτουν με το άνοιγμα των σχολείων και είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, στις 25 Αυγούστου στη Γενική Εκπαίδευση τα κενά ήταν 824 και οι προσλήψεις που έγιναν στις 2 Σεπτέμβρη ήταν 687, ενώ οι αντίστοιχες το 2022 ήταν 1.186. Για μια ακόμα φορά με ελλείψεις ξεκινούν και τα Ειδικά Σχολεία της περιοχής, καθώς από τα 101 κενά στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής καλύπτονται 71, από τις προσλήψεις της περασμένης Παρασκευής (το 2022 οι προσλήψεις ήταν 73).

Σε ό,τι αφορά την Παράλληλη Στήριξη, για τα 1.300 παιδιά που έχουν διάγνωση έγιναν μόλις 534 προσλήψεις στην Α' φάση (2/9/2023). Στην Α' φάση το 2022 είχαν προσληφθεί 773.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί τους αναπληρωτές σε οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία

«Μόνο οργή προκαλούν τα όσα ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από στελέχη του υπουργείου Παιδείας και την υφυπουργό Δ. Μιχαηλίδου για την ...πυρετώδη προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε "να ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς κενά", για να δούμε τελικά τον αριθμό των προσλήψεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών να πετσοκόβεται», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και καλεί τους αναπληρωτές σε οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία.

«Ολες οι κυβερνήσεις βάζουν περιορισμούς στις προσλήψεις, καθορίζουν τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα σχολεία της χώρας εφαρμόζοντας κάθε λογής "κόφτες", επίσημα και ανεπίσημα "μαγειρέματα" (π.χ. συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση μαθημάτων ειδικοτήτων, αλλαγές στην Παράλληλη Στήριξη, αναθέσεις μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες κ.λπ.). Την ίδια στιγμή ενισχύουν με κάθε τρόπο και με δεκάδες δισ. ευρώ από τη φοροληστεία των εργαζομένων τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς», επισημαίνει, προσθέτοντας: «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα να ξεκινούν τη σχολική χρονιά με τρίωρα και τετράωρα, χιλιάδες μαθητές που χρήζουν παράλληλης στήριξης να μένουν "ξεκρέμαστοι", γυρνώντας σε εποχές παιδαγωγικού Μεσαίωνα».

«Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αριθμοί που αραδιάζει στα κανάλια η κυβέρνηση για τις επικοινωνιακές της σκοπιμότητες, ούτε "τράπουλα" για ανακάτεμα, όπως ευθαρσώς δήλωσε η υφυπουργός! Είμαστε παιδαγωγοί με αξιοπρέπεια, που τόσα χρόνια βάζουμε πλάτη για τη μόρφωση των μαθητών μας και που με τους αγώνες μας στον δρόμο και στα σχολεία, μέσα από τα σωματεία μας, έχουμε πετύχει μικρές και μεγάλες νίκες!», καταλήγει η ΑΣΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Από την πρώτη μέρα στον αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα

Ανακοίνωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

«

Από την πρώτη μέρα των μαθημάτων στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά!», καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που σε ανακοίνωσή του εύχεται σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Εκπαίδευση με κενά και ελλείψεις, με αντιεκπαιδευτικά μέτρα, προβάλλει την ανάγκη διεκδίκησης του σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, με σύγχρονες υποδομές, με όλο το απαραίτητο προσωπικό, ενός σχολείου που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Αναφέρει αναλυτικά το ΠΑΜΕ:

«Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Αλλη μια χρονιά ξεκινά με πολλά όνειρα και απαιτήσεις. Και έτσι πρέπει να συμβαίνει, γιατί μιλάμε για το ζήτημα της μόρφωσης και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή σε όσα και όσους μαυρίζουν τη ζωή μας!

Από την πρώτη μέρα των μαθημάτων στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά!

  • Οι εικόνες που ζήσαμε άλλο ένα καλοκαίρι με τις απόκοσμες εικόνες των καμένων δασών από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, που ακόμα καπνίζουν, δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα που αφήνει πίσω του νεκρούς, χαμένες λαϊκές περιουσίες, δάση καμένα, ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον.
  • Εξοργιζόμαστε ακούγοντας τα κυβερνητικά επιτελεία και τα παπαγαλάκια τους να πασχίζουν να πείσουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο... πόσο φοβερή πρόοδος είναι το 2023 να δουλεύει ένας εργαζόμενος 13 ώρες τη μέρα, πόσο "θετικές" είναι για τους εργαζόμενους οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και να ακούμε ότι αν τυχόν αντιδράσουμε και απεργήσουμε θα έχουμε και ποινές!
  • Την ίδια ώρα φοβόμαστε να μπούμε στο σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια στα τρόφιμα και την Ενέργεια σκαρφαλώνει στα ύψη, τα ενοίκια είναι απλησίαστα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και την Ενέργεια είναι σταθερά σε διψήφιο ποσοστό, φτάνοντας στο 10,8%. Ο μισθός μας δεν φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Φτάσαμε να δαπανούμε για φαγητό και στέγαση το 60% του εισοδήματός μας.
  • Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το κόστος της κατά τ' άλλα δημόσιας Παιδείας, τα φροντιστήρια, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, οι ξένες γλώσσες και πολλά ακόμα που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους και όχι ακριβό εμπόρευμα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα, που αποδεικνύουν με οδυνηρό τρόπο πως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, να ελπίζουμε σε τίποτα, από ένα κράτος βαθιά εχθρικό για τα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες των πολλών, από κυβερνήσεις που τα δίνουν όλα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενα κράτος που είναι τρομερά αποτελεσματικό όταν πρόκειται να διαφυλάξει τα κέρδη των λίγων. Ενα κράτος γρήγορο όταν πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, όταν είναι να δώσει κάποιο σπίτι στα "κοράκια" των funds, αλλά εξαιρετικά αργό όταν κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των πολλών. Ενα επιτελικό κράτος που κινητοποιεί άμεσα διμοιρίες των ΜΑΤ σε κάθε κινητοποίηση εργαζομένων αλλά επιτρέπει σε ένα κομβόι με οπλισμένους φασίστες να κάνει παρέλαση στη μισή Ελλάδα και να δολοφονεί.

Επικίνδυνα κτίρια, συμβασιούχοι, υποχρηματοδότηση

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες με πάνω από 9.000 σχολεία που έχουν χτιστεί την περίοδο 1960 - 1985 και δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος. Σχολεία που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος για το κράτος και τις κυβερνήσεις.

Με χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Με τον εφιάλτη των ενοικίων των 500 και 600 ευρώ και μισθούς πείνας για σπίτια - τρύπες ειδικά σε τουριστικές περιοχές, δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε εικόνες ντροπής όπου συνάδελφοί μας θα μένουν σε camping, σε παραλίες και σε σκηνές.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει κενά επειδή δεν φτάνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να καλύψει μισθοδοσία 9 μηνών. Θεωρεί την Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη πολυτέλεια, γι' αυτό περικόπτει θέσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύει τμήματα.

Πίσω από τη γελοιότητα με το "καλάθι του μαθητή" κρύβεται η κυνική ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα πάρει κανένα άλλο μέτρο για να στηρίξει τις λαϊκές οικογένειες που φέτος θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και κινδυνεύουν πολλά παιδιά να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα, αν δεν παρθούν μέτρα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα.

Οι μεγάλες κουβέντες περί "αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου", "βελτίωσης των σχολείων", "ψηφιακού μετασχηματισμού" δεν μπορούν πια να κοροϊδέψουν κανέναν, αφού όλοι μας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την πραγματική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα σχολεία. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κάνουν το σχολείο "οικονομικά ανεξάρτητο" - και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών - και τη μόρφωση αποσπασματική, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της, κατηγοριοποιώντας σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας πρέπει και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Θέλουμε ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας. Με σύγχρονες υποδομές, με όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!

Δεν μένουμε θεατές! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Στον δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα βρίσκεται η ελπίδα!

Οργανώνουμε σε κάθε σωματείο, σε κάθε δήμο, σε κάθε σχολείο τον αγώνα και την πάλη μας για τα δικαιώματα που μπορούμε να έχουμε σήμερα:

- Να καλυφθούν άμεσα τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών. Να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ). Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.

- 15 μαθητές ανά τάξη. Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε τα παιδιά να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν. Να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα τα Ολοήμερα. Οχι στο νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

- Μόνιμοι διορισμοί όλων των εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Μέτρα στήριξης της καθημερινής διαβίωσης των εκπαιδευτικών. Επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ σε όσους αναγκάζονται να νοικιάσουν εκτός μόνιμης κατοικίας, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών για τη στέγαση. 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ. Δωρεάν σίτιση σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες.

- Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.

- Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων. Διαγραφή χρεών σε ρεύμα και ΔΕΚΟ. Εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

- Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.

- Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά. Αμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

- Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών από την πρώτη μέρα των μαθημάτων.

- Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Αμεσος ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων. Επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.). Αμεση έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας, πυρασφάλειας και έλεγχοι του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

- Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

- Να καταργηθούν η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων.

- Καμιά κατηγοριοποίηση σχολείων μέσω της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Οχι στο σχολείο των ταξικών διαχωρισμών και των εφήμερων δεξιοτήτων.

- Λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο».

Σε σχολεία στην Πετρούπολη

Σχολεία στον δήμο Πετρούπολης επισκέφτηκε χτες το πρωί ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγέλης Σίμος.

Συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς που ετοιμάζονται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχοντας να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά πληθώρα δυσκολιών. Πιο συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το 2ο Λύκειο Πετρούπολης, το οποίο στεγάζεται σε κοντέινερ, καθώς και το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο.

Ο Γ. Πρωτούλης ευχήθηκε καλή αρχή στους εκπαιδευτικούς. Τόνισε πως η πολιτική που κόβει από τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων αποτυπώνεται και στα σχολεία, στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί. Επισήμανε ότι και για φέτος μεγάλα είναι τα κενά και τα κτιριακά προβλήματα.

Σημείωσε ότι φρένο σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να βάλει ο λαός με τον αγώνα του, ο οποίος μπορεί να δυναμώσει με περισσότερους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ

Στις 15 και 16 Σεπτέμβρη οι προβολές στον κινηματογράφο «Τριανόν»

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ είναι γεγονός! Η Επιτροπή Πολιτισμού του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μετά από την ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση στο ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής που απηύθυνε σε νέους δημιουργούς, οργανώνει διήμερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 15 και 16 Σεπτέμβρη, στον ιστορικό κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), με ώρα προσέλευσης στις 19.30.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 20.00, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι γονείς δεκάδων παιδιών που δεν διασφαλίζουν θέση σε κάποιον παιδικό σταθμό ή σε ΚΔΑΠ του δήμου Ηρακλείου. Για άλλη μια χρονιά οι θέσεις που άνοιξαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες, με εκατοντάδες γονείς να βρίσκονται σε αναμονή, με το voucher στο χέρι, για κάποια κενή θέση.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου στην πλειοψηφία των οικογενειών και οι δύο γονείς δουλεύουν, το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από την ακρίβεια και οι αιτήσεις στο Ηράκλειο είναι χιλιάδες κάθε χρόνο, το ποσοστό όσων εξασφαλίζουν μια θέση σε παιδικό σταθμό δεν ξεπερνούν το 10%. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος μέσω δήμου πήραν το 12,6% όσων έκαναν αίτηση, μέσω ΕΣΠΑ το 33%. Μέσα δε στην πόλη υπάρχει σταθμός όπου από τις 150 αιτήσεις πήραν μόνο 4 παιδιά!

ΟΓΕ και σωματεία Ηρακλείου καταδικάζουν τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών

«Καταδικάζουμε τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τις δομές των βρεφικών - παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ο οποίος φέρνει τους εργαζόμενους γονείς αντιμέτωπους με το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών.

Για άλλη μια χρονιά θα βρεθούμε έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ΔΙΚΕΗ), στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να διεκδικήσουμε - γιατί είναι υπόθεση δική μας, των γονιών, των γυναικών - το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και στη δημιουργική απασχόληση», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου και πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.

Στο πλευρό των γονιών η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηρακλείου τονίζει ότι «στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των γονέων, που είναι αγανακτισμένοι και διεκδικούν αγωνιστικά την ικανοποίηση του δικαιώματος των παιδιών τους στην Προσχολική Αγωγή, αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξή τους, του δικαιώματος στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργία. Δικαίωμα που γίνεται πολυτέλεια, στην οποία - φυσικά - πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος». Επισημαίνει ότι σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ αποκλείστηκαν εκατοντάδες παιδιά και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα «με καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμεΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, αν και με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών. Παρότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή τα voucher χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, πολλές οικογένειες, αν και "δυνητικά δικαιούχοι", αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους. Η κατάσταση με τον αποκλεισμό των παιδιών από τα ΚΔΑΠ έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους σε αυτά, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και συνεπώς με ενδεχόμενη απόλυση ή μετατροπή σε μερικής απασχόλησης των συμβάσεών τους, που έληγαν στις 31 Αυγούστου».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε! Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά!».

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί graffiti event στον πολυχώρο Λιπασμάτων, στις 7 μ.μ.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του Π. Φύσσα με τίτλο «Δεν ξεχνάμε...» στο θερινό σινεμά «Α. Χρυσοστομίδης» στο Κερατσίνι, στις 9.30 μ.μ. Θα προηγηθούν παρεμβάσεις από τους: Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Κώστα Ραπανάκη, στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά το 2013.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ