ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Σε κάθε περίπτωση αντιδραστική!

Σαφέστατοι οι αντιλαϊκοί προσανατολισμοί της κυβέρνησης. Θα επιβεβαιωθούν και από τις επικείμενες ανακοινώσεις για τα οικονομικά μέτρα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει μια πολιτική που θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά τα δημοσιονομικά προβλήματα που διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει η χώρα μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της οικονομικής μας πολιτικής με προσεκτικά βήματα. Αυτό θα είναι πάνω-κάτω το νόημα της ομιλίας που θα εκφωνήσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα που προκαλεί η βεβαιότητα η οποία υπάρχει στους εργαζόμενους ότι η συνεχής επίκληση των προβλημάτων της οικονομίας θα είναι, για μια ακόμα φορά, το άλλοθι για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. Αλλωστε, έτσι γίνεται πάντα. Το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το αξιοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις για να πουν πόσο δίκαια θεωρούν τα λαϊκά αιτήματα και - ταυτόχρονα - να εξηγήσουν γιατί η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών δεν είναι δυνατή.

Φαινομενικά η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια, αφού οι κυβερνώντες κατ' αρχάς αξιοποίησαν πλήρως και προώθησαν συνολικά το σύνολο της αντιδραστικής οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ. Πέρα από αυτό, όμως, έδωσαν σαφέστατα δείγματα γραφής για το περιεχόμενο και τους προσανατολισμούς και της δικής τους πολιτικής, σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε να χειριστούν κάποια θέματα. Ανάμεσά τους και εντελώς παραδειγματικά είναι: Η άρνηση των αρμόδιων υπουργών να παρέμβουν στις συνεχείς ανατιμήσεις και στην αφόρητη ακρίβεια. Οι προσπάθειες εντατικοποίησης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η αθέτηση των δεσμεύσεων για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου. Η σημαντική αύξηση στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων, η αύξηση των εισιτηρίων σε υπεραστικά και αεροπορικά εισιτήρια και στα διόδια. Οι μεθοδεύσεις για την οριστική απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτά όλα και ό,τι άλλες παρεμβάσεις έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ είχαν σαφές, σαφέστατο στίγμα. Ηταν πολιτικές και μέτρα ενταγμένα στην πορεία των αναδιαρθρώσεων που από την προηγούμενη δεκαετία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αποβλέπουν στη δημιουργία νέων, ακόμα πιο ευνοϊκών όρων για την κερδοφορία και την κυριαρχία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Δύο αντιλαϊκές «γραμμές»

Στην πορεία για την οριστικοποίηση της ομιλίας Καραμανλή στη ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι «παίζει» με δύο γραμμές. Η μία υποστηρίζει την άποψη ότι το βασικό θεσμικό πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις έχει ήδη προωθηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου η ΝΔ πρέπει να συμπληρώσει τα διάφορα εργαλεία που διαθέτει ώστε η πολιτική της να είναι πιο παραγωγική στην εξασφάλιση τελικών αποτελεσμάτων. Η άλλη, που είναι σαφώς πιο ακραία, τάσσεται υπέρ της άποψης να εφαρμοστούν άμεσα αυστηρά μέτρα περιοριστικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τώρα - πριν διογκωθούν περισσότερο - τα δημοσιονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με τις θέσεις εκείνων που παρουσιάζονται οπαδοί της ηπιότερης σχολής, μπορούν να ελεγχθούν μέσα από μια πολιτική που θα ενισχύει την ανοδική πορεία του ΑΕΠ, προσβλέποντας (σε συνδυασμό με τη μείωση των δημόσιων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα) σε πολλαπλασιαστικά οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη συνεχή αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Βέβαια, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το όποιο «παιχνίδι» για τη σχέση κρατικών εσόδων-δαπανών και τους ρυθμούς εξέλιξής τους είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας. Σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει το βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ. Η πολιτική της κυβέρνησης, που αποβλέπει στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, η οποία, στο όνομα της ...ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως προηγούμενα και του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας. Της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή, του κεφαλαίου, στους εκπροσώπους του οποίου πρέπει να εκχωρούνται συστηματικά περισσότεροι πόροι από τον κρατικό κορβανά και τον κοινωνικό πλούτο, για να τα βγάλουν πέρα στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό και να καταφέρουν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους και τους όρους επικράτησής τους. Μόνο που όλα αυτά προϋποθέτουν παραπέρα παρεμβάσεις στον τομέα της κατανομής και της ανακατανομής των εισοδημάτων. Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Μεγαλύτερο περιορισμό των όποιων δικαιωμάτων εξακολουθούν να διατηρούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα κοινωνικά στρώματα στην Κοινωνική Αασφάλιση. Νέοι περιορισμοί στη δυνατότητα πρόσβασης στα συστήματα Παιδείας, Υγείας, κλπ.

Τα δεδομένα

Στην πρώτη θέση των δεδομένων, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά, είναι η κατάσταση που υπάρχει με τα δημόσια οικονομικά. Εδώ δεν παίζει ρόλο μόνο το γεγονός ότι ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός έχει πέσει έξω και στο σκέλος των εσόδων και στον τομέα των δαπανών. Οι κυβερνώντες σκοπεύουν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα ελλείμματα των προηγούμενων... οικονομικών χρήσεων, που είχαν κουκουλωθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εντοπίστηκαν μόνο χάρη στην απογραφή που έκανε η ΝΔ. Οτι οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ είχαν αναγάγει το ...«μαγείρεμα» σε κυρίαρχο εργαλείο της στατιστικής είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο από όλους. Το γεγονός όμως ότι οι Νεοδημοκράτες παρουσιάζουν το έλλειμμα κάθε τόσο και υψηλότερο, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Οπως ερωτήματα προκαλούν και οι παρόμοιες εκτιμήσεις των αρμοδίων που κάθε βδομάδα ...αναβαθμίζουν τα κονδύλια τα οποία αναφέρονται στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, τα μεν ελλείμματα, που ήταν σχεδόν μηδενικά, έχουν αυξηθεί μέχρι και περί το 5% του ΑΕΠ, ενώ η τελευταία εκτίμηση για το κόστος των Αγώνων μιλά για ποσά «πάνω από 7 δισ. ευρώ». Με δυο λόγια, εκεί που υποτίθεται πως υπήρχε μια «άσπρη τρύπα», την οποία οι κυβερνώντες επρόκειτο να διαχειριστούν για την προώθηση μέτρων «κοινωνικής πολιτικής», προέκυψε η ανάγκη για μέτρα κάλυψης ανέλπιστων ελλειμμάτων, ενώ εξαιτίας της ύπαρξής τους αυξάνονται οι ρυθμοί του κρατικού δανεισμού και κατ' επέκταση το δημόσιο χρέος.

Οι προσανατολισμοί

Αυτός είναι περίπου ο καμβάς που συνθέτει το πλαίσιο το οποίο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική που προετοιμάζει για το 2005. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί οριστικά το πόσο λεπτομερείς θα είναι στη ΔΕΘ οι πρωθυπουργικές αναφορές για μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις, θεωρείται βέβαιο ότι για μια σειρά ζητημάτων οι σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί. Η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που θα συνδυαστεί με τα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, ανάμεσα στα άλλα θα προβλέπει:

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα η εισοδηματική πολιτική για μια ακόμα φορά θα κινείται αυστηρά στα όρια του επίσημου τιμαρίθμου. Ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων και την προϋπηρεσία οι ονομαστικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν σε ποσοστά από 2,8% έως 3,3%.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό για το οποίο τόσα έχουν πει οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και στις ρυθμίσεις του οποίου οι αρμόδιοι έχουν εναποθέσει τόσες και τόσες ελπίδες, αναμένεται να καταλάβει πρωταρχική θέση στις επικείμενες ανακοινώσεις. Με τις φορολογικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση, όπως είχε ειπωθεί από την πρώτη στιγμή, σκοπεύει να προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο μειώνοντας το συντελεστή φορολόγησης των κερδών κατά 10 ολόκληρες μονάδες, από το 35% στο 25%. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως υπάρχουν στα σκαριά σενάρια για σημαντικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά. Αισθητές θα είναι και οι αυξήσεις που θα γίνουν και στους ειδικούς φόρους για τα καύσιμα, στα πλαίσια της καθιέρωσης ενιαίας φορολογίας στην ΕΕ. Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, με το επιχείρημα ότι έχουν μείνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τέλος, το φορολογικό ν/σ θα προβλέπει το χάρισμα σημαντικών φόρων στους επιχειρηματίες που ενώνουν τις εταιρίες τους (κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, το λένε), καθώς και για εξαγορές επιχειρήσεων.

Ο περιβόητος αναπτυξιακός νόμος είναι το επόμενο δώρο που σκοπεύει να κάνει προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου η κυβέρνηση Καραμανλή. Ο νόμος αυτός θα είναι, στην ουσία, συμπλήρωμα των σχετικών ρυθμίσεων που είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ και θα κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το σύστημα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σ' αυτά τα πλαίσια θα ικανοποιούνται οι αξιώσεις του ΣΕΒ για πλήρη αποσύνδεση της δημιουργίας θέσεων εργασίας για την επιχορήγηση, θα ενισχύονται περισσότερο οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία και ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων.

Σημαντικό κεφάλαιο της οικονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς θα αποτελέσει όλο το φάσμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με όποια μορφή κι αν πραγματοποιείται. Σημαίνοντα ρόλο εδώ παίζουν οι προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της ενέργειας (παραχώρηση ΕΛΠΕ στον Λάτση, ιδιωτικοποίηση φυσικού αερίου, ενίσχυση ιδιωτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κ.ο.κ.), οι παραχωρήσεις σε ιδιώτες της αμύθητης περιουσίας του ΕΟΤ, το «ξεπάστρεμα» των διαφόρων παραγωγικών και μη μονάδων που παραμένουν ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα, στο κεφάλαιο «ξεπούλημα» εντάσσονται και τα Ολυμπιακά έργα και εγκαταστάσεις, που, όπως ήδη έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι, προορίζονται να αποτελέσουν τα φιλέτα για συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες.

Ανεξάρτητα από το εύρος της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Θεσσαλονίκη και ανεξάρτητα από τους ρυθμούς με τους οποίους η ΝΔ θα προχωρήσει στην εφαρμογή του αντιλαϊκού της προγράμματος, το μόνο βέβαιο για τους εργαζόμενους είναι ότι κυβέρνηση και οικονομική ολιγαρχία ετοιμάζουν ακόμα μία επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Εξίσου βέβαιο είναι ότι στο βαθμό που η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι και οι νέοι, δεν αντιδράσουν σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, το χτύπημα αυτή τη φορά θα είναι πιο σκληρό και πιο επώδυνες οι επιπτώσεις.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ξανά εξαγγελίες εξαπάτησης της αγροτιάς

Φτηνές εξαγγελίες από γαλάζια χείλη πρόκειται να ακούσουν φέτος, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Ως είθισται, κάθε χρόνο οι αγροτοκτηνοτρόφοι περιλαμβάνονται στους αποδέκτες ψευτοεξαγγελιών, με βασική επιδίωξη τη δημιουργία εντυπώσεων και την απόκρυψη της έντασης της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Ετσι και φέτος, διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, θα μεγεθυνθούν επικοινωνιακώς κάποιες, κατά βάση διαχειριστικού χαρακτήρα και ανέξοδες, εξαγγελίες, για να συντηρηθεί το δήθεν φιλοαγροτικό προφίλ της κυβέρνησης της ΝΔ στους αγρότες ψηφοφόρους.

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ξαναεξαγγείλει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για θεσμική και οργανωτική ανασυγκρότηση του μετονομασθέντος πλέον υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την προσαρμογή της λειτουργίας του υπουργείου στις νέες αντιαγροτικές επιταγές της νέας ΚΑΠ και όχι για μια προσαρμογή σε όφελος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Κι ο νέος τίτλος, Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι πέρα για πέρα ψευδεπίγραφος. Γιατί για ποια αγροτική ανάπτυξη μπορεί να μιλάνε οι εκάστοτε κυβερνώντες, μετά τα όσα ψηφίστηκαν στην ΕΕ πέρσι τον Ιούνη από το ΠΑΣΟΚ και τον περασμένο Απρίλη από τη ΝΔ; Πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, όταν η χρηματοδότηση και οι ποσοστώσεις στη γεωργία παραμένουν παγωμένες ή και ακόμα μικρότερες σε κάποιες και από τις αρχές της δεκαετίας του '90; Και με βάση τα διαφαινόμενα από τις νέες αποσυνδεδεμένες εισοδηματικές ενισχύσεις, η ίδρυση των λεγόμενων Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλους τους νομούς της χώρας, τι παραπάνω θα προσθέσει επί της ουσίας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών; Προφανώς, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, θα λειτουργούν ως γραναζάκια της επερχόμενης σκληρής αντιαγροτικής πολιτικής.

Το ...φτηνό πετρέλαιο

Το άλλο αγαπημένο χαρτί της ΝΔ είναι το λεγόμενο φτηνό πετρέλαιο και εδώ πρόκειται να γίνει μια πρόσθετη εξαγγελία ότι το μέτρο αυτό θα επεκταθεί σε κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Πρόκειται για μια επέκταση, που δε στοιχίζει στην κυβέρνηση, μια και οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, για παράδειγμα, δε χρειάζονται το πετρέλαιο που χρειάζεται ένα θερμοκήπιο ή ένα ξηραντήριο. Ομως, για τη μείωση του κόστους παραγωγής στη γεωργία, είναι ζήτημα αν μετά την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα κατέβει κατά ένα χιλιοστό. Εδώ το θέμα είναι να φτιαχτούν έργα υποδομής (αρδευτικά, αποστραγγιστικά κ.ά.) και να δημιουργηθούν συνεταιριστικές - κρατικές επιχειρήσεις, που θα παράγουν και θα πουλούν φτηνά εφόδια στους αγρότες, καθώς και να γίνεται έλεγχος στην ασύδοτη κερδοσκοπία από τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους, που λυμαίνονται και αυτόν το χώρο. Κι όσον αφορά στο φτηνό πετρέλαιο, η ΝΔ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτή που απελευθέρωσε τα καύσιμα...

Στις εξαγγελίες θα περιλαμβάνεται, επίσης, και η θέσπιση κάποιων κινήτρων για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας αποτελεί το μόνιμο κερασάκι στην τούρτα, που χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, για να καλύψει τη συρρίκνωση της συμβατικής γεωργίας και την ασύδοτη κυριαρχία των μεταλλαγμένων, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα χωράφια της Ελλάδας και κυρίως στα τρόφιμα που καταναλώνονται. Και σε ένα άλλο επίπεδο, μπρος στα μεταλλαγμένα και τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα, που επιβάλλουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, φαίνεται πως τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν και μιαν απαίτηση της άρχουσας τάξης, να τρώει καθαρά και υγιεινά...

Κατά τ' άλλα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα ακούσουν για καλύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ, για καλύτερη ανάπτυξη του αγροτουρισμού και για την ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Θα ακούσουν ακόμα και για τη ρύθμιση των χρεών, αλλά να μη νομίζουν ότι η ΝΔ τους χάρισε τα χρέη... Το τι θα κερδίσουν οι αγρότες, από όλα αυτά που θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό, θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα... Οπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ακόμα καλύτερα ποιους εξυπηρετεί και τι επιδιώκει η ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ!


Κ. Δ.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι αγώνες τέλειωσαν η «καθαριότητα» μένει!

«

Ρε, τι άνθρωποι είστε εσείς, δεν έχετε καμία μπέσα! Δε μου είπατε, "έλα αγόρι μου, βάλε και εσύ ένα χεράκι να πετύχουνε οι αγώνες και ύστερα πάλι δικιά σου η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, το πίσω μέρος του Δημαρχείου, η αρχή της Σταδίου, όλες, τέλος πάντων, οι πιάτσες"; Γιατί δεν κρατάτε το λόγο σας; Πάνε οι αγώνες, φύγανε οι ξένοι, αλλά εγώ εδώ, στην απομόνωση! Πότε, ρε, θα με βγάλετε; Είπατε να κρύψετε από τους ξένους το "πρόβλημα", το κρύψατε! Με μαγκώσατε και μένα, και τα παιδιά που βαράνε σύριγγες, και τα δυστυχισμένα μωρά που ζητιανεύουν, και τους ανάπηρους, και τους άστεγους και, ως διά μαγείας, μας εξαφανίσατε όλους. Η πόλη "καθάρισε"!

Ούτε τις φωνές μας νοιαστήκατε, ούτε τις διαμαρτυρίες μας, ούτε τις διαμαρτυρίες άλλων ανθρώπων, οργανώσεων, εφημερίδων, τηλεοράσεων... Από το σβέρκο και στο "άγνωστο". Πού είμαστε, ρε; Πού μας έχετε μαντρωμένους; Είμαστε όλοι ζωντανοί ή δώσατε τους μισούς για ανταλλακτικά; Θα ξαναβγούμε στο φως ή θα μας ξεβράσει κανένα ρέμα; Χωρίς νεφρά, μάτια, καρδιές, σπλήνες και ό,τι άλλο χρήσιμο για μεταμόσχευση; Και οι φωνές που ακούω είναι πράγματι φωνές τρελών; Μας έχετε όντως σε τρελάδικο κλεισμένους ή οι φωνές που ακούω είναι φωνές αυτών που θέλουν να βγουν και τους βασανίζετε για να το βουλώσουν;

Δε σας έχω καμία εμπιστοσύνη! Εδώ κοροϊδέψατε τη Βουλή, τα κόμματα. Κοροϊδέψατε τους "κανονικούς" πολίτες, δε θα κοροϊδέψετε εμάς που, έτσι κι αλλιώς, μας είχατε χεσμένους! Εδώ είπατε, μόλις τελειώσουν οι αγώνες, θα ξηλώσετε τις κάμερες, θα γυρίσουν οι πράκτορες και οι "εθελοντές" με τα περίστροφα στα σπίτια τους, "η πόλη θα πάρει πάλι τους γνωστούς της ρυθμούς". Ούτε το "Ζέπελιν", που βγάζει μάτια, δεν αποσύρατε! Κάθε τόσο το ακούω να μουγκρίζει με αυτό τα αργό βασανιστικό μουγκρητό του! Εδώ που είμαι κλεισμένος - αλήθεια, πού στο διάολο με κρατάτε; - έχω την αίσθηση ότι το "Ζέπελιν" παίζει το γνωστό ρόλο της μοτοσικλέτας χωρίς εξάτμιση. Είναι μέρος των γνωστών βασανιστηρίων...

Αλλά, εγώ έχω το δικό μου το πρόβλημα. Θέλω να ξέρω αν θα ξαναγυρίσω ζωντανός στην πλατεία Βάθης. Εκεί που άφησα τα χαρτοκούτια μου, που άπλωνα τις νύχτες και ονειρευόμουνα! Εδώ που με κρατάτε, με τρώει η ανασφάλεια. Φοβάμαι ότι η "καθαριότητα", που εξαγγείλατε, θα είναι οριστική! Κάτι μου λέει, ότι μας ετοιμάζετε για τον Καιάδα. Γιατί, όταν λες "καθαρίζω την πόλη" και μαζί με τα σκουπίδια μαζεύεις και ανθρώπους, και τους μεταχειρίζεσαι και αυτούς όπως τα σκουπίδια, τότε αυτή η "καθαριότητα" μετατρέπεται σε ανθρωποφαγία. Φοβάμαι, λοιπόν, πως έπεσα, πέσαμε, όλοι εμείς της Β΄ εθνικής, σε αληθινούς ανθρωποφάγους! Γιατί ανθρωποφαγία είναι όταν περνάει ο "μπόγιας" και μαζεύει, μαζί με τα αδέσποτα, τους ατυχέστερους των άτυχων και αντί να τους πάει στο στάδιο να χαρούνε τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα, τους χώνει στη Σπιναλόγκα! Στη Σπιναλόγκα, που κανένας δεν ξέρει πού, ακριβώς, βρίσκεται!

Ολοι εμείς, βέβαια, κοστίζουμε όσο ένα φουστάνι της Γιάννας. Χωράμε κάτω από μια γέφυρα του Καλατράβα. Μια δεξίωση λιγότερη και το "πρόβλημα" λύθηκε. Εντάξει, απλοϊκά πράγματα λέω, το ξέρω! Δεν υπάρχει διάθεση, ούτε είναι φυσιολογικό, για την ακρίβεια είναι εκτός πραγματικότητας να στερηθούν, έστω το ελάχιστον, οι γνωστοί ανθρωποφάγοι για να επιβιώσουν μια χιλιάδα "αποβράσματα". "Αποβράσματα" για τα οποία την κύρια, αν όχι τη μοναδική, ευθύνη φέρουν αυτοί που θέλουν να "καθαρίσουν" την πόλη.

Ας κάναμε, όμως, και εμείς τους υπολογισμούς μας. Ας γινόμασταν εθελοντές. Συνεργάτες της αστυνομίας. Ας τρέχαμε πίσω από το "Ντάτσουν" με τα καρπούζια. Εδώ έτρεξε ο Σαββόπουλος, ο Νταλάρας. Εδώ δεν έμεινε σχεδόν κανένας, απ' αυτούς που δεν έπρεπε, που να μην έχει ενδώσει! Ονόματα πρώτα, όχι λιανοπουλητές, παπατζήδες, άστεγοι και διακονιαραίοι. Ωστόσο, αυτή τη φορά απευθύνομαι στον κόσμο, σας παρακαλώ, μη μας ξεχνάτε. Υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουμε, οριστικά, εδώ μέσα».


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ